• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    E2E4: včera jsem si dával ten "tree of knowledge" a musím ti dát s hodnocením za pravdu...vyníkající a inspirativní! ...evoluce na základě nutričních nedostatků, ochutnávání "darů" biotopu, trávení a houby na hovnech, ....velmi velmi sofistikované a propojené ;) je to lahůdka.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Robert Anton Wilson & Terence McKenna - Preparing for the Singularity
    http://www.youtube.com/watch?v=3SgioL8mHMQ&feature=related
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Popravdě, mě dostal track http://hynek.zewling.com/terence/voynich.mp3 - četl jsem o tomhle rukopisu už dříve, nafocený je třeba zde: http://alef.rajce.idnes.cz/voynich/ - na wiki si o tom lze přečíst toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Voynich_manuscript

    Je to celkem kultovní věc, a moderuji McKennu +5 interesting, za to že se zabýval i tímto. (Věřím, že nejpozději v roce 2012 bude smysl Voynichova manuskriptu zcela objasněn :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KEIKIN: je. ale je mu krasne rozumet a ma super hlas (viz samply ve mnozstvi psytrance tracku :-).

    muzes pouzit nejaky speaker independent voice recognition a pak to prohnat google translate, ale obavam se ze vysledky by uz byla psychedelie na druhou :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    E2E4: Je to english hynku ? Neexistuje nějaký mp3 google translator ? :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KEIKIN: vicemene. hlavne ze to zmenilo spolecnost.. ale poslechni si ty mp3 tree of knowledge ktery tady porad cpu, je to hned v ty prvni na zacatku! :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: ano pane, Georges Duby byl btw. LeGoffuv ucitel....
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KEIKIN: podle soudobých paleoantropologických teorii mělo vliv na změny - "progress" - mozku nejen bipedie, ale také to, že začli jíst maso, resp. také tepelně upravené maso.mělo to stratovat jakési procesy, psali o tom v science, zkusím to najít. a pak že neplatí, že "jsi, to co jíš" :-)))
    DARJEEL: jeho jazyk, jeho přednes - lahůdka pro uši ,)
    DARJEEL: přesně tak, dějiny mimo "války, šlechtu a královský dvůr" začli zkoumat až ve škole annales, neboli anály :-) také jsou jejich díla vrcholně zajímavá, třeba "Tělo ve středověké kultuře" od J.LeGoffa
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Terence měl i teorii o vzniku člověka ? Něco jako že opice žraly halucinogeny a tím se nastartoval mozek..
    E2E4
    E2E4 --- ---

    http://hynek.zewling.com/terence/ a tam treeofknowledge*.mp3

    13 hlasy od 13 respondentů

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: ja ti chtel nahodit jen tu historickou perspektivu...
    jinak souhlas, terence, to jsou proste uzasne poeticky teorie.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DARJEEL: Terence se v zertu charakterizoval sve teorie jako "Fringe Anthropology 101". :-)

    XCHAOS: No tim padem rikas ze dnesni spolecnost je lepsi nez zemedelstvi driv. :-) Rozhodne to neni ta houbova spolecnost kteoru popisuje Terence..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no ale my jsme prvobytně pospolná společnost sběračů: jdeme do supermarketu a tam si "nasbíráme" co potřebujeme k životu.

    došlo k naprostému oddělení činností potřebných pro prosté přežití a uspokojení souvisejících zásadních potřeb od naprosté většiny denní činnosti: režim "obstarávání potravy" byl zcela potlačen ve prospěch "sociální interakce" (všeho druhu).

    DARJEEL: no rozhodně je přibližně stejná fantasie psát o životě pravěkým pojídačů halucinogenních houbiček, po kterých nám nezůstaly žádné materiální zbytky - a můžeme pouze sežrat ty houbičky a odhadovat se, jak bychom se chovali, kdybychom byli oni - než kolik nám toho zbylo např. ze života ve středověkých městech (tady máme alespoň ta města, že ano).

    faktem je, že třeba znám lidi, kteří tvrdí, že nejstarší (pravěké), nekontaktované necivilizované kmeny na Papui Nové Guinei jsou v podstatě ve stavu neustálé psychózy. Bojí se všeho a všech kolem sebe - a na oplátku se jich bojí i ty kmeny, které jsou alespoň trochu vyspělé a mají třeba zemědělství - protože pochopitelně psychické pochody těch "lovců a sběračů", kteří nemají vypěstované kauzální, racionální myšlení jako většina lidí za posledních několik tisíc let, mohou vést ke značně nepředvídatelnému i nebezpečnému jednání.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: tak tak, sezrat opici - sezrat houbu - mit silu ulovit opici - sezrat opici - sezrat houbu - (...)

    XCHAOS: amatersky antropolog, to je dobry... :) hele popravde receno poradne nevime, jak si takovy prumerny mestak 16.stoleti zil, kdy vstaval a tak. V te dobe luza nikoho nezajimala, resili se jen politicke dejiny a kdyz si banda francouzskych historiku ve dvacatych letech, v cele s nakym dubem, rekla, ze by bylo fajn resit socialni dejiny, tak zjistili, ze maji neskutecne fragmentarni prameny a muzou stejne dobre psat fantasy jako historiograficky monografie.... :)))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SCHWEPZ: prej nemohl rano dospat :-)

    jinac mircea eliadeho taky muzu doporucit, pekne se to cte a je to clovek ktery vi o cem mluvi..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: tak jasne, proti nasi soucasny spolecnosti je jeste primitivni zemedelstvi neskutecnou ulevou :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: to je pravda, ale ty brány se otevírali právě pro ty venkovany, kteří stávali dlouho před svítáním. měšťák si mohl i přispat, pokud nebyl pekař :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: ne, to bylo srovnání člověk vs. šimpanz nebonobo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: no, to je spíš ve městech... na venkově to takhle bylo odedávna. Franz Josef spíše "infikoval" tímhle stylem středoevropská města - do té doby spíše asi ležérně uvolněná.

    ale zase městský rytmus byl asi daný tím, v kolik ráno se otevíraly městské brány (asi za úsvitu), a na tržiště tak mohli proniknout první zemědělci s okolí (takhle nějak si to aspoň představuju... nejsem historik, charakterizoval bych se spíše jako "amatérský antropolog", jak už jsem psal... což zahrnuje i zájem u život kmenů žijících před-intenernetovým městským životem... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam