• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak se chystate na vikendovy mraziky? trosku mi vrta hlavou debata v zahradnickym klubu.
    u nas zatim hlasi Zdar -1 v noci z nedele na pondeli, to mi neprijde az tak sileny, ale nemam moc predstavu, co to dokaze napr. s rozkvetlejma stromama a kerikama (u nas momentalne asi jen cernej rybiz). jak je na tom v tomhle ohledu hrasek a fazole? sazela jsem v utery namoceny semena, mozna jsem se unahlila a bude to chtit znova./

    keriky jako maliny, ostruziny, rybiz, rakytnik (btw. ten jsem zasadila cca pred mesicem a jsem zvedava, jestli nejak povali - vypada porad stejne, sucha tycka, jeden jedinec ma takovy neprilis odvazny pupeny, druhej nic./) jsou zamulcovany senem - muze to stacit? nektery optimisticky zasazeny sazenicky si to mozna vezme, nejaky vysety bylinky asi taky, ale rikam si, ze to tam u nas nevypada na az takovej pruser - podelite se o zkusenosti a tipy?


    URZA: kocka jezkovi nic neudela) nasi davaj kockam ven granule na misu a chodi jim na to sem tam i jezek - naprosto zvesela, no a jeste se jim do toho vetsinou vykaka (nechapu, ale budiz)
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    URZA: za kočky mohu odpovědně říct, že ježka nijak neohrozí. Ty naše uloví všechno, co se hýbe a není to příliš velké (vč. veverek a zajíců), ale na ježka prostě nemaj. Takže se to dá asni nazvat vzácnou symbiózou. Aspoň něco na té zahradě přežije.
    (Tu veverku sice ulovily 2 x během dvou dnů, ale pokaždé jsem ji chytala nezraněnou u nás doma. Napodruhé jsem ji pod lavorem odvezla do lesa, protože evidentně jí to u nás na zahradě nesvědčilo.)
    URZA
    URZA --- ---
    DENDROBATA: My máme ježka, my máme na zahradě ježka! :) Objevili jsme to před asi měsícem nebo kdy to bylo, kdyz se budil ze zimního spánku.. přezimoval pod břečťanem.. tak doufám že se mu u nás bude dařit, moc jsem ho už neviděl.. a že ho nezabijou kočky :/ ..jinak ten ježek se mi zdá velmi sympatický proti slimákům.. možná bych jim i zřídil nejakou přírodní "ubytovnu" u nás.. :)
    TYET
    TYET --- ---
    LITTLEPUNKK: no, v takovým globálním pohledu je ten hlemejžď nesrovnatelně ohleduplnější než člověk, takže já ho s dovolením budu blahořečit dál ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    i hledmýžd zahradní si rád dá zeleninku , viděno nesčetněkrát ...většinou ho tedy předběhnou ty hnědý potvory slimáci ,ale taky umí poničit rostliny - tím nechci říct že je likviduju ,ale aby jste mu zase tolik neblahořečily ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jak taky řešíte ty slimáky, tak sem si vzpomněl jak nám ukazoval jeden wwoofer, že to řešili na jedné farmě. Vykopali okolo zelinové zahrádky příkop, s ostrými hranami a na hranu u záhonku dali vzhůru nohama okap(tak že jedna strana je na hlíně a ta druhá dělá takový převis), prý nejsou schopni se přes to dostat. Sám wwoofer říkal, že tam v záhonku jich pár měli, ale těžko říct jestli to byli slimáci co se tam dostali už před tím, nebo až potom co to zřídili. Snad sem to vysvětlil pochopitelně :)
    TYET
    TYET --- ---
    DA_NIELA: s žádným, potěšilas přece tolik zvířat! :))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Srnec mi spásl hrášek, bažanti vyzobali mák, syn vytrhal dýně. Zbyla mi rajčata za oknem. S kterým duchem si mám promluvit?
    TYET
    TYET --- ---
    DENDROBATA: to "promluvit si" je podle mě úplně nejlepší věc, jakou můžeme udělat, u nás to platí už po mnoho let na mravence uvnitř domu, díky za ujištění, že nejsem osamocený blázen :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pokracovani


    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    k tem slimakum, nejblizsi je mi asi pristup pana Storla :)


    MATT
    MATT --- ---
    TYET: me ten LURy: popis slimaku krasne sedi na lidi... ;))

    a omezovat se na puvodni druhy je taky omezeny, vpodstate ani jabko nejni evropsky.. ;))
    TYET
    TYET --- ---
    LURA: Samozřejmě, ale nezabíjím vědomě, to je nesmyslný argument, nezlob se - a to, že není rozdíl mezi zabíjením rostlin a zvířat, to doufám nemyslíš vážně, že ne? Mezi lidmi a ostatními živočichy co do vnímání bolesti a světa je rozdíl přeci nepatrný a to je ti zjevně jedno, když zabíjíš živočichy. Narozdíl od odlišnosti rostlin a živočichů, tam je přece ten rozdíl propastný! Pokud jíš maso, nepřímo stejně konzumuješ obrovské množství rostlin, které však muselo projít trávicím traktem zvířete. Kromě toho musíme přece (alespoň někteří z nás) něco jíst, abychom nezemřeli. Ale nečekala jsem, že se budu dohadovat o vegetariánství, zvláště ne tady v tom klubu.
    KAREN: to sice mám, ale jak to souvisí se zabíjením slimáků? :)
    MATT
    MATT --- ---
    MATT, MYKO: pro jiny mista http://weatherspark.com/#!dashboard;q=Prague,+Czech+Republic ,ale envim odkud prejimaj data... na ty CZU co jsem posilal je primo meteostanice a vsechno si delaj samy..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    daleko přes plot (je mi jasný, že se zas připlazej)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TYET: já jsem vege a házim je přes plot
    LURA
    LURA --- ---
    TYET: Zabíjíš, i když to třeba ani nevíš. Všichni zabíjíme. Koneckonců i ta zelenina je živá - proto jsem přestala být vegetariánem.
    A hlavně ti slimáci jsou tu cizí a zavlečený druh, který je velmi agresivní k životnímu prostředí a likviduje nejen zeleninu, ale vytlačuje i naše původní druhy. A i když mi to taky není příjemné, tak slimáky likviduji. Protože když nelikviduji, pomáhám jim v šíření.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: aha) no pokud mas mistni eko-zdroje vajec a mlecnejch vyrobku, mas vyhrano.)
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: tuhle otázku mám dávno vyřešenou, myslím si, že pro mě jako pro vegetariána je stejný zabít kvůli svýmu jídlu slimáka nebo prase - nevidím rozdíl. Takže to je moje odpověď: na tom jídle mi zas tak nesejde. Pokud to jde, ochráním to jinak (popelem, skořápkami, sesbírám je a odnesu za plot), ale nikdy nezabíjím. Proto jsem se přese stala vegetariánem.
    LURA
    LURA --- ---
    T6MA: Nemusí to být jen běžec - slimáky žerou všechny kachny, i ty naše obyčejný.
    KAREN
    KAREN --- ---
    T6MA: no praaave. to je pro me teda nejsympatictejsi verze, ale dle ruznejch informaci, ktery jsem nabrala, ma taky svy uskali;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: nemluvim o chemikaliich, do toho bych taky nesla. no on sber a nasledna likvidace taky nejsou nic pacifistickyho, ze;) spis jsem mela na mysli ty hnedy slimaky, pokud u nas vylezou. a zpusob odstranovani bych taky slozite zvazovala, taky mi to je proti srsti... jenze;) dalsi vec je, ze pestujeme na chate, kde se objevime v nejlepsim pripade ob vikend, takze momentalne nemame moznost se o to starat casteji, no a zahony nejsou nijak obrovsky, tak mi prijde skoda prijit o vetsinu sklizne...

    tzn. na svy zahradce jsi s tim, co sklidis, spokojena? mate velkou zahradu nebo ti o sklizen tolik nejde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam