• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zajímavé. Mě naopak Zubrówka bison grass bavila, protože jako jedna z mála vodek měla nějakou - pro mě příjemnou - chuť. A Babička taktéž...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já právě ted byl v Polsku po dlouhé době a nevěděl, kterou si vzít domů. V regálech bylo nejvíc vybráno čirá Zubrowka, Wyborova, Husaria a vcelku se mi líbila Bialy bocian.
    Tak jsem nabral v rámci suvenýrů pro rodinu dvoudecovky Zubrowky a Wyborove, ale příště bych chtěl koupit i nějaké celé lahve.
    Ta Wyborova ale překvapivě nechutná vůbec zle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SAMOUT: Mno, člověk si na ní musí zvyknout, ale osobně ji taky nevyhledávám. Raději čistou.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ZOIDBERG: Tvl, Zubrowka s travou je nejhnusnejsi alkohol kterej jsem kdy chutnal :-).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Věšinou kupuju Wodka Extra Żytnia, zvláště když je v nějaké přátelské ceně v akci (tzpicky 20 zl). Můžeš zkusit klasickou čistou Zubrowku (bez zubří trávy) nebo Wyborovou. V prémiových značkách se neorientuju, i ten střed za 30-40 zlotých půl litru je dost slušný.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Je to tu prej i o jiném alkoholu, takže nějaký tip na slušnou polskou vodku?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K pramenům whisky: vědci odkryli středověkou skotskou palírnu - iDNES.cz
    https://xman.idnes.cz/...stvi-archeologicky-nalez-gdl-/xman-styl.aspx?c=A181130_130026_xman-styl_fro
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Red Spot se vrací po 50leté pauze a měla by stát 115 eur. Od tohoto měsíce dostupná v Irsku, na dalších trzích od ledna 2019. Časem možná přijde na řadu i Blue Spot.

    The reimagined Red Spot is a triple-distilled, single pot still Irish whiskey that has been matured for a minimum of 15 years in a combination of casks pre-seasoned with Bourbon, oloroso Sherry and Marsala fortified wine.

    Five-year-old Bourbon cask-matured single pot still Irish whiskey was put into the Marsala wine casks from Italy in 2004. This liquid was then blended with ex-Bourbon cask and ex-Sherry cask whiskeys.


    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GL_ST0RM: Příště normálně kdykoli v rámci otevíračky volej na naše barové číslo 775 018 444 a dozvíš se, jak jsme na tom s obsazeností. ;)
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    STEPNI_VLK: diky, nakonec jsme skoncili v "1920" a taky dobry :-)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: STEPNI_VLK: diky za hinty! zakomponuju to do naseho planu:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GL_ST0RM: Dnes je ve Whiskáči uzavřená společnost, takže bohužel. Ale jinak to záleží jak kdy. Někdy je rezervovaný v podstatě celý Whiskáč, jindy jsou i volná místa, byť tedy v 90 % případů pouze na baru, protože stoly jsou takřka vždy rezervovány jako první.

    Jinak až ven narváno nebývá a ve většině případů když člověk chvíli někde postojí a popije, tak se dříve či později nějaké to místo uvolní. Tedy pokud nemáš na mysli skupinu třebas 10 lidí. :) Jo, a k nějaké té větší obměně hostů povětšinou dochází kolem 22. hodiny.

    A ještě jedna důležitá věc mne napadá. Spousta těch rezervací je až na 19.00 či 19.30, takže pokud tam přijdeš hned s otevřením v pět či na půl šestou, tak si minimálně na dvě hodiny můžeš často sednout prakticky kamkoli.
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    Vlku, prosím Tě, jak to vypadá takhle v pátky ve Whiskáči? dá se tam normálně posedět a nebo je tam narváno až ven a bez rezervačky ani omylem? :-)
    AWIQQ
    AWIQQ --- ---
    London Just Got Its First Whiskey Vending Machine | Mental Floss
    http://mentalfloss.com/article/562811/london-just-got-its-first-whiskey-vending-machine
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Moc pěkný rozhovor, zvláště pak pokud kromě whisky holdujete i doutníkům...

    Richard Paterson Interview UK Cigar Scene Magazine
    https://www.youtube.com/watch?v=Z4Re4xDcgq8
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Já ve Skotsku nebyl, byť se na to furt chystám, ale něco ti k tomu také napíšu, pokud to nevadí. Za mě určitě Springbank. Od Islay je to coby kamenem dohodil. A je to poslední palírna, která si dělá všechno od výroby sladu (totálně soběstačné) až po lahvování sama. Pak jsem slyšel či četl chválu na tour v palírnách Edradour (u nás v baru byla slečna, která už tam byla dvakrát) a Glengoyne (tam jich mají prý dokonce 7 různých, včetně párování whisky s čokoládou či výroby vlastní whisky).

    A malý bonus:

    Learn The Traditional Scottish Whisky Process
    https://www.youtube.com/watch?v=5UoL5iGbi_w
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: byl sem v lete, nakonec jen dva dny na Islay (ono je docela voser se tam dostat tim busem). Byli jsme v Port Ellen, kde mas blizko Ardbeg, Lagavulin a Laphroaig. Chtel jsem jeste do Port Charlotte, ale bohuzel sem si nezjistil, ze v nedeli nejezdej busy, takze se nebylo tam jak dostat (resp. taxi na celej den sme odhadovali na 150-200 liber, coz nam prislo jako draha sranda). Takze na tu nedeli bacha.

    V Ardbegu jsme si koupili tu prohlidku za 20 liber, hodinu chodis po destilerce, pak ochutnavka peti panaku (ctyri relativne dostupny flasky - 10y, An Oa, Corrywreckan a Uigeadail, plus jedna u nas uz hur sehnatelna - my meli Kelpie). Docela dobre tam varej a k obedu jsme si dali dalsiho panaka (Groove) a toho nam dali jako pozornost podniku. V shopu se da relativne levne nakoupit (perpetuum za 80 liber po sleve), byt nabidka je omezenejsi nez bar v hotelu v Port Ellen (mimo ty ctyri standardni tam byla a Kelpie, Groove, Perpetuum a pak silenosti za 200 a 400 liber).

    V Lagavulinu jsme se jen stavili na panaka (ono, co si budem povidat, proces vyroby bude furt stejnej, takze do destilarny nema moc cenu chodit dvakrat:-), meli tam vybornou horkou cokoladu s malym panakem.

    Laphroaig je taky fajn a tady se asi vyplati jit zase na nejakou tour (myslim za 13 liber), protoze v tom jsou zase asi tri panaky - my ji ale nemeli zamluvenou a v danej cas bylo plno a nechtelo se nam cekat, takze jsme jen ochutnavali. Vrele doporucuju si v krame koupit ten jejich chedar s kapkou whisky a ty jejich truffles - oboji je dokonaly.

    Doporucuju si teda zamluvit prohlidku dopredu.

    Hotel v Port Ellen (The Islay Hotel) ma exkluzivne zasobenej bar a daj se tam ochutnat klenoty, ale docela ranec (panaky standardnich lahvi cca 8-12 liber za 0,35cl, rarity splhaj az na 130 liber). Ve Sparu koupis ty zakladni rady vsech destilerek z Islay za slusny penize, pak si sednes na plaz a pohoda.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    planuju 7denni navstevu skotska, z velky casti pojatou jako tour de distilleries a chtel jsem se zeptat na tipy zajimavejch destilerek.. jsem hodne na Islay veci, tka premejslim to udelat ciste tam, ale vlastne se nebranim nicemu.. mate nekdo zkusenosti s nejakejma destilerkama zajimavejma, jaky tours se vyplati atd? rad bych videl 4-5 ruznejch a idealne aby to nebyla uplne "grindovacka":)

    diky za tipy a vas cas!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ovocná, šťavnatá: Old Pulteney 12yo, Arran 10yo, Arran 12yo Cask Strength, Arran 14yo (ta je sice 50 Kč přes limit, ale mnohem lepší než 10yo)

    Dehtová, slaná, kořenitá: Caol Ila 12yo, Laphroaig 10yo, Laphroaig Quarter Cask, Benriach 10yo Curiositas (žádná z nich nesplňuje úplně všechno a jsou tu samozřejmě i lepší kandidáti, ovšem litr je na opravdu dobré kouřovky v současnosti strašně málo)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Potřebuji tip na dvě whisky do 1000 Kč/ks.

    Jednu co možná nejvíc ovocnou, šťavnatou, druhá naopak něco dehtového, slaného, kořenitého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam