• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TYET
    TYET --- ---
    RFK: jsi, ale opačnej :)
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: ..nejsem zas takovej extremista.
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: no jo no:/
    TYET
    TYET --- ---
    granule proti slimákům v auditku se slovem PERMAKULTURA v názvu? asi mi něco podstatnýho uniká
    RFK
    RFK --- ---
    Slimák, nepřítel zahrady - Choroby a škůdci - www.iReceptar.cz
    http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/slimak-nepritel-zahrady/
    RFK
    RFK --- ---
    INK_FLO: taky jsem to vzdal a používám granule.

    ...u nás je původní druh plzák lesní http://www.skudci.com/files/slimak-3_0.jpg ,který není až zas tolik rozšířen.největší mor je slimák španělský http://nd01.jxs.cz/064/743/2d8f76633b_34466916_o2.jpg který sem byl zavlečen dovozem zeleniny ze španělska.
    TYET
    TYET --- ---
    INK_FLO: nojo, ten báječnej rozum, bez něj to prostě nejde, zvlášť když se podíváme, kam nás dovedl - právě k těm zavlečeným slimákům a supermarketům, navíc podle mě to hubení všeho člověku a jeho potřebám "škodlivýho" uvažování v širších souvislostech naopak odporuje, ale to je debata na dlouho a na jinam
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    s těma slimákama mi to připomnělo známého vegana, který z rodinou po pár letech rezignoval na snahu mít zahrádku přestože mají velký pozemek na ideálním místě. Vždycky jim celou úrodu zdecimovali slimáci a oni z principu odmítali to jakkoliv řešit, byť i přenášením na jiné místo. Takže skončili tak, že zeleninu raději kupují v supermarketech dováženou ze všech koutů planety. Což mě příjde trochu smutný, když někomu nějaké přesvědčení brání rozumným rozhodnutím nebo uvažování v širších souvislostech
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: ona imho nevydrží většina těch výpustí, protože to je koncipovaný jako jednorázová věc a moc se nepočítá s dlouhodobým používáním poté, co se spotřebuje původní obsah...ale dá se tam namontovat ventil
    URZA
    URZA --- ---
    Navrh.. co takto v lete/na podzim vzajemne povymenovat nejake prebytky? Pripadne funguje na to nejaky zabehany system? Vymenuji/prodavaji nekde (bio)zahradkari? Na aukru? Tady na nyxu? lokalni smena?
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: vsak my se taky rozjizdime :) to mi pripomina vyprazdnit kartu z fotaku a udelat zase nejake fotky :))
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: nj, vsechno postupne. my se tak nejak rozjizdime) ja premejslim, ze nakoupime nejaky sudy na http://www.obalcentrum.cz/ - pokud teda zvitezi plast)
    URZA: ja sazela z. kamcatsky minulej vikend, plody uz mel nasazeny, tak se taky tesim jak mala))
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    BROZKEFF: myslíš to, že před vysetím necháš semena pár minut v puse? co na tom vidíš magickýho? představi si to jako výměnu informací - semínko "infikuješ" svojí slinou, kde je vše o tvém zdravotním stavu. ono tě pak vyléčí, sníš-li to co z něj vyroste.
    URZA
    URZA --- ---
    jinak zacali nam dozravat zimolezy !!! uii :)) prvni ctyri plody se zacaly vybarvovat dnes rano... (chodim ke kytkam kazdy den rano posedet, mam to misto serialu :)))
    URZA
    URZA --- ---
    KAREN: koukam ze mame ted takove podobne starosti.. taky resime nejakou nadrz na destovou vodu.. jako ja bych rad neco velikeho, protoze to muzeme luxusne schovat za vysoky ker, takze klidne velky dvoumetrovy barel.. nasel jsem sice tento eshop http://www.prodejnadrzi.cz
    ale ty ceny jsou jako fakt k smichu..
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: aha, dik za tip)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: ano, hranate obludy s ramem a vypusti dole. nutno akorat davat pozor pri koupi - nektere ty vypuste moc nevydrzi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: tak bychom to taky radi udelali, zvlast s ohledem na to, ze mame pozemek krute svazitej.) dalo by se to udelat i nejakym prepadem, rynou, hadici od prvniho sudu nize do druheho, zkratka vymyslet nejakej takovej rozvodnej system) jen trochu vaham, jestli fakt jit do ty plastovy zelene 2 ks 200l sudu pod litr... tema beckama mas na mysli presne co? fakt takovyty klasicky sudy s kovovou obrubou?)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: no, jak se to vezme, zalezi jak mas velkou zahradu (kolik potrebujes vody) a jak mas velkou strechu, ze ktere tu vodu jimas :o). my mame doma nekolik kubikovych becek na ruznych mistech (pod svodama) rozmistenych a krom toho i 250l plastove, rovnez na strategickych mistech, aby to nebylo velkeho noseni.
    KAREN
    KAREN --- ---
    dalsi vsetecny dotaz: jaky pouzivate sudy/nadoby na destovou vodu?

    mame zatim jeden zelenej plastovej a potrebujeme dalsi. tak vaham, jestli mam fakt kupovat dalsi plast za nejakejch 8 ci kolik kil v hornbachu apod. nebo levneji nekde na haluz v e-shopu nebo uplne neco jinyho z lepsiho materialu... nasi maj kovovy sudy v podstate zadarmo - je to neco od oleje nebo podobnyho hnusu, tata to tehdy - po odriznuti vika - vymyval saponatem a cistil, udelal tam douru s ventilem na hadici, nejak to i zevnitr natiral (cim, to fakt nevim, ale on nejakou ekoloogii neresi a v klidu tim zalejva rostliny, jejichz plody a listi pak ji a je spokojen). u nas je s timhle ale problem, nemuzeme otocit kohoutkem a napustit si vody, co hrdlo raci, takze je takovej diy pristup pro nas spis scifi varianta;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: dik) u nas je problem, ze na chate nemame moznost byt casto, idealne jsme tam kazdej vikend, ale ted to vychazi spis ob./ v lete by to melo byt lepsi)

    u nas docela slusne prsiva, takze spouste zasazenym kerum se dari, ale rakytniky vypadaj porad tak nejak nerozjete - kdyz jsem ho kontrolovala ted o prodl. vikendu, byl vlhkej az az, ale zacnu se mu teda vic venovat a specialne mu prilejvat) mozna mu taky vadi puda, jsme na kraji lesa a nahore na svahu nad pozemkama je velkej oresak, tak je to u nas kyselejsi;/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam