DENDROBATA: Různým způsobem, fantazii se meze nekladou. Dobrý ploskořez je relativně pevný a měl by snést i hrubější zacházení. Příklady užití třeba
tadyhttp://www.youtube.com/watch?v=OnfB3dp4_RU
KOCOURR: Schizandru jsem loni kopil sazenici v zahradnictví, paní říkala jak to přežije zimu atd., no nepřežila, resp. nevím co se s ní vlastně stalo, na jaře se už neobjevila. Ostatní věci ne, neviděl jsem to ani nikde jinde v okolí a nevím jak se o to starat. Herálec je ale pokud vím ještě o cca 100 metrů výš, takže tam všechno asi bude ještě trochu později než ve Žďáře.
Jo a navíc, kolem domu je podle mě už za ty roky velmi dobrá půda která jednak vzhledem k částečnému zastínění aspoň půl dne skoro nikdy úplně nevysychá, dával se tam zkompostovaný hnůj a já tam nechávám hodně rostlinných zbytků, pěstuju sideráty atd., a nechávám tam kořenový systém a neryju a dokáže to podržet spoustu vody. 2 km dál na druhém konci města kde mám parcelku v zahrádkářské kolonii a jsem tam teď defacto prvním rokem je to furt na slunci, minulý týden jsem když ještě bylo vlhko připravil záhony, něčím to už osel, přijel za týden, a všechno totálně vyschlé a ztvrdlé na beton - tj. postup "hodit směs semen s pískem do plochy nebo do řádků a zapomenout na to" co na části pozemku kolem domu úspěšně používám a vždycky toho spousta vyklíčí tady nefunguje, a budu muset řešit zastínění, intenzivnější mulčování, atd. Okolní zahrádkáři tam jsou pořád a kropí to skoro denně vodou,což je ale pro mě mimo... jak to bude vypadat už jenom co do půdy někde 20 km severněji netuším :)