• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    KAREN: Mno pokud jde o pařeniště, tak jako tady je takovej jednoduchej postup nazančenej.. http://www.ireceptar.cz/...i-hnojem/#utm_source=self&utm_medium=clanek&utm_campaign=vysoky-zahon-se-zaklada-jako-kompost-zelenina-na-nem-roste-vytecne
    Co se týče skleníků, tak jsem viděl několikero postupů.. Teda myslím za pomoci pana googlu, na živo jsem to potěšení neměl, ale buďto byly přidělaný ke konstrukci no anebo byli prostě na hulváta sešroubovaný okna k sobě.. Osobně bych si právě představoval ideální stavební materiál balkonový dveře, ty jsou vysoký a dali by se dobře stavět vedle sebe a pak s nima více méně udělat i plochá střecha, tam se zas ale obávám, aby jí v zimě sníh nějak neprolomil, no ale třeba taková mírně nakloněná.. No nic, potřebuju hlavně nejřív nějaká okna, abych to mohl zkoušet;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAST_O: a mas predstavu ci tip na konstrukci? nam okna zahalej na zahrade (ziskali jsme je zdarma od jednech lidi "ob vesnici") a asi z toho udelame parnik(y), protoze na chate nejsme furt... ale vyslo by nam asi i na sklenik, tak to stale zvazuju)
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    Hele a nevíte náhodou někdo o nějakým paneláku v praze, kde zrovna mění okna? Bych potřeboval starý na skleník..
    KAREN
    KAREN --- ---
    KACHNIK: treba tady dole jsou fotky se strucnejma popiskama:

    Zeleninové záhony
    http://www.prirodnizahrady.com/zeleninove%20zahony.html
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KACHNIK: zrovna řeším podobný "problém", osobně chci něco, kde se budou dát pěstovat hlavně trvalky (máta, meduňka, šalvěj lékařská, příp. nějaké to koření nebo i jednoletky jako měsíček lékařský atp.), líbí se mi řešení jaké navrhuje Jaroslav Svoboda v knize Ekozahrady, po obvodu záhonu vyskládat kameny, vnitřek vysypat hlínou (pokud tam chceš pěstovat hlavně zeleninu, tak určitě nějakou kvalitnější zeminu, než budu potřebovat já pro bylinky) a nakonec do toho zakomponovat pár dřevěných špalků (jehličnany nepoužívat, okyselují půdu, z listnáčů vyloučit ořech), které mají za úkol pouštět do okolí vlhkost a postupným rozkladem zhodnocovat půdu.
    Nevím, jestli je tohle přesně to, co hledáš, ale pokud uděláš takovýhle záhon např. do spirály, tak alespoň část bude vyvýšená ;-)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Prosím nějaký návod na vyvýšený záhon. Postup v jakém pořadí které vrstvy skládat stačí. Odkaz nebo váš model, to je jedno. Jasně, ještě je brzy, ale už se nemůžu dočkat jara ;).
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    CHESUS: je to muj odborny odhad, sice byva casto uvaden jako invazivni a na nekterejch nikach se opravdu tak chova, ale kdyz se na nej podovas podrobneji, tak to jsou mista, kde obvykle nic moc jinyho ani moc schopny rust bejt nemuze (zasoleni, absence zivin, chemizace, nedostatek slunce, nedostatek prostoru). Tam, kde je prostredi takovy, ze umoznuje rust i jinych drevin, tak tam zdaleka tak nedominuje (a ani nema takovou "vytlacovaci schopnost) jako ma treba akat.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    LA_PIOVRA: mas k tomu naky podklady, nebo je to tvuj "odborny odhad"? (mluvim samo o ... vystavenej konkurenci ve standardnich podminkach (to je co btw?), tak jeho zivotaschopnost zas tak hoch neni)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BUBLINATOR: upramne bych pajasan neradil k hardcore invazivnim rostlinam. Jeho konkurencni vyhoda je v tom, ze dokaze rust i tam, kde by proste nic jinyho nerostlo, v momente, kdy je vystavenej konkurenci ve standardnich podminkach, tak jeho zivotaschopnost zas tak hoch neni.
    LURA
    LURA --- ---
    LALOBA: Jenže semena nejsou jediné, čím se rostliny mohou šířit. My měli na pozemku, který jsme kdysi koupi, škumpu. Když jsem ji likvidovali, vypadalo to pod zemí jako rozvody elektřiny - kabely a kabely. Škumpa jede kořeny a tím se rozšiřuje dál do okolí. O té paulovnii taky píší, že obrazí, i když se pokácí, takže bych čekala nějakou regenerační schopnost podzemních částí.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    BUBLINATOR: ""Tam, kde má paulovnie ke svému růstu ideální podmínky, dokáže se chovat jako plevelný strom, jak se ukázalo v Japonsku či na východě USA. Na vyjádření k možné invazivitě se Lukáš Fischer necítil dostatečně erudovaný, ale případná obava z ní není podle jeho názoru nesmyslná, vzhledem k vysoké rychlosti růstu i deficitu přirozených nepřátel. (Šíření invazivních druhů rostlin do volné přírody u nás ošetřuje zákon... Petr Hyrš ale tuto obavu vyvrací, protože ani šlechtěná paulovnie podle něj jen tak nevyklíčí ve volné přírodě, nejsou k tomu u nás podmínky. "Ani na pole nemůžete jen tak vyházet její semena a čekat, až vyroste, musíte dodržet určité podmínky předpěstování. A těch v českých podmínkách dosáhnete jen doma nebo ve vyhřívaném skleníku," uklidňuje šlechtitel. ""
    Zdroj: http://hobby.idnes.cz/biomasa-na-topeni-rychlerostouci-drevo-paulovnie-fvb-/hobby-zahrada.aspx?c=A130122_140917_hobby-domov_mce
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko:) stále sháním někoho kdo by poskytl materiál na několik roubů sladkoplodého jeřábu ;) výměnou za ... co se domluvíme :)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    podle mne to bude něco jako pajasan, aby z toho zase nebyla další invazivní dřevina. ale kvete krásně, to se musí nechat
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    U rodicu se loni jedna objevila na zahrade, porad jsme nechapali, co to tam roste za monstrum, nez jsme na to prisli.
    Jinak k tematu: http://www.ecosystemgardening.com/paulownia-crops-monsanto-gm-corn.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Řeší se to teď na Permawebu V Lednickém parku roste jedna veliká ale jak je stará ti nepovím, prej potřebuje teplejší polohy . snad nějaký odolnější klon sehnat
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Chtěl bych se zeptat na strom paulovnie, teď to na idnes propagují jako skvělí zdroj dřeva a biomasy. Docela by mě to zajímalo, známí to chtějí zkoušet pěstovat na palivo. Ale podle popisu je to celkem nezničitelný druh, tak by mě zajímalo, jestli se to taky samovolně šíří atd. Jestli to někdo z vás zná
    zdroj:
    Zasadíte paulovnii a za rok máte čím topit. Budete sklízet dřevo - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/biomasa-na-topeni-rychlerostouci-drevo-paulovnie-fvb-/hobby-zahrada.aspx?c=A130122_140917_hobby-domov_mce
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: a to bych to tam zase dal, pár let ti to vydrží uržitě a až se to začne bortit, tak to uděláš znova a lépe, osobně by mi bylo líto času se sháněním a děláním materiálu, když tu borovici už máš ;-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Pokud to chceš dělat na jistotu, dej tam ten dub nebo akát (obsahují právě látky, které brání rozkladu) a nezapomeň je odkornit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no borovice by byla nejjednodussi protoze to mam narezany 2metrovy kulanky z lesa tak bych je tam jen zarazil, ale to by fakt bylo na lenocha :D
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: já bych u tý olše měl obavu, že mi nadzemní část mola za pár let styří, do vody je rozhodně nejlepší dub, jinak z jehličnanů bude asi nejlepší z běžně dostupných stromů jedle. jinak snad jakýkoliv dřevo namočený ve vodě vydrží věky, problém jsou ty nezatopené části (jistě, dřevo se nasákne, ale borovice, smrk nebo buk za pár let stejně styří a může se to dělat znova)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam