• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: To je ovsem VELIKA krasa. To bylo nekde ke koupi, nebo to mas z aukce?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: jinak za sebe pro start doporučím třeba tuhle sérií vidcastů od Alkoholu cz, kde Petr Pulkert vysvětluje zásadní fakta a navíc se to dobře poslouchá

    Kouřové whisky | Podcast Cink od Alkohol.cz # 8
    https://youtu.be/D7yW5YB3dVA?si=QCVaMF-TlVhdw5Gh


    Případně tady Izziho z Bratislava Whisky Clubu, které má slušně vybavenej bar a navštívil snad všechny palírny ve Skotsku. Je to svéráznej chlapík, kterej má přehled. Namátkou třeba tady povídaní o Ardbegu

    Ardbeg Tasting 2023
    https://youtu.be/GVchmy7NSCY?si=NdM4qz7yGxTGErfJ
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    NAGASAWA: Přesdtava že popíjim řádně sprostou kouřovku ve který ještě plave bordel ze sudu mi takhle nad ránem hází na hranici extaze.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: Filtrace za studena probíhá ve zkratce tak, že se Whisky po vytažení ze sudu zchladí na teplotu kolem nuly a někdy i pod, kdy se vysráží různý bílkoviny, estery a mastný kyseliny a následně se profiltruje přes systém papírových / filcových filtrů. Důvod je ten, že řekněme masovější produkce, respektive cílovka vyžaduje Whisky čistější a "hladší". Když bys do nefiltrované Whisky hodil například led, tak by mohla působit zakaleně, takže jde spíš řekněme o estetiku. Co jsem tak slyšel a četl, tak jsou na to různý názory, kdy by ti na to osm z deseti lidí řeklo při slepém testu, že je filtrovaná Whisky uhlazenější a dva geeci z deseti by ti řekli, že tak Whisky přišla o chuťovej profil, protože přišla o všechny ty oleje atd. Ve finále se to týká Whisky mezi 40-43% alkoholu. 46% nahoru se nefiltruje za studena, ale jen mechanicky od různých reziduí ze sudu. Samozřejmě máš potom palírny, který mají různý speciální edice, kde ti prodají tzv. cask strength "sudovku" bez ředění, která je defakto přímo ze sudu a můžeš v ní v těch nejextrémnějších případech najít i všemožný částečky bordelu, což má taky svoji fanouškovskou základnu. Znalejší mě třeba opraví.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Díky moc zanodpovědi a tipy. Voni jsou to takoví chytroprdi, tak mě to zarazilo. Ta nakouřenost Laphroaigu mně osobně strašně vyjivuje. Je to skoro jak nemocniční desinfekce a to je paradoxně takovej milej vjem z ranného dětství. A klidně bych to snesl ještě sprostší.

    Jen bych vás ještě, coby nováček, poprosil o tip na nějakou literaturu, ideálně knihu. Kde se právě víc rozebíraj postupy a technologie. Například nevím, co znamená ta filtrace za studena (dobrý/špatný).

    Parádně se to tu čte
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A přátelé, teď tu popíjím tuhle nádheru, kterou jsem otevíral na své padesátiny, a kterou mám zrovna odpitu zhruba do půli flašky, a musím říct, že těch cca 330 éček, které jsem za ni vysolil, kurva stálo za to!

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ty vyrocni Kilchomany jsou skvely vsechny, mel jsem tu cest ochutnat komplet. Bohuzel nemam ani jednu celou lahev, to jsem prosvihl 😥.


    STEPNI_VLK: Ja mel z tovarnich plneni jen tu 12yo, anl proste ne, sorry jako 🤷‍♂️. Ale dalsi od ruznych ib byla naopak skvela az famozni.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a mám za sebou velmi výživný whisky víkend. V pátek jsem byl v brněnském The Whisky Shopu, přičemž kluci tam mají - jak tu už ostatně konstatovali ti, co byli na Whisky Life Prague - spoustu lahvování od Decadent Drinks. Hned na úvod mě zklamala Tomatin 10yo, ale pak už to šlo. A hlavně jsem si hned vzápětí víc než spravil dojem s Miltonduff 22yo: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/273901/miltonduff-22-year-old-dedr To je pecka neskutečná - teda dlužno podotknout, že i za neskutečné prachy. Ale už jsem fakt dlouho neměl panák, kde bych s každým dalším přičichnutím nacházel furt nové a nové vjemy. Plus hutná a netradiční na patře. Takové to staré a poctivé staření, řekl bych...

    Pak jsem dostal nalitu Redbreast 27yo Batch 6. Za mě neurazí, nenadchne. Zvláště pak když člověk vezme v potaz tu cenu kolem 16 tisíc. Pak jsem dostal ještě narozeninovou Lagavulin 12yo Madeira Batch 002 53.5% (Handfilled - Distillery only) a to byla naopak onačejší paráda. No, a na závěr jsem zkusil jednu ze speciálních flašek ke 20. výročí Kilchoman, konkrétně 15yo, která mě rovněž nemálo bavila. Suma sumárum, parádní večer.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOIZER: Případně si je coby začátečník (můj případ) naklikat na dramroom.cz Mně dnes přišly vzorky u kterých jsem si nebyl jistej, jestli by mě bavila celá lahev a coby servis je to moc fajn (pokud se nechce zrovna do baru)

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: A mě třebas Caol Ila baví (každé plnění něčím jiným) - jak 12yo (syrovější), tak 18yo (už komplexnější, ale furt ještě dost kouřová), o 25yo ani nemluvě (komplexní jak sviň a kouř spíše na pozadí pro dokreslení dojmu). A Natural Cask Strength je též boží. Měl jsem ji v tom setu po 200 ml a poznamenal jsem si: oproti 12yo mnohem více bylinná, velmi silná, komplexní a příjemně kouřová. Prostě potěšení v každém doušku. Po přidání vody chutná snad ještě lépe.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    NEVILL: laphroaig mival nadech dezinfekce driv, postupne se to ale v prubehu posledni dekady vytratilo:( me to prave hrozne jelo a uz to tak dneska moc neni… ardbeg mi takovej nikdy neprisel
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ERVIN: uktramegasnob doporucujici ardbeg asi doufa, ze se pres core range propijes k limitkam, kterejch ma nakoupenou plnou prdel a padaj mu na cene, protoze je ardbeg chrli jak na bezicim pase, a doufa, ze od nej mozna nejaky odkoupis:)))

    Hele nejjednodussi je jit do whisky baru a dat si tam ty dva panaky vedle sebe:) uvidis, co ti chutna vic a co min.. a v kazdym slusnym whisky baru budou mit vic lahvi od tech dvou znacek, tak se tim muzes propit i trosku vic..

    Driv jsem taky dal vic na nazor ostatnich a casem jsem zjistil, ze stejne mame hubu kazdej jinou a osobni zkusenost je neprenosna! Napij si to a uvidis:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Souhlasim s jedinou vyjimkou - Caol Ilu 12yo bych zcela rozhodne nikomu nedoporucil, to je fakt slaby plneni. Ale kazdymu co jeho jest.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Hele, on tam těm možností na "základní" (a asi tím pádem i ne úplně moc drahý) kouř je tři prdele. Chceš jen lehounké šmrncnutí kouřem? - Highland Park 12yo. Chceš prasácký kouř za pár korun? - Ardmore Legacy. Chceš spíš lehčí kouř, ale s větším sherry vlivem? - Benromach 10yo. Chceš lehčí kouř spíše ex-bourbon charakteru? - Talisker 10yo. Chceš divnokouř? - Ballechin 10yo. Chceš svébytný Speyside kouř? - Benriach Smoky Ten či Twelve. Chceš Islay? - Tam je toho přehršel: Caol Ila 12yo, Laphroaig 10yo, Ardbeg Ten, Port Charlotte 10yo, Bunnahabhain Mòine, Kilchoman Machir Bay či Sanaig. Chceš kouř, co se vyrovná Islay a v lecčems některé Islay lahvování i předčí? - Ledaig 10yo. A to jsem určitě ještě na spoustu OB zapomněl... A nezávislí těch relativně levných kouřovek mají samozřejmě též po kokot.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Tak nutno rict ze ja nejsem zdaleka tak propitej jak zbytek skupiny :). Ale za tech cca 800,- mi to chutna dost.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Covece, blby to neni, ale ze bych si z toho sedl na zadek, to asi ne. Na tomhle ralfyho hypu asi nejedu.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Me jeste v posledni dobe velmi bavi Maclean's nose blended. Za tu cenu v topu!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy prorovnani 😀. Za me pokud zakladni kour, tak rozhodne zvazit 10yo Port Charlotte nebo Ledaig, pripadne Sanaig od Kilchomanu. Ale jinak rozhodne souhlas, at si kazdy da co je mu libo.

    Mne je treba libo pit Ledaig 14yo od Cadenhead. Prvni panak z lahve v lete byl takovy slabsi v chuti (coz bylo trochu zklamani, protoze voni skvele), nicmene po par mesicich od nacnuti se rozvinula velmi hezky. Na WB ma jen 85.3, davam o bod az bod a pul vic.

    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270498

    Minule vydani bylo jeste o chlup lepsi, ale uz mozna horsi na neaukcni shaneni.
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/211876
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: Já si při tomhle "dilematu" nemůžu nevzpomenout na pana Svobodu, který už je nějaký ten rok na pravdě boží (budiž mu země lehká), toho času majitele obchodu https://www.skotska-whisky.cz/ Ten mi kdysi, když jsme se o tomhle bavili, říkal, že dle poetického přirovnání členů jejich whisky klubu "Ardbeg byl takovej ten rázovitý zemědělec v zablácených holínkách, který chytá ty zmije na tom rašeliništi s tou prosolenou vodou, a je to takový zemitý typ. Laphroaig byl takovej rváč, ne příliš čistej, nemytej, kterej přijde do hospody, nemá ty zuby, ty zuby má už takový vymlácený, a dá vám pěst k puse a říká něco jako 'cítíš, smrdí krchovem, dáme si to na férovku'. A Lagavulin byl taky takovej ten zákeřný parchant, který vám chce taky ublížit, nicméně je to elegantní, uhlazený, doktor v bílém plášti, který svírá tu injekci za svými zády." A vím to takhle doslova proto, že jsem si to tehdy, když jsme spolu řešili nějaký můj tehdejší nákup po telefonu, s jeho dovolením nahrál.

    Jinak souhlasím s NAGASAWA v tom, ať si každý pije, co mu chutná, dobarvování nedobarvování, filtrace nefiltrace. Navíc je to 40% vs 46%, což může u spousty lidí hrát mnohem větší roli než filtrace či dobarvování. Ale jak už jsem tu psal, Ardbeg šel s kvalitou Ten v posledních letech hrozně dolů: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.]. A dokonce i ten Ralfy, když jsem ho ještě sledoval, začal od určité doby tvrdit něco obdobného s tím, že se výrazně zvýšila nevyrovnanost kvality šarží. A to byl předtím zapřisáhlý fanoušek Ardbeg Ten.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ERVIN: Já bych osobně řekl, že Laphroaig je určitě pitelnější, Ardbeg má takový medicinální nádech co vadí asi tak půlce lidí, se kterými jsem se o tomhle bavil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam