• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    VOZKA: Z kouřových pálených mimo Islay zkus Arran Machrie Moor. Za 13 stovek skvělý pití. Ostatně Arran mě baví i ve svých nekouřových polohách... A podepisuju se pod doporučení palírny Springbank. Jak whisky Springbank (nekouřové), tak tamtéž pálený Longrow (kouřové) stojí za to.

Z kouře ještě musím doporučit Ledaig (rašelinové whisky z palírny Tobermory). Úplně jiný pití než z Islay, já to zbožňuju. Daleko "živočišnější" než to co znáš, spíš jak spálený seno nebo zpocený zvíře (třeba ovce ;)).

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Co se týče těch (nekouřových) lahví, o kterých jsi psal, tak se vlastně ani nedivím, že je rezultátem nuda.

Namísto Glenfiddich zkus raději Balvenie. Stejný majitel, naprosto odlišná zkušenost. Balvenie doporučuju buď tu Peat Week 14yo (problém je v tom, že ji u nás nejspíš neseženeš - já ji kupoval přes The Whisky Exchange), nebo Single Barrel 12yo. Namísto plochosti a nezajímavosti Glenfiddich dostaneš plnou palbu klasické Speyside whisky. Jinými slovy, David Stewart je bůh. Oban je ve své podstatě whisky vyráběná pro plnění blendů a pokud je mi známo, tak 14yo je jediné sehnatelné plnění - tam bych prostě zázraky nečekal. Glenmorangie šla, bohužel, s Moët Hennessy celkem dost do kytek, co jsem tak slyšel, a pokud bych se po něčem od nich díval, tak maximálně tak po Signet, která je zajímavá tím, že část blendu tvoří tzv. čokoládový slad. Problém je v tom, že Maneo za ni chce 3400 Kč (a to je široko daleko její nejlevnější prodejce u nás).

Zhruba před 10 dny jsem tady psal o velice pozitivních zkušenostech s Glen Scotia 15yo. Tam fakt za zkoušku (skoro) nic nedáš. Být tebou, poohlédl bych se po produkci Springbank. To je charakterově velmi výrazná whisky, nemluvě o tom, že dělají 3 různé verze: 2,5x destilovaný, lehce nakouřený Springbank, 2x destilovaný, hodně nakouřený Longrow a 3x destilovaný Hazelburn, úplně bez kouře. Vřele doporučuju Springbank 12yo Cask Strength. Výborný poměr cena/výkon. Skvělý reprezentant tradičního zrání v dunnage warehouses. Dalším takovým je pak palírna Benromach. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit 10yo, a to jak klasickou, tak o něco málo dražší 10yo Cask Strength. Pokud chceš opravdu osobitou whisky z osobité palírny, pak nemůžeš minout Clynelish 14yo. Opět výborný poměr cena/výkon. Flaška za necelý litr. Ale chce tedy dost času a odpitých panáků na pořádné otevření - což souvisí s tím charakterem. Podobně charakterní jsou whisky od jedné z nejmenších palíren, Edradour. Vřele doporučuju 15yo Fairy Flag. Jedna z nejhnusnějších etiket, kterou jsem kdy na láhvi whisky viděl, ale hodně, hodně dobrý obsah.

Nakonec bych doporučil zkusit nějakou z palíren, které si klasicky rozumí s sherry sudy (podobně výrazný vliv na charakter whisky jako u rašeliny). Začít můžeš u Aberlour. Buď klasicky 10yo, nebo zhruba dvakrát dražší A'bunadh v sudové síle, o které tady už bylo napsáno první poslední. Dalším z obvyklých podezřelých je Glendronach. Bohužel už není dostupný 15yo Revival, ale podobnou službu by dnes mohla zvládnout i Cask Strength, které zatím vychází stále další šarže. Skvělé sherry whisky dělá Glengoyne. Určitě neprohloupíš s Cask Strength (aktuálně je tuším k mání Batch 4). Naprosto luxusní je pak 21yo za parádní cenu těsně pod 3 tisíce. Podívat se můžeš na Glen Garioch, Glenglassaugh, Glenrothes. S těmi ale zatím nemám osobní zkušenost.

Doufám, že to bude stačit.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Zdarec, sháním tip, jakým směrem rozšířit svoji malou sbírku - poslední asi dva roky postupně zkouším různé běžné whisky z Islay a jsem z nich nadšený, ale rád bych zkusil něco fakt zajímavého buďto odjinud nekouřového, nebo neobvyklého v rámci kouřových. Cenově třeba do 2,5k.

Moje specifikum je, že jsem ještě neměl nekouřovou whisky v cenách cca do tisícovky za flašku, která by mi přišla jakkoliv zajímavá. Chutnal jsem Glenfiddich 12 a 15, Oban 14, Glenmorangie 10, Monkey Shoulder, Hammerhead 21 a nejspíš ještě něco co si nepamatuju, a přinejlepším jsem si řekl že to je fakt dobře pitelné, ale za tu cenu oproti whiskám z Islay fakt nuda.

Z kouřových které jsem pil mi asi nejvíc chutnaly Lagavulin 16, Laphroaig 10 + quarter cask a Bowmore 12 (bez pořadí), naopak vyloženě nechutnal mi akorát Talisker 10, a trochu Caol Ila 12, která se mi ke konci lahve už dost přepila.

Říkám si ale že to takhle přece nemůže být se všemi nekouřovými whiskami, musí existovat i různé zajímavější, a nějaký takový exemplář bych chtěl najít a zkusit.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    Mám takovej dotaz, plynoucí z mojí naprostý neznalosti věci. Jak to funguje, když bych si chtěl koupit nějakej alkohol na e-shopu v zahraničí. Dochází tam k nějakýmu spešl clení, nebo je to nějak limitovaný..?
    Mám rád vinný destiláty a moje neustálý nakupování všemožnejch francouzskejch koňaků mnohdy cenou neodpovídalo mojí spokojenosti. Často jsem si víc pochutnal na různejch španělskejch brandy, nebo když jsem navštívil moldavsko a podněstří, tak tamní piťí mi taky moc chutnalo. Teď jsme s kámošem usoudili, že by nebylo špatný zdrhnout před vánocema někam, kde to neslavěj v našem termínu a jeli jsme do Lvova. Jejich destiláty jsou taky bez ohledu na místo původu označovaný jako koňaky a abych to trochu zkrátil, pro milovníky tohohle pití je tam hotovej ráj. Nejdražší panáky v barech lehce převyšovaly 40ti korunovou hranici a to jsme si vždycky obezřetně vybírali ty starší, flaška 10 letýho v krámě 360 hřiven za 500g, to je bratru ňákejch 280 kaček, no človék by tam nejradši požádal o politickej azyl. Během procházek městem jsme si asi za 55 kaček koupili čtvrtlitrovku arménský brandy aznauri, která ač pouze pětiletá mi přišla přesně jako to, co jsem hledal, když jsem do tý doby utrácel vysoký sumy za ty francouzský patoky. Zjistil jsem, že ji dělaj ještě 7 a 10 let starou a co jsem se vrátil, nemyslim na nic jinýho.
    Jak to teda je. Je pro mě možný běžně nakoupit třeba na nějakym ukrajinskym eshopu, nebo musim vymyslet nějakej plán B?
    Přes hranice se odtamtud může legálně vést 1000g, ale jak jsem psal, vůbec nevim, jak se to dá řešit korespondenčně
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Pěkné to máš. To já dostal vánoční flašky whisky tak akorát sám od sebe. :) Kdybys měl cestu přes Brno, tak ti můžu dát ochutnat tu 2015. 2016 zatím otvírat nehodlám.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: hele nevim.. pil jsem kdysi nejakou edici v Marpeku a moc si to nepamatuju uz, tahle mi prijde strasne prisna teda.. Musim zkusit nekde jinou edici, at vim, jestli je nejaka divna jen ta nova, nebo si to jen blbe pamatuju..

Nemate nekdo Lagavulin 12 CS edici maximalne 2016 a chteli byste zkusit kostnout 2017?:)

Jinak ja byl asi hodne hodnej letos, protoze jsem dostal spoustu krasnejch lahvi od Jeziska.. krome Blackadderu, Lagavulin 12 a Glenfarclas 12 jsou to vsechno darky aktualni:)

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jinak ještě k té subjektivnosti frňáků. Ona tam samozřejmě hraje dost podstatnou roli. Stejně jako trénovanost. Protože čím víc toho máš načichaného, tím víc jsi toho schopný v té které whisky cítit. Nicméně důležitá je právě také ona šarže, tj. kód láhve. Ty whisky nikdy nebudou úplně stejné, protože pokaždé jsou k jejímu namíchání použity jiné sudy. A Ralfy měl zcela určitě úplně jinou šarži než kterýkoli z nás. Tím jsem si jist.

To mne mimochodem tak trochu mrzí, že v těch svých recenzích Ralfy neuvádí u OBs kód láhve.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Díky. Předpokládám, že ti tam vypadlo lomítko a 1, a že máš tudíž taktéž verzi lahvovanou v roce 2016, ale jinou než já. Kdes ji vlastně kupoval? Já ji nakonec musel brát z topvino.cz, protože v Maneu ji teď před Vánoci vyprodali.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: L1/2986
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Tak o tom žádná. :) A tu šarži máš tedy jakou?

WAMP_ELF: Myslím kulajla.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: myslis Laforej?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Coz je jasnej dukaz toho, ze vsechny tyhle veci jsou zancne subjektivni, bo petrzel tam necitim ani ja, ani Ralfy, ani kdokoliv dalsi na internetech :-). To je individualni zalezitost chichajiciho frnaku :-). Kazdopadne at chutna.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem, jak už to tak bývá, při hledání něčeho úplně jiného narazil na tuhle dvojdílnou záležitost ohledně výslovnosti skotských (palíren) whisky. A mohu vřele doporučit všem těm, kteří si nejsou 100% jistí. Je totiž asi tak stokrát lepší než ona profláklá série s hercem Brianem Coxem od Esquire, kterou YouTube cpe naprosto všude, a ve které chybně vyslovuje minimálně jméno největší palírny ostrova Islay.

How to Pronounce Scotch Whisky #1
    https://www.youtube.com/watch?v=jcQglJyNL0w

How To Pronounce Scotch Whisky #2
    https://www.youtube.com/watch?v=eB6Y8iN0Th4
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Uf, ještě nikdy mi žádná whisky nevoněla na první dobrou tak výrazně po petrželi. Takřka přes ni není cítit nic jiného. Ale pak přeci jen... Jemná zatuchlost dunnage warehouses - zhruba tak, jak ji mám rád u Springbank či Benromach. Pomerančová kůra. Pomerančový likér. V chuti andělika, bílý pepř, lehký náznak máty. Sušší v dochuti.

S kapkou vody okamžitě ve vůni vystřelí cappuccino a trochu té irské zelenosti, včetně stopy lepidla a jisté parfémovitosti. Bílá čokoláda. Melasa? V chuti se pak dostaví ty pomeranče, skořicová kůra, hřebíček, vanilka. V dochuti dřevitost a tříslovina. Lehce nakyslé hrozinky.

Hodně, hodně zajímavé první dojmy. Vůbec nelituju, že jsem rovnou koupil 2 láhve. Ostatně, 15yo whisky, non chill filtered a 46 % za cenu 1195 Kč, no nekupte to.

Čistě pro co největší objektivnost: Jaké číslo šarže máš na své láhvi? Na té mé je L2/266/16.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, tu trochu vody to chce každopádně. Ale že by tedy neředěná byla až tak přísná, to bych zase neřekl. Ale je možné, že se to liší ročník od ročníku. Já nedávno otevřel Lagavulin 12yo 2015 natural cask strength s 56,8 % alkoholu.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Me dneska prisel lagavulin 12 natural cask strength 2017.. jak jsem zvyklej na kde co tak tohle me nezredeny fakt drti.. jakoze mam problem dopit panaka! a to piju As we get it 61.2%, Ardbeg Corryvreckan a podobne..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Občas si prostě musíte vystačit jen s jednou lahví. A vánoce můžou začít. ,)

WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: no..... Nooo.....
    NOOOOOO..........
    Mozna tak uplne nesouhlasim :-))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Není nad posezení s dobrým kamarádem a dobrou whisky.

LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZOOEY: hlasuju pro teeling single malt. Fakt dobra. Ale bacha tady se prodavaj spis single barel a grain a ty me teda neoslovily
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam