THEO_PHIL:
0. V suchu dozrálé dýně vydrží celkem dlouhé skladování
http://www.preklad.cz/ekostatek/dyne.html
1. část toho sesbírat na přímou spotřebu jako malé. A nebo na zavaření pyré. Menší plody mají lepší chuť.
2.
sladké
buchty všeho stylu (lité, třené, muffiny) , kde zamícháš část nastrouhané dužiny. Nebo americký páj - křehké těsto a na to náplň dužiny, cukru, vajec a koření typu hřebíček, skořice, muškátový květ a tak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_pie
Určitě to půjde nějak zamotat i do sladkého štrůdlu.
slané
upéct či ugrilovat plátky s bylinkama a dobrým olejem
přidávat do zeleninových směsí na pánvi, případěn udusit s bylinkama jako omáčku na těstoviny.
kaše dělaná stejně jako bramborová, případně naředěná bramborama
slaný štrůdl se sýrem
risotta
quiche
hranolky - nakrájet na hranolky a osmažit ve vysoké vrstvě oleje.
3. nadělat neutrální pyré a zavařit, či zmrazit ho - jako rajčatový protlka. Pečenou a nebo dušenou dýni bez ochucení rozmixovat na kaši a zakonzervovat.
Epizóda 04 : Tekvice | Nebíčko v papuľke
http://www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-04-tekvice