• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Asi to tu zrovna nebude nedostatkovy zbozi, ale nechcete nekdo prazdny lahve od whisky?:) Jednak jsou funkcni (s korkem) a druhak muzou slouzit jako dekorace (a k nekterym z nich mam i takovy ty obaly / tuby:) Par jich doma mam a uz mi to zacina prekazet...
    EZOP
    EZOP --- ---
    STEPNI_VLK: O víkendu jedu do Brna, tak díky za tip ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mám nalitý druhý panák z lahve Edradour Heritage (lahvování pro LMDW). Na první dobrou je cítit tmavé ovoce (černý rybíz, švestky) a datle. Časem se přidá trochu zatuchliny (tak akorát příjemné), nějaké to Maggi, příp. jiné výživné omáčky podobného typu, libeček a celerová nať. Těch 46 % je na první napití znát. Zároveň ale příjemně sirupovitě husté, krásně nahořklé (miluju hořkost). Představte si cukrkandl vyrobený doma na pánvi z řepného cukru, vysokoprocentní hořkou čokoládu, ale zároveň i balsamikový ocet či náznak mízy, která se v dokončení mění v rozkousané stéblo trávy a rebarboru. A někde mezitím i přezrálý černý rybíz.

S vodou se vše krásně zjemní, vůně je méně výrazná - rebarbora, řapíkatý celer a dost možná i čerstvý fenykl - a v chuti se lehce objeví lískooříšková náplň z bonboniéry Tatiana od Figaro, která ovšem není jednoznačně sladká. Dojem je spíše sladko-kyselo-slano-pikantní. Takže komplexní. V dokončení, které je sušší, hořká čokoláda, kakaové boby a trocha pepře a muškátového oříšku. Nedlouho po přidání se objeví skotská mlha.

Dal jsem za ni 56 eur v aukci a nelituju ani jednoho jediného eura. Tenhle sušší a těžší projev oloroso sherry mě neskutečně baví a v Edradour jej umí báječně. Ne nadarmo je to jedna z mých oblíbených palíren. Nedávno jsem v rámci brněnského Whisky festivalu ochutnal Edradour 2002 single cask v sudové síle (z jejich Ibisco decanter řady) a byl to fakt p(r)ožitek na druhou.
    EZOP
    EZOP --- ---
    STEPNI_VLK: A kde to je?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Vzhledem k tomu, že mám u nás ve Whiskey baru na starosti výběr nových lahví, tak si zde dovolím informovat, že nově u nás najdete také následující plnění:
    • Benriach 17yo Septendecim
    • Deanston 12yo
    • Deanston 15yo Organic
    • Deanston 18yo 1st Fill Bourbon Casks Finish
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: S chutemi je to slozite. Je mozne, ze az kolem me pujde HP podruhe, docenim ji vic. Za tipy diky. Blizi se vanoce a pribuzni zacinaji vyzvidat, co bych chtel. Trochu jim zuzim vyber.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a pokud jde o Clynelish, tak jestli někde někdy narazíš na Flaming Heart 5th Edition (bacha na to, ty poslední edice vypadají dost podobně) od Compass Box, tak 100% vyzkoušej. Psal jsem tu o ní relativně nedávno: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Už to její složení je impozantní: 27,1 % Caol Ila 30yo, 24,1 % Clynelish 20yo, 38,5 % Caol Ila 14yo a 10,3 % Highland malt 7yo (Clynelish, Teaninich a Dailuaine). Já mám doma 3 flašky a je to suverénně jedna z nejlepších whisek, které jsem kdy ochutnal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Člověče, my máme dost odlišné chutě. HP 12yo miluju, Octo a PCH nesnáším. Ale jestli tě baví Lagavulin, tak 12yo Natural Cask Strength je naprostá povinnost! Dotáhl jsem ji k nám do baru a všichni se z ní můžou podělat; i když je drahá jako prase, tak aktuálně zařizuju koupi třetí a čtvrté flašky.

Jeden naprosto konkrétní tip na kouř mimo Islay, který v tom seznamu nemáš, a který je za mě naprosto famózní: Ballechin SFTC 2004 53.3%. Opět, ještě jsem nezažil hosta, kterému by nechutnala. A já už si domů taktéž pořídil celou lahev, byť to rozhodně není nic levného.

Jo, a jestli tě bavila Springbank 10yo, tak 15yo tě vystřelí na Mars. Doporučuju všemi deseti - a zdaleka ne jen já. Obdobně skvělá je 12yo Cask Strength, kterou pravidelně lahvují obdobně jako Aberlour A'bunadh. Jen se dost liší jednotlivé šarže, protože zpočátku to byl mix 60% Fresh + 40% Refill Sherry Hogsheads, později 70% Sherry & 30% Bourbon Casks a teď je to tuším zase trochu jinak. Já zatím nicméně ochutnal tři různé a všechny byly skvělé.

JAKOUBEK: Clynelish je miláček. Poměr cena výkon u OB naprosto neuvěřitelný, protože se dá sehnat od nějakých 950 Kč, když se člověk hodně snaží. Mám doma tohle perfektní OB a další dvě aktuálně otevřené IB a je to láska jako trám. Clynelish je hlavně vyhlášená svou více či méně voskovou chutí - občas je to jako když strčíš rypák mezi včelí plástve. U nás v baru také teče proudem. Počítej ale s tím, že potřebuj čas, spoustu času ve flašce po otevření a spoustu odpitých panáku na to, aby se dostala do absolutní formy. Mě začala bavit až zhruba po nějakém 4-5 nalití a pár měsíců od otevření. A je furt lepší a lepší...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Teď jsem narazil na tuhle: https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/clynelish/clynelish-14-y-o-.html

Deskriptory jako "trávové, lehce peprné/hořčičné, útok hořčice, trocha soli, mrkev a zemité, salátové aroma, sušší než obvykle, vysychá do kakaa" ve mě probouzí zvědavost. :)

Ale tu palírnu neznám. Výtažek z textu na eshopu: Nová palírna Clynelish je třikrát větší než původní a kopíruje palírnu Caol Ila (obě patří společnosti United Distillers). Pouhé 1% produkce se stáčí jako single malt, zbytek se používá do míchané whisky Johnnie Walker Black Label.

Tak nevím, jestli je to dobře nebo špatně. :)

JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Mám soupis lahví, které jsem jsem si v průběhu let pořídil. Už tu jednou byl, tak ostatní snad prominou. Zjednodušené poznámky:

.) = not bad, :) = fajn, :)) = parádní, :/ = spíš ne, !-!!! = pecky, ke kterým se rád vracím.

Aberlour 10y
    Aberlour 15y Select cask res.
    AnCnoc 16y
    Ardbeg 10y
    Ardbeg Uigeadail
    Ardmore Legacy :)
    Balvenie 12y Double Wood
    Benromach Peat Smoke .)
    Bowmore - 10y Dark Intense
    Bowmore - 12y
    Bowmore - 12y Enigma
    Bowmore - 15y Darkest
    Bowmore - 9y Sherry Cask
    Bowmore - Black Rock
    Bowmore - Gold Reef
    Bowmore - Legend
    Bowmore - Small Batch :)
    Bowmore - Surf
    Bruichladdich - Laddie 10
    Bruichladdich - Laddie Classic
    Bruichladdich - Octomore 7.1 !!!
    Bruichladdich - Organic :)
    Bunnahabhain - Cruach-Mhona :)
    Bunnahabhain - Moine :)
    Caol Ila 12y :)
    Caol Ila Moch :)!
    Caol Ila Moscatel :)!
    Cask Islay (blend)
    Compass Box - Great King Street - Artist's Blend .)
    Compass Box - Peat Monster :)
    Connemara Peated .)
    Cragganmore 12y
    Dalwhinie 15y
    Finlaggan - Cask Strength :)!
    Finlaggan - Eilean Mor :)
    Finlaggan - Old Reserve :)!
    Finlaggan - Original Peaty :)
    Finlaggan - Port Finish  :)
    Glenfiddich 12y
    Glenkinchie 12y
    Glenmorangie 10y
    Highland Park 12y :/
    Islay Mist - Peated Reserve (Blended) .)
    Islay Storm
    Kilkerran 12y :)!!
    Lagavulin 16y :)!
    Lagavulin 1999/2015 4/504 !!!
    Laphroaig 10y
    Laphroaig Quarter Cask :)
    Laphroaig Select
    Laphroaig Triple Wood :))
    Ledaig 10y :)
    Loch Lomond Peated
    Longrow CV :)
    Lost Distillery - Lossit :/
    Oban 14y :))
    Oban 1998/2013 :))
    Port Charlotte - Scottish Barley :))
    Port Charlotte - 10 :)
    Port Charlotte - An Turas Mor :)
    Port Charlotte - The Peat Project !!
    Smokehead :/
    Speyside Single Malt 12y (Marks & Spencer) .)
    Springbank 10y :)
    Talisker 10y
    Talisker Port Ruighe :)
    Tomintoul Peaty Tang :/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Ardmore je skvělá. Už jsem tady kdysi dával tip na OB 20yo 1996, která se dá navíc v zahraničí sehnat za skvělou cenu (mí kolegové si zrovna nedávno brali každý jednu lahev při společném nákupu z TWE). Spíš ale napiš, které palírny vyrábějící kouřovou whisky mimo Islay znáš, ať ti to tu zbytečně nesázíme...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Včera jsem měl možnost ochutnat u kamaráda THE TEN 2008 #6 Medium Highland Peat - Ardmore New Release S.V 40,1%. od La Maison du Whisky a byl jsem opravdu mile překvapen. Žádný prvoplán. Neměli byste tip na dobrej kouř mimo Islay? Resp. kromě toho, co má klasicky Maneo a nebo Požitek? Nedistribuuje u nás někdo menší nebo méně známé distilérky, popř. speciální plnění? Jsem teď trochu přestal sledovat situaci na trhu. :/

Naposledy mě takhle překvapil Kilkerran 12 y.o. (ten byl teda z Požitku)

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Edradour 12yo Caledonia, prvni dojem velky dobry. Spis do sladka, trochu karamelkovo-smetanova, trochu korenena, neprilis ovocna. Ralfyho skore 91/100. Maj ji akorat na Maneu, a akorat znamena, ze jsem ji nenasel v zadnym jinym shopu nejen v CR, ale ani v Evrope, vsude beznadejne vyprodana. Takze bych moc dlouho nespekuloval, nebo si to, co na Maneu zbylo, koupim k Vanocum :-).

ralfy review 736 - Edradour 12yo "Caledonia" @ 46%vol
    https://www.youtube.com/watch?v=Ie-g4SBM7jI
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Redukuju decentně sbírku a volba padla tady na tu zajímavůstku 22YO limitku od Jůry :
    Isle of Jura One for the Road - Ratings and reviews - Whiskybase
    Isle of Jura One for the Road - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86085/isle-of-jura-one-for-the-road
    Tak kdybyste třeba měli někdo zájem, pište do pošty.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A ještě celý soupis včetně cen:

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Kdyby chtěl někdo z vás ochutnat whisky, které už běžně nejsou jen tak k mání, a už vůbec ne za nějaké normální ceny, tak od včerejška máme ve Whiskáči k mání mimo jiné následující:

DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když zmiňujete vinný pálenky, tak pro mě moc příjemný překvapení za dobrej peníz je Prince Hubert de Polignac VSOP.
    Ne nadarmo letos vyhrál VSOP cognac roku..
    Prince Polignac VSOP 0,7l | e-shop La-Vin.cz
    https://www.la-vin.cz/prince-polignac-vsop-0-7l
    Pak mi ještě chutnal Remy Martin 1738
    Rémy Martin 1738 Accord Royal Special Cuvée 0,7l 40% | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/produkty/remy-martin-1738-accord-royal-special-cuvee-40-9675/
    bude to asi docela mladej koňak (na lahvi neni uvedeno), ale je to vyráběný "původním způsobem" viz info v odkaze - je to mňamka.
    Ale teda kupoval jsem společně s remy martin vsop v nějaký akcičce za 1300. Za tuhle cenu už bych asi vyybral něco jinýho.
    Nebo Courvoisier VSOP taky moc fajn
    COURVOISIER V.S.O.P. 0,7L | e-shop La-Vin.cz
    https://www.la-vin.cz/courvoisier-v.s.o.p.-0-7l:p:2113
    klasika co neurazí.. zase poměr cena/výkon víc než dobrej

STEPNI_VLK: co jsem ochutnal různý brandy de cherez, tak i v tý nižší cenový kategorii, jak uvádíš, to vždycky mělo takovej příjemnej španělskej temperament. kořeněně ovocný chuti

DJFRACTAL: dvacítka už neurazí:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já si pro změnu nedávno párkrát přihnul z lahve Carlos I. a tahle brandy mne bavila víc než dost. Navíc za tu cenu! Máte-li rádi whisky, která zraje v sudech po sherry, tak určitě vyzkoušejte.

Carlos I 1L 38% Brandy de Jerez - Brandy | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/carlos-i-1l-38-brandy-de-jerez-ean8171-skup2Zn1ak25.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam