• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    COMODOR_FALKON: jj stavbene to musi byt doresene. libi se mi tohle reseni, ktere se da dat kamkoli. staci paleta a pytel na sut
    prazelenina | komu se nelení tomu se zelenina
    http://prazelenina.cz/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JAZZZ: Stačí drobná, naprosto zanedbatelná prasklinka v izolaci střechy a během pár let se jim celá střecha zkompostuje, víceméně bez ohledu na materiál...
    Jestli tm mají litý beton, tak to může být odolnější, ale stejnak je to hazard s životností domu, pokud ten na to není již čelově postavený...

    OGMIOS: Jo funguje... Ale stejně nám na chalupě stihla dost zdevastovat sádrokartonové podhledy, než i s mladýma z toho skelnovatového pelechu zdrhla...
    OGMIOS: To leda zrušit trávník, pokácet stromy - pak možná. A jestli u Kuata loví, tak bydlet bude někde dál - když bydlela u nás na půdě, nebo v dřevníku, tak přestože časem mírně ztratila plachost, tak nikdy nerabovala v přilehlé části vesnice - přestože tam byly asi ty nejrozpadlejší králíkárny a kurníky...
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Kdyby někdo chtěl sazenice divokých rajčat mix červených-žlutých , 10-15cm , měsíc stáří ... v neděli budu v pze , vyklíčilo mi jich moc a potřebuju místo na další rostliny ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: sorry ja to rekl blbe, stopovanim jsem nemyslel podle stop tlapek, ale vlastne si pocihat. taky sledovat krajinu, najit kudy kuna chodi. podle me nejlip jdou najit podle vykalu, ale to taky zalezi na tom kde bydlej a jestli to vubec uvidis pac to uz pak vlastne ses skoro u nich v obyvaku. samozrejme kuna zanechava stopy sve pritomnosti ikdyz treba nepatrne. musis to vsechno zmerit kolem sebe prisnym zrakem a zjistit ci prace je co. potom najdes kunu. proste mit do posledniho detailu zmapovany svy hospodarstvi a okoli. ale nemusi to bejt uplne jednoduchy vid, je to umeni lovce :) no dobra a ted uz necham rozumbradovani :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: ja si to stopovani vubec neumim predstavit. a to ani kdyz by byl snih. nasel jsem par tapot ve snehu kolem vrat ve stodole, ale jak my i sousedi mame i kocky, tak si nejsem jisty, ci to je. navic ony rady chodi tramovim a po vetvich, nevraceji se kazdy den.. dokonce kdyz natahnes past, tak trva nekolik dni, nez z ni vyprsi lidsky pach, takze do te doby nastraha uz neni pouzitelna (mozna v zime ano). loni jsem tak zkousel do sklopce nastrazit zbytek zpulky sezraneho jineho holuba. za tri dny uz to smrdelo jak bolava noha a hybali s tim cervi, tak jsem celou akci zrusil. pred lety jsme to s dedou delali jinak, ale vzhledem k tomu, ze je kuna chraneny zivocich, tak to tu ani nebudu psat :o). to jsme v te dobe jeste nemeli kocky, ktere jsou tez potencialni obeti pasti - a navic jim tak nevadi lidsky pach. tedy se chyti spis nez ta kuna. je treba s tim pocitat, nez clovek zvoli typ lapaciho zarizeni, ktere muze chycenemu zvireti nejak ublizit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no hele neco dobryho bych si klidne k piti dal :D no a jinak samozrejme zbytecne tasis do boje. ja to myslel jako lehkou nadsazku.
    jinak kuna hleda a hleda az si cestu najde.
    a samozrejme mas na to tu kunu vystopovat, rekl bych ze ty vic nez jini. sebelepsi kuna neni stoprocentne neviditelna. jen musis bejt dobrej. o tom jak velky mlady ma, nemam tucha, vubec sem nepomyslel ze je jeste brzke jaro a samozrejme ze ohledne nich mas pravdu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: bud pijes nebo nerozumis psanemu textu. ja napsal, ze zabila jednoho holuba a sezrala par vajec, do kurniku se nedostala. se stopovanim kuny hodne stesti, nejspis nevis o cem mluvis. muze bydlet v nasi stodole, v sousedovic stodole (kde je mnohem vetsi bordel nez u nas) nebo nekde pobliz v hospodarce. s vybiranim mladych a odvezenim je taky pekne blaznivy napad. to jako myslis, ze by je jeste zivila, kdyz by na ne sahl clovek? to jim muzu rozbit hlavy hned a bude to milosrdnejsi smrt,nez hladem (imho je jeste prilis brzo, nez aby se uzivily samy). ale proste neverim, je je najdes.
    LURA
    LURA --- ---
    JAZZZ: U nás zabraly kočky. Od té doby, co tu mám čtyři kočky, se tu kuna neukázala. Předtím bydlela na půdě.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    KAREN: já loni dýně píchla rovnou do půdy a vyjela většina semínek (pravda, bylo to v kompostu a byla jich pak plná zahrada, hehe)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    Ja jsem pouzil bobky od psa, ktery normalne lovi zver ( cca 0-150kg) a je to jako cedule: Jestli sem pachnes, sezeru te - jako jsem sezral ty krysy minuly tyden.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOUSICEK: jasne, prirodni reseni bude nejlepsi. ja uz jsem taky postizenej a automaty bych cpal vsude :) ale to vetrani pomoci pruvanu a rizneych klapek podle teploty a casu je hodne dobra vec.
    napadlo me to proto, ze jsem ted cetl jak nejaky africanek udelal blikajici nocni plasicku lvu a ti pak neutoci na vesnici a vesnicani se pak lvum nemsti.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    JAZZZ: resili jsme kunu v podkrovi. Vysla prvni vec, co jsme zkusili. Vyndal jsem prkna pod vnejsim presahem. Na tramy jsem zavesil mikrotenove sacky s bobky od psa. Na kazdy tram jeden, celkem asi deset na jedne strane. Doporucuji loveckeho psa. Kuna je pryc a od lonskeho jara se nevratila.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: no prej jsou vcelku funkcni spreje proti kunam.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OGMIOS: a ceho se ty kuny boji? IR cidlo a blikajici/houkajici automat se da slozit relativne levne a muze delat i dalsi chytrosti na statku. treba otevirat klapky na vetrani pruvanem nebo hlidat vrata..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Už i ptáci vědí :)


    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: lol tak tamhle rikas ze si nemaj nechat spadnout stodolu kvuli mravencum na hlavu, ale sam si nechas sezrat slepice kvuli kune :D Kuato Kuato, clovece taky te ta srdnatost bere :D musis zacit bejt neviditelnej a vystopovat tu kunu kde bydli, pak ji chytit, vybrat mlady a odvezt je tak daleko do lesa ze uz nenajdou cestu zpatky. a nebo zkusit odpuzovace na kuny, prej to dokonce i funguje.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CHESUS: je fakt, ze lepsi by bylo zuzitkovat destovou vodu jako v zemelodi, ale kdyz uz to v panelaku nejde, tak at maj aspon kvalitni sezonni zeleninu a pekne misto k posezeni :)

    celkove se mi cim dal vic zamlouva tenhle styl staveni :)
    Sustainable Green Buildings - Vaulted Global Earthship Design - earthship.com
    http://earthship.com/vaulted-global
    KUATO
    KUATO --- ---
    hospodareni kuny (cca 2 tydny zpatky), synuv predposledni holub :o)


    uvazoval jsem, jestli nastrazit sklopec nebo zeleza, ale pak jsem to nechal. kuny jsou mrchy opatrne, malokdy se chytnou. tahle ma beztak nekde pobliz mlade. vybrala jeste slepicim par vajec, ktere snasi do hnizda v pristresku vedle kurniku. kdyby se ale dostala do kurniku, tak to bych mel asi drahe, to by mi babina otloukla o hlavu, ze jsem nejakou past po dedovi nenatahl :o). hele, jeden den slepice vubec nechtely vylezt z kurniku, jak se baly. az kdyz pak capla toho holuba, tak jsme pochopili proc :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: decka, nebudte jak mali, nenechate si prece spadnout stodolu kvuli mravencum, tech je vsude jak nasranych. na uredniho simla se vykaslete a nejak je zlikvidujte a napuste to nejakym sracem pro budouci doby. nezapomente pak zajit za nejakym tesarem, at tu stodolu projde a eventuelne vyztuzi ty tramy, ktere mohou byt poskozene.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    OGMIOS: zrovna to taky řešíme - máme je ve stodole (rozuměj koupili jsme barák loni, takže naše první jaro tu, takže objevujeme různé špeky) a už rozežrali značnou část spodního trámu a dřeva na jedné stěně (dřevěná stěna mezi kamennými pilíři) - nevíme jak je odtamtud dostat - vypadá to že mraveniště mají z obou stran podezdívky. představa, že to bude muset projít přes úředního šimla a pak nám to někdo odborně příjde přestěhovat mě kapku děsí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam