• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    IRO: my to meli sekany jen tak na pomazance, pak jsem ho davala do polivky, byl i ve "smetanovy" omacce
    VODA
    VODA --- ---
    IRO: Taky se dá nakrájený zalít sádlem nebo ghí. Takto upravený můžeš mazat na chleba nebo použít na vaření.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    využití - např. krémová polévka z MČ, králík pečený na MČ, sekaný do tvarohové pomazánky ap. Sušený pak používám do bylinkového másla a na pečení králíka na bylinkách.
    u nás se mu daří přímo i ve vlhčích zahradách - zrovna soused toho má pod ořešákem lány.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    IRO: čerstvý ho míchám s tvarohem a solí jako pomazánku.
    Zkusil jsem ho usušit, ale dost to změní vůni. Ještě jsem to nezkoušel použít.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    IRO: My jsme si z medvediho cesneku udelali vyborny spenat. Kamarad ho mrazi, takze si myslim ze takto uchovany je bez problemu.
    IRO
    IRO --- ---
    ahoj, chci se zeptat, jak používáte medvědí česnek, případně, jestli jde uchovat zmrazený, sušený nebo nějak jinak? uvažoval jsem, že to dám do salátu nebo to rozmixuju s vodou a vypiju jako smoothie :) objevil jsem toho u nás lány. myslím, že potřebuje specifické klima, listnatý les a stín.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nemate nekdo knihu Solar Air Heating Systems?
    Myslim, ze kdysi byla dostupna v PDF
    RFK
    RFK --- ---
    MATT: znám od kámoše.dělal to nekolikrát,ale už to nedělá,protože mu to z velké časti sežrali hryzci.(mají k tomu ty potvory snadný přístup).ale třeba existuje nejaký přirozený způsob jak s nimi zatočit.
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: pro zájemce jsem nafotil na ukázku obsah, první kapitolu a půlku druhé kapitoly:

    http://download.brozkeff.net/ebooks/permakultura/TheEarthCareManual_Contents_Ch1+ptCh2.pdf
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CHESUS: vycházel jsem z toho co jsem pochopil z výkladu Franka na farmě + tady toho: http://infolific.com/home-and-garden/gardening/garden-conditions/gardens-with-acidic-soil/ ...
    URZA
    URZA --- ---
    BROZKEFF: mas pravdu, zapominam na permakulturni principy, diky :)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    BROZKEFF: pardon, ale tohle "Stromy dělají kyselou půdu, houby ji neutralizují, les je ale půdně kyselý." je tak hruba generalizace, ze musim oponovat. Asi by se to dalo prohlasit o jehlicnanech, urcitejch druzich hub a smrkovy monokulture, budiz, ale prohlasit to jako obecny pravidlo je velka kravina.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Mám tu k dispozici na belgické farmě knihu, kterou fakt doporučuju, pokud chcete jednu pořádnou knihu jako kvalitní úvod (novější než zastaralá a v Evriopě neuskutečnitelná varianta podle Mollisona a Holmgrena, a s širším záběrem než česky vydaná dvojkniha Seppa Holzera)
    (Pokud si ji už pořídite, nezapomeňte si sdílet s vaším okolím, které k vám má blízko ať si ji každý nekupuje zbytečně jen pro sebe ;))

    Whitefield, P. (2004). The Earth Care Manual: A Permaculture Handbook for Britain and Other Temperate Countries.

    Obchody (cca 40-50 EUR):
    http://www.amazon.it/The-Earth-Care-Manual-Permaculture/dp/185623021X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333894283&sr=8-1
    http://www.bookdepository.co.uk/Earth-Care-Manual-Patrick-Whitefield/9781856230216
    http://www.bookdepository.com/Earth-Care-Manual-Patrick-Whitefield/9781856230216
    Recenze:
    http://transitionculture.org/essential-info/book-reviews/hand-sculptr/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    URZA: Přemek podlaha radí opatrně na rašelinu, poptat se odkud pochází

    Systémovější řešení než borůvky+jehličí zvnějšku+rašelina zvnějšku by bylo byť malou část zahrady udělat "kyselou" kombinací víc prvků, co dlouhodobě zajistí vytvoření příslušného "lesního" mikroklimatu, který by nakonec měl být sebe-udržující. V hypotetickém klubu Klasické zahrádkářství a pěstování květin, kde ještě platí často princip "celek mě nezajímá, já chci tady jenom toto, co mám koupit aby to fungovalo" ;-) by tvůj návrh byl OK, tady se to jmenuje "permakulturní zahrady", tak nabízím úvahu na úrovni většího celku.
    URZA
    URZA --- ---
    BROZKEFF: dik dik, nejak se mi to zatim jevi tak, ze nakoupim zimolezy ktere vysadim normalne s ostatnima vecma (btw nevite kam na ne v Brne a okoli?) a pro boruvky udelam nekde ohranicenou cast (asi kamenim) a ta se bude treba mulcovat jehlicim a dam do ni na zacatek vic raseliny..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    URZA: Existuje kyselá a zásaditá úrodnost půdy. Stromy dělají kyselou půdu, houby ji neutralizují, les je ale půdně kyselý.
    Zelenina a vše ostatní obecně vyžaduje zásaditost.
    Takže, doporučuje se rozdělit zahradu na kyselou a zásaditou část, a nemíchat to. Zelenina pod stromy moc dobře neroste nejen proto, že nemá dost světla (jako že často to by měla), ale spíš proto, že listí moc okyseluje půdu.

    Nebál bych se borůvkové "kyselé části", ale holt to chce rostliny co kyselost snášejí a nesnášejí oddělit.
    URZA
    URZA --- ---
    DACUBE: zimolez je pro me novinka, koukam ze dava uz v kvetnu, coz je super mit nejake tmave bobuloviny tak brzo.. urcite vysadim, diky.. a dalsi vlastnosti ma skoro az zazracne jak tak koukam :) mas s jeho pestovanim nejake zkusenosti?

    ale stejne boruvka je boruvka, mam je moc rad :)) tak premyslim jestli treba boruvkam neudelat ohranicenou oblast - kamenim, treba vyviseny zahon, pripadne jim dat kyselou raselinovou pudu do nejakych boxu/kontejnteru a ty zakomponovat do zahrady jako samostatny zahon?
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    URZA: nasaď místo borůvek zimolez a nemusíš řešit dilema s pH. Všechno ostatní není vybíravé. Obecně mi přijde okyselovat si půdu v zahradě kontraproduktivní pokud nejsi milovník azalek
    URZA
    URZA --- ---
    Nevite nekdo jak dobre k sobe jdou ruzne "lesni plody" napr. ostruziny, maliny, boruvky, jahody, goji, rakytnik.. mame takovou cast zahrady ohranicenou sousedama a zidkama, tak bysme tam radi nejake takoveto lesni veci dali, ale koukam ze treba boruvka (kanadska) ma rada hodne kyselou pudu, zatimco goji spis zasaditou... tak nevim, jsem lamka, je to pro me vsechno nove, mate nekdo zkusenosti s timto? Plus rad bych tam nekam dal ten Rakytnik.. Vpodstate teda je asi dobre k sobe davat veci ktere maji radi kyselou a jinam zase veci ktere maji radi zasaditejsi a mezi nima nechat nejaky prechod nebo misto?

    par rad co k boruvkam jsem nasel tady.. http://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=27735.0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam