• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: jo, ona ta svina se slusne rozpleveluje :o). loni jsem ji notne probral. na migrenu pouziva zena rebricek, ale ma ji zridka :o).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: to bílý je všechno kopretina řimbaba? pokud jo, co s takovými kvanty děláte, léčíte celý rok migrénu celé vesnici ne? :)



      KUATO
      KUATO --- ---
      JANYNA: vypada to super! nase fotka je tez z predlonska myslim. letos je vsecko jeste male. jo, bylinky zona 0, beru. ale my na podzim delali novou kanalizaci a letos budem nuceni rekonstruovat vsecko, co se rozbilo, takze nezustane na dvore kamen na kameni :o). pak budem uvazovat o zone 0 :o)
      JANYNA
      JANYNA --- ---
      JANYNA: Tady je fotka z předloňska. Teď už to je asi tak stejně bujné, jako u vás, včetně těch divizen, slunečnic a dalších mega kytek. :-)

      JANYNA
      JANYNA --- ---
      KUATO: My máme spirálu nespirálu. Prostě kameny ohraničený záhon přímo před dveřmi, udělaný jako zvýšený vrstvený s mulčem (proti plevelu pomáhal první 3 roky, teď už bohužel ne). Dvorek máme mírně ve svahu a záhon jsme uměle navýšili na takový kopeček, ale rostlinky tam umisťujeme spíše podle vzrůstu, aby si extra nestínily (bazalku před ten pelyněk od tebe, který se rozrůstá do olbřímích rozměrů), než podle suchomilnosti. Výhodou je však to, že je to přímo před dveřmi - další nejbližší záhon je asi o 60m dál. Prostě bylinky patří do zóny 0. :-)
      KAREN
      KAREN --- ---
      KUATO: pekny to mate, mne tenhle "bordel" prijde idealni.)
      KUATO
      KUATO --- ---
      LURA: ja to cetl v kteresi chytre knizce tez, ale pak jsem si rekl, ze pul metrove prevyseni nijak zasadne neovlivni ani svetlo (slunko je pres vegetacni dobu uz vysoko, takze minimalni stin), ani vlahu (kdyz je sucho, tak je sucho), takze to neresim. mam zkusenost, ze snad nejvic suchomilna kytka, kterou mame - materidouska, bez problemu roste a rozrusta se normalne na kraji zahonu pod stromem (mensim, ridkym), kde ma vlahy dost a da dve velke bohate urody nate. proste mame nekolik koutu, ktere vypadaji nejak takhle:


      ano, pripoustim, ze jsme bordelari, kteri to nechavaji rust, jak to roste, akorat, kdyz uz se to moc cpe do zahonu (ty brutnaky, mesicky a divoke rajcata, ktere tady nejsou videt), tak je trochu zkrouhnem :o)
      LURA
      LURA --- ---
      KUATO: Ono je to i vůli světlu a vodě. Ta spirála má ten význam, že má různé výšky a různé množství vody. Takže suchomilné bylinky se vysazují do těch sušších míst a vlhkomilné naopak. Pokud máš velkou zahradu s různou vlhkostí a zastíněním, můžeš to mít samozřejmě poházené porůznu. A tohle má tu výhodu, že je všechno pohromadě na jednom místě, když to jdeš otrhat do jídla. Já se ji letos taky chystám dělat a uvidíme.
      KOCOURR
      KOCOURR --- ---
      BROZKEFF: Mě schisandra zimu přežila v podstatě bez úhony (sázel jsem ji 2010 na jaře), asi hlavně díky vysoký sněhový pokrývce a zamulčovaným kořenům, ale průser přišel loni kolem 20. května, kdy už měla krásný 15-20 cm dlouhy zelený výhony a spálil mi ji mráz...nicméně jsem toho názoru, že kdyby to byla starší a silnější rostlinka, tak to mohla přežít, asi ji zkusím v budoucnu znovu ;). Jinak kustovnici jsem si vypěstoval ze semínek z kustovnice normálně koupený v obchodě, semínka v pohodě vyklíčili, na podzim jsem je dal ven a zatím to vypadá, že jsou po zimě bez života...

      Co se půdy u mě na pozemku týče, tak je to většinou nakyslá hlinito-jílová spečenina, ale jelikož mám uprostřed rybník a nedaleko k dispozici králičí hnuj a hromadu kompostu, tak to sázím tak, že vykopu díru, to co tam je dám pryč a navezu směs hnoje s kompostem a pokud zrovna mám tak bývalé bahno z rybníka a docela se v tom všemu pěkně daří ;-)
      BROZKEFF
      BROZKEFF --- ---
      DENDROBATA: Různým způsobem, fantazii se meze nekladou. Dobrý ploskořez je relativně pevný a měl by snést i hrubější zacházení. Příklady užití třeba tadyhttp://www.youtube.com/watch?v=OnfB3dp4_RU

      KOCOURR: Schizandru jsem loni kopil sazenici v zahradnictví, paní říkala jak to přežije zimu atd., no nepřežila, resp. nevím co se s ní vlastně stalo, na jaře se už neobjevila. Ostatní věci ne, neviděl jsem to ani nikde jinde v okolí a nevím jak se o to starat. Herálec je ale pokud vím ještě o cca 100 metrů výš, takže tam všechno asi bude ještě trochu později než ve Žďáře.
      Jo a navíc, kolem domu je podle mě už za ty roky velmi dobrá půda která jednak vzhledem k částečnému zastínění aspoň půl dne skoro nikdy úplně nevysychá, dával se tam zkompostovaný hnůj a já tam nechávám hodně rostlinných zbytků, pěstuju sideráty atd., a nechávám tam kořenový systém a neryju a dokáže to podržet spoustu vody. 2 km dál na druhém konci města kde mám parcelku v zahrádkářské kolonii a jsem tam teď defacto prvním rokem je to furt na slunci, minulý týden jsem když ještě bylo vlhko připravil záhony, něčím to už osel, přijel za týden, a všechno totálně vyschlé a ztvrdlé na beton - tj. postup "hodit směs semen s pískem do plochy nebo do řádků a zapomenout na to" co na části pozemku kolem domu úspěšně používám a vždycky toho spousta vyklíčí tady nefunguje, a budu muset řešit zastínění, intenzivnější mulčování, atd. Okolní zahrádkáři tam jsou pořád a kropí to skoro denně vodou,což je ale pro mě mimo... jak to bude vypadat už jenom co do půdy někde 20 km severněji netuším :)
      LA_PIOVRA
      LA_PIOVRA --- ---
      KOCOURR: tak 40-50, uvidime, jak to zabere:)
      KUATO
      KUATO --- ---
      KOCOURR: mi prijdou vsechny ty spiraly a podobne umele utvary, kde je presne dano, kde ma co rust, takove neprirozene. ono vetsina viceletek postupne tak nejak migruje, rozsemenuje se kolem a na byvalym miste vymiziva.. proste imho nejpraktictejsi je kus zeme, kde jsou tak nejak posazeny ty kytky, mezi nima treba jahody (aby to nezarustalo travou) a ono se to postupne samo nejak vyviji. kdyz je neceho moc, omezi se to, kdyz je neceho malo, podpori se to.
      KOCOURR
      KOCOURR --- ---
      LA_PIOVRA: do jaký hloubky si dal ty plechy?
      KOCOURR
      KOCOURR --- ---
      OGMIOS: ono je fakt, že není vysočina jako vysočina, ona orientace pozemku, ochrana před větrem, složení půdy, atd... může rozhodovat o tom, že na jednom konci vsi se něčemu daří a na druhém už ne...

      Jinak na konci týdne si beru dovolenou, abych si konečně udělal na pozemku bylinkovou spirálu, tak kdybyste někdo měli rady na co bych určitě neměl zapomenout, nebo co se vám při tvorbě vaší vlastní nepovedlo a dnes byste to udělali jinak, sem s nimi, rád se nechám inspirovat :-)
      LA_PIOVRA
      LA_PIOVRA --- ---
      TWORBO: leta jsem pestoval nejaky anonymni bezrnny a ted jsem probral nejaky trnitty a nechal jen ty plodici a zasekal do zeme plechy abych branil odnozovani.
      TWORBO
      TWORBO --- ---
      LA_PIOVRA: ja prave beztrnejma /plodama, velikosti/chuti/mnozstvim/ byl okouzlen onehda u kamose na zahrade, tak jsem objednal "black satin" a pri surfazi neten narazil na povicero druhu, u kamarada to asi byl prave ten zakladni druh thornfree, trnity nehcu ty maj tendence zaplevelit celou zahradu /pestoval leta soused/
      ...ty mas jakej kultivarek?
      OGMIOS
      OGMIOS --- ---
      KOCOURR: hele ja zahradnicim priblizne nekde 270mnm a presto je to udoli kde vane celorocne severak z hor a je tam proste kosa na to. navic tam protejka reka ktera i v lete je ledova jak.. jen proto sem rikal ze i par kilaku dela neskutecnej rozdil. ale treba to kuci nebudete mit tak extremni :)
      LA_PIOVRA
      LA_PIOVRA --- ---
      TWORBO: popravde jedinej problem, kterej je u ostruzin vnimam je ten, aby neprerostly pres hlavu:)
      Kazdopadne mas pred sebopu volbu, zda nasadis beztrnny nebo trnity, nemuzu si pomoci, ale vsechny trnity me osobne prijdou aromatictejsi a chutnejsi, beztrnny zas vic plodej a cesat je nekdy bojovka.
      Odplozeny vyhony se urezavaj, ty na kterejch rostou plody se nekdy zkraje jara proberou a vyberes podle stari a mohutnosti rostliny 2-5 nejsilnejsich, vsechny ostatni ufiknes. Ty co nechas zariznes na konci o 20-50 cm, pak vas vetsi vynos.
      TWORBO
      TWORBO --- ---
      vsechno. typ, zazimovani, zastrihovani a prakticke zkusenosti...
      KOCOURR
      KOCOURR --- ---
      OGMIOS: jojo, každá zahrada je jedinečná ;), ale stejně zkušenosti někoho, kdo zahradničí v podobný nadmořský výšce jako já (cca 700mnm) jsou pro mě hodnotnější než někoho kdo zahradničí o 500 metrů níž...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam