• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: KUATO ja taky nejsem ONA ,kdyby to nebylo zrejme...
    a člověk prostě nikdy nebyl a není všežravec! člověk je fruktivor-stačí srovnat stavbu chrupu, výstélku střeva,délku střeva atd. člověk nemá drápy aby lovil atd...to že se v posledních x1000letech zvrhnul neznamená že je všežravec.jeho základem který je neměnný je fruktivor. masitou stravu není schopen v těle zpracovat z čeho povstává x nemocí-diabetem počínaje a rakovinou konče.navíc to dohnal ad absurdum že to co je pro něj nejedlé/maso/, to občas navíc ještě předtím než to sní ,hezky kouřem vyudí-tak aby to nebylo jedlé ani pro bakterie. a pak si na vyuzené mrtvole člověk pochutná...ale že to dělá 90 procent planety tak pak to přijde většině normální a vůbec se nad tím nezamyslí.A to že se lidstvo roztáhlo přes celou planetu , jako kdyby měla patřit jen člověku a ne taky jiným živočichům je další tragédie.neníí důvod se množit jako kobylky-ale to taky není populární zmiňovat, zvlášť v některých kulturách.Planeta je tu přece pro nás X/dosaďte si kde se právě nacházíte/.Navíc v poměru k potřebě půdy na které je závislý přežitím masožrout je 40x větší než co potřebuje vegetarián...a nemluví se o odpadu který zvířata vypěstovaná uměle pro tenhle masný průmysl vyprodukují a kolik řek vypijí ...časem to bude zábavný se na to dívat protože to žádná země na světě neufinancuje, tudíž se lidstvo opět vrátí oklikou k tomu kde se vycházelo před touhle "masitou" deformací.
    a navíc-sice byly idyličtější doby pro masojedlíky-jako když se husa za dob Josefa Lady procházela celý život na louce a pak jí jednoho dne někdo picnul,ale i tak to byla vražda , která je dneska akorát zmnožená v milionech někde na jatkách.Důvod k tomu ji pěstovat , zabít a sníst nebyl ani tenkrát.
    Takže x problémů co na planetě teď je začíná PRÁVĚ tím že se pěstují zvířata a jí maso.A ne že ne!akorát je nepopulární o tom mluvit protože docela velký počet lidí cítí že by to tak být mělo ale není schopno se s tim nějak vypořádat a radši jedou v zaběhnutých kolejích.
    HOWGH !
    LURA
    LURA --- ---
    XL1: Jasně, protože krmit otroka masem by vyšlo dráž, než ho vyměnit, až se opotřebuje :-))

    Jak vidíš, zblbnout se rozhodně dá i po vegetariánské stravě, když máš tu drzost si myslet, že víš, kde se narodí nebo nenarodí brahman. Ale aspoň si můžeš říkat, že máš zas menší šanci na rakovinu ...
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    XL1: hele tobe to maso asi hodne chybi, ze mas potrebu ho tak odpirat ostatnim, co?
    ale vazne, nepripadas si s tou svou vegetariansko/budhistickou propagandou kapku mimo misu v tomhle klubu..

    (narazim na jednu z veci na kterych se v ramci PK nemusime shodnout, abychom spolu mohli vyjit - totiz co kdo ji)
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: nejsem ona, kdyby to nebylo zrejme :o).

    kdybys radeji napsala jak se ma varit ta lupina, nez tyhle vylevy :o).
    XL1
    XL1 --- ---
    ...a koukám že sem vyvolal pěknou diskusi...tak ta lupina je aspoň k něčemu dobrá...jinak ještě Pro KUATU : Eskymáci jsou pomýlení už jen tím kde jako společenství žijí, je to úchylka vybičovaná generacema do maxima. takže kdo se tam narodí pěstoval mrtvoložroutství ve svým předešlým taky do maxima. brahman se tam nepřerodí... babička měla jistě na výběr a pokud ne tak si vysloužila zrod dle toho.jiank že maso člověku neprospívá je jasné už z dob kdy ten kdo vlastnil otroky je zásadně nekrmil masem protože pak nebyli tak výkonní jako když se živili rostlinnou stravo-zalistuje v dějinách a kronikách-a to že je z konzumace masa rak je už dnes v oficiálním názoru " vědy"-ač to ještě před 10 lety vylučovala a bagatelizovala. Lupině zdar!
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: nejsem si jisty, jestli se da srovnavat mys a clovek. mys je hlodavec, clovek je vsezravec. jaksi od prirozenosti odlisne zpusoby ziveni se. u cloveka mnohem vetsi variabilita v zavislosti na podminkach. imho je jiste, ze prechod na jezeni masa mel velky vyznam pro preziti a rozsireni cloveka vubec - diky nemu totiz nasi predci mohli prezit vsude mimo tropy. bez rozvinuteho zemedelstvi proste neni mimo tropy moc moznosti, jak si zajistit dost jidla na zimu. takze moznost vyuzi toho, ze hodis na migrujici sobi stado ze skaly par sutraku, nebo vykopes par jam, nebo jim hodis na parozi vence z prouti kdyz plavou pres reku, abys jim zkomplikoval unik mohl velmi snadno vest k tomu, ze ziskas s minimem rizika a malem prace hromadu vysoce vyzivne potravy, ktera se da konzervovat susenim, uzenim, zmrazenim (podle toho, ve ktere rocni dobe danou vec udelas) spolu s kozema na odeni a treba slachama na tetivy luku a jako nite. a navic - diky tomu, ze jsi schopen obyvat i na ciste rostlinne potrave pro cloveka neobyvatelne krajiny, nezbavuje te to evolucniho tlaku, ze i tak muzes umrit, tedy se vic a vic snazis vyspekulovat, jak prezit a tak vylepsujes sve nastroje..

    kdyz se chces vratit k permakulture.. imho velmi dobre modely kooperace s prirodou meli jeste nasi pradedove - kteri uz pokrocile zemedelcili (pluhy, brany, kultivatory, primitivni mlaticky, vypozorovane spravne stridani plodin, aby se nevycerpavala puda..), ale nemeli k dispozici nic vic nez lidskou nebo zvireci silu. velmi racionalne tedy vyuzivali pestovani rostlinne potravy pro sebe, ale i pro zvirata - kdyz mas dost obili, je vyhodne cast z nej prepustit na slepice a mit moznost vajec, cast prepustit na kraliky a jinou drubez a mit moznost masa pro zpestreni a obohaceni jidelnicku (v malych davkach, ktere se nemusi konzervovat - zabijes husu a hned snis, prase nebo hovezi se zabijelo vzdy jen v zime, abys vyuzil konzervaci mrazem). a zpetne ti zvirata vyrabi hnuj, ktery potrebujes pro sva pole. a kdyz uz mas kravu, mas jeste i mliko a z nej udelas tvaroh, kysku, jogurt, maslo.. a to uz se da zit. malokdy je rok, kdy se urodi dobre vsechno, nekdy ti vypadne hrach, protoze se rozmnozi nejaky brouk, jindy ti pred znema tak chcije, ze ti obili polehne a zacne klicit uz v klaskach - nic z toho bys jako clovek asi nebyl schopen vyuzit, ale zvirata ano. je to proste vysoce komplexni zalezitost, zamerit se na vic druhu zdroju potravy je evolucne vyhodnejsi nez se specializovat na uzkou skupinu produktu. do nedavna nebylo mozno oddelit rostlinnou vyrobu od zivocisne. ted to je mozne diky chemickym hnojivum. ale az dojde fosfor (coz je podle pesimistu otazka tak do 50 let), tak prijdou hladomory a vyznamna redukce populace na Zemi, pokad se nenajde zpusob, jak to obejit. pak budeme zpatky tam (co se tyka souladu rostlinne a zivocisne vyroby), kde byli nasi predkove.

    ja proste problem nevidim v jezeni masa, ja problem vidim v tom, ze se prezirame, ze do sebe cpeme hromadu sracek, chemickych konzervantu, potravy z nekvalitnich surovin, hromadu rafinovaneho cukru, coz v kombinaci s ubytkem pohybu a kurvenim lidskeho genomu odbouranim prirozene selekce vede ke zmnozovani nemoci geometrickou radou. odbouras jezeni masa - upravis treba 15 ci 20 procent vlivu. i kdyz pri nevhodne nasazene vegetarianske strave si vic ublizis nez pomuzes. nerikam nedelej to. rikam - pohledni na souvislosti a zarid si zivot podle svych potreb. intelektualni krysa, ktera nehne poradne zadeli jak je den dlouhy nema co predepisovat lidem, kteri tezce fyzicky pracuji (kor v zime), jak se maji zivit, protoze jeho telo ma uplne jine potreby.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: ja si myslim ze to je mimo, urcite v dobach drivejsich maso jedli. jim totiz nevadilo si dat ptaky ci hlodavce ci jina zvirata ktera dneska uz nikdo neji. takze jidelnicek byl asi veskrze pestry.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    LINKOS: já četl o teorii, kdy rozvoj mozku byl možný díky tomu, že pralidé jistou dobu žili blízko moře až v něm(:) a velmi se živili mořskými plody.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: to s tou moukou může mít taky vliv a spousta dalších faktorů, jistě. On to pak doplňoval pokusy na myších, pokud byla živočišná strava pod 5%, tak se mu nedařilo výskyt rakoviny potvrdit, při 20% pak zaznamenal velký nárůst. Nehodlám o tom nikoho přesvědčovat.

    LURA: nezlob se, ale to, že maso mělo v historii pozitivní vliv na vývoj lidského mozku, je dnes vyvrácený mýtus. Údajně jeho počátek sahá do dob šlechty, jakože ti co jedli maso protože si ho mohli dovolit, byli chytřejší, zatímco hloupá chudina si ho dovolit nemohla, proto byla hloupá.

    Ale s permakulturou určitě souvisí, že dnes se jí tolik masa, že se musí kvůli pěstování krmiv kácet pralesy, na jednom konci světa, stejně jako na druhém, kvůli biopalivům.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: a taky umreli, kdyz meli jakoukoliv vnitrni chorobu slepakem pocinaje. my dneska vsechny tyhle lidi zachranime, takze muzeme mluvit o tom, ze stoupa vyskyt rakoviny. no, ono na neco umrit musime a kdyz jsou choroby, ktere driv zabijely bezne a my uz na ne dneska umime vyzrat, tak zbyvaji ty, kde to jeste neumime.
    LURA
    LURA --- ---
    LINKOS: A nemůže to být i tím, že ti, co měli málo jídla, prostě umřeli dřív, než by se u nich projevila rakovina? Jen úvaha...
    Jinak samozřejmě, že hodně masa škodí. Na druhou stranu je to právě maso a tím pádem bílkoviny, které zřejmě měly zásluhu na tom, že je na tom člověk tak, jak je, protože souvisí s rozvojem mozku a s inteligencí. Jenže je to vždycky o poměru a taky o tom, že nic není zadarmo - stejně jako vzpřímená chůze je bezva, ale přináší to například potíže s páteří a nebo s těhotenstvím. Přebytek bílkovin navíc kromě případné rakoviny vede k rychlému růstu u dětí a tudíž k potížím s kluby a vůbec kosterní soustavou. Naši předkové ještě v nedávné době jedli maso jednou týdně (a taky byli mnohem menší).
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: nejsem si jisty, jestli tenhle vyzkum neni ponekud zkresleny tim, ze ta "posledni doba", kterou zkoumal neni vyznacna jen narustem jezeni masa, ale u vetsiny populace na svete dalsimi faktory jako jsou postupny prechod z celozrne mouky na mouku bilou (zapocato po valce, kdy se pro USA farmare otevrely nove trhy v Evrope a jelikoz celozrnna mouka se spatne dlouhodobe skladuje, pac zlukne, tak dostal kdosi vyborny napad - omlit ze zrna otrubu a pect jen z bile mouky - pecivo je prece mnohem chutnejsi!), postupny ubytek pohybu, postupny narust stresu... tim nechci rict, neomezene jezeni masa je ok, jen se vyhranuju proti "zeres maso - umres na raka".
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: tak je něco jinýho nedostatek stravy a rostliná strava. Mám to od chlapíka co se zabíval vývojem nemocí a změnou jídelníčku a došel k závěru, že čím větší má populace podíl masa ve stravě, tím je náchylnější k rakovině střev, prostaty... Měl to zdokumentovaný zajímavíma případama z blízký historie. O té potravinové pomoci tam taky mluvil. Dneska si spousta lidí nedokáže představit jídlo bez kusu masa, nestíháme pro dobytek ani pěstovat žrádlo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: ja bych s takovyma "pravdama" byl opatrny, oni tak uplne imho driv nepoznali na co clovek umrel, zadne pitvy nebo operace se moc nedelaly, penicilin byl teprv v zacatcich. tam, kde zabavili dobytek hlavne lidi sakra stradali, protoze zadny soudny clovek si kravu nesezral - dyt mu davala kazdy den kybl mlika (a na rozdil od krav lide travu jist nemuzou). v nasi rodine sezrali kravu rusaci :o). ani jim nevadilo, ze ceka tele.

    btw. zkus si zjistit neco americke potravinove pomoci ceskoslovensku po WWII, o podminkach, v jakych tu lide tesne po valce zili, kolik deti stradalo podvyzivou, krivice, kurdeje atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: vážně nechci pokračovat v tomhle OT, ale když si narazil na to sádlo a válku. Hustý je, že tam kde němci zabavili dobytek a lidi museli jíst rostlinou stravu rapidně poklesl výskyt rakoviny :) Ale to sem nepatří, takže to klidně smažte.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: vysvetli te treba eskymakum nebo svoji babicce, ze mela za valky radsi natahnout brka, nez si namazat na chleba (nemcum neodevzdane) sadlo :o).

    ale abychom se vratili k tematu. kdyz uz jsme marne vyplytvali tolik slov, aniz se nam podarilo uspokojit te s tou lupinou, tak nam sem ten recept na zpracovani lupiny napis, treba na lupinu nekdo nekdy narazi a bude ji chtit vyuzit i jinak nez na betonovani misto sterku :o).
    KAREN
    KAREN --- ---
    XL1: nj, me treba nenapadlo, ze k lusteninam pri vareni nepridavas rasu (kombu) nebo sodu.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    XL1: a navic to sem nepatri
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    XL1: nesouhlasím s Tebou v ničem, zbytečně generalizuješ a moralizuješ
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: S křížkem po funuse....už vim jak na to i bez vtipů...a doporučení pro tebe :
    tuhá ani gumová zvířátka nevař, pro člověka se jedení mrtvol nehodí protože člověk není ani dravec, ani mrchožrout...
    Zahnívá mu to ve střevech a je z toho pak rak-jak vidíme všude kolem a v ČR zvlášť, protože tady se jedení mrtvol povýšilo na tradici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam