• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KUATO: dovolíš svému dítěti, aby zabilo kunu?( když se tedy chytne do pasti)
    IRO
    IRO --- ---
    KUATO: by mě zajímalo, jak to hodláte zabíjet?
    KUATO
    KUATO --- ---
    jeste k zabijeni - dneska rano za mnou babina priletela, ze se mam jit podivat do ohrady ke kuram. nasel jsem tam jedno holoube vypadle z hnizda a z druheho jen kridlo, zbytek sezrano. nejspis kuna nebo tchor se tam nejak po strese plantali a podesili je tak, ze vyskocily z hnizda. stari prezili, asi odleteli. diky tomu, ze z toho sezraneho tam krom kridla nezbylo ani pirko usuzuju, ze to nebyla kocka, ta by peri nechala, jako to delaji u ostatnich ptaku, navic holoubata byla uz dost velka, takze i peri velke. to druhe bylo jeste zive, ale melo velkou podlitinu na brise, takze asi polamane zebra a vnitrni zraneni, tak jsem mu to zkratil. kdyz jsem to ukazoval synovi (kteremu ti holubi patri), tak to obrecel (je mu 9). musi si zvyknout, ze holt tyhle veci jsou soucasti zivota, v tomhle deckam nijak nemaluju svet na ruzovo. slibil jsem mu, ze dneska nachystame nejakou past. mrtve holoube zkusime pouzit jako nastrahu. kuna i tchor jsou chytri, tak uvidime, jestli jim nebude vadit lidsky pach, ktery na tom nutne ulpi. pokud neco chytnem (a nebude to kocka) a bude chtit, dovolim mu, aby to zabil sam. jinak to zabiju ja. kdyby se dostala kuna do kurniku, tak by to byl mazec.
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    "Základním ´principem´zemědělství je skutečnost, že se zabývá životem, tedy živou hmotou. Jeho produkty jsou výsledkem životních procesů a jeho výrobním prostředkem je živá půda. Krychlový centimetr úrodné půdy obsahuje miliardy živých organismů, jejichž důkladné prozkoumání leží zcela mimo možnosti člověka. Základním ´principem´ moderního průmyslu je naopak soustředění na procesy, které jsou lidskými výtvory a fungují spolehlivě jen tehdy, jsou-li aplikovány opět na neživé výtvory člověka - na materiály. Ideálem průmyslu je zrušení živých látek." (E. F. Schumacher)
    TYET
    TYET --- ---
    RFK: to už vám kvete?? já jsem tak nedočkavá, dělám vždycky sirup :)
    RFK
    RFK --- ---
    dnes qečeři:kosmatice
    TYET
    TYET --- ---
    ZATAMOKO: kupovaný
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TYET: ten foliak mate nejaky kupovany system, nebo samodomo?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: tak to bylo dřív, dnes se na obrovských lánech pěstuje kukuřice, kterou krávy špatně tráví, sice se jim v žaludku přemnožuje e-cola, ale aspoň přibívají na váze. Nebo se krmí sojou, pěstovanou na uzemí bývalích pralesů v amazonce.

    Ohledně té nádoby se uvidí, v létě by se snad měla střecha předělávat, tak třeba se to oplechuje...
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: my to tak do jedne becky mame a neni to teda nic moc. smrdi to trochu po tom asfaltu. uvazujem, ze tu strechu casem (az budou prachy) vymenime a dame tam nejaky plech.

    LITTLEPUNKK: mam na to jiny nazor. dobytek zvetsi casti zere co? zere travu/seno. odkud se bere trava? z ruznych umezku, prikop, luk, proste z mist, kde bud nic jineho nez trava neroste, nebo jsou male, ci spatne tvarovane a svinsky by se obdelavaly, takze je nejvyhodnejsi tam nechat travu. jsem presvedcen, ze vzhledem k tomu, ze prakticky nikdo se v nasich krajich bez dobytka neobesel, s plodinami, ktere se tehdy pestovaly, tak to povazuji za ozkousene a uzavrene. je nutno si uvedomit, ze vzdycky byly omezene zdroje a ze kazda parcela, kazdy metr ctverecni byly rozdelene. ani steblo se nenechalo ladem. a z mist, kde rostla trava byl mnohem lepsi uzitek nez zadny - protahls to dobytkem a mel mleko (na maslo, syry, kysku, na prodej [tedy vitany prubezny i kdyz nevelky prijem po cely rok] i pro prasata..) a hnuj. moje babina mi vypravela, ze ona byla z rodu kovaru, poli (vlastne pozemku vubec) meli malo - jen jeden a pul hektaru. z toho duvodu neuzivili kone. a aby jim nejaky z vetsich sedlaku pooral, povlacel atd., tak musela se svoji matkou chodit na oplatku k nim pracovat. a to bylo kazdou chvili.

    btw. to co slepice sezerou je marginalni. a z lidskych vykalu kvalitni hnuj neudelas. a/ je suchy, b/ je ho malo, c/ ma spatny pomer uhlik/dusik. jako jedna ze slozek do kompostu - budiz, ale sam o sobe ma vyse zminene nedostatky.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: vytipovany ne, ale dost zalezi na lidech/cloveku co ten kurz povedou, takze bych ti poradil nekde vystarat ohlasy a reference na ty lektory a dle toho se rozhodnout .. v te Zajezove to vede myslim Patricia Cermakova, coz je dcera K. Koncka coz byl takove PK guru v nasich koncinach ..
    Certif. kurz PK ale doporcucju absolvovat, ceny se ruzni a nekdy je to docela dost, taky zalezi jaci lidi se sejdou ale clovek se dost posune, jak teorii tak i sdilenim s ucastniky a taky takovym tim synergickym zazitkem a dalsima tezko sdelitelnyma vecma :))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: s kamarádem na todle téma, jezení-nejezení občas prohodíme pár slov a pokaždé vytáhne, že díky živočisným bílkovinám se nám vyvinul mozek, že bez toho by jsme byli na úrovni opic :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MATT: jak už se zmínilo - je to dobrý, akorát původní účel je většinou jednorázový, takže se ti tam časem může vykotlat ten umělohmotnej ventil, kterej je pak potřeba vyměnit
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KUATO:
    na pohnojení pole si seškrábni svoje hovno a obilí raději sněz než ho dávey slepicím . Nechápu co na těch vajíčkách vidíte ?!?

    tuk existuje dvojí! živočišney a rostliney že, kterey je pro tělo příznivější se po troše čtení můžeš dozvědět ...

    to že se naši předci dřeli ,to se dřeli ,ale odmysli si práci s dobytkem-ranní vstávání/dojení/příprava sena atd. a mohli by být někde jinde . to vidím jako budoucnost . "výroba" masa je energeticky záporná to by si měl každey uvědomit ...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILUCH: kliido. pokud mi ale zas nebudes skoro lejt pivo do vejstrihu, jako posledne... ;D
    MILUCH: kam chodis na povinny seminare permakultury??
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: to ovsem zalezi na fundovanosti ucastnika)
    ja permakulturisticky knizky popravde nacteny nemam a zatim tak sbiram nebo spis pochytavam info za pochodu, jedu dost intuitivne... a ted jak mame nove prilezitost, poohlizim se po nejakym dovzdelani v zahradniceni. primo pk by me zajimala urcite a laka me prave nejakej intenzivnejsi kurz, kde bude spojena teorie s praxi)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: já bych měl obavu, že tam budou omílat známé věci a člověk se toho moc nedoví
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILUCH: asi nechapu, kam tou otazkou miris.)
    predstavuju si, ze se od lidi, ktery maj s pk bohaty zkusenosti, dozvim zajimavy informace a rady, nasdilim zkusenosti s ostatnima ucastnikama, inspiruju se z toho vseho, co tam uvidim a uslysim. konkretne u tohohle kurzu jeste vidim vyhodu, ze by mi dali prinosny podnety primo pro nas pozemek.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: proc? vsimla jsem si tu i docela dost pozitivnich referenci na vsemozny kurzy...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: byl jsem tam hluboko v 90s a vubec jsem nevedel, ze to v nejake forme prezilo - coz me v zasade tesi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: ke kurzům sem docela skeptickej
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: to mám teď doma, za pár šupů, akorát tam byl rostlinný olej. V blízký době se tam bude dělat svod ze střechy, akorát si nejsem jistý jestli je zrovna dobrý, když to poteče ze střechy na který je asfaltová lepenka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam