• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: he,no neni to nejspis nijak zasadni,ja si jen predstavil ze v nejaky mise ty natě a odřezky namáčím a pak je prostě vytáhnu a nahážu do hrnce kde je uvařím. nebrat tak vážně. to pak končí tak,že když něco vařím,tak to trva hodinu,použiju všecky hrnce,nože,prkynka a 5 taliřů a jidlo žádnej zázrak,oproti když zve na jidlo darjeel tak vaří 20 minut,a jídlo je nesrovnatelně lepší a vyrovnanější. :)
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: tu vodu vymenit? to je dobre si zapamatovat :D
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    to mi připomíná..

    vhodné složení talíře podle ročních období

    JARO

    Jaro je charakteristické probouzením přírody, rašením, pučením pupenů stromů a růstem. Všemu tedy vládne energie stoupající, vzestupná a to by se mělo odrazit i v naší stravě, protože i my potřebujeme tuto energii. Strava by měla být tedy jednoznačně jiná než v zimním období – odlehčená a v menším množství.
    Jaro odpovídá prvku “dřevo“ v čínském systému proměn pěti energií a z orgánů odpovídá játrům. Je to období největšího pročišťování těla, kde játra hrají nejvýznamnější roli, proto bychom je neměli moc zatěžovat.


    * Pro pročištění těla a jater je nezbytné na jaře ubrat tuk ve stravě, tedy významně snížit podíl masa. Je vhodné dodržovat tradiční masopust – ani dětem to neuškodí. Snížíme také podíl oleje. Nedáváme ho tedy do všech složek stravy, ale část zeleniny stále na tuku upravujeme. S menším používáním tuků klesá také potřeba soli a pečených pokrmů.
    * Postupně zvyšujeme podíl zeleniny, zejména té jarní, zelené a s přibývajícím teplem postupně zkracujeme dobu její tepelné úpravy.
    * Jídelníček doplníme malým množstvím klíčků 1-2krát týdně. Klíčit můžeme čočku, mungo, hrách, vojtěšku, ...
    * Zvyšujeme podíl syrové zeleniny. Na talíři by se měl kromě listu salátu nebo čínského zelí objevit i krátce blanšírovaný salát.

    * Používáme právě rašící divokou zeleninu jako kopřivy, pampelišky, chudobky, podběl, bršlici, jitrocel a podobně, ale jen ty, které pocházejí z našeho okolí. Je vhodné je krátce tepelně upravit a obvykle s cibulí. Divoké zeleniny jsou mnohem silnější než je zelenina šlechtěná, proto ji konzumujeme pouze v malém množství.
    * Postupně ubíráme podíl pohanky a přidáváme kukuřici, i když podíl obou obilovin by měl být zhruba 1:1. Nejvíce však používáme rýži, kde nahrazujeme kulatou za dlouhozrnnou, dále je vhodný ječmen a oves.
    * Přidáváme více fermentovaných potravin jako jsou tempeh, natto, pickles a kvašené zelí. Poslední zmíněné jsou důležité, protože na jaře nesmíme zapomenout na kyselou chuť, kterou potřebují játra ke své činnosti.
    * Jarní vaření by mělo být lehčí než zimní a hodně používáme vaření ve vodě, na páře a rychlé osmažování.
    * Zdraví dospělí jedinci si mohou dopřát jedno i vícedenní půst. Půst můžeme udělat úplně bez jídla nebo jako pročišťující rýžovou kůru, v obou případech ale nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin, pomocí nichž se zbavuje škodlivin.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RAPAL: já piju jen vlastní preso, s mleté zrnkové, tak jsem viděl, že tady rozebíráte špaldový a jiný kafe, zeptal jsem se no :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PALEONTOLOG: to nevim,o tomhle sem nikdy nic nečetl ani s nikym nerozbiral. osobně bych to viděl tak,že pokud jich nevypiješ tři denně a nebo nepiješ jenom instantní,tak může být fajn občas pokoštovat čerstvě mletou dovozovou. ale to už je spíš otázka labužnictví,ne mb.

    PASH: nejspis skladovat za sucha v lednici,před vařením dat do vody aspon na hodinku,snad i vic,a pak v nove vodě uvařit. ovšem čím čerstvější,tím lepší.
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: genmaicha je nejlepsi!
    RAPAL: supr

    jinak nastenka je vazne perfektni tedkonc.,
    jen k zeleninovejm vejvarum viz totonc: http://makrobiotika.aspone.cz/usr/Slovnicek.aspx#rasy
    ta sbirana zelenina se ma davat prubezne do nadoby se studenou vodou a pak po par dnech uarit, nebo se vsechny ty odrezky skladujou za sucha z lednici a pak vari bez osoleni? je to tam napsany trochu nejasne...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RAPAL: normální kafe, arabica nebo robusta, nejsou vhod ? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: joo,obilny kafe je supr :) mam hodne rad yannoh original nebo i tradiční špaldový. kushi se k tomu určitě vyjadřuje,ale nemam u sebe knihu kde o tom pise,takze mozna pozdej doplním.. každopádně v jeho ukázkovém jídelníčku se vyskytuje obilná káva snad každej den.. :)

    PAULINA: ten čaj podle toho jak to popisuješ je genmaicha a je to chuťově poměrně dobrý.. :) dostávám na to naráz chuť.. :)
    mhmm,genmaicha...
    PASH
    PASH --- ---
    PAULINA: joj., tu prazenou rejzi, t si najdu., danke ;] ale mam pocit, ze i kushi mluvil o nejake obylne kave
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    PASH: Ad obilne kafe, ja je teda piju (inka, vitamelta, vitakava) ale co na to Kushi nevim. Kazdopadne Jarmila Pruchova doporucuje oprazit si kroupy ci ryzi a delat si z toho caj... tak to by se snad vzdalene kafi taky mohlo podobat... no... treba aspon chuti :-)))
    PASH
    PASH --- ---
    co je nejlepsi zdroj horciku v mb?
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: tjo, super ten prvni odkaz!
    PASH
    PASH --- ---
    RAPAL: ja si furt rikal, k cemu a co je kuzu., takze to je skrob? dycky to vidim v krame a nejak si pamatuju, ze sem o tom uz cetl, . :D
    dik za tip! o zkusim! a nejak to oblny kafe, ci co to existuje? nepise o tom taky kushi?
    BOSSORKA: po sojovym., uplne se mi prokrvila tvar
    RAPAL: ale jinak se nema konzumova vic, jak 1,5 umeboshi tydne., ne? :D
    RAPAL: ted jsem byl v cr tyden a ceny jsou tam oproti nemecku porad luxus., uplne sem tam nakoupil tempehy a dulse

    jinak jak delate banchu? podle pripravy by si mel clovek taky bet schpnej upravit ucinek., ., mam pocit, ze kratsi casy a vyssi teplota delavaj caje povzbuzujicnejsi a naopak. ale co ja mel v kucharce, tak tam slalo , ze mam uvest vodi s banchou k varu a varit 7-15 minut dle potreby. ,. nebo jen zalejvate?
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    ja si ted koupila sojovo-ryzovy, co jsem na ne uplne nahodou narazila v bioobchode na Chodove a je to MNAAAAM!! Ma nemeckou krabici, od granoVita, 44 Kc za litr a uuuplne nadsena, takova plna chut.
    RAPAL: Jinak ty italsky to budou nejspis *isola BIO*, osobne jsem zkousela jahlove a nechutnalo mi, prilis sladke a vodnate.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Tak synchronizovat to můžem :)) Já bych to jen nejradši nejdřív u někoho ochutnala, aby se pak nestalo, že si nakoupim suroviny za nekřestansky penize a pak zjistim že blé ( i když na všechno si člověk zvykne :DDD). A pak můžem porovnávat účinky ;)

    Myslis ze to kuzu je v tom nutný? ... asi yo co (ale předtava pití slizu nevim nevim)

    Mno ja jsem pila sušený ovesmilk - u nějž mě štvě, že se blbě rozouští a pak toho zůstane kopec na dně (navíc sou v těch mlíkách ještě různý éčka a kdesi cosi - a ovesný bylo nejměnší zlo) pohankový atd už sou zas moc sladký...

    ty italský bych ráda někdy zkusila, neb až mě přejde finanční krize :D taky se chystám na mandlový atd... :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: škoda že je slaughter offline,nedavno mi doporučil nějaký italsky bio obilny mlika,bohužel nevim jak se ta firma jmenuje,každopadně je teď po zdravkach maj. maj z ruznych druhu obili - špaldový,ovesný,jáhlový,myslím že i rýžový a možná ještě jedno,který si nepamatuju. každopádně luxus,totalně vynikající chuť! bohužel cena je dost vysoká,za nejdražší špaldový chcou asi 60kc za litr.. i tak za sebe doporučuju aspoň ochutnat :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BOSSORKA: chut takrka nepopsatelna,vyrazny odstiny jsou mezi slanou a kyselou,s jemnou tendencí do sladka. když přidáš i ten zázvor tak i do hřejivě páliva. a díky kuzu to má takovou slizovitou konzistenci.
    co sem slyšel,tak pít se to dá i tři týdny v kuse rano i večer a tělo si pak samo řekne že už nechce či nepotřebuje. má to prý i dost antibakteriální účinky a neutralizuje ph krve.
    tak si říkám,že si dám taky nějakou kůru,sem v poslední době nějakej "kde nic tu nic".. :( dame synchro bossorko? :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: Po kterym mliku si zrudnul? Po sojovym bo po normalnim od kravicky?
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    RAPAL: Muzes mi pls specifikovat jak to chutna to umeshokuzu? :) a jak casto to treba pijes/ma se pit? bo si udelat nejakou tejdenni kuru kdyz se clovek citi slaby? :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    PASH: na povzbuzeni mb only používám umeshokuzu. do asi hrnku vody kterou přivádim k varu hodim jednu rozmačkanou umeboshi švestičku a přidam škrob kuzu. nacham dojit k varu a hned vypnu. zakápnu třema kapkama shoyu. pro zvýšení efektu při nachlazení či pro povzbuzení ohně lze nastrouhat kousek zázvoru a vymačkat pár kapek. též ideální při přejezení a těžkosti.
    jinak těch vyprošťováků je víc,na nástěnce něco je,třeba http://ww4.enjoy.ne.jp/~macroway/english/remedy/remedy.html
    jinak nemakrobio je dobra maka horska. po namahave činnosti doplni energii a ma dost proteinu.
    PASH
    PASH --- ---
    plus co pouzivate na povzbuzeni, kdyz je treba? (mb only pls)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam