• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solárko povídám!
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SLAUGHTER:
    no ani ne, staci slunce ;) stejne jako prislusne barvy, rostliny, i cinnosti jsou slunecni :)))) treba takova lukostrelba je typicka pro slunecni princip :) nebo kdyz uz to budem tahat do jogy... primo surja namaskar :))))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: a je nekde dosazitelny nejaky par strankovy "deleni" or whatever barev podle jin-jang?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solarko hehe :-)...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    LILY:
    se nedivim, kdyz se tak nasypes sacharidama, tak se jedine muze zvysit pozornost :)))

prebytek jangu a nebo jinu je dost individualni zalezitost... a hlavne nedostatek se da vzdy kompenzovat nejenom jidlem ale take oblecenim... barvama... a vuni, cvicenim a vubec pohybem, cinnosti jako takovou... a vubec vsim moznym...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: mb tvrdi u hodne veci prazit na podporu jangu, na druhou stranu je to karcinogen - menis strukturu jidla. Ti zel neporadim co od toho chces....
    LILY: ja bych rekl, ze v mem okoli muzi maji vice jinu a zeny jangu (ale nesvadel bych to na dobu imho). Pomer prijmu j a j se behem zivota meni (nepletu-li se detstvi jin, dospelost jang a stari zase jin).
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER: Spolubydlové tvrdili, že máme s naším způsobem života nedostatek jangu a přebytek jinu (oni to takhle nějak probírají v té jejich józe), no a tahle dieta má dodat ten chybějící jang. Prý se jim při tom zbystřují smysly, líp se cvičí atd atd. Ale o tom by ti spíš mohl říct víc id _joan_, ten tam chodí s nimi.
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: danke! a prazeni je v poho? predevsim vlocek k snidani {nekolik minut prazim, nez zacnou bejt vonavy a pak zaliju rovnomerne vodou a tu necham odparit, aby zmekly}

jinak tu rejzovo obylnou asi zkusim, ale nejdriv dojedu zasoby zeleniny, co mam v lednici. nejsem ani tak bohatej ani tak hloupej, abych to vyhodil a je to tak na tri dny...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: no, kushi pise: sezamovy svetly a tmavy a kukuricny k pravidelnemu pouziti, olivovy, saflorovy, arasidovy, sojovy a slunecnicovy k obcasnemu (imho vsechno panenske oleje). maslo, margarin, slanina, sadlo, jine zivocisne tuky, rafinovane oleje a sojovy margarin vyloucit.. :)

akorat mu tam chybi kokosovy olej, at jiz v jakekoliv kategorii, ktery treba pouzivam na vyrobu polev.. mnam

s tim slunecnicovym a jeho pomerem mastnych kyselin mi to rikal tata
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    hele jestli je to kvuli slozeni omega-3 a 6 a 9 mastnych kyselin, tak to ma makrobiotika nedostudovano... :) ale ja ji tak dohloubky neznam a budu se na to muset lepe kouknout a hodit do analyzatoru sezamovy olej jak z toho vlastne vypadne, stejne tak kukuricni ( tady mi intuice naseptava, ze udelam lepe s repkovym)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: jang jako vlastnost, ci působeni? Záleží na úhlu pohledu. Víš co myslím?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: aano, ale jen obcas. Hlavni oleje, na kterych jede je sezamovy a kukuricny. sezamovy je vhodny zejmena v chladnych obdobich, kukuricny v teplych obodobich roku. navic se muze obcas slunecnicovy (ten ma ale spatny pomer nutricniho obsahu - mastnych kyselin?), arasidovy a sojovy. :)

LILY: kushi ma jin-jang trochu jinak postaveny...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: vynech karcinogeny a vše co organismus zatěžuje - maso, mléko viz XCIDER, alkohol, tabák, žádné smažení a pečení (protože krusta). Nebudu tvrdit, že tě to vyléčí, ale podpoříš zdraví. Bo můžeš zkusit půst. V podstatě ty různé diety a půsty fungují na systému - vyživuješ tělo, tak vyživuješ i svou nemoc.
    LILY
    LILY --- ---
    SEPHYRA: To asi jo. Já toho o makrobio mnoho nevím. Ale ono se jednalo jen o tu 10-denní dietu, co teď spolubydlové drží a tam se kromě těch 4 obilovin mohla jen sůl a voda. A v případě nemoci ještě bazalkový čaj. Prý jsou to všechno jangové potraviny, což mě přeqapilo, protože nám zase na shiatsu říkali něco jiného. On má holt každý systém vlastní systém. :)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    LILY:
    vidis ja myslela ze makrobiotika povoluje panensky olivovy olej...

sportovni dieta je to to nejnezdravejsi co na svete existuje jako zpusob stravovani a navic to vubec ani dobre nechutna :)))))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LILY: tak zrovna do suché rýže bych si kápl fish-sauce,
    LILY
    LILY --- ---
    SEPHYRA: Tak to si nedokážu vůbec představit, co obnáší sportovní dieta. :)
    Já bych řekla, že u mně byla trochu potíž v tom, že se v té dietě nesmí olej. Mívám čas od času období, kdy jím dobrovolně den či dva samotnou rýži, protože na ni mám chuť, ale přidávám do ní olej, případně kurkumu.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    PASH: no to ja taky, jen me napadlo ze to jednou zkusim tak jak to pise :))
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    LILY:
    to je proti sportovnim dietam docela prochazka ruzovym sadem :)

Nic mene moje spoluzacka z jednoho jogoveho skoleni snad i vic nez 20 let zije s roztrousenou sklerozou a z roka na rok jsou lekari vic a vic prekvapeni jejimi vysledky, protoze celou tu dobu jede na makrobiotice a cviceni jogy. (mozna jednou za rok na jeden den v necem malem tu dietu porusi). Co se tyce cviceni jogy, tak patri ke spicce, odcvici naprosto kazdou asanu a obcas me diky tomu krasne inspiruje.
    PASH
    PASH --- ---
    XCIDER: no rekneme, ze klasickou makrobiotiku studuju a delam v ramci dosazenejch znalosti uz od rijna... ted spis se ale uz cejtim na to, ze by to chtelo postoupit na tu uroven, kdy bude cilena na duvod, proc sem s ni zacal
    ale pravdepodobne se to bude schodovat s dietama pro klasickou lecbu rakoviny makrobiotikou., alespon podle google je to vetsinou pospolu

no., akorad to kousani teda az takhle extremni nemam... jen na kasicku
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    shodou okolnosti jsem si to zkousel dneska pri snidani, a musim rict, ze krajic chleba s medem a orechama jsem jedl skoro 1/4 hodiny :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam