• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: puvodne jsem se zarekl, ze budu tenhle tyden snidat whisky na pocest whisky barda Robina Lainga, ktery nas nedavno necekane opustil! Ale vcera mi vytrhli zub, takze mam ted utrum:( kazdopadne dejme si aspon ten jeho ikonicky song:

    Whisky For Breakfast
    https://youtu.be/Yb_vh2hRB14?si=DbfBr16ZxaLbSXZ2
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ASLAN: Je to výborný. Nejvíc mě baví jeho degustace, kde se klidně rozpovídá na ploše dvou hodin bez toho, aniž by tam měl hluché místo.

    Degustácia GLENMORANGIE NOV 2024
    https://youtu.be/C5sYkSsP52o?si=zEfdv9lyg8XDXML1
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: Slováci, kteří do druhého dne posílají do Čech zásilkovou mají 13

    Laphroaig 10 letá Cask Strength Batch 013 - Islay single malt whisky | Svět nápojů
    https://www.svetnapoju.cz/laphroaig-10-leta-cask-strength-batch-013-p12769
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ausgerechnet vyjdeme - li z predpokladu, jak vynikajici je stale v pohode sehnatelny batch 16. Jeste jsme se teda nedostali k #1 - 3 a te s pruhem, ale zatim se deli o krasne treti misto s #6 (po vedoucich #5 a #4)
    Laphroaig Cask Strength Batch 16 10y 0,7l 58,5% GB / Rok lahvování 2022 | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/produkty/laphroaig-cask-strength-batch-16-10-25017/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Mily Jezisku, ja vim, ze uz bude leden, ale...
    #4141404 - Benrinnes | WhiskyAuction.com
    https://whiskyauction.com/item/4141404
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a tady je ten článek Davida Broom, který Ian Royovi poslal. Našel jsem ho v popisku videa až na úplném konci. A zas tak dlouhý, jak Ian v rozhovoru říkal, teda není. ;)

    Whisky Mag Un-chillfiltered malts 2011.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1EX5nP7Gq0_H-vQLSBqFU0ij-f7EQZU4C/view
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    K té filtraci za studena se toho dá najít spoustu. Já opravdu vřele doporučuju níže vložený rozhovor v rámci Aqvavitae vPub Live s Ianem MacMillanem, který stál za tím, že trojlístek palíren Bunnahabhain, Deanston a Tobermory přestala filtrovat za studena, barvit a zvedla sílu lahvování na 46.3%. Obecně je o rozdílu mezi moderním stylem whisky a těch (dobrých?) starých dnech. Nicméně vyjadřuje se tam právě i filtrování za studena (od času 1:14:45) a mimo jiné tam vypráví o tom, jak vzal marketingový tým do výrobní haly, vytáhl jeden plát používaný pro filtraci, který byl celý olejovitý a mastný. Tu zachycenou hmotu rozetřel mezi rukama a řekl jim, ať si čichnout, že právě to chce, aby v té whisky zůstalo. A pak ještě říká, že tou filtrací přichází whisky o zhruba 30 % textury, vůně a chuti. A že byl tehdy v kontaktu s Davidem Broomem, který byl z té změny - 46.3% vs 40% a non-chillfiltered vs chillfiltered - tak nadšený, že o těch rozdílech v degustaci napsal šesti či osmistránkový článek do Whisky Magazine, který ovšem bohužel není dostupný online.

    A když tohle všechno říká osoba, která v tom byznysu přímo pracuje, tak tomu věřím tím spíš.

    Obdobné věci se dají najít i v těchto článcích:
    Chill filtration: is it bad for whisky? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/13337/chill-filtration-is-it-bad-for-whisky/
    Stop chill-filtering whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/6738/stop-chill-filtering-whisky/
    Deconstructing whisky words for newbies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/the-whisky-virgin/20958/deconstructing-whisky-words-for-newbies/

    A tady prakticky přímo k věci i se srovnáním s podtitulkem Chill filtration is worse than you think:
    Speyburn 10yo Chill Filtered vs NCF — Dramface
    https://www.dramface.com/all-reviews/2025/speyburn-10-non-chill-filtered-versus-chill-filtered

    Pak vím, že byl jeden článek, kde se k filtrování za studena vyjadřovali dva zástupci whisky průmyslu a zatímco jeden tvrdil, že to na výsledek nemá žádný vliv, tak ten druhý tvrdil pravý opak. Ale teď ho za živého boha nejsem s to najít.

    vPub Live - with Ian MacMillan; Modern Whisky vs "the Old Days"
    https://www.youtube.com/watch?v=mNh8D9Fwv8U
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: jinak za sebe pro start doporučím třeba tuhle sérií vidcastů od Alkoholu cz, kde Petr Pulkert vysvětluje zásadní fakta a navíc se to dobře poslouchá

    Kouřové whisky | Podcast Cink od Alkohol.cz # 8
    https://youtu.be/D7yW5YB3dVA?si=QCVaMF-TlVhdw5Gh


    Případně tady Izziho z Bratislava Whisky Clubu, které má slušně vybavenej bar a navštívil snad všechny palírny ve Skotsku. Je to svéráznej chlapík, kterej má přehled. Namátkou třeba tady povídaní o Ardbegu

    Ardbeg Tasting 2023
    https://youtu.be/GVchmy7NSCY?si=NdM4qz7yGxTGErfJ
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a mám za sebou velmi výživný whisky víkend. V pátek jsem byl v brněnském The Whisky Shopu, přičemž kluci tam mají - jak tu už ostatně konstatovali ti, co byli na Whisky Life Prague - spoustu lahvování od Decadent Drinks. Hned na úvod mě zklamala Tomatin 10yo, ale pak už to šlo. A hlavně jsem si hned vzápětí víc než spravil dojem s Miltonduff 22yo: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/273901/miltonduff-22-year-old-dedr To je pecka neskutečná - teda dlužno podotknout, že i za neskutečné prachy. Ale už jsem fakt dlouho neměl panák, kde bych s každým dalším přičichnutím nacházel furt nové a nové vjemy. Plus hutná a netradiční na patře. Takové to staré a poctivé staření, řekl bych...

    Pak jsem dostal nalitu Redbreast 27yo Batch 6. Za mě neurazí, nenadchne. Zvláště pak když člověk vezme v potaz tu cenu kolem 16 tisíc. Pak jsem dostal ještě narozeninovou Lagavulin 12yo Madeira Batch 002 53.5% (Handfilled - Distillery only) a to byla naopak onačejší paráda. No, a na závěr jsem zkusil jednu ze speciálních flašek ke 20. výročí Kilchoman, konkrétně 15yo, která mě rovněž nemálo bavila. Suma sumárum, parádní večer.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy prorovnani 😀. Za me pokud zakladni kour, tak rozhodne zvazit 10yo Port Charlotte nebo Ledaig, pripadne Sanaig od Kilchomanu. Ale jinak rozhodne souhlas, at si kazdy da co je mu libo.

    Mne je treba libo pit Ledaig 14yo od Cadenhead. Prvni panak z lahve v lete byl takovy slabsi v chuti (coz bylo trochu zklamani, protoze voni skvele), nicmene po par mesicich od nacnuti se rozvinula velmi hezky. Na WB ma jen 85.3, davam o bod az bod a pul vic.

    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270498

    Minule vydani bylo jeste o chlup lepsi, ale uz mozna horsi na neaukcni shaneni.
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/211876
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: Já si při tomhle "dilematu" nemůžu nevzpomenout na pana Svobodu, který už je nějaký ten rok na pravdě boží (budiž mu země lehká), toho času majitele obchodu https://www.skotska-whisky.cz/ Ten mi kdysi, když jsme se o tomhle bavili, říkal, že dle poetického přirovnání členů jejich whisky klubu "Ardbeg byl takovej ten rázovitý zemědělec v zablácených holínkách, který chytá ty zmije na tom rašeliništi s tou prosolenou vodou, a je to takový zemitý typ. Laphroaig byl takovej rváč, ne příliš čistej, nemytej, kterej přijde do hospody, nemá ty zuby, ty zuby má už takový vymlácený, a dá vám pěst k puse a říká něco jako 'cítíš, smrdí krchovem, dáme si to na férovku'. A Lagavulin byl taky takovej ten zákeřný parchant, který vám chce taky ublížit, nicméně je to elegantní, uhlazený, doktor v bílém plášti, který svírá tu injekci za svými zády." A vím to takhle doslova proto, že jsem si to tehdy, když jsme spolu řešili nějaký můj tehdejší nákup po telefonu, s jeho dovolením nahrál.

    Jinak souhlasím s NAGASAWA v tom, ať si každý pije, co mu chutná, dobarvování nedobarvování, filtrace nefiltrace. Navíc je to 40% vs 46%, což může u spousty lidí hrát mnohem větší roli než filtrace či dobarvování. Ale jak už jsem tu psal, Ardbeg šel s kvalitou Ten v posledních letech hrozně dolů: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.]. A dokonce i ten Ralfy, když jsem ho ještě sledoval, začal od určité doby tvrdit něco obdobného s tím, že se výrazně zvýšila nevyrovnanost kvality šarží. A to byl předtím zapřisáhlý fanoušek Ardbeg Ten.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Btw pokud byste si chtěli vyzkoušet i jinej vanoční kalendář, než ten od Alkohol.cz, tak podobnou službu provozuje i tuhle chlapík z Bratislavy z Izzi Pubu s tím, že v pohodě posílá i do Čech. Rozdíl je ten, že je to celé na domluvě přes email a posílá 0,03 Samozřejmě to celé kombinuje následně s videem. Určitě už to znáte, ale filtr mlčí.

    https://www.youtube.com/@theizzipub6380

    The Izzi Pub | Bratislava
    https://www.facebook.com/IzziPub
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT:

    hezky den, zitra by měla být skladem. Objednat lze už nyní na https://www.alkohol.cz/produkty/benrinnes-single-cask-alkohol-cz-16-25875/

    Takže pokud chutnala, tak do toho 😍🔥

    Petr Pulkert
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NAGASAWA: Ta je taky vynikajici, ale me od BA nejvic zaujala
    Blackadder Sherry Snake 0,7L 57.3% box - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/blackadder-sherry-snake-0-7l-57-3-box-ean300771-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php?18_let=ano

    Nicmene, vzato kolkolem, u zadny nestrelis vedle.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    A tak tohle se jim povedlo.

    Laphroaig x Willem Dafoe - The Taste
    https://youtu.be/0rcgoJ3l71M?si=1bQRiRQp1Lw8Oich
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Já měl na mysli jinou. Tuhle: https://www.whiskyauction.com/item/3809911 Na tu jsem se díval pro změnu já. Ale nakonec jsem se na to vybodl.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Yep, totok.
    #3784291 - Caol Ila | WhiskyAuction.com
    https://whiskyauction.com/item/3784291
    DXTR
    DXTR --- ---
    KOLOCH: Roe & Co Distillery

    Mapy Google
    https://maps.app.goo.gl/TsFPU6HVJZ4kvueAA
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Tak jsem tu Caol Ila od MmsD gold edition ochutnal za vas. Bomba, velmi doporucuju. Jedna se tedy o tu s nejmensi voltazi. Ja uz fakt kaslu na veskery tovarni plneni, a kupuju jen nezavislaky.

    Caol Ila 17 Jahre 2007/2024 - Murray McDavid - Octave Trilogy #1 - Whisky Agents
    https://whiskyagents.com/caol-ila-17-jahre-2007-2024-murray-mcdavid-octave-trilogy-1/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam