• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: no ony jsou poléhavé ale pak se začínají zaklesávat do sebe a vytáhnou se i 30cm nad zem. Vyvazovat to nestíhám a místa je dost
    KAREN
    KAREN --- ---
    KABIS: jak jsem psala, ja je vyvazuju.

    DRUDRIGER2: ja mam sesbirany seminka z rostlin, ktery jsem dostala od id LITTLEPUNK (zvlast cerveny a zluty) A PETRONELLE [cerveny, jsou v mixu na punk;)].
    KUATO
    KUATO --- ---
    KABIS: Dendrobata je zrejme podpira, nam lezou po zemi.
    KABIS
    KABIS --- ---
    N00b dotaz: tahle rajcatka necim podpirate nebo je nechate rust jen tak? :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Velikost zhruba odpovída .. klidně za nějaké větší odrůdy rajčat, nebo jiné zeleniny (mangold, tuřín ... )

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Můžu poskytnout výměnou za něco zajímavého tyto divoké rajčátka. Největší plody do 2cm. Růst bujný. Při nejsilnější sklizňové vlně problém všecko sklidit, takže se vysemeňují.

    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    JANYNA: no my sme mneli od gengelu ale to uz je tak 5let dozadu. tenkrat to resil LITLEPUNK takze presny nazev nevim . je to ta horska, co sou bud cervene nebo zlute ty kerickove myslim. No kerickove, vzdy to vyrostlo jako ker obcas i metr a pul vysokej a nedalo se dostat k rajcatkum. prave ze sme je nechavali na divoko a nezastrihavali. ty jo odrudu nevim......co mzues nabidnout.?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DRUDRIGER2: Jakou odrůdu, prosím tě?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    gengel rajcata mam oskousene ve vysce 720metru venku a v pohode, akorat se naucit zastrihanai listku a vyhonku......
    ja minulej rok prave divoke rajcatka nemnel, a prisel sem tympadem o seminka....najde se dobrodinec co by par poslal.... nebo LITLEPUNK nemas nejake este od tad, myslim seminka.....
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Loni jsem uvažovala o rozšíření chráněného pěstování rajčat tak, že by se postavila cca 1,8m vysoká konstrukce, na niž by se položily vlnité krytivo z průhledné umělé hmoty. To by mohlo udělat podobnou práci jako u chalupy pod střechou.
    KABIS
    KABIS --- ---
    OGMIOS: presne ty mam v planu ;)

    JANYNA: asi vyzkousim jak alternativni postriky, tak ruzne zpusoby pestovani - akorat pod strechu to letos opravdu nikam nenarvu :/ maximalne pod ten oresak :))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: No právě, když je to na záhoně, musíš stříkat (i když do zkoumání těch alternativních přírodních postřiků jsem se nevrhala, maje to vyřešeno pod střechou). Sousedovic rajčata na záhoně jsou každé léto úplně bílá. Pro mne nepochopitelné, proč si to pěstovat, když tomu musím dát tolik energie a výsledek je stejný, jako když nakoupím v obchodě (v létě ve zdejším kraji standardně okolo 23 Kč/kg a z místních zdrojů i míň). To bych tu práci věnovala raději něčemu jinému.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KABIS: ja loni zjistil ze na slymaky jsou nejlepsi kachny. vyzbiraj je a je klid ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    LINKOS: na slimaky se netesim :)


    JANYNA: tak vylozene bezudrzbove to nebude nikdy, spis co nejmin a aby vetsina sla obsahnout o vikendu - v tydnu jsem rada kdyz si najdu cas na psa a drahou polovicku :/ pred destem jsme, kdyz jsem byla mala, nikdy nechranili, normalne byla rajcata na zahoncich, ale prave tam mama musela hodne postrik pouzivat.. Uvidime jak to pujde letos, chemie se mi prici cim dal tim vic
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: Imho rajčata tady u nás jen tak bezúdržbová nebudou. Tedy pokud stojíš o dobrou úrodu. Mnimálně chránit před deštěm a zalévat... Sousedka loni naběhla na náš styl, ale neřeší listy ani zaštipování a rostou jí zajímavé keře, úrodu má dobrou. Takže alespoň tuhle údržbu pravděpodobně ušetřit lze.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KABIS: mrkev, rajčata a salát. Dá se tam toho dát víc, ale tydle tři k sobě šli dobře, akorát slimáci docela řádili na salátu.
    KABIS
    KABIS --- ---
    JANYNA: potrebuju aby to bylo co nejvic bezudrzbovy, navic jih ma zabranej stary oresak koupeny s barakem - jediny vzrostly strom, takze dolu jen tak nepujde :) ale zkusim to nejak vymyslet.


    LINKOS: ciste pro inspiraci, jak ta tvoje polykultura vypada?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: Nám se taky hodně vyplatilo pěstování (v pytlích nebo barelech) pod převislou střechou na jižní straně domu. Úrodu míváme téměř největší z vesnice (a to jsme původně městská náplava oproti starousedlíkům - předbíhá nás jen soused v důchodu který pěstuje stejným způsobem jako my, ale má čas kolem těch rajčat celý den chodit a zaříkávat je, aby pěkně rostly a sousedi na nich mohli oči nechat (bydlí na návsi)). :-)))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: No, taky jsem si všimla. U nás ze samovýsevu vyrůstají hodně pozdě a dva ze tří let nestačily povětšinou dozrát na rostlině (na talíři doma pak už jo). Dokonce mi taky velmi dlouho klíčí i ve foliáku. Odhaduju na 30-40 dnů, což je mohem déle než normální rajčata.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Diky moc vsem. My koupili barak a zaciname se starat o zahradku, mamka je celkove pro-perma, ale furt ze postriku rajcat se nevzda, tak chci zjistit jak na to ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam