• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: presne tak. kdyby se domluvil s pani ucitelkou, ze udelaji s detma treba v ramci prvouky takovou sazeci akci (nejlepe v dobe, kdy je nejake ovoce, ktere by se prineslo z domu uz vypestovane a mohly ho u toho zobat, aby pochopily tu souvstaznost), kde by ty deti samy pomohly hrabat ty diry a sadit rostlinky a pak by dostaly ukol je zalevat, aby neuschly, tak by k tomu mely vztah a spis by je chranily nez nicily. deti rady tvori, akorat k tomu potrebujou zprvu vedeni a musi se pocitat s tim, ze samy dlouho u toho nevydrzi. ale pochopily by, ze je to dulezite a ze se o to musi pecovat, ne nicit.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    THEO_PHIL: Jo, to je s dětmi těžké... Ony ničí, když mohou. Chce to je rovnou i vést k tomu, aby si k těm keříkům vytvořily vztah a začaly je považovat za vlastní. Člověk se snaží pomoct a nakonec zjistí, že musí makat asi tak 30x víc, aby vůbec došlo k naplnění to malé původní, co plánoval.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DENDROBATA: Ja asi pred dvema lety vysadil u mistni skoly asi 5 rybizu (dali tam skolakum same okrasne keriky) - druhej den byly vsechny zniceny :-(
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    V jednom malém britském městě Todmorden, zastrčeném mezi Yorkshierem a Lancashirem, poprvé začali vytvářet ovocné a zelinářské zahrady jako součást “Neuvěřitelně jedlého” programu,

    Čerstvé bylinky, šťavnatá zelenina, chutné ovocné plody mohou být pěstovány blízko občanských staveb, v universitních areálech, parkovištích supermarketů a dalších jiných míst města. Malé zahradní plochy, vyvýšené záhony a dokonce i maličké kousky půdy mohou být v této oblasti využity pro explozi čerstvé úrody a jsou volné pro každého, kdo chce a má zájem.

    Toto vše je součástí programu” Neuvěřitelně jedlý”, který byl založen Marií Clear, místní babičkou a Pamem Warhurstem, bývalým majitelem místní restaurace známé jako Bear Café.

    Toto duo sdílelo společný cíl vytvořit první město ve Velké Británii, které by stalo potravinově soběstačným a jejich vynaložené úsilí je velmi úspěšné, přinejmenším drží krok s poptávkou po výrobcích od místních obyvatel.

    Tento program doposud zužitkoval 70 velkých placů po celém městě kde vysadili maliny, meruňky, jablka, černý rybíz, červený rybíz, jahody, fazole, hrášek, třešně, mátu, mléč rolní, tymián, fenykl, brambory, kapustu, mrkev, saláty, cibule a další zeleninu a bylinky.

    Nejenže se místní lidé stali odběrateli těchto plodů, ale začali tento systém respektovat a nezneužívají ho.

    “Jestliže vezmete kus trávníku, který sloužil jako psí toaleta a změníte ho na záhon plný bylin a ovocných stromů, lidé vám to nezničí. Myslím si, že jsme nastaveni neničit jídlo, ” řekl Warhurst na otázku, zda se neobává, že tyto volné plochy budou zneužité nebo poničené.

    Naopak poznamenala skutečnost, že díky programu” Neuvěřitelně jedlý” se velmi zlepšily společenské vztahy a snižuje se zločinnost.

    Tento program je tak úspěšný, že se mnoho dalších komunit ve Velké Británii (UK) a v cizině o něj zajímá a chtějí též začít se svými veřejnými zahradnickými programy.

    Kromě zlepšení vztahů a snížení zločinnosti, “Neuvěřitelně jedlý” program obnovil nové ocenění jídla a jeho výroby, stejně jako novou inspiraci pro pokrokové společenství z celého světa.

    Autor: Ethan A.Huff, pro NaturalNews

    Zdroj: www.naturalnews.com

    Incredible Edible Todmorden
    http://vimeo.com/36838823
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    IRO: 20:30 je tam zminka o tom co odkazujes, i jina zajimava "fakta"
    NWO a krutá pravda o postupném vyvražďování obyvatel celé planety - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=moKaT3L6cmk&feature=g-high-c
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DUL: na jaky stanici jsi makal?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tady je nejake info z dubna 2012 o uvadeni roundup ready hybridu do zivotniho prostredi CR
    VUVR__NK603 a NK603xMON 810__5512ENV12_rozhodnuti_XX_03_12…
    http://webcache.googleusercontent.com/...C1257458002F0DC7/cz/rozhodnuti_a_usneseni/$FILE/oeres_rozhodnuti_MZP_VURV_5512ENV12-20120427.pdf+&hl=cs&gl=cz
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    GRETKA: Můžu když tak hodit, jestli je zájem.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    OGMIOS: a?

    myslis jako toto, ze jsi si precetl abstrakt: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637

    Nebo nam sem hodis full text?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IRO: tak sem to dohledaval na anglickejch clancich a tam se pise ze to jsou GM plodiny tolerantni na roundup a osetrovane roundupem...takze tolik o (ne)skodlivosti GM plodin a roundupu.....
    IRO
    IRO --- ---
    Free Pub » Studie: Krysy krmené GMO plné nádorů
    http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/studie-krysy-krmene-gmo-plne-nadoru
    TSOH
    TSOH --- ---
    uvod[Divoká kuchařka]
    http://fenix.savana.cz/doku.php
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    LINKOS: Ad jezirko: Holzer a jini, kteri to vicemene okopirovali: Vykopat a pokud nechcete pouzit folii, certe vodu ( ano, jako zminovana prasatka). Behem prvniho roku prijdete o tretinu vody, dalsi rok doplnit a zase prijdete o nejakou tretinu. Po tretim roce uz by to nemelo moc protekat. (zkusenosti jinych stavitelu)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: nedělal, nicméně se ke stavbě takového jezírka chystám.. Klíčové bude zjištění propustnosti podloží ..to uděláš tak že vykopeš jámu hloubky např. 1m, zaplníš vodou a sleduješ za jak dlouho a jestli vubec se voda vsákne. Pokud dosáhneš nějakých uspokojivých časů .. např. že i po tydnu tam voda stojí, můžeš nad tímto způsobem vybudování jezírka uvažovat. Sepp Holzer ty jezírka prý budoval tak že do vykopaně díry napustil trochu vody a tím pasovym bagrem jezdil tam a zpet az se tam voda zacala drzet a neodtekala (inspiroval se tim pry u prasat, které kdyz se rochnily v blate tak neustale vířily vodu a jemné jílové částečky postupně ucpaly všechny kapiláry v podloží kudy voda mohla odtékat) Pokud nemáš stádečko vepřů, budeš muset dno upěchovat a omazat sám... Udusat to muzes napřiklad drevenym kladivem ktere si vyrobis z nejakeho spalku, potom vymazat jílem te nejjemnejsi frakce. Nebo vyzkouset bentonit http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/bentonit.html ...
    TSOH
    TSOH --- ---
    pro zajímavost..
    U Prahy vyrostl slavný dům z odpadu. Dohlížel i herec Dušek - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/dum-z-odpadu-architekta-reynoldse-dl9-/architektura.aspx?c=A120904_225111_architektura_rez
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEKEL: už asi celkem mrtvá diskuze, navíc je to tam samý beton, geoška a folie
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: mam lilky prave v barelech a cernych pytlech, sousedka neco v zahone, jiz treti rok, ale jsou stale velmi kratke, ty dlouhe odrudy bych chtela. tak asi zkusim jinou semenarinu pristi rok :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: No my čekáme třetího potomka, tak musíme jet na větší odrůdy, no. ;-)

    A nemůže to být také místem pěstování? My loni zkoušeli jeden takhle v tom barelu u baráku je to super, protože mají dostatek tepla, aby opravdu dorostly. Dva roky předtím jsme měli lilek na záhoně a ten ani nevykvetl, natož aby plodil...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja mam lilecky cca 10 cm, ale jako jidelni porce pro single farmarku akorat .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam