• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    stare zname nicmene pripominam aby neseslo z mysli..aneb jak se nam nekteri jedinci a spolecnosti snazi zavarit:
    Brusel chtěl zničit zahrádkáře. Zatrhli jsme to, tvrdí organizace | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/brusel-chtel-znicit-zahradkare-zatrhli-jsme-to-tvrdi-organizace_269360.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    COMODOR_FALKON: Pokud ti teď začínají kvést třešně, tak se zdá, že na melouny můžeš zapomenout :) v melounových oblastech mají třešně pár týdnů po odkvětu, třeba pařenák nebo foliovník možná
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko , zejtra bych mohl do prahy dovíst sazenice divokých rajčat , mám jich víc než upotřebím , je to mix červených a žlutých... předání ideálně kolem 3-5 někde u hlaváku...kdyby někdo chtěl..
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Tak jsem byl o víkendu na chalupě, kde už pomalu začaly kvést třešně....a doufám, že co jsem zasel, tak vzejde...
    ...akorát jsem nakonec vzdal melouny, jaro dorazilo pozdě a pochybuju, že jsou odolné alespoň jako dýně (ty to před asi 5 lety zvládly do 1x0,5x0,5m) a dozrajou i v chladu - myslíte, že když to doma zasadím do květníků, že mám šanci to dohnat neco zklidit i v relativně chladné lokalitě ?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, chystám se na nákup semen lupiny pro podsadbu ovocných stromů, nabídka druhů je celkem pestrá, je mezi jednotlivými druhy nějaký zásadnější rozdíl, nebo je jedno jakou lupinou to podsadím? Co případně dalšího by pod zdravou třešní, hrušní, višní a švestkou nemělo chybět? díky...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: No, já poslala už ledasjaké kytičky. Nejkřehčí byl asi plicník, takže bych tu sazeničku ráda zkusila, kdyby ti to nevadilo. Až povyrostou a budou trošku silnější, mohla by ses mi ozvat? Pošlu ti popis, jak kytku zabalit. :-) Dost bych o ni stála, tykve miluju. :-)
    VODA
    VODA --- ---
    YMLADRIS: babička si objednávala keře poštou, ale ty dužnatý a křupavý dýně fakt nevím?:)
    JANYNA: Mám ještě semínka vydlabaný přímo z dýně, ale ty můžou být opylený jinou dýní, navíc jsou letošní, i když hokaida pěstuju taky z čerstvých semínek, nenechávám je rok ležet. Ty klidně pošlu:)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: Mě příjde pařeňík v mnohých ohledech, je-li dobře udělanej, zajímavější než skleník. Když nechceš lilky a kápie v Jeseníku, slouží líp hlavně v době, kdy je potřeba něco opravdu přihřívat. Stačí naplnit hnojem, aby topil, nemusíš chodit zatápět. Pak už je tepla dost. rajče vyroste i na záhonu. V létě musíš skleník větrat, bílit a pařeník po odkrytí používáš jako otevřenej záhon na žrouty koštály, dýně, okurky a na podzim v něm dobře jde čínský zelí, který mi v záhonu sežrali dřepčíci. Měli jsme doma obojí. pařeníky si rozhodně zaslouží pozornost:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VODA: ja jsem nekolikrat zkousela objednat si postou balkonovky ze zasilkove sluzby a vetsinou vetsina pochcipala, imho to nema smysl to posilani


    JANYNA:
    VODA
    VODA --- ---
    JANYNA: celkem dost práce dá:) na tu dřinu ale rychle zapomínám, takže zatím mám dost elánu na kopání a navážení, i když ideální to není. Nevydrželi jsme bohu žel nebo děkuj, dýl jak dva roky na jednom místě. Proto musí být jednoleté zeleniny hodně!!! A hodně ji potřebujeme. Možná raději bych se nořila do pomalejších svér zahradničení, zásela stromky a keře než jenom rychlila květáky. A posílání sazeniček poštou si dost dobře nedovedu představit nebo způsob, jak je zaaretovat v balíku, aby se jim nic nestalo?:)

    Sedmá generace - Emancipace rostlin?
    http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/emancipace-rostlin
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: no jo, zenske dycky vymysli nejake duvody, proc produkovat vic vojtesky :o). casem nejspis neco takoveho poridime. zatim vyuzivame cele jaro sklenik od tchyne. ale casem (az prevezme vladu svagrova), tak tato moznost zmizi, tedy budeme muset neco vymyslet :o).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: jo hele na to se osvedcilo bouraci kladivo na sutry neprostupnou zem, ale poradny, no a nebo bagr :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DARJEEL: No to tedy ano, vím, kolik dá práce založit jeden ubohý vrstvený zvýšený záhon. :-)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: nejde jenom o ředkvičky, ale kupu daší zeleniny brzo na jaře. Využiješ ho na předpěstování letní zeleniny. Po celou dobu vegetace v něm něco může růst:)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JANYNA: To víš, Voda takhle plyne korytem života a kudy kráčí, tudy zakládá zahrady, taková garden bodhisattvině ,-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Cože děláš??
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: princim znam, ale nikdy jsme ho doma nemeli :o). a nejsem si jisty, jestli mi vychazi prepocet deci potu vynalozenych pri kopani na ziskane redkvicky jako dostacujici :o)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Možná, pokud bys byla ochotná poslat poštou, bychom mohly počkat, až trošku povyroste (3-4 lístky nad matečními) a pak šetrně zabalit a poslat na začátku týdne. Měla by tu jednu, dvě noci v balíčku přežít...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: já vím, já vím :-/ však to nebyla pruda z mé strany, spíš takové lehce pozitivní konstatování, vše má své pro a proti... však ona Ti ta vlastní zahrádka do klína přistane, uvidíš... všechnodobředopadne ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Ten hotovej pařeník je odměna za to, že se každoročně stěhuju a zakládám záhony jinde:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam