• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Že se ti to nezdá, to je věc jedna, skutečnost pak věc druhá. ;) Dal jsem si tu práci a budu tu citovat Malt Whisky Yearbook... a fakt si nemyslím, že by si to Ingvar vycucal z prstu:

    "There are also two travel retail exclusives. The first, released in 2008, is Darach Ur ("New Oak") with no age statement and in autumn of 2010, Cruach-Mhòna ("Peat Stack") was released. The latter is a peatier version of Toiteach and bottled at 50% as it is made up from young (5-7 years old), heavily peated Bunnahabhain matured in ex bourbon and refill casks along with 20-21 years olf matured in ex sherry butts." Malt Whisky Yearbook 2011

    "The core range consists of 12, 18 and 25 years old. A mix of bourbon and sherry casks are used - for the 12 year old it is 25% ex sherry and 75% ex bourbon, for the 18 year old the ratio is 40/60 and for the 25 year old 10/90." Malt Whisky Yearbook 2013-2015

    "... and the new Eirigh Na Greine. The latter replaces Darach Ur and is a vatting of whisky from bourbon and sherry casks, as well as red wine casks from France and Italy." Malt Whisky Yearbook 2015

    "A new addition to the range, launched in autumn 2014, was Ceobanach, also peated. The difference between the two is that while Toiteach is a blend of younger, peated and some older, unpeated whisky, Ceobanach is 100% peated Bunnahabhain, aged for a minimum of 10 years in bourbon casks." Malt Whisky Yearbook 2016

    "For Feis Ile 2017, there were two releases, the peated Moine 13 years old with a finish in port pipes and a 1997 bourbon matured with a finish in virgin American oak." Malt Whisky Yearbook 2018

    "The two peated expressions, Toiteach and Ceobanach have been replaced with Toiteach a Dha (meaning Smoky Two in Gaelic), without age statement and matured in both bourbon and sherry casks." Malt Whisky Yearbook 2019

    Tolik z mé strany k tomu, že palírna Bunnahabhain nepoužívá/nepoužívala ke staření ex-bourbon sudy, a to ani historicky...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ty burbon sudy se mi nezdají ani moc historicky, stará Bunna 12 ze 70s/80s/90s je sherry whisky. Když to pod sebou měli Burn Steward, tak tam skutečně došlo k osekávání nákladů (malý budget na nákup nových sudů, takže se začali kupovat i bourbonové), ale 18 byla pořád sherry Bunna. Já to mám dost propitý a bourbony byly čitelný pouze u 12y. Tím ale nechci říct, že to je nemožný, zkusím zjistit od lidí z palírny. Historie Bunny totiž není moc transparentní a měli obrovskej bordel v sudech, kdy prakticky nikdo nevěděl, co za sud jim tam vlastně leží, pouze znali jejich čísla.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Myslím, že v Malt Whisky Yearbook, stejně jako k té informaci stran 12yo. Ale jestli je to až poslední 2-3 roky, tak to je poměrně dost čerstvá změna.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Kde jsi přišel k tomu, že do 18 se používaly bourbon sudy? Výsadou 18 bylo právě to, že se jednalo čistě o sherry casky.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Bourbon/Sherry kombinace byla hlavně do “XII” stáčení, poslední 2-3 roky jsou to už jen čistě sherry sudy. Re-fill sherry cask je pořád sherry cask ,) Vím to přímo z palírny.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: A to, že používají čistě jen a pouze ex-sherry sudy, jsi zjistil kde? Pokud je mi známo, tak 12yo z core range byla vždy složena z ex-sherry sudů z 25 % a 18yo z 50%. Zbytek jsou ex-bourbon, příp. refill sudy.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    EARL: Bunna core 12 je, od doby kdy se používají čistě sherry sudy, dost, kvalitativně, konzistentní, což nemůžu říct o mnohých jiných palírnách, bohužel.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    EARL: Bunna je dobra kazdej rok :-).
    EARL
    EARL --- ---
    Prednaska o odlisnosti batchu mezi jednotlivejma rokama za 3... 2... 1...:-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    M4Y4: To taky, ale obcas neuskodi objevit neco novyho :-).
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Kupte si Bunnahabhain 12y a budete dobrý. :))
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Potvrzuju, to je skvelej kup.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Pokud byste nekdo chtel tip na celkem levnou a vybornou cherry bomb, tak hledate Kilchoman Sanaig.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    VEEHELL: oni maj ve vezi i neco jinyho nez whisky dozravajici v dubovejch sudech?:)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    ... minulej patek jsem byl zapit narozky s kamaradem. Takze hura do 'veze'. Zaclo se 8y Taliskerem, kterej urcil dalsi smer. A sice singl maltky dozravajici v dubovejch sudech , pripadne v sudu po sherry. Ochutnal se Dalmore, Macduff, Bruichladdich PC8, jeste jeden Talisker. Dalsi uz si uplne nepamatuju, barman nam par kousku doporucil. Pak na zpestreni, na zaver, jeden Smokehead (ze sudu po tequile -- za me neskutecna pecka), to jsem si pak rovnou koupil celou lahev. Vskutku prijemne odpoledne.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja nakonec premejslim, ze bych vyrazil jeste v patek bez MCs, jen tak pochutnat veci ze stanku, pac v sobotu na to nebude moc energie pres 3 MCs:)))
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Koupil jsem sobotu a Dram Mor. Vic masterclass netreba, uz takle budu nadratovanej do zasoby, nejsem na takovyhle davky tvrdyho uz moc zvyklej 😃.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Já budu taky oba dny, z MC jsem si vzal Glengoyne a Tamdhu s Gordonem (velký sympaťák).
    EARL
    EARL --- ---
    Masterclasses me taky az tak moc neslovily. Ale vzal sem si redbreast, tamdhu a diageo special releases
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    V takom pripade kupuju sobotu, akorat spekuluju nad masterclass. Ze bych po nejaky touzil na prvni dobrou, to snad ani ne, popremyslim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam