• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ahaa, ja je nechavam zatim taky v nevytapeny kuchyni, daleko od sporaku... cekala bych, ze je lepsi je dat do chladu, no tak nekam je snad uskladnim, az je teda nakoupim - snad se mi este podari nejaky sehnat, idealne neporuseny;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: do chladu? já je mám v pokoji kde sice netopím, ale zima tam vyloženě není...radil mi to jeden známej, kterej dýně pěstuje ve velkým, přes zimu nejí téměř nic jinýho a ten je má všude po baráku a vydrží mu celou zimu...hlavní je prý s nima mluvit:)
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    DARJEEL: Tak jsem jukla na složení ceresu.. 90 % palmový ztužený tuk + 10 % řepkový olej + zašlehaný dusík.
    Tak to už snad radši koupím ten čistě řepkový olej.. snad seženu nějakej lepší, třeba bio? ;)
    Ne, že bych to vyloženě hrotila, ale nějak nad tím nedokážu mávnout rukou. :)
    Dík za rady, všem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: já bych sojovej nebral, obecně se snažím tu soju co nejmíň, i když v mb je prostě nevyhnutelná a nevím no, sojovej olej, to mě nějak odrazuje. Jinak já smažím na nějakým úplně obyč z debilly případně na tom ceresu, na smažení jsou právě tyhle různý vypidlíkovaný za studena lisovaný oleje naprd, hrozně rychle se přepálí. Obyčejnej ceres ustojí v pohodě smažení, ale zase není tolik košér, jako jiné oleje, takže asi i hodně záleží na tom, jak to s mb hrotíš...
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: DARJEEL: sakra vy me desite, doufam, ze v praze este naky sezenu a aspon par kousku soupnu nekam do chladu, sklep je k nepouziti;//
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    VODA:
    DARJEEL: ja to cetla (ehm, zbezne:)). Souhlas se sezamovym, jak mi radi i VODA, jenze i kdyz by pro me byl nejvhodnejsi, tak jsme dvouclenna domacnost a druhy clen vse, co jen zavani sezamem, vylozene nemuze ani citit, tak hledam kompromis pro oba. Co ten sojovej.. asi ho prubnu. I kdyz zas dle MB (mam-li spravne informace) by mel byt pouzivan s mirou, asi jako olivovy (a toho se u nas pouziva dost).. Chci to hlavne na tempuru atp.
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: v olomouci dýně koupíš na hodně místech, cena ve zdravých výživách se pohybuje okolo 34kč, bio pak 50kč za kilo, mají je i v normální zelenině, tam bývají dokonce levnější...na trhu prodávají menší kusy za symbolickou cenu, větší ti zváží 20kč/kg...zlatá haná:)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: smažím na řepkovým nebo na ceresu, sezamovej požívám na restování zeleniny a následné dušení, do sladkých jídel
    DARJEEL: to aby sis pospíšil, nebudou...já už zásobu na zimu mám, snáším je domů každý den:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: na zelňáku už nemají, přemýšlím, že bysme udělali výpravu do Olomouce za dýničkama, já bych takových 10 - 15 kilo ještě snesl :)))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAULINA: doporučuji si pročíst dokument o olejích, který tu pastoval BROZKEFF (použij filtr), tam se dozvíš hromadu zajímavých informací a jistě si pak vybereš pro sebe vhodný olej. ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: a ten sezamovej jde prohnat nejakejma vyssima teplotama, pokud jde o smazeni? ja ho pouzivam obcas do nejakejch zel. smesi, kdy se nestihne moc zahrat, nebo do jidel ke konci nebo uplne nakonec, "syrovej"...
    VODA
    VODA --- ---
    PAULINA: na podzim a v zimě je dobrý sezamový střídám s řepkovým nebo používám ceres
    PAULINA
    PAULINA --- ---
    dosel mi olej na smazeni (kukuricny), ale ted se nejak placam v tom, ktery poridit.. Chtela bych zmenu a vzhledem k podzimu/zime kukuricny asi nebude uplne nejvhodnejsi; koukala jsem na slunecnicovy (nejsem si jista, jestli je na smazeni the best) nebo na sojovy... o tom nic nevim, stejne tak jako o ryzovem...
    (Uprimne nevim, jak vyrobili olej ze soji a ryze, ale stoji na regalu a dokonce v biokvalite:))
    Dokazete mi nekdo poradit prosim?
    VODA
    VODA --- ---
    SLAUGHTER: v olomouci na trhu mají kilo za 20, na zelňáku neprodávají?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    poptávám nákup hokkaido za rozumnou cenu - nejlépe Brno a okolí. Díky
    SVA
    SVA --- ---
    INK_FLO: aha, ja jsem korinkovou cetla tak pred 10 lety, a jedine co si vybavuji, ze delila stravu jako rostlinou a zivocisnou a to v dennim rezimu, ze bych se mohla inspirovat korinkovou dietou? proc ne, me prece jenom nevyhovuje pohlizet na veci z jednne strany, diky za tip.
    jo jinak to sedi s tim co jsem psala separovat behem jednoho jidla, teda mozna staci pul hod...treba lusteninova polivka a pak jiny chod bez bilkovin
    Jinak nevim jaky odborny argument mas na mysli? o traveni bilkovin a sacharidu se doctes v kazde stredoskolske ucebnici
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    navíc ten odborný argument, kterým jsi podpořila svůj pocit jakoby s vypadl z jejich příručky
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SVA: nevím jestli podle kořínkové, ale tady je její definice, která mi seděla na tvůj popis:

    Princip, který si přiblížíme rozděluje potraviny do 3 skupin, a to podle odlišného způsobu zpracování v trávícím traktu. První skupinou můžeme nazvat jako bílkoviny, druhou jako sacharidy a třetí jako neutrální potraviny. Potraviny obsahující hodně bílkovin potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, a tudíž hodně kyselé prostředí. U sacharidů je tomu přesně naopak. Ty vyžadují vysoké pH (tedy zásadité prostředí). Jakmile se obě látky tráví spolu, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu a v průběhu postupu trávící trubicí může docházet k uvolňování látek ne zrovna optimálních pro fungování organismu. Třetí skupinou je tzv.neutrální skupina, kterou můžeme konzumovat buď samotnou, nebo ji kombinovat libovolně s oběma skupinami (patří sem především tuky a mléčné výrobky).

    Pokud se jedná o střídání obou druhů potravin, většinou se uvádí pravidlo, že se celý den jí buď bílkoviny,nebo sacharidy a tyto dny by se měly víceméně střídat. Ti, kdo pochybují o principu této metody zase uvádějí, že když už rozdělovat, tak klidně stačí separovat pouze v rámci jednoho jídla (mezi jídly ovšem musí být významná pauza). Vše je nutno doplnit vyváženým a pravidelným pitným režimem.
    SVA
    SVA --- ---
    INK_FLO: jinak nedodrzuji zadne zasady soucasne, mozna z tech predeslych prispevku to tak pusobi, ale opak je pravdou vubec to neresim, nedelam si zadne tabulky, .....ale mam pocit ze bych se mela oprit o neco, nez jen o svuj pocit a chut....ale nevim o co
    kdyz shrnu sve stravovaci navyky za poslednich 10 let at se dotykaly vegetarianstvi, veganstvi, ci mb, i kdyz nepatrim do zadne z techto skupin / i tak rada vedu kontraverzni debaty, napr. proc nejist domaci jehneci, proc nekombinovat cocku a ryzi, apod.../ tak v me strave prevladaji vice rostlinne komponenty...proto treba u mne doslo k tomu ze mam problem s travenim rostl. bilkovin a sacharidu zaroven, to vsak podle nema nic spolecne s delenou stravou
    SVA
    SVA --- ---
    INK_FLO: jestli mas na mysli delena strava podle korinkove, tak ta je co vim bud jen rostlinna nebo zivocisna, ale to si asi nemyslel...?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SVA: to ale tím pádem jedeš spíš podle zásad dělené stravy ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam