• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: jojo, ja ted pozoruju ze ono to je schopny vyrust treba z centimetrovyho zbytku korene cely znova. takze je pravda ze to rozkultivatorovat tak to clovek akorat namnozi :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: nemam mechanizaci, soused neco dovalil ale vubec to tim neslo urvat tak jsem se dal do toho manuelne.
    LEMS
    LEMS --- ---
    JANYNA: mam kamose ve vcelarskym vyzkumaku, to to s nim proberu:)

    MRTS: dik za tip! tady to vypada, ze si dycky nakonec samy vyvrtaj hnizda v zemi, ale moc dlouho jim to nikdy nevydrzi. pak to vypada opustene. nicmene po kytkach tu litaj furt. by me zajimalo kde teda bydlej:)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: u "plevelu" ktery se mnozeji oddenkama ti kultivator nepomuze- napriklad ta brslice nebo pyr plazivy. Oddenky tim akorat nasekas a za par mesicu tam mas to samy co predtim .. reseni je to poradne vyplet - jemna rucni prace :) popr. tam ten koberec nechat dva tri roky
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: co nakej rekultivator, kterej by rozsekal koreny a castecne i vrchni porost zapravil pod zem..

    JAGA: tam je asi problem, ze malejch zemedelcu, jestli je 10%, tak je to hodne.. taky by se dodatecne asi menila skladba plodin a konecne bysme se zbavili repky..

    taky je otazka potravinovejch zasob, ktery v cechach snad nejsou ani na mesic..
    MRTS
    MRTS --- ---
    LEMS: Nechci tě odrazovat, ale moje zkušenosti s chovem jsou takovéto:
    Postavil jsem úlek a čekal na jaro. Na jaře jsem pak běhal za čmeláky a snažil se zjistit jestli hledají hnízdo, nebo už shánějí potravu. Než jsem to vymyslel, tak uletěli.;) Takže jsem úlek nechal přístupný a doufal, že si ho nějaký čmelák najde. Za celé 4 roky co ho mám, se do něj nastěhovali akorát tak mravenci (Lasius niger).
    Jinak doporučuji knihu "Chov čmeláků v laboratoři" od Ptáčka (http://www.sci.muni.cz/ptacek/VP-pub-cmel.htm), nějaké články byly i v časopise Včelařství.
    MATT
    MATT --- ---
    ... nedavno se tu resila moznost uzivit lidi na planete.. at uz klasicky nebo permakulturne....

    tady: http://www.youtube.com/watch?v=gn8KmNGyGeM&t=55m27s cilek rika, ze na vic hlavne nemame vodu, i kdyz bude puda...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEMS: Asi by ses o tom mohl přímo i pobavit s lidmi, kteří je chovají (viz kontakty na stránce). Mohli by ti zhruba shrnout, jak to je v praxi s tou náročností - občas je zával informací zavádějící a skutečnost značně jednodušší. :-)
    LEMS
    LEMS --- ---
    JANYNA: no nevypada to uplne jednoduse. jen se v nich vyznat mi ted pride jako docela veda a pak jeste poznat jestli nejsou necim napadeny..ale asi si holt neco nastuduju a nejaky domecky jim na pristi jaro pripravim a zkusim je ohlidat. matky mi tu zrejme litaj kazdy jaro a nekde tu stejne bydlet musej.. vzhledem k tomu, ze je to prazskej dvorek je to skutecne "lovely":)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEMS: No jo, holt jsou asi nastaveni na vysoký počet pokusů, ale i neúspěchů... Kdoví, kolik jich na jaře na zahradě máme a kolik úlů to nepřežije do podzimu...

    Nicméně si myslím, že za pokus by to možná stálo. Už proto, že pokud se zadaří, budeš mít velmi hezké a užitečné sousedy. :-)
    LEMS
    LEMS --- ---
    JANYNA: uz sem se skoro nadsene vrhal do vyroby cmelniku, ale ta kolonka "predatori a paraziti" me docela zmrazila. chudaci cmelaci, takovejch rafinovanejch vetrelcu!:( to chce byt asi trosku profi aby si clovek na zahradce nechoval nejaky pucmelouny!
    JAGA
    JAGA --- ---
    IRO: Nevydržela jsem to číst úplně detailně, ale:
    1) Titulek je novinářsky senzacechtivý - nejde o smrt hladem, ale o zdražení některých potravin jako vepřových řízečků
    2) Je to server zaměřený na peníze, takže ironizuje např. snahy o vytvoření slušnějších podmínek pro hospodářská zvířata, čímž mě štve
    3) Zajímavé jsou tam údaje o našem zemědělství, o tom, v čem jsme soběstační, na co dostáváme od EU dotace apod., a překvapilo mě to spíše pozitivně - myslela jsem, že jsme soběstační mnohem míň
    4) Beztak se to zabývá pouze průmyslovým zemědělstvím a vůbec to neřeší, kolik by si drobní pěstitelé mohli sami vypěstovat vlastní zeleniny, ovoce, brambor, drůbeže apod., kdyby potraviny skutečně výrazně zdražily, čímž je ten celkový rámec trochu mimo toho, co mě jako permakulturistku zajímá nejvíc
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IRO: no z vlastniho prikladu vidim ze leto by bylo v pohode, potiz by byla v zime kdy by byly asi jenom vicemene jablka a naky zavareniny co by se udelaly pres leto. jinak je skoda ze se toho u nas tolik dovazi, nedava to smysl. holt dotace umej vecma zamichat. potom se delaj nesmyslny veci.
    IRO
    IRO --- ---
    Bez dovozu umřeme hlady! Co si o tom myslíte? - Peníze.cz
    http://www.penize.cz/nakupy/237357-bez-dovozu-umreme-hlady%21-co-si-o-tom-myslite
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DISONANCE: Jo, jsou strašně milí. My jich tu taky máme každý rok dost, ale letos je to přímo čmeláčí babyboom. :-))

    Taky mám radost, že se nám na dvoře neusídlili sršni, jako předloni. :-)
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    JANYNA: Díky za tip na čmeláčí web.
    U nás na zahradě se čmeláci letos usadili ve skelné vatě uložené pod terasou. Našli jsme je, když jsme ji stěhovali pryč. Takže teď je mám přímo na terase a můžu je každý den pozorovat. Jsou skvělí!
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: prave vypletam, kdyz tu nepisu :) nasel jsem super zdroj prouti pod dratama vys. napeti a neni to ani moc daleko .. oni jak tam probehli EON-aci s pilama tak to po roce dvou, trech vsechno obrazilo a muzu si vybirat olse, vrby, lisky tloustky od 0,5 cm do do 4cm
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Vypalování - zrovna nedávno jsem narazila na stránky o čmelácích a včelách samotářkách. Vypalování a další záležitosti jako chemické postřiky, přílišně upravené zahrady (to se zdejších netýká) zabíjí zemní úly čmeláčí. Čmeláci a včely samotářky prý z přírody díky těmhle změnám (taky mizení remízků v polích atd) rychle mizí, což znamená obrovský úbytek opylovacího hmyzu. Já to nepostřehla - čmeláků tu máme jako naseto, taky sršně (ti jsou i chránění) atp... Je tu živo a z mého dětství mám vzpomínky stejné. Ale jestli je to pravda, tak to vypalování za to nestojí. :-)

    Čmeláci
    http://www.cmelaci.cz/
    Včelky samotářky
    http://www.vcelkysamotarky.cz/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    RFK: jo ten se mi libi taky, jenze nemam takovy pruty na to, mohl bych posekat lisky ale tech mi je skoda a zase jet nekam na prouti a sekat to nekde jinde mi prijde taky nic moc. treba mi vyrostou naky vrby casem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam