• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Que? To by me dost ranilo. Ja mam lahev rok starou, a je to naprosto fenomenalni piti.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Mozna blbej dotaz, ale nekupoval ste nekdo v posledni dobe springbank 15 a mate porovnani se starsimi lahvemi? Zda se, ze maji nejake velke vykyvy mezi batches. Alespon posledni recenze na masterofmalt to zminuji.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF: Zajímavá spojitost, která by mne ani ve snu nenapadla. :)

Jinak ohledně PX Laphroaig si myslím, že si tím tahle palírna prostě zkoušela rozšířit pole fanoušků, resp. zkoušela, jestli může jejich produkce bavit i ty, kteří jsou spíše na sladké. Snad i z toho důvodu ji nejprve uvedli v rámci travel retail. Pokud jde o její výrobu, tak je to v podstatě Laphroaig Quarter Cask, která je ještě pár měsíců finišovaná v sudech po PX sherry.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    NOIZER: tak zatím třeba Alza, kupodivu nemají úplně... marný výběr.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    WAMP_ELF: jestli najdes palirnu/shop, kterej prodava za BTC, tak by se nad tim dalo uvazovat:) ale jinak imho ne:)

WAMP_ELF: neni to nejlepsi PX jaky sezenes, ale me to jede (jako skoro vsechno od laphroaig:) nicmene je fakt, ze jsem doma jeste lahev nemel, daval jsem si to parkrat jen venku jako panaka
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Mimochodem když už jsme u Laphroaig, tak co říkáte na PX cask?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Nenechte se rušit, ale je možné že existuje jistá korelace mezi kurzem btc a počtem příspěvků v této diskuzi?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Tak jsem dnes ochutnal Arran Sauternes a Port Charlotte 10. Arran je dobrý, ale je pravda, že jsem čekal větší pecku. Na patře příjemný med a mango, závěr už jen ústup chuti. Port Charlotte mi ovšem velmi šmakuje a musím se přidat do tábora pro :-) Velmi se mi líbí ty kontrasty - napřed ve vůni kouř a koření, na patře pak slad a portské, závěr přechází opět v kouř. Podrobněji ty chutě zatím neumím popsat a spíš bych si vymýšlel :-)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Az ted jsem narazil na tohle auditko. Jsem zapalen do wisky, ginu, vodky a rumu, ale poslednich par let se drzim hlavne single-maltek (Bunnahabhain, Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Glenrothes, AsWeGetIt (IM), Smokehead). Na wiskybase jsem samozrejme taky se svou vypitou kolekci asi 31 lahvi (poslednich par kousku tam jeste nemam).

Na Silvestra jsme koupili (kamosce k narozkam) Octomore-PortCharlotte 10.2 , po zkusenostech s jinejma "peated" mokama jsem si rikal, ze to nebude tak hrrr. Bylo. Uz jen ocuchani davalo tusit, ze to bude lehce brutalni. Z prvu opravdu hruba facka raselinove chuti se spetkou morske soli. Po uvodni facce prislo chutove pohlazeni na tele i dusi. Po prvnim kostu bylo nekolik minut skoro az nabozne ticho, ktere rusilo jen labuznicke pomlaskavani. Tenhle kousek asi dam jeste jednou.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    STEPNI_VLK: Ale doprčic jsem to splet :D Myslel jsem Bruikhchhkh-laddie :-) Zkrátka jsem chtěl něco nového z Islay. K té Laphroaig 10yo – stejně jako NOIZER, bylo to sice dobré, ale šel jsem spíš po té starší verzi. Ovšem nic tak starého, jak je zmiňováno v tom screenu, jsem nepil.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A náš starý dobrý Ralfy neříká nic jiného, když dělá už tuším pátou recenzi Laphroaig 10yo během 10 let, přičemž ty změny a jejich možné příčiny zmiňuje v podstatě v průběhu celého videa.

"It's still a good malt but it's different from what it was. ... I think all in all it's just a simpler malt than what it used to be."

ralfy review 793 - Laphroaig 10yo @ 40%vol (2019)
    https://www.youtube.com/watch?v=bju6FT0kZEY
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Cim vic tuhle aktualni diskusi ctu, tim min mam v keseni penez... Jako jeste neco si koupim rozhodne, pacto tech par flasek, ktery tu mam, je vetsina tesne pred smrti. Tu Caol Ilu 12yo bych chtel nejdriv ochutnat, ale bary jsou zavreny...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RAGUPKI: a Port Charlotte Heavily Peated, protože od Bunnabhain jsem ještě nic neměl. Tak to od Bunnahabhain i nadále nic mít nebudeš, poněvadž Port Charlotte patří pod Bruichladdich. ;)

A trpělivost pochopitelně mám, to se neboj. To bych jinak asi jen těžko mohl pracovat cca 2,5 roku ve Whiskáči. :)

K té změně Laphroaig 10yo. Nejsi ani zdaleka jediný, kdo tohle zjišťuje. Těch lidí jsou spousty. Zvláště pak pokud mají ke srovnání staré a aktuální plnění.

Já to samé absolvoval s Lagavulin 16yo. Ta současná se s plněním z počátku tisíciletí (měl jsem z roku 2004) absolutně nedá srovnávat. Starší verze je mnohem hutnější, kouřovější, komplexnější a zajímavější. Bohužel, smutná pravda...

NOIZER
    NOIZER --- ---
    RAGUPKI: me osobne chutnal ten starsi Laphroaig 10y prave kvuli tomu iodu v tom:) A souhlasim s tebou, hodne se to zmenilo! Chutna mi i aktualni verze.

Jeste taky zacali delat Triple Wood jinak, v aktualnich plnenich by melo byt mnohem vic whisky zrajici v sudech po sherry, i barva je uplne jina.. na to jsem zvedavej:)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: no jo no, kazdej jsme jinej:) zaplatpambu, jinak by ta whisky, co by nam vsem chutnala, nebyla k sehnani:)))
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Jsem také "kondiční" a posledních pár let už toho moc nepiju, ale přidávám se k doporučení Caol Ila 12yo a Caol Ila Moch, jsou výborné. Mně to tehdy přišla jako velmi zajímavá sladší varianta těch základních kouřovek, které jsem znal, jako Laphroaig a Ardbeg. Zajímavé mi pak přišlo, že se podobným směrem vydala Laphroaig 10, kterou jsem si znovu objednal v 2016 a chutnala zásadně jinak než moje první lahev z 2012, která byla těžce medicinální a mnohem "sušší".

Teď jsem se hecl a objednal jsem si dvě lahvinky, abych to neflákal, takže tímto vám děkuji za tipy. Rozhodl jsem se zkusit Arran Malt Sauternes, protože tu na onu palírnu byly pozitivní reference, a Port Charlotte Heavily Peated, protože od Bunnabhain jsem ještě nic neměl. Dám vědět, na kterou názorovou stranu ohledně Port Charlotte se přikloním :-)

STEPNI_VLK: Musíš mít trpělivost s námi občasnými pijáky :-) Od své první lahve bych řekl, že mi chutná kouř a rašelina, stejně tak jako bych záhy tvrdil, že mi rovněž chutná Speyside, ale stačil jsem se propít jen některými základními kousky, a rozhodně nemám přechutnané všechny palírny. Navíc názory na lahve jsou ošemetné, protože u dvou znovuobjednaných lahví jsem najednou zjistil, že je to úplně jiné. Zmiňovaná Laphroaig 10 se objektivně změnila (měl jsem možnost srovnat v krátkém čase), a Glenfarclas 15, která mi prvně hrozně chutnala, mi napodruhé přišla docela nepříjemně "lízátková".
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Hele, zrovna 07.3 jsem ochutnával a přišla mi strašně slabá. Ale fakt strašně. ;) Mně prostě nakouřená Bruichladdich zjevně nesedí. Co se dá dělat. Výjimky se samozřejmě najdou. Port Charlotte BR:01 2007 10yo 62.8% mě celkem bavila. Kdysi ji přinesl jeden host do baru. Ale to je opět cenový nesmysl za půllitrovou lahev, no...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: s tim Octomorem opatrne!:) Souhlasim s tim, ze je to predrazeny zbytecne na svuj vek a treba edice 09.X a 10.X mi moc nejely. Nicmene! Kuprikladu 07.2, 07.3 a 08.2 jsou imho super:) Mam i 10y 2018 a ta je fakt pecka! Pro zajimavost mam i lahev Octomore 10y 2010 z private casku Jamese Browna, kterej pro Bruichladdich pestuje jecmen na Octomore Farm a to je zase uplne jiny nez ostatni ofiko plneni a je to velka lahoda! Jinak letos jsem ochutnal par starsich a specialnich edici jako 04.2 nebo X4+10 (ktera ma 70%) nebo jeden dalsi 9y z privatniho sudu pana Browna a chutnalo mi to moc! Mam objednanej dokonce tasting set vsech vyslych oficialnich standardnich Octomore edici (krome Octomore Futures a nekterych specialek), na to se hodne tesim + mi kamarad slibil vzorek legendarniho 02.2 a Event Horizon.

A pridavam se k doporuceni Caol Ila Moch, to jsem taky zrovna mel a chutnalo mi to:) Jedna Talisker DE na me ceka na shipping na WB shopu, jsem na to zvedavej, Talisker mi vseobecne chutna.

Ale jinak souhlasim, ze se spatne radi, kdyz clovek nezna chutovej profil tazajiciho.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: No vidíš, a třebas mě osobně nebaví ani Port Charlotte, ani Octomore. Octomore je pro mě vyloženě předražená marketingová mrdka, kdy i s tím kouřem je tam zoufale znát, jak ploché a nekomplexní ty whisky jsou - s výjimkou 10yo. Bez toho mega kouře by to bylo úplně tragické.

Za mě je vždycky celkem důležité a nápomocné zjistit, co přesně dotyčnému chutná. Byť samozřejmě i propití se flaškou, která mi moc nechutná, je nakonec celkem poučné. Navíc je fakt, že spousta lidí ti tvrdí, že jim chutná kouřová whiska, ale když se člověk vyptává na detaily, s čím že mají jako konkrétně zkušenost, tak z nich vypadne tak maximálně Laphroaig a Ardbeg, případně nejsou schopni říct nic. :)

Za mě jsou skvělé - i pěkně vypadající - dárky Distillers Edition verze, což jsi zmínil v souvislosti s Lagavulin. Nicméně zrovna Lagavulin DE mě zase až tak moc nepřesvědčila. Mnohem zajímavější jsou pro mě Talisker (středně kouřová) či Caol Ila (o něco více kouřová) Distillers Edition. Ale to je pořád o tom samém: sto lidí, sto chutí.

Základní Caol Ila 12yo je skvělá a málokdo ji zná (tudíž dobrý dárek). Caol Ila Moch je sladší, příjemnější a méně agresivnější na pití, ačkoli se jedná o NAS. Od Bunnahabhain je výborná základní Bunnahabhain Mòine. Bowmore je nejméně kouřová z Islay a pro mne je příznačná bezinkami a grapefruitem v chuti (není-li tedy přehlušena třeba totálním překryvem sherry): v pohodě jsou třebas 12yo či 15yo Golden & Elegant. Ty jejich sherry ze základní core range jsou strašně "umělohmotné" v chuti a toho sherry "sirupu" je tam na můj vkus až moc.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    GEISHA: zalezi jak moc kourovy to ma byt, jestli chces sudovou silu nebo ne a v jaky casti budgetu se chces pohybovat.. osobne mam dobry zkusenosti s nasledujicimi:

- takova stalice je pro me Lagavulin 16y (sezenes za ~1500), pripadne Lagavulin Distillers Edition (drazsi, ale vejdes se s prehledem).. je to jednoduse pitelny, hezky vybalancovany
    - dalsi dobrota je Port Charlotte rada od Bruichladdich, doporucoval bych primarne Scottish nebo Islay barley (oboje pod 2k), oboje mi jede dost:)
    - muj favorit z Islay je rada Octomore od Bruichladdichu, ktera je "extremne" peated a nektery kousky jsou tam fakt zajimavy, ale tam se nevejdes cenove bohuzel...
    - pokud chces vic kourovy, tak ja mam osobne rad Laphroaig, tam se skoro neda slapnout vedle.. ale primarne bych miril na Lore, kterej je super a stoji mezi 2-2,5k, pripadne 10y cask strength, ale to se v CR neda koupit., leda pres whiskybase marketplace. Nebo mam rad Quarter Cask, kterej sezenes do litru a je to pro me takova ta lahev, co mam doma proste porad a neprestalo me to bavit jeste. Ale neudelas chybu ani s Triple Wood nebo Brodirem nebo PX cask
    - pak mam jeste rad Ardbeg Corryvreckan, to je v sudovce, nakoureny je to solidne a vejdes se do 2k:) I zakladni 10y je prima.
    - ostatni Islay palirny jako Caol Ila, Bunnahabhain nebo Bowmore moc napity nemam, tak se zdrzuju hodnoceni a doporucovani

- pokud te zajima neco mimo Islay, tak jeste me bavi Ballechin, coz je peated rada od Edradouru, v CR sezenes spoustu zajimavejch lahvi ze sudu po vine (Straight From The Cask (SFTC) serie): https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=ballechin+sftc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam