• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LURA
    LURA --- ---
    TYET: Zabíjíš, i když to třeba ani nevíš. Všichni zabíjíme. Koneckonců i ta zelenina je živá - proto jsem přestala být vegetariánem.
    A hlavně ti slimáci jsou tu cizí a zavlečený druh, který je velmi agresivní k životnímu prostředí a likviduje nejen zeleninu, ale vytlačuje i naše původní druhy. A i když mi to taky není příjemné, tak slimáky likviduji. Protože když nelikviduji, pomáhám jim v šíření.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: aha) no pokud mas mistni eko-zdroje vajec a mlecnejch vyrobku, mas vyhrano.)
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: tuhle otázku mám dávno vyřešenou, myslím si, že pro mě jako pro vegetariána je stejný zabít kvůli svýmu jídlu slimáka nebo prase - nevidím rozdíl. Takže to je moje odpověď: na tom jídle mi zas tak nesejde. Pokud to jde, ochráním to jinak (popelem, skořápkami, sesbírám je a odnesu za plot), ale nikdy nezabíjím. Proto jsem se přese stala vegetariánem.
    LURA
    LURA --- ---
    T6MA: Nemusí to být jen běžec - slimáky žerou všechny kachny, i ty naše obyčejný.
    KAREN
    KAREN --- ---
    T6MA: no praaave. to je pro me teda nejsympatictejsi verze, ale dle ruznejch informaci, ktery jsem nabrala, ma taky svy uskali;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: nemluvim o chemikaliich, do toho bych taky nesla. no on sber a nasledna likvidace taky nejsou nic pacifistickyho, ze;) spis jsem mela na mysli ty hnedy slimaky, pokud u nas vylezou. a zpusob odstranovani bych taky slozite zvazovala, taky mi to je proti srsti... jenze;) dalsi vec je, ze pestujeme na chate, kde se objevime v nejlepsim pripade ob vikend, takze momentalne nemame moznost se o to starat casteji, no a zahony nejsou nijak obrovsky, tak mi prijde skoda prijit o vetsinu sklizne...

    tzn. na svy zahradce jsi s tim, co sklidis, spokojena? mate velkou zahradu nebo ti o sklizen tolik nejde?
    T6MA
    T6MA --- ---
    Poridte si indicky bezce a budete bez slimaku hnedka. Akorat to asi neni reseni na zahrady, kde nekdo porad neni.
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: šnekovi bych nikdy v životě neublížila, naopak si je hýčkám, jsou nejen krásný, ale i užitečný a používat na živý tvory nějaký vražedný chemikálie je naprosto proti mýmu přesvědčení - a ano, taky mi zeleninu žerou slimáci, trávník mám samej krtinec a třešně mi sezobou špačci..no a co? Jestli mi začnete i tady, kde jsem doufala v trochu sympatičtější přístup ke všemu živýmu, zabíjet šneky, už nevím, kam se tady na tom nyxu vrtnu :(
    KAREN
    KAREN --- ---
    DISONANCE: jasne, no uvidime) halt sklizen kdyztak ozelime... nebo tem par nestastnikum provedem neco nehezkeho
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    KAREN: já taky až do loňska tvrdila, jak dobře bydlím, že tady (v 500 m) slimáci nejsou. Pak jsem ale založila záhonky a ty oranžové bestie okamžitě sežraly bazalku a libeček, ustlaly si pod mátou, tymiánem i rozmarýnem a odrazovaly je pouze "ostny" cuket.
    Takže jsem obsypávala rostlinky drcenýma skořápkama, lógrem z kafe a sbírala. Teď už vím, že je jich u nás stejně jako jinde, jenom dokuď človek nezačne něco pěstovat, tak o nich neví.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: DIXIE: ahaa tak to mam asi z animovanejch vecernicku nebo odkud.)))
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    KAREN: to vis ze kdyz ho na ten zahon budes svyma myslenkama na to ze ti ho sezere lakat, tak prijde.. ;)
    nicmene rovnez muzu potvrdit, ze za svou nedlouhou zkusenost jsem nikdne nenasel hlemyzde kterak mi pozira zeleninku, zatimco slimaky jsem chodil sbirat s baterkou po setmeni pricemz obojich bylo na zahrade +/- stejne..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    No oni prej poziraji vajicka tech spanelskych ale jeste jsem u toho zadnyho nevidel, stejne jako zrat jakoukoli zeleninu, narozdil od spanelskych. Kvuli nim se i zdraham pouzit ten fosforecnan zelezity (ferramol), ktery je povoleny pro ekozemedelstvi pac zabiji neselektivne vsecky plze
    KAREN
    KAREN --- ---
    DISONANCE: ja se prave tresu, ze priste prijedu a v nasem vyvysenem zahonu se budou na salatu, polnicku a vylejzajicich redkvickach past hlemyzdi - jestli to teda driv neklekne mrazem./ zda se, ze hnedy "spanelsky" slimaky u nas v 500 m nemame (i kdyz jednoho zaslaplyho jsem zahlidla), ale hlemyzdu dost. tak uvidime, jak budou akceschopny)
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    KAREN: Hýčkám je a rozmazluju. Když na nějakého narazím např. při sekání trávy nebo jiné práci, opatrně je odkládám do bezepečí. Údajně regulují populaci slimáků (nevím jak), ale nikdy jsem je nepřistihla, že by ožírali nějakou mou zeleninu nebo kytky. Hrozně rádi zimujou hned u terasy pod šeříkem. Je to hrozně roztomilé, jak jich tam kousky čouhají.
    KAREN
    KAREN --- ---
    co delate se snekama?
    + soutezni otazka: jakou maximalni rychlosti se muze pohybovat hlemyzd zahradni?;)
    MATT
    MATT --- ---
    MYKO: teploty z minulejch let lze zjistit na http://meteostanice.agrobiologie.cz , sice je to jen v praze na suchdole, ale aspon neco...
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    FORACE
    FORACE --- ---
    MYKO: vloni to bylo o tejden driv
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MYKO: jo u mne je to stejny .. ony ty tresne jak maji vyssi kmen tak jsou obecne odolnejsi, mraziky prece jen byvaji uz prizemni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam