• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    SCHWEPZ: vždyť jo a navíc můžeš udělat nad semínky pařníčky přímo venku..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: .)) noo uvidime, jak nam to v 550 metrech pofrci;) ale challenge accepted!.)) [roste to pred ocima!,)))]
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: To sem rád, že vám vyrašili,...já zrovna ale včera dumal, že když ty dýně dám do země, že se to seménko lépe chytne té lokální energie ("zahnízdí"), než když ho pak přesadím z kelímku...a vyřešil jsem to šalamounsky, že 1/3 si před-pěstovávám...a zbytek dám rovnou do země, za 3 týdny asi. V záři se vzájemně pozveme na oběd a porovnáme si chuť výsledků :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANYNA: u nas na Pernstejnsku tyhle kyticky frcej, koprivy uz budou mit misty 5-10 cm, prvni cibuloviny teda lezou pomalu, ale jiste... a devetsil se pekne rozjel (myslim, ze jsem potkala jen devetsil bily)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: jj, i u nas roste hromada plicniku a podbelu. zajimavy, ze se plicniku snad nejlip dari u potoka hned u silnice;) predpokladam, ze pl. lekarsky neni nejak chranenej - ? rikam si, ze bych si nekde (ne zrovna teda u silnice) vytahla par kyticek a pichla je do zahradky...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Jak kde, jak kde, moraváku. U nás na Vysočině zatím vystrkuje růžky jen tráva a kopřivy. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    Chtel bych upozornit, ze krom medvediho cesneku je uz vhodna doba i na sber petrklicu, plicniku a podbele. U posledniho zminovaneho se zatim trhaji kvety, ale za nejake tri ctyri tydny narostou listy a ty maji vyuziti stejne jako kvety a o poznani lepe pribyvaji v kosicku :o).
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    minulý rok jsem medvědí česnek vysela - bylo z toho pár stébel podobných pažitce. Když jsem letos připravovala záhon, objevila jsem v zemi cibulky medvědí česneku, tak uvidíme, co z něj bude tentokrát..
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Ten medvědí česnek sháním už dva roky, byl byste někdo tak hodný a poslal mi cibulky, abych mohla zasadit? Nikde se tu v okolí nevyskytuje a jinde moc nemám čas se pohybovat po luzích a hájích...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    EVA_: logr z kavy proti nim funguje prý skvěle, jestli máš kompost, lógr i tam, hodně chutná žížalám, ale pro slimánky je jedovatý
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: URZA: sezona medvediho cesneku kazdopadne vrcholi .. to ze je nat na trhu pomackana je uplne normalni pac ty listky jsou pomerne krehke, jde ale o cibulky, ty si vysadite u potoka ve stinu a prisi rok z jara mate urodu cerstve nati .. zminimm tu Kuatuv tip na uskladneni z minuleho roku a to listy smotat do rulicky, nacpat do kelimku a zmrazit .. posledni jsem dojidal pred tydnem :)

    URZA: mulcuj cim najdes ci koupis, slama karton stepka ekotextil, doporucim ti ale pudu projet rycima vidlema a vytahat pyry a dalsi nechtene .. priprav se ale na to ze mulc se strasne libi slimousum, radi se napr. ve slame schovavaji pred slunickem

    Inak Patricia je teda velka kocka, mel nekdo moznost sa s nu stretnut? :)
    Patricia Černáková: Nikoho nechcem presviedčať | Rozhovory | zena.sme.sk
    http://zena.sme.sk/c/5461215/patricia-cernakova-nikoho-nechcem-presviedcat.html
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: my u nas na vychazkach zatim zadnej neobjevili, ale nevim, jestli Pernstejnsko je zrovna ta prava lokalita. tak ho zkusim aspon zasadit, jestli se naahodou nechyti)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    v přírodní rezervaci "les království" za Grygovem (kousek od Olomouce) je úplná medvědí česneková džungle :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Takže se hledá ještě další člověk kromě Petekky... :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: maj tam listi i sazenicky - dneska odpoledne jsem je tam zas okukovala. neco bylo takovy pomackany, ale daj se vybrat i hezky)
    SCHWEPZ: my jsme z tvy hokaido vzali semena a teda... klicivost uzasna!.)



    jeste s tema dynema, jak berete vice druhu semen - jak daleko od sebe rostliny sazite, aby se nenakrizily?? nebo je to vlastne vylozene spatne, kdyz vzniknou hybridy? prijde mi, ze prvni generace muze bejt jeste v klidu, ale kdyby se pak vzajemne opylovaly ty krizenci, mohla by to bejt casem velka divocina))
    URZA
    URZA --- ---
    Jinak mam otazku k mulcovani. Jak a cim mulcujete a jake s tim mate zkusenosti? Nase situace je takova ze jsme se na podzim prestehovali do domku se zahradkou a kvuli rekonstrukci jsme zahradku zacali resit az ted. Zahrada byla naprosta dzungle plevele, tak jsme to na podzim jen vytrhali a poryli.. ted zaciname zasasovat a objevili jsme permakulturu, tak se snazime neco podle toho (prolouskavam se Gaias Garden).. jenom ten plevel uz zase zacina vsude rust.. tak premyslim jak na mulcovani..
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: hehe, ja jsem medvedi cesnek vysazoval vcera :) zkousim jestli se chyti pod jabloni.. akorat co jsem slysel tak on je docela citlivy na prostredi, takze jsem zvedavy jestli to prezije.. ale ze maji na zelnaku sazenicky, to je cool, to jsem nevedel... se tam zajdu podivat..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JANYNA: myslel jsem ze budu mit zajem ale diky seminkum nabidnutych k vymene se mi doma nakupilo tolik osiva, ze budu rad kdyz vse zvladnu nejak vyset :) Letos teda zase "jen" hokaido. Ale dík .. snad pristi rok ..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    JANYNA: ok díky!
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PETEKKA: Ok, ozvu se ti do pošty. Ony jsou dýně/tykve obecně dost odolné rostliny. Pro začátečníka v pohodě. :-)

    Samozřejmě existuje řada druhů, které pochází z teplých krajů a v ČR by se jim nedařilo, ale to nejsou ty, které nabízím. :-)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    víš co, vzala bych si semínka od všech, na které odkazuješ:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam