• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: jj, je to nadcasovy. je vybornej pozorovatel - a lingvista-mag.))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: je to uzasna kniha, ja ji dostala loni od kamaradky, vydani z dvacatych let s ilustracemi Josefovymi. Je to desne moderni ze? Nebo spis to zahradnicke pinozeni je vecne :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    dovolím si kulturní vložku.

    Zahradníkův rok (K. Čapek) hodně z vás asi četlo - pokud ne, vřele doporučuju! (i když to vesměs pojednává o městskym zahradničení a všemožnejch okrasnejch rostlinách - ale to je pro mě takovej jako druhej plán...) já to čtu (až) teď, dostala jsem to jako dárek. je to nádherná knížka, včera z ní na mě ale vykoukla trochu jinak laděná kapitolka, která pro mě z toho ostatního tak jako vyčnívá...



    PŮDA
    Když si nebožka maminka za mlada vykládávala karty, šeptala vždycky nad jednou hromádkou: „Po čem šlapu.“ Tehdy jsem nemohl pochopit, proč ji tak zajímá, po čem šlape. Teprve po hodně mnoha letech mne to začalo také zajímat. Objevil jsem totiž, že šlapu po zemi.

    Člověk se skutečně nestará, po čem šlape; žene se někam jako blázen a nanejvýš kouká, jaká jsou tuhle nahoře krásná oblaka nebo tamhle vzadu krásný horizont nebo krásné modré hory; ale nepodívá se pod své nohy, aby řekl a pochválil, že tu je krásná půda. Měl bys mít zahrádku jako dlaň; měl bys mít aspoň jeden záhonek, abys poznal, po čem šlapeš. Pak bys, holenku, viděl, že ani oblaka nejsou tak rozmanitá, tak krásná a hrozná, jako půda pod tvýma nohama. Poznal bys půdu kyselou, vazkou, jílovou, studenou, kamenitou a neřádnou; rozeznal bys prsť vzdušnou jako perník, teplou, lehkou a dobrou jako chleba, a o této bys řekl, že je krásná, jako to říkáš o ženských nebo o oblacích. Pocítil bys zvláštní a smyslnou libost, když by ti zajela hůl na loket do kypré a sypké půdy, nebo když bys mačkal v hrsti hroudu, abys ochutnal její vzdušnou a vlahou teplotu.

    A nemáš-li uznání pro tuto zvláštní krásu, tak ať ti osud za trest neděli pár čtverečních sáhů jílu, jílu jako cín, jílu rostlého a původního, ze kterého čiší zima, který se ti prohne pod rýčem jako žvýkací guma, který se ti na slunci speče a ve stínu zkysá; jílu zlostného, nepoddajného, mazlavého a kamnářského, slizkého jako had a suchého jako cihla, neprodyšného jako plech a těžkého jako olovo. A teď jej trhej krumpáčem, rozřezávej rýčem, rozbíjej kladivem, převracej a zpracovávej, hlasitě klna a běduje. Tu pochopíš, co je to nepřátelství a zavilost hmoty neživé a jalové, která se kdy bránila a brání stát se půdou života; a uvědomíš si, jaký strašlivý zápas píď za pídí musil svádět život, aby se ujal na půdě země, ať se ten život jmenuje vegetace nebo člověk.

    A potom i poznáš, že musíš :půdě dávat víc, než z ní bereš; musíš ji leptat a nasytit vápnem a zahřát teplou mrvou, prosypat lehkostí popele a napojit vzduchem a sluncem. Tu se počne rozpadat a drobit speklý jíl, jako by potichu dýchal; ustupuje pod rýčem kypře a s nápadnou ochotou; v dlani je teplý a poddajný; je zkrocen. Říkám vám, zkrotit pár sáhů půdy je veliké vítězství. Teď tu leží, dělná, sypká a vlažná; chtěl bys ji celou drobit a mnout mezi prsty, aby ses ujistil svým vítězstvím; ani už nemyslíš na to, co na ni naseješ. Což není dost krásná podívaná na tuto temnou a vzdušnou půdu? Není to krásnější než nějaký záhon macešek nebo mrkve? Skoro žárlíš na vegetaci, která se zmocní tohoto ušlechtilého lidského dala, jež se jmenuje prsť.

    A od té doby už nepůjdeš po zemi nevěda, po čem šlapeš. Budeš okoušet dlaní i holi každou hromádku hlíny a každý kus pole, tak jako se jiný kouká po hvězdách, po lidech nebo po fialkách; budeš propukat v nadšení nad černou prstí, zamilovaně mnout hebkou lesní listovku, potěžkávat hutnou drnovku a vážit lehýnkou rašelinu. Panečku, budeš říkat, téhle bych tak chtěl mít vagon; a hrome, fůrka té listovky by mně dělala dobře; a tady ten humus, ten tak nasypat navrch, a tuhle pár těch kravinců, a drobátko toho říčního písku; a několik koleček té trouchnivé drti z pařezů, a tady trochu toho bahna z potoka, a tyhle seškrabky se silnice by také nebyly zlé, což? a ještě nějaký ten fosfát a rohové piliny, ale tahle krásná ornice by mně také pásla, pane na nebi! Jsou půdy tučné jako špek, lehké jako peří, sypké jako dort, plavé i černé, suché i kypře nasáklé, což vše jsou přerůzné a ušlechtilé druhy krásy; kdežto ošklivé a ničemné je vše, co je mazlavé, hrudkovité, mokré, tuhé, studené, jalové a dané člověku, aby zlořečil nevykoupené hmotě; což vše je stejně ošklivé jako studenost, zarytost a zlomyslnost lidských duší.

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: Na výměně se určitě domluvíme :) (beru salát, řepu i petržel) časem sem hodím nabídku vlastního osiva.. ty rajčátka jsem vždy předpěstoval. Všiml jsem si ale že se úspěšně vysemeňují takže možná letos budu vysévat přimo do půdy s tím že leckde na zahradě se objevuji sama od sebe :) Sklizeň je průběžná a chce to trošku hlídat plevele.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DENDROBATA: Dotaz na ta divoká rajčata viz klub permakulturní zahraady, šlo by je na Vysočině pěstovat hned výsevem venku nebo to chce klasicky předpěstovat a přesazovat? Chtěl bych je hodit na novou parcelku v zahrádkářské kolonii, na kterou nebudu mít moc času, že bych tam třeba na část dal tu džungli minirajčátek a kolem toho dýně hokkaido a v zásadě pak jezdil až na sklizeň...

    Výměnou bych mohl poslat semena hlávkového salátu, červené řepy nebo naťové hladké petržele, co jsem loni na podzim posbíral. Mohli bychom se domluvit na výměně semen?
    XL1
    XL1 --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    a co třeba zkusit na rajčata tohle? náhodou sem na to narazil...má někdo zkušenost jestli to funguje?

    fungicid na bázi parazitující houby Phytium oligandrum, která napadá nežádoucí houby plísňové

    http://www.biopreparaty.eu/images/stories/rajce_POLYVERSUM.jpg
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    LITTLEPUNKK: takze myslis ze muzes poslat nejaky, do jara abych stih naklicit....
    chce je zastrihavat, to praskani sem si vsiml ale jak pises prubezne sklizet.
    minulej rok sem skousel jine (normalnejsi)odrudy ve skleniku ale nejak chci zase mit i venku tydle male potvurky.....
    sklenik dobrej, jen typek co to tu hlidal se bal zastrihavat listky a tim padem i polejvat ci hnojit, takze kdyz sem se vratil s dovolene bylo to neskutecnej prales, a nevim jestli by to stihly kdyby bylo vse jak ma byt.... za ty seminka bych byl rad.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Drug: ještě mám ty původní semínka co jsem na barák přinesl snad :) i po x letech loni klíčily dobře , pak mám jednu "várku" sklizenou už na baráku tak můžu dodat :)

    fakt mě překvapilo že klíči klidně i 4 roky stará semena vzhledem k tomu jaxou malinky . Jediná nevýhoda těchto rajčat je že hodně praskají takže to chce průběžnou sklizeň , letos mi bylo líto kolik jsem jich nechal už na samovýsev ..

    kdyby někdo yo chtěl mám jich víc a vyměnil bych za něco a nebo za nic :)
    KABIS
    KABIS --- ---
    Kdyz jsem byla mala tak nam na kompostu vyrostl krizenec cukety a patizonu... Vypadalo to luxusne a ac si to nepamatuju, mamka rikala ze to vyborne i chutnalo :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DENDROBATA: Nám letos vtipně vyrostly i opravdu nevím z čeho hned vedle kompostu. Možná tam semínka vykadilo nějaké zvíře. Dost mě to pobavilo. :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: no ony jsou poléhavé ale pak se začínají zaklesávat do sebe a vytáhnou se i 30cm nad zem. Vyvazovat to nestíhám a místa je dost
    KAREN
    KAREN --- ---
    KABIS: jak jsem psala, ja je vyvazuju.

    DRUDRIGER2: ja mam sesbirany seminka z rostlin, ktery jsem dostala od id LITTLEPUNK (zvlast cerveny a zluty) A PETRONELLE [cerveny, jsou v mixu na punk;)].
    KUATO
    KUATO --- ---
    KABIS: Dendrobata je zrejme podpira, nam lezou po zemi.
    KABIS
    KABIS --- ---
    N00b dotaz: tahle rajcatka necim podpirate nebo je nechate rust jen tak? :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Velikost zhruba odpovída .. klidně za nějaké větší odrůdy rajčat, nebo jiné zeleniny (mangold, tuřín ... )

    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Můžu poskytnout výměnou za něco zajímavého tyto divoké rajčátka. Největší plody do 2cm. Růst bujný. Při nejsilnější sklizňové vlně problém všecko sklidit, takže se vysemeňují.

    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    JANYNA: no my sme mneli od gengelu ale to uz je tak 5let dozadu. tenkrat to resil LITLEPUNK takze presny nazev nevim . je to ta horska, co sou bud cervene nebo zlute ty kerickove myslim. No kerickove, vzdy to vyrostlo jako ker obcas i metr a pul vysokej a nedalo se dostat k rajcatkum. prave ze sme je nechavali na divoko a nezastrihavali. ty jo odrudu nevim......co mzues nabidnout.?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DRUDRIGER2: Jakou odrůdu, prosím tě?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    gengel rajcata mam oskousene ve vysce 720metru venku a v pohode, akorat se naucit zastrihanai listku a vyhonku......
    ja minulej rok prave divoke rajcatka nemnel, a prisel sem tympadem o seminka....najde se dobrodinec co by par poslal.... nebo LITLEPUNK nemas nejake este od tad, myslim seminka.....
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Loni jsem uvažovala o rozšíření chráněného pěstování rajčat tak, že by se postavila cca 1,8m vysoká konstrukce, na niž by se položily vlnité krytivo z průhledné umělé hmoty. To by mohlo udělat podobnou práci jako u chalupy pod střechou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam