• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GL_ST0RM: Dnes je ve Whiskáči uzavřená společnost, takže bohužel. Ale jinak to záleží jak kdy. Někdy je rezervovaný v podstatě celý Whiskáč, jindy jsou i volná místa, byť tedy v 90 % případů pouze na baru, protože stoly jsou takřka vždy rezervovány jako první.

    Jinak až ven narváno nebývá a ve většině případů když člověk chvíli někde postojí a popije, tak se dříve či později nějaké to místo uvolní. Tedy pokud nemáš na mysli skupinu třebas 10 lidí. :) Jo, a k nějaké té větší obměně hostů povětšinou dochází kolem 22. hodiny.

    A ještě jedna důležitá věc mne napadá. Spousta těch rezervací je až na 19.00 či 19.30, takže pokud tam přijdeš hned s otevřením v pět či na půl šestou, tak si minimálně na dvě hodiny můžeš často sednout prakticky kamkoli.
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    Vlku, prosím Tě, jak to vypadá takhle v pátky ve Whiskáči? dá se tam normálně posedět a nebo je tam narváno až ven a bez rezervačky ani omylem? :-)
    AWIQQ
    AWIQQ --- ---
    London Just Got Its First Whiskey Vending Machine | Mental Floss
    http://mentalfloss.com/article/562811/london-just-got-its-first-whiskey-vending-machine
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Moc pěkný rozhovor, zvláště pak pokud kromě whisky holdujete i doutníkům...

    Richard Paterson Interview UK Cigar Scene Magazine
    https://www.youtube.com/watch?v=Z4Re4xDcgq8
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Já ve Skotsku nebyl, byť se na to furt chystám, ale něco ti k tomu také napíšu, pokud to nevadí. Za mě určitě Springbank. Od Islay je to coby kamenem dohodil. A je to poslední palírna, která si dělá všechno od výroby sladu (totálně soběstačné) až po lahvování sama. Pak jsem slyšel či četl chválu na tour v palírnách Edradour (u nás v baru byla slečna, která už tam byla dvakrát) a Glengoyne (tam jich mají prý dokonce 7 různých, včetně párování whisky s čokoládou či výroby vlastní whisky).

    A malý bonus:

    Learn The Traditional Scottish Whisky Process
    https://www.youtube.com/watch?v=5UoL5iGbi_w
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: byl sem v lete, nakonec jen dva dny na Islay (ono je docela voser se tam dostat tim busem). Byli jsme v Port Ellen, kde mas blizko Ardbeg, Lagavulin a Laphroaig. Chtel jsem jeste do Port Charlotte, ale bohuzel sem si nezjistil, ze v nedeli nejezdej busy, takze se nebylo tam jak dostat (resp. taxi na celej den sme odhadovali na 150-200 liber, coz nam prislo jako draha sranda). Takze na tu nedeli bacha.

    V Ardbegu jsme si koupili tu prohlidku za 20 liber, hodinu chodis po destilerce, pak ochutnavka peti panaku (ctyri relativne dostupny flasky - 10y, An Oa, Corrywreckan a Uigeadail, plus jedna u nas uz hur sehnatelna - my meli Kelpie). Docela dobre tam varej a k obedu jsme si dali dalsiho panaka (Groove) a toho nam dali jako pozornost podniku. V shopu se da relativne levne nakoupit (perpetuum za 80 liber po sleve), byt nabidka je omezenejsi nez bar v hotelu v Port Ellen (mimo ty ctyri standardni tam byla a Kelpie, Groove, Perpetuum a pak silenosti za 200 a 400 liber).

    V Lagavulinu jsme se jen stavili na panaka (ono, co si budem povidat, proces vyroby bude furt stejnej, takze do destilarny nema moc cenu chodit dvakrat:-), meli tam vybornou horkou cokoladu s malym panakem.

    Laphroaig je taky fajn a tady se asi vyplati jit zase na nejakou tour (myslim za 13 liber), protoze v tom jsou zase asi tri panaky - my ji ale nemeli zamluvenou a v danej cas bylo plno a nechtelo se nam cekat, takze jsme jen ochutnavali. Vrele doporucuju si v krame koupit ten jejich chedar s kapkou whisky a ty jejich truffles - oboji je dokonaly.

    Doporucuju si teda zamluvit prohlidku dopredu.

    Hotel v Port Ellen (The Islay Hotel) ma exkluzivne zasobenej bar a daj se tam ochutnat klenoty, ale docela ranec (panaky standardnich lahvi cca 8-12 liber za 0,35cl, rarity splhaj az na 130 liber). Ve Sparu koupis ty zakladni rady vsech destilerek z Islay za slusny penize, pak si sednes na plaz a pohoda.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    planuju 7denni navstevu skotska, z velky casti pojatou jako tour de distilleries a chtel jsem se zeptat na tipy zajimavejch destilerek.. jsem hodne na Islay veci, tka premejslim to udelat ciste tam, ale vlastne se nebranim nicemu.. mate nekdo zkusenosti s nejakejma destilerkama zajimavejma, jaky tours se vyplati atd? rad bych videl 4-5 ruznejch a idealne aby to nebyla uplne "grindovacka":)

    diky za tipy a vas cas!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ovocná, šťavnatá: Old Pulteney 12yo, Arran 10yo, Arran 12yo Cask Strength, Arran 14yo (ta je sice 50 Kč přes limit, ale mnohem lepší než 10yo)

    Dehtová, slaná, kořenitá: Caol Ila 12yo, Laphroaig 10yo, Laphroaig Quarter Cask, Benriach 10yo Curiositas (žádná z nich nesplňuje úplně všechno a jsou tu samozřejmě i lepší kandidáti, ovšem litr je na opravdu dobré kouřovky v současnosti strašně málo)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Potřebuji tip na dvě whisky do 1000 Kč/ks.

    Jednu co možná nejvíc ovocnou, šťavnatou, druhá naopak něco dehtového, slaného, kořenitého.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, nejvíc mne pobavil tenhle komentář pod předcházejícím videem: Well, now I know how they’ve been spending my money... Ať už ho autor myslel ironicky či nikoli. Každopádně následující video ve mně jen utvrdilo přesvědčení, že tahle pozérská palírna vyvolávající svým marketingem neustálý dojem luxusu, čímž pravděpodobně ospravedlňuje ty nehorázné ceny za jejich láhve, opravdu není nic pro mě.

    The Macallan Lightshow Grand Opening
    https://www.youtube.com/watch?v=0UFDe-zcX2o
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Tak mame bud jiny chute, nebo mas jinou sarzi, oboji je mozny. Jdu to testnout, jeste ji trochu mam :-).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Přikládám ještě oficiální video.

    How Macallan built its new distillery
    https://www.youtube.com/watch?v=aJrV258u5SM


    SAMOUT: Dnes jsem dal druhou šanci té Glencadam 15yo. A ani napodruhé mne nepřesvědčila. Takřka žádná vůně, převážně hořko-kyselá chuť, v níž se toho moc neděje, a vyloženě dřevité dokončení. Evokuje mi Tomatin, Hazelburn (která je pro mne ale zajímavější svým charakterem) a Lowland whisky (Auchentoshan či Glenkinchie). A máš pravdu, voda jí vůbec nepomáhá. Ne, že by snad zkysla, jen je prostě pořád stejná.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Teda ten totalni kontrast kravataka a Ralfyho v kostkaty kosili a cepici je kouzelnej :-).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Isle of Man Vloggers: Ralfy Mitchell
    https://www.youtube.com/watch?v=dSpzNDd6OZU
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Děkuji za hlasování. Události Whiskey baru sem budu i nadále vkládat, ale zároveň budu ty neaktuální mazat, ať tu zbytečně neplevelí diskusi. Takový malý kompromis.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: na mobilu nemuzu hlasovat a tak za me rikam ze si tu rozhodne ty "reklamy" delej, jasne jento obchod ale neni to reklama na slevu v tescu. Tvl zakazovat si tu jeste neco psat, kdyz tu pravidelne pisou 1-2 lidi, co to je za nesmysl...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: S časem na mne fakt chodit nemusíš. Jsem až pedantsky pečlivý při dodržování Ralfyho zlatého pravidla uvedeného i v záhlaví této diskuse. ;) Přičemž to je pro mne navíc časové minimum a povětšinou je nechávám ještě mnohem déle. Nedávno jsem si kupř. dával panák fantastické Compass Box Flaming Heart 15th Anniversary Edition (už jsem tady o ní psal) a jen bez použití vody jsem si ji užíval tři čtvrtě hodiny. Stejný čas pak s postupným rozkapáváním, čili dohromady 1,5 hodiny neskutečné zábavy s jedním jediným panákem whisky...

    Ale abych jen obecně nemlel, tu jsou mé koštovací poznámky:

    Vůně: Rašelina, zatuchlá zemina, lak na nehty, lák, doutnající uhlíky, fenykl, anýz, nakyslost, uzená makrela, bylinné bonbony, (s vodou) vinný ocet, celerová nať, pomerančová slupka, šalvěj.

    Chuť: Zázvor, káva, dřevitá kedlubna, slazené frapé, med, (s vodou) ovocná sirupovitost, lanýžová náplň, kávový likér, želatinoví medvídci, hřebíček, skořice.

    Dochuť: Bílá čokoláda, taniny, popel, mentol, sušená hruška, škrob (pudingový prášek), bylinný čaj.

    PS: Ne, že bych se jím řídil, ale teď čumím na Whiskybase, kde je čerstvě uvedeno, že Jim Murray dal téhle flašce 96,5/100 a vyhlásil ji Scotch Vatted Malt of the Year 2017. Můj oblíbenec Serge jí dal mnohem střízlivějších 91 a Ralfy taktéž 91.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy, mne fakt chutna. Nicmene - zadna voda!!! Ani kapicku malinkou, je to fakt dulezity, pak zkysne a neni dobra. A dej ji cas na vydychnuti.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Tu Glencadam 15yo jsem teď ochutnal v rámci brněnského Whisky festivalu a musím říct, že tentokrát jsem rád, že jsem na Ralfyho slepě nedal a nekoupil si láhev stejně, jako v případě Glen Scotia 15yo. Glencadam mě prostě nebavila a porazil by ji i F.E.W bourbon, který jsem ochutnával hned po ní. A to bourbon whiskey jinak zrovna dvakrát moc nemusím. Tahle byla ovšem parádní.

    Nicméně část vzorku Glencadam jsem si odlil a ještě jí dám druhou šanci...

    SAMOUT: Jo, a tohle opatření má bohužel ten negativní důsledek, že se týká i aukcí. Ceny lahví tak nezačínají na nule, nýbrž dle obsahu alkoholu, resp. toho blbého koeficientu. Nepotěší. I když, poslední dobou se ty ceny v aukcích šplhají do takových výšin i za obyčejné OB, že to vlastně nakonec asi nemá nějak extra velký vliv. Blíží se prasknutí bubliny či nikoli?

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---

    Anonce na degustace v brněnském Whiskey baru

    11 hlasy od 11 respondentů
      STEPNI_VLK
      STEPNI_VLK --- ---
      DARKRAZOR: Však v pohodě. Věc názoru. Pro mne tam nic přínosného nebylo. A dík za tu zmínku ohledně "reklamní série". Přivedla mne na myšlenku ankety.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam