• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    KILP: divokyma vcelama myslis nejaky zaletly roj nekde v dire ve zdi, nebo vcely samotarky, ktere maji nakladene vajicka v tunylcych treba ve stare omitce?

    vim, ze se tak nabiji voda, ze se da nad ul se vcelama, to si umim predstavit, ze to muze s tou vodou neco udelat, protoze kdyz delam u vcel, tak nekdy pozoruju, ze to se mnou dela zvlastni veci, ale u samotarek by to imho nemohlo delat nic. jednak tim, ze jich je jednotky kusu (oproti vcelstvum, kde jsou vcel desetisice) a druhak ony tam vlastne v tech komurkach ani nejsou, ony tam akorat nakladou vajicka, nanosi pyl, zalepi a uleti.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DENDROBATA: strucne receno je zdravejsi a pro zive tvory vhodnejsi voda ktera tece horským potuckem, omilajici se o kameny, vytacejici spiraly nez voda ktera tece rovnym kovovym potrubim. V PK designu se pouzivaji treba flowformy
    Flowform technology: Acqua Viva. Con Iain Trousdell alla scoperta dell’Intelligenza della Natura. Sculture Flowform, come rivitalizzare l’Acqua con il giusto ritmo | Genitronsviluppo.com
    http://www.genitronsviluppo.com/2008/07/07/flowform-technology-acqua-viva-con-iain-trousdell-alla-scoperta-dellintelligenza-della-natura-sculture-flowform-come-rivitalizzare-lacqua-con-il-giusto-ritmo/
    KILP: prosimte a jak to ty vcely delaji? technicky.. dik
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KILP: ANABEL_LEE: JAGA: OGMIOS: spis pujde o tvorbu clasteru molekul vody. Jsou to vlastne molekuly H2O spojene do urcitich struktur - retezcu .. vice na toto tema napr zde v dile Viktora Shaubergera nebo treba v dokumentu http://www.youtube.com/watch?v=QcjlSgmiVaI
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAGA: molekula vody ma "tvar" pismene V, tak jestli nemysleli, ze to natahnou do linearniho tvaru, no jako nevim .)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KILP: prosim te co ze to tam delate? muzes to nejak rozvest?
    JAGA
    JAGA --- ---
    To je asi myšleno totéž, s čím operují homeopati, jakési "mřížky" molekul vody? To nikdy nikdo nedokázal ověřit.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KILP: prosim? jak ji narovnavaji? jako ze ta voda je pak sypka nebo co?
    KILP
    KILP --- ---
    ...mame na zahrade par let divoke vcely, se cmelaky nemam zkusenost. maji cmelaci stejnou schopnost jako vcely narovnavat chemicky vzorec vody jako vcely?nechavame si delat vceli vodu z tech divokych po vzoru starych vcelaru. Mate nejakou zkusenost?
    LEMS
    LEMS --- ---
    LA_PIOVRA: wow, to se dela takhle nasilim jo?:) ja bych na 100 vypad a uz se tam nikdy nevratil:))
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRTS: klasicky musis kdyz vidis matku, jak koncem dubna hleda krouzenim v osmickach hnizdo, tak ji musis lapnout, umistit na 10 minut do tebou pripraveneho zazatkovaneho cmelina a pak cmelin otevrit a mas tak 50 na 50, ze se ji tam zalibi a nastehuje se.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: kdyz to udelas nekolikrat po sobe tak se to postupne vycerpa .)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: jojo, ja ted pozoruju ze ono to je schopny vyrust treba z centimetrovyho zbytku korene cely znova. takze je pravda ze to rozkultivatorovat tak to clovek akorat namnozi :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: nemam mechanizaci, soused neco dovalil ale vubec to tim neslo urvat tak jsem se dal do toho manuelne.
    LEMS
    LEMS --- ---
    JANYNA: mam kamose ve vcelarskym vyzkumaku, to to s nim proberu:)

    MRTS: dik za tip! tady to vypada, ze si dycky nakonec samy vyvrtaj hnizda v zemi, ale moc dlouho jim to nikdy nevydrzi. pak to vypada opustene. nicmene po kytkach tu litaj furt. by me zajimalo kde teda bydlej:)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MATT: u "plevelu" ktery se mnozeji oddenkama ti kultivator nepomuze- napriklad ta brslice nebo pyr plazivy. Oddenky tim akorat nasekas a za par mesicu tam mas to samy co predtim .. reseni je to poradne vyplet - jemna rucni prace :) popr. tam ten koberec nechat dva tri roky
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: co nakej rekultivator, kterej by rozsekal koreny a castecne i vrchni porost zapravil pod zem..

    JAGA: tam je asi problem, ze malejch zemedelcu, jestli je 10%, tak je to hodne.. taky by se dodatecne asi menila skladba plodin a konecne bysme se zbavili repky..

    taky je otazka potravinovejch zasob, ktery v cechach snad nejsou ani na mesic..
    MRTS
    MRTS --- ---
    LEMS: Nechci tě odrazovat, ale moje zkušenosti s chovem jsou takovéto:
    Postavil jsem úlek a čekal na jaro. Na jaře jsem pak běhal za čmeláky a snažil se zjistit jestli hledají hnízdo, nebo už shánějí potravu. Než jsem to vymyslel, tak uletěli.;) Takže jsem úlek nechal přístupný a doufal, že si ho nějaký čmelák najde. Za celé 4 roky co ho mám, se do něj nastěhovali akorát tak mravenci (Lasius niger).
    Jinak doporučuji knihu "Chov čmeláků v laboratoři" od Ptáčka (http://www.sci.muni.cz/ptacek/VP-pub-cmel.htm), nějaké články byly i v časopise Včelařství.
    MATT
    MATT --- ---
    ... nedavno se tu resila moznost uzivit lidi na planete.. at uz klasicky nebo permakulturne....

    tady: http://www.youtube.com/watch?v=gn8KmNGyGeM&t=55m27s cilek rika, ze na vic hlavne nemame vodu, i kdyz bude puda...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LEMS: Asi by ses o tom mohl přímo i pobavit s lidmi, kteří je chovají (viz kontakty na stránce). Mohli by ti zhruba shrnout, jak to je v praxi s tou náročností - občas je zával informací zavádějící a skutečnost značně jednodušší. :-)
    LEMS
    LEMS --- ---
    JANYNA: no nevypada to uplne jednoduse. jen se v nich vyznat mi ted pride jako docela veda a pak jeste poznat jestli nejsou necim napadeny..ale asi si holt neco nastuduju a nejaky domecky jim na pristi jaro pripravim a zkusim je ohlidat. matky mi tu zrejme litaj kazdy jaro a nekde tu stejne bydlet musej.. vzhledem k tomu, ze je to prazskej dvorek je to skutecne "lovely":)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam