• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    LA_PIOVRA: mas k tomu naky podklady, nebo je to tvuj "odborny odhad"? (mluvim samo o ... vystavenej konkurenci ve standardnich podminkach (to je co btw?), tak jeho zivotaschopnost zas tak hoch neni)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BUBLINATOR: upramne bych pajasan neradil k hardcore invazivnim rostlinam. Jeho konkurencni vyhoda je v tom, ze dokaze rust i tam, kde by proste nic jinyho nerostlo, v momente, kdy je vystavenej konkurenci ve standardnich podminkach, tak jeho zivotaschopnost zas tak hoch neni.
    LURA
    LURA --- ---
    LALOBA: Jenže semena nejsou jediné, čím se rostliny mohou šířit. My měli na pozemku, který jsme kdysi koupi, škumpu. Když jsem ji likvidovali, vypadalo to pod zemí jako rozvody elektřiny - kabely a kabely. Škumpa jede kořeny a tím se rozšiřuje dál do okolí. O té paulovnii taky píší, že obrazí, i když se pokácí, takže bych čekala nějakou regenerační schopnost podzemních částí.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    BUBLINATOR: ""Tam, kde má paulovnie ke svému růstu ideální podmínky, dokáže se chovat jako plevelný strom, jak se ukázalo v Japonsku či na východě USA. Na vyjádření k možné invazivitě se Lukáš Fischer necítil dostatečně erudovaný, ale případná obava z ní není podle jeho názoru nesmyslná, vzhledem k vysoké rychlosti růstu i deficitu přirozených nepřátel. (Šíření invazivních druhů rostlin do volné přírody u nás ošetřuje zákon... Petr Hyrš ale tuto obavu vyvrací, protože ani šlechtěná paulovnie podle něj jen tak nevyklíčí ve volné přírodě, nejsou k tomu u nás podmínky. "Ani na pole nemůžete jen tak vyházet její semena a čekat, až vyroste, musíte dodržet určité podmínky předpěstování. A těch v českých podmínkách dosáhnete jen doma nebo ve vyhřívaném skleníku," uklidňuje šlechtitel. ""
    Zdroj: http://hobby.idnes.cz/biomasa-na-topeni-rychlerostouci-drevo-paulovnie-fvb-/hobby-zahrada.aspx?c=A130122_140917_hobby-domov_mce
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko:) stále sháním někoho kdo by poskytl materiál na několik roubů sladkoplodého jeřábu ;) výměnou za ... co se domluvíme :)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    podle mne to bude něco jako pajasan, aby z toho zase nebyla další invazivní dřevina. ale kvete krásně, to se musí nechat
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    U rodicu se loni jedna objevila na zahrade, porad jsme nechapali, co to tam roste za monstrum, nez jsme na to prisli.
    Jinak k tematu: http://www.ecosystemgardening.com/paulownia-crops-monsanto-gm-corn.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Řeší se to teď na Permawebu V Lednickém parku roste jedna veliká ale jak je stará ti nepovím, prej potřebuje teplejší polohy . snad nějaký odolnější klon sehnat
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Chtěl bych se zeptat na strom paulovnie, teď to na idnes propagují jako skvělí zdroj dřeva a biomasy. Docela by mě to zajímalo, známí to chtějí zkoušet pěstovat na palivo. Ale podle popisu je to celkem nezničitelný druh, tak by mě zajímalo, jestli se to taky samovolně šíří atd. Jestli to někdo z vás zná
    zdroj:
    Zasadíte paulovnii a za rok máte čím topit. Budete sklízet dřevo - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/biomasa-na-topeni-rychlerostouci-drevo-paulovnie-fvb-/hobby-zahrada.aspx?c=A130122_140917_hobby-domov_mce
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: a to bych to tam zase dal, pár let ti to vydrží uržitě a až se to začne bortit, tak to uděláš znova a lépe, osobně by mi bylo líto času se sháněním a děláním materiálu, když tu borovici už máš ;-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Pokud to chceš dělat na jistotu, dej tam ten dub nebo akát (obsahují právě látky, které brání rozkladu) a nezapomeň je odkornit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no borovice by byla nejjednodussi protoze to mam narezany 2metrovy kulanky z lesa tak bych je tam jen zarazil, ale to by fakt bylo na lenocha :D
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: já bych u tý olše měl obavu, že mi nadzemní část mola za pár let styří, do vody je rozhodně nejlepší dub, jinak z jehličnanů bude asi nejlepší z běžně dostupných stromů jedle. jinak snad jakýkoliv dřevo namočený ve vodě vydrží věky, problém jsou ty nezatopené části (jistě, dřevo se nasákne, ale borovice, smrk nebo buk za pár let stejně styří a může se to dělat znova)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    dik, olse tu jsou, nejaky dubovy nalety mam taky. ja premejslel o nejakym tvrdym vodnim dreve treba jako jasan. jinak sem se chtel zeptat jestli ma cenu to nejak upravovat to drevo, treba jako opalit v ohni ci cos jineho.

    DENDROBATA: lol, akorat ze ja mam vodu potocni ta mi to asi nezmineralizuje ma kamen :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Že prý ty kůly na kterých stojí domy v Benátkách jsou z modřínu a borovice .. A za ta staletí prý v mořské vodě zkameněly, nebo teda spíš zmineralizovaly.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    modřín třeba ještě jde
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    OGMIOS: ve studni mame min 100 let stare vrtane jasanove potrubi. Vse drzi vcetne cepu. Ten je po vnejsim okraji obrouben zelezem. 2x5 metru.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    dub je jasnej; taky akat (Robinia) a olse; orech a jedle jsou asi nesmysl pro tohle pouziti ... urcite i dalsi. sem zvedav kdo co doplni ..
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: tuším že na konstrukce "spojený s vodou" se používalo hlavně dřevo z dubu,jedle,olše ... vdyštak mě opravte ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nemate nekdo doporuceni z ceho udelat kuly na molo? chci si udelat mensi molo na potoku u nas a nevim ktery drevo na to bude nejvhodnejsi a pripadne jak ho opracovat a zakonzervovat aby tolik nehnilo a vydrzelo aspon nejakej ten patek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam