• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: he,no neni to nejspis nijak zasadni,ja si jen predstavil ze v nejaky mise ty natě a odřezky namáčím a pak je prostě vytáhnu a nahážu do hrnce kde je uvařím. nebrat tak vážně. to pak končí tak,že když něco vařím,tak to trva hodinu,použiju všecky hrnce,nože,prkynka a 5 taliřů a jidlo žádnej zázrak,oproti když zve na jidlo darjeel tak vaří 20 minut,a jídlo je nesrovnatelně lepší a vyrovnanější. :)
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: tu vodu vymenit? to je dobre si zapamatovat :D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    to mi připomíná..

    vhodné složení talíře podle ročních období

    JARO

    Jaro je charakteristické probouzením přírody, rašením, pučením pupenů stromů a růstem. Všemu tedy vládne energie stoupající, vzestupná a to by se mělo odrazit i v naší stravě, protože i my potřebujeme tuto energii. Strava by měla být tedy jednoznačně jiná než v zimním období – odlehčená a v menším množství.
    Jaro odpovídá prvku “dřevo“ v čínském systému proměn pěti energií a z orgánů odpovídá játrům. Je to období největšího pročišťování těla, kde játra hrají nejvýznamnější roli, proto bychom je neměli moc zatěžovat.


    * Pro pročištění těla a jater je nezbytné na jaře ubrat tuk ve stravě, tedy významně snížit podíl masa. Je vhodné dodržovat tradiční masopust – ani dětem to neuškodí. Snížíme také podíl oleje. Nedáváme ho tedy do všech složek stravy, ale část zeleniny stále na tuku upravujeme. S menším používáním tuků klesá také potřeba soli a pečených pokrmů.
    * Postupně zvyšujeme podíl zeleniny, zejména té jarní, zelené a s přibývajícím teplem postupně zkracujeme dobu její tepelné úpravy.
    * Jídelníček doplníme malým množstvím klíčků 1-2krát týdně. Klíčit můžeme čočku, mungo, hrách, vojtěšku, ...
    * Zvyšujeme podíl syrové zeleniny. Na talíři by se měl kromě listu salátu nebo čínského zelí objevit i krátce blanšírovaný salát.

    * Používáme právě rašící divokou zeleninu jako kopřivy, pampelišky, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a podobně, ale jen ty, které pocházejí z našeho okolí. Je vhodné je krátce tepelně upravit a obvykle s cibulí. Divoké zeleniny jsou mnohem silnější než je zelenina šlechtěná, proto ji konzumujeme pouze v malém množství.
    * Postupně ubíráme podíl pohanky a přidáváme kukuřici, i když podíl obou obilovin by měl být zhruba 1:1. Nejvíce však používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.
    * Přidáváme více fermentovaných potravin jako jsou tempeh, natto, pickles a kvašené zelí. Poslední zmíněné jsou důležité, protože na jaře nesmíme zapomenout na kyselou chuť, kterou potřebují játra ke své činnosti.
    * Jarní vaření by mělo být lehčí než zimní a hodně používáme vaření ve vodě, na páře a rychlé osmažování.
    * Zdraví dospělí jedinci si mohou dopřát jedno i vícedenní půst. Půst můžeme udělat úplně bez jídla nebo jako pročišťující rýžovou kůru, v obou případech ale nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin, pomocí nichž se zbavuje škodlivin.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RAPAL: já piju jen vlastní preso, s mleté zrnkové, tak jsem viděl, že tady rozebíráte špaldový a jiný kafe, zeptal jsem se no :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PALEONTOLOG: to nevim,o tomhle sem nikdy nic nečetl ani s nikym nerozbiral. osobně bych to viděl tak,že pokud jich nevypiješ tři denně a nebo nepiješ jenom instantní,tak může být fajn občas pokoštovat čerstvě mletou dovozovou. ale to už je spíš otázka labužnictví,ne mb.

    PASH: nejspis skladovat za sucha v lednici,před vařením dat do vody aspon na hodinku,snad i vic,a pak v nove vodě uvařit. ovšem čím čerstvější,tím lepší.
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: genmaicha je nejlepsi!
    RAPAL: supr

    jinak nastenka je vazne perfektni tedkonc.,
    jen k zeleninovejm vejvarum viz totonc: http://makrobiotika.aspone.cz/usr/Slovnicek.aspx#rasy
    ta sbirana zelenina se ma davat prubezne do nadoby se studenou vodou a pak po par dnech uarit, nebo se vsechny ty odrezky skladujou za sucha z lednici a pak vari bez osoleni? je to tam napsany trochu nejasne...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RAPAL: normální kafe, arabica nebo robusta, nejsou vhod ? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: joo,obilny kafe je supr :) mam hodne rad yannoh original nebo i tradiční špaldový. kushi se k tomu určitě vyjadřuje,ale nemam u sebe knihu kde o tom pise,takze mozna pozdej doplním.. každopádně v jeho ukázkovém jídelníčku se vyskytuje obilná káva snad každej den.. :)

    PAULINA: ten čaj podle toho jak to popisuješ je genmaicha a je to chuťově poměrně dobrý.. :) dostávám na to naráz chuť.. :)
    mhmm,genmaicha...
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: joj., tu prazenou rejzi, t si najdu., danke ;] ale mam pocit, ze i kushi mluvil o nejake obylne kave
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Ad obilne kafe, ja je teda piju (inka, vitamelta, vitakava) ale co na to Kushi nevim. Kazdopadne Jarmila Pruchova doporucuje oprazit si kroupy ci ryzi a delat si z toho caj... tak to by se snad vzdalene kafi taky mohlo podobat... no... treba aspon chuti :-)))
    PASH
    PASH --- ---
    co je nejlepsi zdroj horciku v mb?
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: tjo, super ten prvni odkaz!
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: ja si furt rikal, k cemu a co je kuzu., takze to je skrob? dycky to vidim v krame a nejak si pamatuju, ze sem o tom uz cetl, . :D
    dik za tip! o zkusim! a nejak to oblny kafe, ci co to existuje? nepise o tom taky kushi?
    BOSSORKA: po sojovym., uplne se mi prokrvila tvar
    RAPAL: ale jinak se nema konzumova vic, jak 1,5 umeboshi tydne., ne? :D
    RAPAL: ted jsem byl v cr tyden a ceny jsou tam oproti nemecku porad luxus., uplne sem tam nakoupil tempehy a dulse

    jinak jak delate banchu? podle pripravy by si mel clovek taky bet schpnej upravit ucinek., ., mam pocit, ze kratsi casy a vyssi teplota delavaj caje povzbuzujicnejsi a naopak. ale co ja mel v kucharce, tak tam slalo , ze mam uvest vodi s banchou k varu a varit 7-15 minut dle potreby. ,. nebo jen zalejvate?
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    ja si ted koupila sojovo-ryzovy, co jsem na ne uplne nahodou narazila v bioobchode na Chodove a je to MNAAAAM!! Ma nemeckou krabici, od granoVita, 44 Kc za litr a uuuplne nadsena, takova plna chut.
    RAPAL: Jinak ty italsky to budou nejspis *isola BIO*, osobne jsem zkousela jahlove a nechutnalo mi, prilis sladke a vodnate.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Tak synchronizovat to můžem :)) Já bych to jen nejradši nejdřív u někoho ochutnala, aby se pak nestalo, že si nakoupim suroviny za nekřestansky penize a pak zjistim že blé ( i když na všechno si člověk zvykne :DDD). A pak můžem porovnávat účinky ;)

    Myslis ze to kuzu je v tom nutný? ... asi yo co (ale předtava pití slizu nevim nevim)

    Mno ja jsem pila sušený ovesmilk - u nějž mě štvě, že se blbě rozouští a pak toho zůstane kopec na dně (navíc sou v těch mlíkách ještě různý éčka a kdesi cosi - a ovesný bylo nejměnší zlo) pohankový atd už sou zas moc sladký...

    ty italský bych ráda někdy zkusila, neb až mě přejde finanční krize :D taky se chystám na mandlový atd... :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: škoda že je slaughter offline,nedavno mi doporučil nějaký italsky bio obilny mlika,bohužel nevim jak se ta firma jmenuje,každopadně je teď po zdravkach maj. maj z ruznych druhu obili - špaldový,ovesný,jáhlový,myslím že i rýžový a možná ještě jedno,který si nepamatuju. každopádně luxus,totalně vynikající chuť! bohužel cena je dost vysoká,za nejdražší špaldový chcou asi 60kc za litr.. i tak za sebe doporučuju aspoň ochutnat :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: chut takrka nepopsatelna,vyrazny odstiny jsou mezi slanou a kyselou,s jemnou tendencí do sladka. když přidáš i ten zázvor tak i do hřejivě páliva. a díky kuzu to má takovou slizovitou konzistenci.
    co sem slyšel,tak pít se to dá i tři týdny v kuse rano i večer a tělo si pak samo řekne že už nechce či nepotřebuje. má to prý i dost antibakteriální účinky a neutralizuje ph krve.
    tak si říkám,že si dám taky nějakou kůru,sem v poslední době nějakej "kde nic tu nic".. :( dame synchro bossorko? :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: Po kterym mliku si zrudnul? Po sojovym bo po normalnim od kravicky?
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Muzes mi pls specifikovat jak to chutna to umeshokuzu? :) a jak casto to treba pijes/ma se pit? bo si udelat nejakou tejdenni kuru kdyz se clovek citi slaby? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: na povzbuzeni mb only používám umeshokuzu. do asi hrnku vody kterou přivádim k varu hodim jednu rozmačkanou umeboshi švestičku a přidam škrob kuzu. nacham dojit k varu a hned vypnu. zakápnu třema kapkama shoyu. pro zvýšení efektu při nachlazení či pro povzbuzení ohně lze nastrouhat kousek zázvoru a vymačkat pár kapek. též ideální při přejezení a těžkosti.
    jinak těch vyprošťováků je víc,na nástěnce něco je,třeba http://ww4.enjoy.ne.jp/~macroway/english/remedy/remedy.html
    jinak nemakrobio je dobra maka horska. po namahave činnosti doplni energii a ma dost proteinu.
    PASH
    PASH --- ---
    plus co pouzivate na povzbuzeni, kdyz je treba? (mb only pls)
    PASH
    PASH --- ---
    jeste me s tim mlekem napadlo... obecne mi vadi, jak se ve veg strave plno veci vydava za "nahrazky"... sojove mleko, obylne maso apod... uz z podstaty mi to prijde jako slusna kontradikce... nemam si preci co nahrazovat, kdyz mi to "nechybi" a seitan jim proto, ze mi chutna a ze je to zdroj urcitych latek
    ve spojeni s timhle me ted napadla otazka na sojovy, nebo rejzovy mliko... to rejzovy si obcas dam pro chut, sojovy me nijak nebere a ted nedavno sem nechtene a bez rozmyslu vylohnil skoro pul litru a celej sem z toho zrudnul... lol...
    otazka zni.. zda je nejaky prospesny duvod, proc ho vubec pit (myslim cilene)?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DARJEEL: abych se přiznal kushio moc načteného nemám,spíš jeho recepty mám obšlehlé,to mi přijde praktické.třeba výroba seitanu,pickles,a různé recepty co tam má,gomasio je také fajn akorát semínka nepražím. jinak nemohu soudit.
    ten pokrok jsem myslel z legrace a teplé jídlo vo tom žádná. :) ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: no pojed, mohli bysme pokseftovat i naky to koji :) a myslim si, ze nebudu jedinej.. :)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    RAPAL: Díky! Že bych po dlouhé době jela na psítrencle? ;-)

    LAANIMETH: Kde to je?
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    SUNRISE: v Praze je od listopadu otevrena mala prodejna danfood,koren lotosu tam urco bude k sehnani..
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SUNRISE: http://www.zzbrno.cz/zzb_co_ano.htm maji ho tady. maji i nejake zasilkove sluzby,zkus se na ne obratit pokud nemas cestu do brna. a pro zájemce co jezdí na psytrance můžu zprostředkovat osobní předání,třeba na čarodkách.

    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=295 recept,lepsi sem nenašel.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: no mliko presneji udela to, ze jakmile se dostane do zaludku (kysele prostredi), tak se zdrcne a nic uz s nim neni.. :)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    RAPAL: čerstvý kořen lotosu? chciiii! Hrozně jsem si ho oblíbila, když jsem byla v Japonsku, ale tady v Praze jsem ho nikdy neviděla. Abych zahnala absťák, koupila jsem si mražený, ale není to ono :(

    Co se mléka týče, tak je snad i vědecky dokázáno, že člověk neumí syrové kravské mléko efektivně trávit. Já osobně poslední dobou jím akorát kozí/ovčí kysané produkty, ty jsou prý nejlépe stravitelné.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: nojono, me by zajimalo, proc to delali. Jestli aby zvysili zajem o MB a legitimitu tohohle systemu...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: ad kushi, amen.... bohuzel nejen on
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam