• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: to s tou moukou může mít taky vliv a spousta dalších faktorů, jistě. On to pak doplňoval pokusy na myších, pokud byla živočišná strava pod 5%, tak se mu nedařilo výskyt rakoviny potvrdit, při 20% pak zaznamenal velký nárůst. Nehodlám o tom nikoho přesvědčovat.

    LURA: nezlob se, ale to, že maso mělo v historii pozitivní vliv na vývoj lidského mozku, je dnes vyvrácený mýtus. Údajně jeho počátek sahá do dob šlechty, jakože ti co jedli maso protože si ho mohli dovolit, byli chytřejší, zatímco hloupá chudina si ho dovolit nemohla, proto byla hloupá.

    Ale s permakulturou určitě souvisí, že dnes se jí tolik masa, že se musí kvůli pěstování krmiv kácet pralesy, na jednom konci světa, stejně jako na druhém, kvůli biopalivům.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: nejsem si jisty, jestli tenhle vyzkum neni ponekud zkresleny tim, ze ta "posledni doba", kterou zkoumal neni vyznacna jen narustem jezeni masa, ale u vetsiny populace na svete dalsimi faktory jako jsou postupny prechod z celozrne mouky na mouku bilou (zapocato po valce, kdy se pro USA farmare otevrely nove trhy v Evrope a jelikoz celozrnna mouka se spatne dlouhodobe skladuje, pac zlukne, tak dostal kdosi vyborny napad - omlit ze zrna otrubu a pect jen z bile mouky - pecivo je prece mnohem chutnejsi!), postupny ubytek pohybu, postupny narust stresu... tim nechci rict, neomezene jezeni masa je ok, jen se vyhranuju proti "zeres maso - umres na raka".
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: tak je něco jinýho nedostatek stravy a rostliná strava. Mám to od chlapíka co se zabíval vývojem nemocí a změnou jídelníčku a došel k závěru, že čím větší má populace podíl masa ve stravě, tím je náchylnější k rakovině střev, prostaty... Měl to zdokumentovaný zajímavíma případama z blízký historie. O té potravinové pomoci tam taky mluvil. Dneska si spousta lidí nedokáže představit jídlo bez kusu masa, nestíháme pro dobytek ani pěstovat žrádlo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: ja bych s takovyma "pravdama" byl opatrny, oni tak uplne imho driv nepoznali na co clovek umrel, zadne pitvy nebo operace se moc nedelaly, penicilin byl teprv v zacatcich. tam, kde zabavili dobytek hlavne lidi sakra stradali, protoze zadny soudny clovek si kravu nesezral - dyt mu davala kazdy den kybl mlika (a na rozdil od krav lide travu jist nemuzou). v nasi rodine sezrali kravu rusaci :o). ani jim nevadilo, ze ceka tele.

    btw. zkus si zjistit neco americke potravinove pomoci ceskoslovensku po WWII, o podminkach, v jakych tu lide tesne po valce zili, kolik deti stradalo podvyzivou, krivice, kurdeje atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: vážně nechci pokračovat v tomhle OT, ale když si narazil na to sádlo a válku. Hustý je, že tam kde němci zabavili dobytek a lidi museli jíst rostlinou stravu rapidně poklesl výskyt rakoviny :) Ale to sem nepatří, takže to klidně smažte.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: vysvetli te treba eskymakum nebo svoji babicce, ze mela za valky radsi natahnout brka, nez si namazat na chleba (nemcum neodevzdane) sadlo :o).

    ale abychom se vratili k tematu. kdyz uz jsme marne vyplytvali tolik slov, aniz se nam podarilo uspokojit te s tou lupinou, tak nam sem ten recept na zpracovani lupiny napis, treba na lupinu nekdo nekdy narazi a bude ji chtit vyuzit i jinak nez na betonovani misto sterku :o).
    KAREN
    KAREN --- ---
    XL1: nj, me treba nenapadlo, ze k lusteninam pri vareni nepridavas rasu (kombu) nebo sodu.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    XL1: a navic to sem nepatri
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    XL1: nesouhlasím s Tebou v ničem, zbytečně generalizuješ a moralizuješ
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: S křížkem po funuse....už vim jak na to i bez vtipů...a doporučení pro tebe :
    tuhá ani gumová zvířátka nevař, pro člověka se jedení mrtvol nehodí protože člověk není ani dravec, ani mrchožrout...
    Zahnívá mu to ve střevech a je z toho pak rak-jak vidíme všude kolem a v ČR zvlášť, protože tady se jedení mrtvol povýšilo na tradici.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: kuato lupinu nikdy nedelal, takze kuato nevi. ale kuato varil spoustu veci, spoustu lustenin, spoustu tuhych zviratek a na zaklade vypozorovanych zkusenosti vi jak improvizovat, pokud se neda jinak. kuato vi, ze lusteniny jsou ruzne. nektere staci namocit dostatecne dlouho a ani je nemusis varit a daji se jist, jine musis varit, nebo je musis dyl namocit. ale kdyby chtel kuato doporucit kanon, kterym jde sejmout kazdy ptak, doporucil by dvoudenni namoceni a pak tlakac. ale muze se stat, ze jsme narazili na ptaka noha, na ktereho je nas kanon kratky. inu, priroda obsahuje spoustu zazraku. presto jsou jiste vlastnosti, ktere maji vsechna semena spolecne - kazde semeno suche, protoze konzervace v okamziku, kdy chce vzklicit musi natahnout vlhkost z venku, coz zpusobi, ze zmekne. jakmile zmekne, mame vyhrano. muzes tedy zkusit nenamacet dva dny, ale ctyri dny nebo tyden (jen je nutno kazdy den vymenit vodu, aby nezasmradla). pokud ani po tydnu nebude jevit znamky jakehosi nabobtnani, nabyl bych vazneho podezreni, ze dotycna vec nemuze byt k jidlu.
    XL1
    XL1 --- ---
    DENDROBATA: SUPER ! taky sem nějaký sehnat takže výměna jistá...!
    XL1
    XL1 --- ---
    Koupeno normálně v obchodě mezi fazolema čočkama hráchama atd. takže se to uvařit a konzumovat normálně dá-ovšem musí se vědět jak to jednoduše uvařit ...a pokud to někdo/KUATO /neví...tak nevim proč to sem píše? Já se ptám těch kteří to vědí a ne těch co to nevědí.
    tvá odpověď mi přijde asi stejná jako kdybych se ptal kolik je 2+2 a ty si mi sdělila že nevíš a připojila k tomu "vtipnou" poznámku.
    Navíc sem se teď dozvěděl jinde , jak se to snadno uvaří a ověřeno,funguje to-stačí přidat lžičku sody při vaření...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: Ta tvoje libanonska lupina mi silně připomína lupinu bílou (Lupinus alba) jinak souhlas s KUATO: a pokud se to neda jíst tak to na jaře vysej na záhon, krásně kvete a fixuje dusík :)
    XL1: Prisly mi ted postou semena tech Russelovych odrud, objednaval jsem tady .. pristi rok budou prebytky na vymenu
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    XL1: dej si radsi cizrnu :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: :D:D:D
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: co chces slyset? pokud to nejde uvarit v tlakaci po dvoudennim namoceni, tak to imho neni urceno k jidlu (stejne jako neni urcen k jidlu ricni sterk).
    XL1
    XL1 --- ---
    vlevo nahoře je ta lupina...
    XL1
    XL1 --- ---
    XL1
    XL1 --- ---
    je to Lupina. kulatá mírně vypouklá semena prumer tak pul centimetru...ma s tim nekdo praktické -ne teoretické-" jak bych to vařil"zkušenosti ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: ja bych vsechno varil v tlakaci nesolene. nechce se mi verit, ze by neco odolalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam