• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    XL1: nj, me treba nenapadlo, ze k lusteninam pri vareni nepridavas rasu (kombu) nebo sodu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: kuato lupinu nikdy nedelal, takze kuato nevi. ale kuato varil spoustu veci, spoustu lustenin, spoustu tuhych zviratek a na zaklade vypozorovanych zkusenosti vi jak improvizovat, pokud se neda jinak. kuato vi, ze lusteniny jsou ruzne. nektere staci namocit dostatecne dlouho a ani je nemusis varit a daji se jist, jine musis varit, nebo je musis dyl namocit. ale kdyby chtel kuato doporucit kanon, kterym jde sejmout kazdy ptak, doporucil by dvoudenni namoceni a pak tlakac. ale muze se stat, ze jsme narazili na ptaka noha, na ktereho je nas kanon kratky. inu, priroda obsahuje spoustu zazraku. presto jsou jiste vlastnosti, ktere maji vsechna semena spolecne - kazde semeno suche, protoze konzervace v okamziku, kdy chce vzklicit musi natahnout vlhkost z venku, coz zpusobi, ze zmekne. jakmile zmekne, mame vyhrano. muzes tedy zkusit nenamacet dva dny, ale ctyri dny nebo tyden (jen je nutno kazdy den vymenit vodu, aby nezasmradla). pokud ani po tydnu nebude jevit znamky jakehosi nabobtnani, nabyl bych vazneho podezreni, ze dotycna vec nemuze byt k jidlu.
    XL1
    XL1 --- ---
    Koupeno normálně v obchodě mezi fazolema čočkama hráchama atd. takže se to uvařit a konzumovat normálně dá-ovšem musí se vědět jak to jednoduše uvařit ...a pokud to někdo/KUATO /neví...tak nevim proč to sem píše? Já se ptám těch kteří to vědí a ne těch co to nevědí.
    tvá odpověď mi přijde asi stejná jako kdybych se ptal kolik je 2+2 a ty si mi sdělila že nevíš a připojila k tomu "vtipnou" poznámku.
    Navíc sem se teď dozvěděl jinde , jak se to snadno uvaří a ověřeno,funguje to-stačí přidat lžičku sody při vaření...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: Ta tvoje libanonska lupina mi silně připomína lupinu bílou (Lupinus alba) jinak souhlas s KUATO: a pokud se to neda jíst tak to na jaře vysej na záhon, krásně kvete a fixuje dusík :)
    XL1: Prisly mi ted postou semena tech Russelovych odrud, objednaval jsem tady .. pristi rok budou prebytky na vymenu
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    XL1: dej si radsi cizrnu :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: :D:D:D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: co chces slyset? pokud to nejde uvarit v tlakaci po dvoudennim namoceni, tak to imho neni urceno k jidlu (stejne jako neni urcen k jidlu ricni sterk).
    XL1
    XL1 --- ---
    vlevo nahoře je ta lupina...
    XL1
    XL1 --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    je to Lupina. kulatá mírně vypouklá semena prumer tak pul centimetru...ma s tim nekdo praktické -ne teoretické-" jak bych to vařil"zkušenosti ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: ja bych vsechno varil v tlakaci nesolene. nechce se mi verit, ze by neco odolalo.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    XL1: jedla lupina? Kdyz z Libanonu, neni to spis bob jedly/konsky (Fava)? Ty se macej ucite dva dny a pak se varej hodne dlouho pomalu a prikryty, ale nevim, kde muze byt problem. Predpokladam, ze si je neosolil, tedy:)
    XL1
    XL1 --- ---
    má někdo ponětí jak se maj uvařit semena jedlé lupiny? koupil sem si půl kila , semen ajsou fakt obří, libanonský ale i když sem to namáčel 2 dny a vařil cca 2 hodiny tak je to furt tvrdý...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KABIS: jeste zalezi co si vyberes, pac pokud to neni treba primo od gengelu ale od C.I tak rozesilaji cely rok.. Dont panic:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: jo na vetsi pocet kachen uz to jezirko musi byt dost velky jinak ho hnedle zaneradej. ja mam zahradu u reky takze se cachtaj tam a dokud jim u me chutna tak i u me zustanou. ikdyz ted uz mi to pripada ze jsou jak deti, vyrostou a uz se prijdou domu jenom vyspat a najist :D
    KABIS
    KABIS --- ---
    PETRONELLE: fajn, ja jsem si to myslela ale dnes jsem to tam proste nemohla najit.. Diky :)


    OGMIOS: takze celkove ok... Oni si to podle me predstavujpu jako 20 slepic nebo nevim :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS:no je jich dost, při menším množství by se dal udělat rybníček s místem kde je hodně rostlin, jako se to dělá u koupacích jezírek ne? Ale v tomhle poštu, by to muselo bejt asi docela velký, takže to je k prdu
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    KABIS: podle katalogu mas cas max. do konce unora http://gengel.webzdarma.cz/katalog/katalog.pdf (strana 9)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KABIS: no ja je mam asi na 350m2 prostoru s volnym pristupem na reku. mam 12kachen a 8slepic a ted pres zimu je ten bordel dost viditelnej, v urcitejch mistech kde se vic pohybujou je pekne nakadino. ale pokud si poridis jen 4 jedince tak si myslim ze se to u vas vicemene ztrati. puvodne jsem mel jen 4bezce a to to bylo fajn, tolik nebordelej. akorat potom se to nejak zvrtlo a mam jich ted vic no :D je otazka jak mate zahradu strukturovanou a ktery misto si kachny oblibej za drbarnu. pokud to mate otevreny kolem domu tak je mozny ze se vam nakvartyrujou prede dvere a pak tam holt budete mit bordel, ale pres leto se to da splachnout hadici. pokud nemate reku/vetsi rybnik a udelate jim nejaky koupani, tak dokola bude hodne blata ikdyz tam puvodne bude trava. proste to rozcvachtaj. takze doporucuju udelat neco pevnejsiho kolem jejich koupani a koupani musi byt lehko cistitelne pac se musi cistit casto (v pripade ze mate dostupnou jen vodu z vodovodu tak to zvedne ucet). ja jim vykopal rybnicek puvodne a zase ho zahazim letos, to by tim musela protejkat voda neustale jinak je to do druhyho dne zelenohneda brecka.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Jee a nerikejte mi ze jsem propasla objednavky z gengelu? Jsem ted byla delsi dobu nemocna a na internet jsem ani nepachla, ted na to koukam a uz tam nemuzu nic najit...? :/
    KABIS
    KABIS --- ---
    OGMIOS: jak moc velkej delaj bezci bordel na zahrade? Ja je chci, ale zbytku rodiny se prici prave proto, ze kachny prece delaj bordel... Pocitam tak 4 na 800m2 zahradu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam