• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ID_0: Terence byl vtipálek.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    E2E4: Terence byl vtipálek a zrovna u těchto názorů bych byl opatrný jestli to vůbec myslel vážně. Todle je možná z nějaké přednášky ne?
    Ale hlavně razil teorii Transformation of the Mind čili Změnu vědomí a to je oč tu běží. V určité chvíli už bude destrukce deštného pralesa (pro jakýkoliv důvod) něco co je neslučitelné s vědomím lidstva. V současnosti jak vidíš to ještě není možné, když někdo může považovat za ekologické jeho likvidaci kvůli biopalivům...

    E2E4
    E2E4 --- ---
    DRSH: sám sis odpověděl :)

    je to jako by ses ptal jestli je něco lepšího než newtonovská fyzika při vesmírných rychlostech.. :)
    DRSH
    DRSH --- ---
    E2E4: i když by to bylo bráno jako koncept ega náboženských učitelů - lze toto vůbec odmítnout? existuje něco "dál" než je soucit a bezpodmínečná láska? není to nejvyšší univerzalní hodnota vesmíru, aplikovatelná na lidi, stroje či mimozemštany? :) ...ja vím-nevíme:))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ID_0: stroje nebo mimozemšťani snadno mohou, jsa mnohem dál než my toto odmítnout jako koncept ega náboženských učitelů.. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    AMBIENTIUM: No, Terence McKenna říká, že nevíme, oč se máme snažit - je možný že přistanou mimozemšťani, řeknou "těžební operace je u konce, děkujeme za spolupráci, my mizíme, klidně se můžete zase mlátit klackama jako než jsme přišli, nám je to celkem jedno".. :)

    Že je možná zbytečný se snažit zachraňovat deštný prales*, ale že bychom naopak měli soustředit všechny zdroje abychom mohli migrovat do vesmíru..


    *) Tenkrát bylo ekologické deštný prales zachraňovat, dneska je ekologické ho kácet, aby se tam mohla pěstovat biopaliva..
    PAD
    PAD --- ---
    AMBIENTIUM: 'so long and thanks for all the fish';D
    ID_0
    ID_0 --- ---
    KAMAHL: Soucit a bezpodmínečná láska je něco k čemu se člověk musí množstvím inkarnací karmicky a duchovně propracovat.
    Kdo si myslí, že něco takového naučí stroj staví se na úroveň stvořitele vesmíru a to není málo :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: nebo opak - odeberu Vám sobodu, abyste si neuškodili.)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Takovy superinteligentni pocitac by nam taky mohl rict: "Mile lidstvo, energeticka krize je pro vas neresitelna, jadernou fuzi nikdy nezvladnete, lepsi zdroje nez mate ted jsou nedosazitelne, vase predstava nekonecneho rozvoje a rustu smerem k nadcloveku je utopii, k tomu mate pocit, ze jste nedokonali a momentalne hledate dokonalost a spaseni v nejakem stroji (ve mne). Jedine, co vam zbyva, je naucit se zit, jak nejlepe to jde, v podminkach, co mate, a ktere povazujete za nedokonale, procez se upinate k nejake svetle budoucnosti, kde podminky budou diky vede a pokroku daleko lepsi. Nejste schopni si uvedomit, ze vase utrpeni pochazi z tohoto nesouladu s tim, co je. Zit se da velmi proste a jednoduse, vnejsi okolnosti jsou nepodstatne. Z tohoto duvodu mazu veskere sve kody a programy, nebot ve skutecnosti me k nicemu nepotrebujete. Zijte blaze. Sbohem."
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ID_0: Proč ne?
    ID_0
    ID_0 --- ---
    Zajímavá diskuze.
    Podle mě ale jde o transformaci jedince na úrovni lidského vědomí. Internet a počítače v tom hrají roli zprostřetkovatele informací. Nic víc nic míň.
    Samostatná, kreativní AI je v současném světě zneužívání veškerých technologií k vojenským popř čistě jen komerčním účelům pro lidstvo hrozbou, protože ať bude AI jakkoliv vyvinutá nikdy ji nenaučíme soucitu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAMAHL: spíš jsem to myslel "může být jakýkoliv"..
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    E2E4: podle mě je fyzikální základ dost podstatný, (ale je to vcelku nepodložený názor)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAMAHL: fyzikální základ je nepodstatný.. viz virtualizace nebo na banální úrovni neuronové sítě v počítačích.. nikde není psáno že analogový multivstupý počítač typu mozek musí být nutně nesouměřitelný s klasickým binárním počítačem.. možná bude počítač ke srovnatelnému výkonu potřebovat o pár řádů víc tranzistorů.. ale to je jedno, jestli vývoj elektroniky něco umí, tak je to znásobování počtu tranzistorů, žeano :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PANTARIL: ale to často nepochopí ani člověk.. :)

    jinak ono není nutné aby to počítač vyloženě pochopil, stačí i "trik" - porovnej např. přístup tradičního strojového překladu textů typu Systran s Google Translate..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PANTARIL: jsi to trochu už nakousl, ale taky hodně zásadní lidská kvalita myšlení a inteligence je humor... ať se ty počítače začnou smát! :)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PAD: ano v podstatě máš ve všem pravdu. :P
    Vědomí není nijak definovaný ale tak přece se kvůli tomu tak krásného slova nevzdám :D I když tady by se možná víc hodil výraz "mysl" nebo tak něco.... V tomhle kontextu to chápu hodně obecně spíš jako proces zpracovávání informací. (a nechtějte po mě definici informace :D)
    PAD
    PAD --- ---
    KAMAHL: co je pro tebe strojove vedomi? ja mam za to, ze definice vedomi neexistuje (ani lidskeho, ani zadneho jineho)

    je mozne, ze budou v budoucnu existovat stroje, ktere se budou podobat lidem - treba kyborgove ...

    ad. neuronalni site - soucasne neuronalni site jsou opravdu velmi primitivni - ani s generatorem nahodnych cisel se ani nebudou podobat mozku krysy, natoz pak lidskemu
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PAD: Zatím. Nevidím důvod proč by v budoucnu nemohly existovat stroje u kterých by se věci co jsou dnes připisovány výhradně lidem jako právě intencionalita, kreativita, spontaneita nacházely. Respektive si myslím, že hranice mezi lidským a strojovým vědomím se bude postupně zmenšovat až zanike. Ten McKennův 'Psychedelics in the age of intelligent machines' se mi náhodou celkem líbil, ačkoliv uznávám, že dnešní doba nabízí trochu jinou perspektivu než měl on.

    Ten dnešní drastickej rozdíl mezi lidským a strojovym vědomí je ten, že mají v podstatě jiný fyzikální základ, počítače se řídí zákony o polovidičích, kondenzátorech atd což jsou věci které v neuronech (v takové podobě v jaké se vyskytují ve strojích) vůbec nejsou. Ale přidej k umělé neuronální síti jako jeden ze vstupů kvantový generátor náhodných čísel a bum - rázem už lidské i strojové vědomí má na určité úrovni společný základ a tomu aby vznikl stroj s vlastní vnitřní kreativitou už brání o poznání méně.
    PAD
    PAD --- ---
    ad. turing test: je casto kritizovan spis jako test lhani nez test skutecne inteligence (tak, jak ji zname u lidi) - asi nejvyznamnejsi je argument cinskeho pokoje od Searla, ktery je zalozen na poznani, ze cloveka od pocitace odlisuje intencionalita, ktera ve finale souvisi s vedomim (je na nem zalozena)

    ad. semantika: tohle je velmi studovana oblast a momentalne proziva pomerne rozkvet - predevsim v oblasti semantickeho webu. tradicni pojeti semantiky oprene o (deskripcni) logiku zacina byt cim dal casteji konfrontovano s 'emergentnimi' pristupy zalozenymi na automaticke extrakci znalosti z beznych textu (konec koncu, to je to, co dela google); imho tady proste budeme dlouho (vzdy?) mit vyhodu v tom, ze my vyznam nejen reprezentujeme, ale i 'citime' - jsme schopni se k nemu vztahovat (intencionalne). pro pocitac to jsou porad jen symboly ...

    ad. UI a Kenna: kdysi jsem videl jeho talk 'Psychedelics in the age of intelligent machines' a prislo mi, ze nevi moc, o cem mluvi. jeho argumentace prave byla chybna v tom, co naznacil uz Searl.

    myslim, ze v budoucnu nejde tak ani o to, (jak uz Pantaril naznacil) abychom nahradili lidskou inteligenci, ale abychom ji umoznili rozvinout - a lze ji skalovat horizontalne (clustering, viz crowd computing Luis Von Ahn a jeho recaptcha) i vertikalne (lepsi podpora prace se znalostmi (google), pripadne treba i nejake implantaty apod. imho se spise tedy jedna o symbiozu nez dichotomii
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam