• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ASLAN: Je to výborný. Nejvíc mě baví jeho degustace, kde se klidně rozpovídá na ploše dvou hodin bez toho, aniž by tam měl hluché místo.

    Degustácia GLENMORANGIE NOV 2024
    https://youtu.be/C5sYkSsP52o?si=zEfdv9lyg8XDXML1
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: 00X? Whisky s povolenim opijet 😀?

    009 Za Ł95 ub by asi byla hrana, ale rozhodne patri do lepsi poloviny.
    006 Vynikajici, za €105 bych ji bral hned.
    011 Not great, no terrible, ale spatna nebyla.

    Naopak nezaujal Bond, 007 nam prislo, ze jen vylizujem popelnik, zadna dalsi chut tam nebyla. Obzvlast s v zapeti nasledujici vybornou 006 (pijem vzdycky dva vzorky per session).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER & SAMOUT: Já mám doma vydražené šarže 006 a 009 (obě kolem 105 eur, byť teda 009 mám ze skotské aukce za 95 liber), a to na základě hodnocení na Whiskybase. A pak ještě 011 (79 liber), kterou jsem dražil spíš proto, aby mi tehdy nešla ze Skotska jen jedna flaška. :) Tak schválně, pro zajímavost, jak si u vás stojí tyhle 3 šarže?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: No vidíš, zase šance. :)) Akorát s tím Ježíškem se teda budeš muset obrátit na někoho jiného než na mě. ;)
    ASLAN
    ASLAN --- ---
    NAGASAWA: Díky za tenhle odkaz. Zajímavý, a teda to je super youtube kanál celkově!
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Jj, 16ka je povedena!:)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: oukej, tak to prubnu tu 16
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NAGASAWA: Ta mi az tak kulervouci neprisla, ale diky za info :-).
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA: *Zásilkovnou
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: Slováci, kteří do druhého dne posílají do Čech zásilkovou mají 13

    Laphroaig 10 letá Cask Strength Batch 013 - Islay single malt whisky | Svět nápojů
    https://www.svetnapoju.cz/laphroaig-10-leta-cask-strength-batch-013-p12769
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ausgerechnet vyjdeme - li z predpokladu, jak vynikajici je stale v pohode sehnatelny batch 16. Jeste jsme se teda nedostali k #1 - 3 a te s pruhem, ale zatim se deli o krasne treti misto s #6 (po vedoucich #5 a #4)
    Laphroaig Cask Strength Batch 16 10y 0,7l 58,5% GB / Rok lahvování 2022 | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/produkty/laphroaig-cask-strength-batch-16-10-25017/
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ERVIN: Jak vzpominal NAGASAWA ty laphroaig 10y cask strength, tak nedavno jsem delal tasting set cely cislovany serie, tak kdybys videl nekde jednu z tech lahvi, zkus to:)

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Mily Jezisku, ja vim, ze uz bude leden, ale...
    #4141404 - Benrinnes | WhiskyAuction.com
    https://whiskyauction.com/item/4141404
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a tady je ten článek Davida Broom, který Ian Royovi poslal. Našel jsem ho v popisku videa až na úplném konci. A zas tak dlouhý, jak Ian v rozhovoru říkal, teda není. ;)

    Whisky Mag Un-chillfiltered malts 2011.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1EX5nP7Gq0_H-vQLSBqFU0ij-f7EQZU4C/view
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    K té filtraci za studena se toho dá najít spoustu. Já opravdu vřele doporučuju níže vložený rozhovor v rámci Aqvavitae vPub Live s Ianem MacMillanem, který stál za tím, že trojlístek palíren Bunnahabhain, Deanston a Tobermory přestala filtrovat za studena, barvit a zvedla sílu lahvování na 46.3%. Obecně je o rozdílu mezi moderním stylem whisky a těch (dobrých?) starých dnech. Nicméně vyjadřuje se tam právě i filtrování za studena (od času 1:14:45) a mimo jiné tam vypráví o tom, jak vzal marketingový tým do výrobní haly, vytáhl jeden plát používaný pro filtraci, který byl celý olejovitý a mastný. Tu zachycenou hmotu rozetřel mezi rukama a řekl jim, ať si čichnout, že právě to chce, aby v té whisky zůstalo. A pak ještě říká, že tou filtrací přichází whisky o zhruba 30 % textury, vůně a chuti. A že byl tehdy v kontaktu s Davidem Broomem, který byl z té změny - 46.3% vs 40% a non-chillfiltered vs chillfiltered - tak nadšený, že o těch rozdílech v degustaci napsal šesti či osmistránkový článek do Whisky Magazine, který ovšem bohužel není dostupný online.

    A když tohle všechno říká osoba, která v tom byznysu přímo pracuje, tak tomu věřím tím spíš.

    Obdobné věci se dají najít i v těchto článcích:
    Chill filtration: is it bad for whisky? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/13337/chill-filtration-is-it-bad-for-whisky/
    Stop chill-filtering whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/6738/stop-chill-filtering-whisky/
    Deconstructing whisky words for newbies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/the-whisky-virgin/20958/deconstructing-whisky-words-for-newbies/

    A tady prakticky přímo k věci i se srovnáním s podtitulkem Chill filtration is worse than you think:
    Speyburn 10yo Chill Filtered vs NCF — Dramface
    https://www.dramface.com/all-reviews/2025/speyburn-10-non-chill-filtered-versus-chill-filtered

    Pak vím, že byl jeden článek, kde se k filtrování za studena vyjadřovali dva zástupci whisky průmyslu a zatímco jeden tvrdil, že to na výsledek nemá žádný vliv, tak ten druhý tvrdil pravý opak. Ale teď ho za živého boha nejsem s to najít.

    vPub Live - with Ian MacMillan; Modern Whisky vs "the Old Days"
    https://www.youtube.com/watch?v=mNh8D9Fwv8U
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: V tom případě určitě zkus tu Ledaig 10yo. Poněvadž komu jsem ji ze zapřisáhlých popíječů Laphroig 10yo ve Whiskáči kdysi doporučil pro změnu, tak z ní byl totálně nadšený.

    SAMOUT: Německá aukce. Jednu dobu se tam objevovala skoro každý měsíc poměrně dlouhou dobu. Akorát jsem teda bohužel chytil zrovna ten peak. Pak šla párkrát dokonce i pod 300 eur. Nicméně víš, jak je to s tou cenou v aukcích: To, že jde lahev za nějakou cenu, automaticky neznamená, že pokud bys na ni teoreticky přihodil, tak půjde jen o 10 eur výš. Ale sere pes. Jsem rád, že ji mám, v podstatě za jakoukoli cenu...

    Největší zábava nicméně je, že ji tu teď na střídačku - či občas i současně - popíjím s jinou 1988. ;) Ta Mortlach mě mimochodem v roce 2020 přišla na necelých 250 eur.

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: To je ovsem VELIKA krasa. To bylo nekde ke koupi, nebo to mas z aukce?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: jinak za sebe pro start doporučím třeba tuhle sérií vidcastů od Alkoholu cz, kde Petr Pulkert vysvětluje zásadní fakta a navíc se to dobře poslouchá

    Kouřové whisky | Podcast Cink od Alkohol.cz # 8
    https://youtu.be/D7yW5YB3dVA?si=QCVaMF-TlVhdw5Gh


    Případně tady Izziho z Bratislava Whisky Clubu, které má slušně vybavenej bar a navštívil snad všechny palírny ve Skotsku. Je to svéráznej chlapík, kterej má přehled. Namátkou třeba tady povídaní o Ardbegu

    Ardbeg Tasting 2023
    https://youtu.be/GVchmy7NSCY?si=NdM4qz7yGxTGErfJ
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    NAGASAWA: Přesdtava že popíjim řádně sprostou kouřovku ve který ještě plave bordel ze sudu mi takhle nad ránem hází na hranici extaze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam