• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    LINKOS: Ad jezirko: Holzer a jini, kteri to vicemene okopirovali: Vykopat a pokud nechcete pouzit folii, certe vodu ( ano, jako zminovana prasatka). Behem prvniho roku prijdete o tretinu vody, dalsi rok doplnit a zase prijdete o nejakou tretinu. Po tretim roce uz by to nemelo moc protekat. (zkusenosti jinych stavitelu)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: nedělal, nicméně se ke stavbě takového jezírka chystám.. Klíčové bude zjištění propustnosti podloží ..to uděláš tak že vykopeš jámu hloubky např. 1m, zaplníš vodou a sleduješ za jak dlouho a jestli vubec se voda vsákne. Pokud dosáhneš nějakých uspokojivých časů .. např. že i po tydnu tam voda stojí, můžeš nad tímto způsobem vybudování jezírka uvažovat. Sepp Holzer ty jezírka prý budoval tak že do vykopaně díry napustil trochu vody a tím pasovym bagrem jezdil tam a zpet az se tam voda zacala drzet a neodtekala (inspiroval se tim pry u prasat, které kdyz se rochnily v blate tak neustale vířily vodu a jemné jílové částečky postupně ucpaly všechny kapiláry v podloží kudy voda mohla odtékat) Pokud nemáš stádečko vepřů, budeš muset dno upěchovat a omazat sám... Udusat to muzes napřiklad drevenym kladivem ktere si vyrobis z nejakeho spalku, potom vymazat jílem te nejjemnejsi frakce. Nebo vyzkouset bentonit http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/bentonit.html ...
    TSOH
    TSOH --- ---
    pro zajímavost..
    U Prahy vyrostl slavný dům z odpadu. Dohlížel i herec Dušek - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/dum-z-odpadu-architekta-reynoldse-dl9-/architektura.aspx?c=A120904_225111_architektura_rez
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEKEL: už asi celkem mrtvá diskuze, navíc je to tam samý beton, geoška a folie
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: mam lilky prave v barelech a cernych pytlech, sousedka neco v zahone, jiz treti rok, ale jsou stale velmi kratke, ty dlouhe odrudy bych chtela. tak asi zkusim jinou semenarinu pristi rok :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: No my čekáme třetího potomka, tak musíme jet na větší odrůdy, no. ;-)

    A nemůže to být také místem pěstování? My loni zkoušeli jeden takhle v tom barelu u baráku je to super, protože mají dostatek tepla, aby opravdu dorostly. Dva roky předtím jsme měli lilek na záhoně a ten ani nevykvetl, natož aby plodil...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja mam lilecky cca 10 cm, ale jako jidelni porce pro single farmarku akorat .)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: jiste jsi nevisela smarja :) VY- :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Tak jsem byla překvapená, jak pěkně narostly. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Jo, děvče, to nevím. Měla jsem tu nějaká starší semínka, všechna je na jaře visela v domnění, že stejně nic nevyklíčí a ejhle... Český raný ale určitě nebude, to bych si pamatovala.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: take dlouhe!!! to ale nemas asi cesky rany, ne? co je to za odrudu?
    KEKEL
    KEKEL --- ---
    LINKOS: možná to zkus i tady: [ Zahradní jezírka ]
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Dělal, někdo z vás zahradní jezírko?? Bych chtěl jedno malé zkusit, pokuď možno bez folie. :)
    Nakonec sem se prokousal k návodu kde ji dokonce nepoužili. Mělo by stačit stěny pomazat jílem. Máte někdo nějaký osobní zkušenosti??
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Letos máme rajčata polovičního vzrůstu, zato se vyvedly lilky. :-)

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: no, ale ten kupovaný co sem viděl, byl už nějaký mizerný, nevím jak dlouho ho měl, ale tam jak tyčka na který je rošt na hrnec protínala parabolu to celkem drhlo a parabola už okolo byla ohnutá. Navíc se mi zdálo, že to ohnisko bylo trochu pohnutý, protože když byl hrnec ve středu, tak bylo rozpálený držadlo a voda byla studená. Takže bych do toho tolik peněz nedal. To je lepší zkusit to doma sám, tak dej vědět jak postupuješ se zlepšováním :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Jasné, tohle je takovy prototyp verze 0.1. Ty profi kupovane maji výhodu lepšího zrcadla a hlavně pevného uchycení roštu v ohnisku takže ho nemusíš slozite každých 20 minut hledat ale jen mírně pootocis parabolu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: pěkné, akorát co sem koukal na ty drahý co se prodávají, tak mají celkem větší průměr. Já sem si z jedné knížky teď obkreslil návod na něco podobného, jen je to spíš pec než vařič.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    GHOSTDOGG: DENDROBATA: Proto se taky na alumatce nespí na bílé straně, ale na té hliníkové. :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    GHOSTDOGG: hlinik odrazi celkem dobre, ale jeste lepsi by byl chrom nebo zrcadlo. Dá se tím v klidu zapálit smrkové prkno. Mám obavu že na bílé barvě bych ale nic neuvařil :)
    KUATO: Ano přesně tak, jednou za dva dny výlet na kompost.. jinak to smrdí doma
    KUATO
    KUATO --- ---
    AAANN: my mame ve skrince u odpadu maly trilitrovy plastovy kyblik s vikem. zhruba jednou za den az dva, kdyz je plny bordelu, ho zajdu vysypat cestou na zahradu. je jasne, ze vynaset kazdou slupku od bananu je nesmysl. ovsem udelat si odpadiste hned pod oknem rovnez nevypovida o velkem duvtipu ;o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam