• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JANYNA: To víš, Voda takhle plyne korytem života a kudy kráčí, tudy zakládá zahrady, taková garden bodhisattvině ,-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Cože děláš??
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: princim znam, ale nikdy jsme ho doma nemeli :o). a nejsem si jisty, jestli mi vychazi prepocet deci potu vynalozenych pri kopani na ziskane redkvicky jako dostacujici :o)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Možná, pokud bys byla ochotná poslat poštou, bychom mohly počkat, až trošku povyroste (3-4 lístky nad matečními) a pak šetrně zabalit a poslat na začátku týdne. Měla by tu jednu, dvě noci v balíčku přežít...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: já vím, já vím :-/ však to nebyla pruda z mé strany, spíš takové lehce pozitivní konstatování, vše má své pro a proti... však ona Ti ta vlastní zahrádka do klína přistane, uvidíš... všechnodobředopadne ,)
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: Ten hotovej pařeník je odměna za to, že se každoročně stěhuju a zakládám záhony jinde:)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: A ty neznáš princip pařeniště, že se divíš, do jaké hloubky se kope?:) U nás má každej hanák na zahradě betonovou hrobku. Další varianta je "studené pařeniště", kde je hnoje jen 20 čísel, ale v únoru tam nezasadíš.
    VODA
    VODA --- ---
    JANYNA: semínko už nemám, sazenička by byla, ale jak ji k tobě popravit? :)

    KUATO: tak určitě by to šlo i zvednout, ale jestli právě to, že je to v zemi nehraje významnou roli na udržení teploty. Často se velká dřina na začátku vyplatí. No a hnuj se na podzim vyhází a zaryje. v pařeníku se dá uskladnit zelenina.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: vy to tam máte pěkný, sice nepoužívaný, ale všechno krásně udělaný a hotový včetně skleníčku, to je pak pohoda, že se můžeš soustředit na ty "podstatný" věci :)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: já už jsem přišla k hotovýmu. Pařenák mám betonovej, základy sahají do 80 cm pod zem a nad úrovní dalších 30. Ale mákli jsme si, když jsme vyhazovali hlínu, to jo:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: musela by se udelat z fosni bytelna ohrada aspon 50cm vysoka a na to by se postavilo to pareniste, nebo o 20cm vyssi a jen polozit sklo nebo okna. pak by to mohlo mit smysl. po sezone by se jen hnuj rozhazel po okolni pude a treba zaryl nebo tak neco. proste aby s tim nebyla zbytecna velka prace :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: já vím... třeba u nás na hrbu je to úplně nereálné, tam je kousilínek hlíny a pak hned jíl a pod ním šutr, tam bych takovou díru nevykopal skoro nikde... ale právě přemýšlím, že když by se navýšilo deskama nebo něčím, tak už by to šlo zrealizovat...
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: pravda, to trochu pomuze, ale i tak :o)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Sweet homestead? Nebylo by ještě semínko dvě nebo sazenička? Vyměním za Longue de Nice z Reinsaatu (biodynamické).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: a nebo si pocmot a ten záhon trochu obložit deskama nebo něčím a hned máš dvacet cenťáků fóra a už to není tak strašné :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: tyjo, tak to musis vykopat diru jako do prdele, aby v ni bylo pul metru hnoje na na nem jeste 15cm kompostovky :o). to ani nebudu zene rikat, takove napady, bo bych to musel kopat ja :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: koňskej, relativně čerstvej. Za barákem je jízdárna a u ní hromada, kde bude jistě hnuj různého stáří. Ono je to celkem jedno, protože ho nepoužívám v pařeníku jako výživu, ale jako topení. Je to klasické "teplé pařeniště", kde ho musí být vrstva 40 - 50 cm, aby nezchládla a bakterie vyráběly teplo pro kořínky. Na téhle vrstvě je pak 15 cm kompostovky. Do země, jako hnojivo, zapravuju hnuj uleželej na podzim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: pouzivate cerstvy konsky hnuj? zaryvate ho do zeme, nebo to jen tak oblozite mezi rostlinkama?
    VODA
    VODA --- ---
    OGMIOS: Teplo na Hané máme, ale poskočilo to až poslední týden po deštích. Bylo sucho. Pařeník valí pěkně. Tam je teplo díky hnoji už od března:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam