• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    VEEHELL: ta Hatozaki (dnes jsem ji ochutnal poprve), je fakt zajimava. Velmi svezi, ovocna chut i vune. Hodne vyrazna vune po sherry, na jazyku se nadherne rozvine, ztrati lehce grady, kdyz se do toho prodere zbytek buketu ... lahoda, vylozene lahoda. Fakt vymazlenej mok, vune, chut, barva ... krasne sladeno.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Prisla vratka od financaku, tak jsem neco na chut objednal ...

Hatozaki Pure Malt 46 % 0,7 l
    Nagahama Roman Pure Malt 8 yo 47% 0,7 l
    Nikka From The Barrel 0,5 l
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    👋 Ochutnejte končící whisky BenRiach, dokud jsou | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/novinky/benriach-meni-portfolio-rozlucte-se-s-paradnimi-lahvemi/

Starší Benriach 10yo za 588 Kč je za mě naprostá pecka - berte, dokud jsou...
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: mam a ochutnavam prubezne. Zaklad byl ardbeg 10 a Talisker Dark storm zhruba na pul a ten pomer byl naprosto dokonalej. Pak tam proste dolejvam ty posledni panaky z lahvi - nejaky svachovky, bunnahabhain moine Bordeaux finish... Ale nepisu si to
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Tak je pryc. Stihl jste to nekdo :-)?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem si dnes nalil i ze své nekonečné flašky a musím říct, že tentokrát mi tedy obzvlášť chutná (na rozdíl od některých předchozích ochutnávek). Posledními příspěvky jsem krapet snížil sílu, takže je prudce pitelná i bez rozkápnutí. Kouře tak akorát a vliv různých druhů sudů i věku whisky je znát. Plus cca třetina flašky prázdná posledních pár měsíců tomu asi též prospívá. Prostě aktuálně mňamka. ;)

Co dělá vaše living/solera/infinity bottle? Máte? Ochutnáváte?

À propos, můj aktuální obsah:
    • Jura 16yo Diurachs' Own 40%
    • Deanston 12yo 46.3% (plněno 2013)
    • Clynelish 14yo 46% (plněno 2015)
    • Highland Dark Origins 46.8%
    • Mortlach 16yo 43.4% (plněno 2018)
    • Glendronach 15yo 46% (plněno 2011)
    • Bunnahabhain 12yo 46.3% (plněno 2016)
    • Auchentoshan Valinch 2011 57.5%
    • Auchentoshan 16yo Limited Edition Bourbon 53.7%
    • Auchentoshan 17yo Limited Edition Bordeaux Wine Finish 51%
    • Longrow Red 11yo Cabernet Sauvignon 52.1%
    • Longrow Red 12yo Fresh Pinot Noir 52.9%
    • Longrow Red 11yo Fresh Port 51.8%
    • Longrow 11yo Rundlets & Kilderkins 51.7%
    • Hazelburn 10yo Rundlets & Kilderkins 50.1%
    • Springbank Vintage 2001 Batch No. 1 55.3%
    • Longmorn 15yo (plněno 2005)
    • Old Pulteney 17yo (plněno 2018)
    • Balvenie 14yo Peat Week 2002 Vintage 48.3%
    • Benromach 10yo 100° Proof 57% (plněno 2015)
    • Glen Scotia 15yo 46% (plněno 2016)
    • Glengoyne Cask Strength Batch No. 001 58.7%
    • Glenmorangie 15yo 43% (plněno 2005)
    • Talisker 10yo 45.8% (plněno 2015)
    • Ardmore 20yo Vintage 1996 49.3%
    • Flaming Heart 5th Edition (Compass Box) 48.9%
    • Aultmore 12yo Foggie Moss (plněno 2014)
    • Jura 1999 5yo Heavily Peated 58.4%
    • Bowmore 1990 Limited Edition Sherry 53.8%
    • Talisker 1999 The Distillers Edition 45.8%
    • Tomatin Contrast Bourbon Matured 46%
    • Tomatin Contrast Sherry Matured 46%
    • Clynelish 1995 18yo (Blackadder) 53.7%
    • No Name 1st Edition (Compass Box) 48.9%
    • Lagavulin 12yo 2015 Edition 56.8%
    • Edradour Highland Heritage 46%
    • Glenfiddich Puremalt Over 8yo 43%
    • Clynelish 1995 21yo XOP (Douglas Laing) 54.6%
    • Bruichladdich 10yo The Laddie Ten (plněno 2011) 46%
    • Laphroaig Brodir (plněno 2016)
    • Johnnie Walker Green Label 15yo (plněno 2005)
    • Lagavulin 16yo 43% (plněno 2005)
    • Macallan Speymalt 2005/2019 (Gordon&MacPhail) 43%
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdyby mel nekdo zajem, je to i za vybornou cenu. Mam predlonsky plneni, velky dobry.
    Kilkerran 8y/o 56,5%
    https://www.e-whisky.cz/campbeltown/kilkerran-8y-o-57-4--0-7l/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Právě dopíjím flašku Macallan 2005/2019 Speymalt Gordon&MacPhail 43% (WB156239). Je to taková příjemně pitelná, nenáročná whisky. Hlavně zpočátku mě bavila fest a vlastně bych ji s klidem rozhodně zařadil mezi to nejlepší, co jsem od téhle palírny kdy pil, tj. z cca 15 různých plnění. Za mě přeci jen trochu jednodušší v chuti (hlavně mléčná karamela, přezrála třešeň a kořenitost) - ale sto lidí, sto chutí, či spíše preferencí, že ano. Svého času jsem koupil rovnou 2 lahve, a to na základě Ralfyho recenze (to jsem ho tehdy před cca 4 lety ještě sledoval). Užil jsem si ji víc než dost, nicméně jedna lahev mi bohatě stačila, pročež té druhé se rád zbavím. Kdyby měl tudíž někdo zájem, tak se ozvěte a nějak se snad domluvíme (na Whiskybase je nejnižší cena 200 eur - já bych neměl problém pustit ji za polovic)...

ralfy review 820 - Macallan 2005/2019 @43%vol: (G&MacP)
    https://www.youtube.com/watch?v=AoeOlWBhFQQ
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    AnCnoc sherry peated cask je mooc fajn piti. Btw. na rumhousu ho maji jeste o par desetikorun levneji nez Maneo, 1179 kc. Pridavam se k vlkovu doporuceni nize.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: AnCnoc jsem ted vzal z druhyho konce, tj. 24 a 18yo, obe naprosto famozni. 12yo je skvelej entry level, asi jediny, ktery odpustim karamel, filtraci a pouhych 40%. Tu peated sherry zkusim, dik az tip.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Ad Port Askaig: na baru v Angels' Share jsem měl otevřené 2 verze, 100° Proof a 8yo. A ačkoli je to 57.1% vs. 45.8%, tak ta osmiletá mě bavila mnohem víc. Což teda samozřejmě neznamená, že to nemůžeš mít přesně naopak. ;) Jinak s Big Peat to mám obdobně: ochutnal jsem hned 3 verze Christmas Edition a za mě nic tak extra, že bych kvůli tomu uvažoval o celé flašce.

Ad tip na whisky bez kouře: Ta Glenkinchie 12yo je rozhodně dobrá volba. Mně se pro ni lidi i vraceli a kupovali jako dárek i pro další lidi, když jsem ji jednou doporučil a oni ji ochutnali. Skvělá plnotučná "spejsajdka" je i AnCnoc 12yo - ta mě svého času hodně příjemně překvapila (a dá se koupit za naprosto směšnou cenu kolem 8 stovek!). Naprosto luxusní je Craigellachie 13yo, ale to už jsi lehce nad tisícovkou, a navíc jsem tam v chuti cítil takový lehounce dřevitý kouř (asi ze sudů), což už by někomu mohlo vadit. Dost dobrá a taktéž plnotučná bývala i Benriach 10yo, ale nevím jak je tomu teď, pod vedením Rachel. Když má někdo rád výraznější vliv dřeva, tak pak Tobermory 12yo (ta část sudů Virgin Oak je tam znát), ale to už jsme s cenou hodně nad litrem. Všechno každopádně whisky, které s přehledem strčí Glenfiddich 12yo do kapsy a ještě jim zbyde místo. :)

Mimochodem, AnCnoc je rozhodně méně známá značka whisky z palírny Knockdhu, ale já od nich ještě nepil nic špatného, ba právě naopak (22yo byla mega skvělá a kouřová Peatheart bavila tím jiným stylem kouře). Třebas teď na Whisky festivalu jsem ochutnal novinku s názvem Sherry Cask Finish Peated Finish a tak luxusní spojení decentního kouře a zároveň decentního vlivu sherry aby jeden pohledal. Výborná věc a flaška se dá sehnat za něco málo přes tisícovku: https://www.eshop.maneo.cz/ancnoc-sherry-cask-finish-0-7l-43-tuba-ean300345-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php A ani zdaleka jsem nebyl sám, komu na festivalu - často po mém doporučení - moc chutnala...
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    VOZKA: květinkovej Tomintoul:)

Tomintoul 10y 0.7L 40% tuba - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/tomintoul-10y-0-7l-40-ean4922-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php?18_let=ano
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOIZER: Díky, Finlaggan jsem též neměl - a pobavil mě popisek na heurece: "ohromně silná islámská whisky" :))

Big Peat jsem měl a neoslovil mě, na Port Askaig se mrknu. Ten Laphroaig někdy musím zkusit, desítka mi vlastně chuťově hrozně vyhovuje a jediné co mi na ní vadí je právě to, že je zbytečně naředěná. Ještě tu mám zbytek lahve An Cuan Mor, což byla taky velmi příjemná chuťově silnější variace.

Ještě se zeptám na jedno doporučení, nemusíte moc přemýšlet, jen jestli vás z fleku napadne: otec mě požádal abych mu vybral whisky pod tisíc pro kamaráda k šedesátinám, kterej naopak kouřovky rád nemá a asi má na alkohol celkově mainstreamovější vkus. Napadla mě Glenkinchie 12, která mi přišla velmi jemná, ale zároveň o dost výraznější než třeba pro mě totálně nudný Glenfiddich. Ale přijímám alternativy protože tenhle styl nepiju a skoro neznám.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: to mas recht, ale VOZKA zas neni nymand zadnej, je to chytrej kluk, tak on se kdyztak dopidi nebo zepta;)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Laphroaig 10 CS je u nas bohuzel brutalne predrazenej, leda dovoz z DE.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    VOZKA: zkus se u kourovek podivat i po Finlaggan (zacal jsem s CS edici, ta je za par slupek, pak jsem zkusil i ty ruzny finishe (maj 46%) a hrozne mi jel red wine.. ale ja jsem vseobecne na vinny finishe vysazenej, specialne na cerveny:)

Pripadne me napada blended malt Big Peat od Douglase Lainga (mix Ardbeg, Bowmore, Caol Ila a Port Ellen (toho tam bude ale naprosty minimum:))

A z podobnyho ranku je jeste Port Askaig:)

Jinak jedte bych doporucil si nekdy doprat a zkusit Laphroaig 10y v sudovy sile.. zanedlouho zrejme budu otvirat par batchi a chci udelat takovou vetsi srovnavacku, tak kdyztak muzu pripadne nabidnout vzorky:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdyz uz byla zminka o Glen Scotia - ochutnaval jste nekdo Glen Scotia Icon no.1 Mermaid?

Glen Scotia Icon no.1 Mermaid 0.7l - Single malt | Rum House
    https://www.rumhouse.cz/glen-scotia-icon-no-1-mermaid-0-7l-eanW0101960-skup11Zn1ak51.php
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Jsem to napsal nejasně, ty As We Get It, Ledaig 10 a případné Ardbegy bych kupoval už po několikáté, takže ty dobře znám - v případě As We get It teda nějakou starší šarži. Ta mladá chuť v sudové síle mi přijde fakt super.

Z vašich tipů naopak neznám nic a všechno vypadá skvěle, díky, něco určitě vyberu :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jinak neprijemne zdrazilo tak nejak uplne kazdy plneni na ktery si vzpomenu. Edradour 12 Caledonia stavala do litru, ted 1700.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ja bych k obema Ledaigum pridal jeste Kilchoman Sanaig, to je velika lahoda.
    EARL
    EARL --- ---
    VOZKA: as we get it je dobra volba, jen je trochu "stiplavejsi" :-) (sudovka, mlada, takze na prvni napiti fakt sila)

Ohledne toho Ledaigu - zkus pouvazovat nad timhle https://www.alkohol.cz/produkty/leading-23106/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam