VOZKA: Co se týče těch (nekouřových) lahví, o kterých jsi psal, tak se vlastně ani nedivím, že je rezultátem nuda.
Namísto Glenfiddich zkus raději Balvenie. Stejný majitel, naprosto odlišná zkušenost.
Balvenie doporučuju buď tu
Peat Week 14yo (problém je v tom, že ji u nás nejspíš neseženeš - já ji kupoval přes The Whisky Exchange), nebo
Single Barrel 12yo. Namísto plochosti a nezajímavosti Glenfiddich dostaneš plnou palbu klasické Speyside whisky. Jinými slovy, David Stewart je bůh. Oban je ve své podstatě whisky vyráběná pro plnění blendů a pokud je mi známo, tak 14yo je jediné sehnatelné plnění - tam bych prostě zázraky nečekal.
Glenmorangie šla, bohužel, s Moët Hennessy celkem dost do kytek, co jsem tak slyšel, a pokud bych se po něčem od nich díval, tak maximálně tak po
Signet, která je zajímavá tím, že část blendu tvoří tzv. čokoládový slad. Problém je v tom, že Maneo za ni chce 3400 Kč (a to je široko daleko její nejlevnější prodejce u nás).
Zhruba před 10 dny jsem tady psal o velice pozitivních zkušenostech s
Glen Scotia 15yo. Tam fakt za zkoušku (skoro) nic nedáš. Být tebou, poohlédl bych se po produkci
Springbank. To je charakterově velmi výrazná whisky, nemluvě o tom, že dělají 3 různé verze: 2,5x destilovaný, lehce nakouřený Springbank, 2x destilovaný, hodně nakouřený Longrow a 3x destilovaný Hazelburn, úplně bez kouře. Vřele doporučuju
Springbank 12yo Cask Strength. Výborný poměr cena/výkon. Skvělý reprezentant tradičního zrání v dunnage warehouses. Dalším takovým je pak palírna
Benromach. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit
10yo, a to jak klasickou, tak o něco málo dražší
10yo Cask Strength. Pokud chceš opravdu osobitou whisky z osobité palírny, pak nemůžeš minout
Clynelish 14yo. Opět výborný poměr cena/výkon. Flaška za necelý litr. Ale chce tedy dost času a odpitých panáků na pořádné otevření - což souvisí s tím charakterem. Podobně charakterní jsou whisky od jedné z nejmenších palíren,
Edradour. Vřele doporučuju
15yo Fairy Flag. Jedna z nejhnusnějších etiket, kterou jsem kdy na láhvi whisky viděl, ale hodně, hodně dobrý obsah.
Nakonec bych doporučil zkusit nějakou z palíren, které si klasicky rozumí s sherry sudy (podobně výrazný vliv na charakter whisky jako u rašeliny). Začít můžeš u
Aberlour. Buď klasicky
10yo, nebo zhruba dvakrát dražší
A'bunadh v sudové síle, o které tady už bylo napsáno první poslední. Dalším z obvyklých podezřelých je
Glendronach. Bohužel už není dostupný 15yo Revival, ale podobnou službu by dnes mohla zvládnout i
Cask Strength, které zatím vychází stále další šarže. Skvělé sherry whisky dělá
Glengoyne. Určitě neprohloupíš s
Cask Strength (aktuálně je tuším k mání Batch 4). Naprosto luxusní je pak
21yo za parádní cenu těsně pod 3 tisíce. Podívat se můžeš na
Glen Garioch,
Glenglassaugh,
Glenrothes. S těmi ale zatím nemám osobní zkušenost.
Doufám, že to bude stačit.