• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: puvodne jsem se zarekl, ze budu tenhle tyden snidat whisky na pocest whisky barda Robina Lainga, ktery nas nedavno necekane opustil! Ale vcera mi vytrhli zub, takze mam ted utrum:( kazdopadne dejme si aspon ten jeho ikonicky song:

    Whisky For Breakfast
    https://youtu.be/Yb_vh2hRB14?si=DbfBr16ZxaLbSXZ2
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kamarad a blazen do whisky v jedne osobe se rozhodl oslavit letosnich 10k km na kole 🤷‍♂️.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ASLAN: Je to výborný. Nejvíc mě baví jeho degustace, kde se klidně rozpovídá na ploše dvou hodin bez toho, aniž by tam měl hluché místo.

    Degustácia GLENMORANGIE NOV 2024
    https://youtu.be/C5sYkSsP52o?si=zEfdv9lyg8XDXML1
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ERVIN: Jak vzpominal NAGASAWA ty laphroaig 10y cask strength, tak nedavno jsem delal tasting set cely cislovany serie, tak kdybys videl nekde jednu z tech lahvi, zkus to:)

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    K té filtraci za studena se toho dá najít spoustu. Já opravdu vřele doporučuju níže vložený rozhovor v rámci Aqvavitae vPub Live s Ianem MacMillanem, který stál za tím, že trojlístek palíren Bunnahabhain, Deanston a Tobermory přestala filtrovat za studena, barvit a zvedla sílu lahvování na 46.3%. Obecně je o rozdílu mezi moderním stylem whisky a těch (dobrých?) starých dnech. Nicméně vyjadřuje se tam právě i filtrování za studena (od času 1:14:45) a mimo jiné tam vypráví o tom, jak vzal marketingový tým do výrobní haly, vytáhl jeden plát používaný pro filtraci, který byl celý olejovitý a mastný. Tu zachycenou hmotu rozetřel mezi rukama a řekl jim, ať si čichnout, že právě to chce, aby v té whisky zůstalo. A pak ještě říká, že tou filtrací přichází whisky o zhruba 30 % textury, vůně a chuti. A že byl tehdy v kontaktu s Davidem Broomem, který byl z té změny - 46.3% vs 40% a non-chillfiltered vs chillfiltered - tak nadšený, že o těch rozdílech v degustaci napsal šesti či osmistránkový článek do Whisky Magazine, který ovšem bohužel není dostupný online.

    A když tohle všechno říká osoba, která v tom byznysu přímo pracuje, tak tomu věřím tím spíš.

    Obdobné věci se dají najít i v těchto článcích:
    Chill filtration: is it bad for whisky? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/13337/chill-filtration-is-it-bad-for-whisky/
    Stop chill-filtering whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/6738/stop-chill-filtering-whisky/
    Deconstructing whisky words for newbies | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/the-whisky-virgin/20958/deconstructing-whisky-words-for-newbies/

    A tady prakticky přímo k věci i se srovnáním s podtitulkem Chill filtration is worse than you think:
    Speyburn 10yo Chill Filtered vs NCF — Dramface
    https://www.dramface.com/all-reviews/2025/speyburn-10-non-chill-filtered-versus-chill-filtered

    Pak vím, že byl jeden článek, kde se k filtrování za studena vyjadřovali dva zástupci whisky průmyslu a zatímco jeden tvrdil, že to na výsledek nemá žádný vliv, tak ten druhý tvrdil pravý opak. Ale teď ho za živého boha nejsem s to najít.

    vPub Live - with Ian MacMillan; Modern Whisky vs "the Old Days"
    https://www.youtube.com/watch?v=mNh8D9Fwv8U
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: V tom případě určitě zkus tu Ledaig 10yo. Poněvadž komu jsem ji ze zapřisáhlých popíječů Laphroig 10yo ve Whiskáči kdysi doporučil pro změnu, tak z ní byl totálně nadšený.

    SAMOUT: Německá aukce. Jednu dobu se tam objevovala skoro každý měsíc poměrně dlouhou dobu. Akorát jsem teda bohužel chytil zrovna ten peak. Pak šla párkrát dokonce i pod 300 eur. Nicméně víš, jak je to s tou cenou v aukcích: To, že jde lahev za nějakou cenu, automaticky neznamená, že pokud bys na ni teoreticky přihodil, tak půjde jen o 10 eur výš. Ale sere pes. Jsem rád, že ji mám, v podstatě za jakoukoli cenu...

    Největší zábava nicméně je, že ji tu teď na střídačku - či občas i současně - popíjím s jinou 1988. ;) Ta Mortlach mě mimochodem v roce 2020 přišla na necelých 250 eur.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: jinak za sebe pro start doporučím třeba tuhle sérií vidcastů od Alkoholu cz, kde Petr Pulkert vysvětluje zásadní fakta a navíc se to dobře poslouchá

    Kouřové whisky | Podcast Cink od Alkohol.cz # 8
    https://youtu.be/D7yW5YB3dVA?si=QCVaMF-TlVhdw5Gh


    Případně tady Izziho z Bratislava Whisky Clubu, které má slušně vybavenej bar a navštívil snad všechny palírny ve Skotsku. Je to svéráznej chlapík, kterej má přehled. Namátkou třeba tady povídaní o Ardbegu

    Ardbeg Tasting 2023
    https://youtu.be/GVchmy7NSCY?si=NdM4qz7yGxTGErfJ
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A přátelé, teď tu popíjím tuhle nádheru, kterou jsem otevíral na své padesátiny, a kterou mám zrovna odpitu zhruba do půli flašky, a musím říct, že těch cca 330 éček, které jsem za ni vysolil, kurva stálo za to!

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOIZER: Případně si je coby začátečník (můj případ) naklikat na dramroom.cz Mně dnes přišly vzorky u kterých jsem si nebyl jistej, jestli by mě bavila celá lahev a coby servis je to moc fajn (pokud se nechce zrovna do baru)

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: Tu zrovna promoval Petr Pulkert pro Alkohol.cz Je to tady ta? Ne že bych o ni nepřemýšlel.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    A tak tohle se jim povedlo.

    Laphroaig x Willem Dafoe - The Taste
    https://youtu.be/0rcgoJ3l71M?si=1bQRiRQp1Lw8Oich
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdyz prirustky, tak prirustky. Zleva Benromach 10yo CS 2013 batch 1, Laga 16 (meli na alkohol.cz v akci), Caol Ila 17yo Amontillado Sherry od MmcD a Ledaig 14yo od Cadenhead (mel jsem lonskou iteraci, a bylo to dobry velmi). Mrnata na krajich jsou, pochopitelne, NOIZER. Timto dekuju Noizerovi za hladke predani, a jeste jednou se omlouvam, ze jsem mu malem zapomnel zaplatit 😀.

    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    Ahoj,
    nepíšu sem, ale moc rád čtu.
    Na základě vyzvání zasílám foto mého týmu v kategorii 18+.
    :-)))

    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    Jinak Singleton 12 je můj favorit poměr “cena/výkon”, tak jsem porovnal s 15yo a musím uznat, že 12yo stále zůstává favoritem…

    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    Tak já se taky podělím… aktuální set up na popíjení u grilu. Kavalan mi moc nejede, takže musí jako první z kola ven 😄

    NOIZER
    NOIZER --- ---
    a jeste obrazek, tolik krasy najednou:D

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    A kdyz teda prirustky...

    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja muzu poslouzit aktualne fotkou z posledni degustace v marpeku:)) pekny to bylo!

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Moje poslední 3 přírůstky hezky vedle sebe. Mimochodem, vezmu si příklad z foto diskusí a vyhlašuju téma nové přírůstky. Jeden, dva, tří či kolik chcete. Prostě co jste koupili v poslední době. Házejte to sem ve velkém, ať to tu máme pestřejší. ;)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam