• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no prave ze ty semena jsou jen jedno kolecko v tom jejich soukoli od produkce potravin az po nasledne farmaceuticke leceni nasledku konzumace techto vyrobku. to je hnusnej byznis. ale od zahonku s rukama po lokty v hnoji s tim opravdu prd udelame. snad to nebude tak spatny. ale pirat zahradnik je porad lepsi nez ekoterorista :D chtelo by to zalozit alternativni piratskou zahradnickou partaj :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: jj, já tomu rozumím, i ty důsledky si dokážu představit, bohužel od záhonů s tímhle moc nenaděláme, musíme jenom doufat a případně z nás časem budou piráti zahrádkářství :-)
    Že je to lobby a jsou v tom velké peníze nejen ohledně semen, ale na to napojených dalších věcí a důsledky radši nedomýšlet (dopad na plošné populační zdraví atd.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: oni si to tam nevymejslej, to je z popudu lobistu zajmove skupiny.

    KUATO: zrovna dneska sem cetl ze jde k jednani dalsi verze zakona o Sumave aby bylo mozne zasahnout proti kurovci. dalsi jasna znamka prace lobistu jine zajmove skupiny.

    DARJEEL: nejde o kontrolu malych zahradkaru, ale muzes dopadnotu jako stahovaci na internetu. jakmile bude mit par spolecnosti monopol na semena tak vse bude nelegalni a tebe na udani vosolej na pokutach a lidi te udavat budou. mimo jine to muze vest k tomu ze nebudou dostupna jina nez schvalena semena a jaka ta schvalena semena budou to je vsem jasne. dale vetsi pestitele nebudou moct pouzit jina nez standardizovana semena. coz znamena ze ikdyz budou mit dobrou vuli jet klasicky odrudy tak to proste budou mit zakazany a sankciovany kdyz to porusej a od toho je uz jen krucek k sankcim proti malozahradkarum. opravdu se podivejte jak to bylo s tims tahovanim hudby a ilmu na netu a reknete mi ze jestli dneska stahujete ze jste na 100% v suchu ze z vas nesedrou kuzi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: ja to rikal, samy ekoteroristi :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: taky myslim, ze to nebude tak horky. ale je na povazenou, ze kdosi tamhle v bruselu seriozne vymejsli takovyhle dmnce.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: ja neverim, ze tohle muze projit. staci, aby vazenemu panu inspektoru semene par lidi pred kamerou nadalo do curaku a zlodeju a odkazalo se na nase predky a televize to rozmazne tak, ze od toho ustoupi. tim, jak v cesku ma zahradniceni takovou tradici, tak to bude mit velke zastani u lidi. snad ani ti politici nejsou tak padli na hlavu, aby neco takoveho prosazovali. dyt by jim bylo jasne, ze by v nejblizsich volbach s podporou takove vulvoviny dostali radne na frak.

    DARJEEL: presne tak.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: ono je to celé nesmysl - kdo to bude kontrolovat? Jak vůbec, na pozemek Ti nikdo nesmí, ani policie pokud nemají "důvodné podezření"... a kolik by na to muselo být lidí a prostředků, kdo to bude řešit? Celé je to nesmysl, jen prostě vymýšlej hovadiny...
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: myslim, ze se srpem ci vidlema v ruce to pujde domluvit.))
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: a co kdyz ho vypicujes? a hromadne ho vypicuje treba 100k drobnych zahradkaru v cr. zavrou nas vsechny? dyt uz ted jsou lagry plne..
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: jj vsechno to nejak po bruselsku oznacit a ostitkovat... magori. si zive predstavuju, jak jezdi po kraji inspektor osiv a s dalekohledem cekuje podezrele mensinove variety a posleze kontroluje balicky a stitky... to by se Gengelu to balickovani pomerne zkomplikovalo;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: uvidime teda v co se to vyvine
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---

    Citace z toho nařízení o semenech:
    "In addition, proportionate and sustainable rules for small scale activities concerning
    plant reproductive material, which is adapted to local conditions, and made available
    on the market in small quantities, should be established. Such varieties should be
    exempted from the requirements on registration and making available on the market.
    This material is defined as niche market plant reproductive material. The exemption
    should concern e.g. farmer-breeders or gardener-breeders whether being professional
    operators or not. However, some basic rules on labelling and traceability of the
    material should be laid down. In order to prevent an abuse of the exemption the
    material should only be made available on the market in a defined size of packages"


    ad ty GMO experiementy z nedávné doby)
    ScienceDirect.com - Food and Chemical Toxicology - Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005637
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: vidíš to , takhle mě nenapadlo se na to kouknout :-/ njn, tož uvidíme, snad to nebude tak horký, ale občas teda koukám, co zvládají v Belgii vymýšlet za prekérky :-(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: zahradka je zahradka, jde o to ze jakmile ses jedna mala zahradka v oblezeni milionu zahradek s GMO a chemkou tak ses stejne v perdeli :D a to je rpesne scenar kam takovyhel zakony pomahaj. navic te treba za 10let prohlasi za ekoteroristu a pro jistotu te preventivne vybombardujou a to teprve bude spatenka a ted nevis jestli tyhle zakony co prosly nas tam dostanou a nebo se jen modlis ze to takhle spatny nebude. ted jako prehanim v predstavach aj pro sebe ale opravdu nevim kam nas tahle cesta tech mocipanu zavede. a uprimne se mi ta jejich vize sveta nelibi.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: tak ono už te´d se ví, že GMO je nic moc a důsledky pro lidi co to jedí od dětství můžou být dost fatální... druhá věc je potom možnost totální kontroly "trhu".
    Mě teda v tomhle uklidňuje a docela i baví to, že prostě sice legislativně by to bylo blbý, ale už vidím, jak Ti někdo kontroluje záhony, jestli tam máš standardizovanou fazol a ne starou rodinou odrůdu .-)
    V reálu by se asi moc nezměnilo, ale teoretická možnost na někoho si došlápnout by byla... to je jak každoroční revize komínu :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no na titulky bych nehledel, jen jsem chtel pripomenout tu standardizacni snahu. ohledne semen to je fakt spatenka podle me. vubec cela ta snaha jak udelat uniformni zemedelstvi s GMO plodinama co jsou rezistentni vuci herbicidum/pesticidum a vsechno vostatni se postrika chemkou a pak se to zpracuje a vyrobej z toho uplne vsechno..no tahle vize sveta se mi nelibi
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    OGMIOS: To je zase titulek, chjo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    stare zname nicmene pripominam aby neseslo z mysli..aneb jak se nam nekteri jedinci a spolecnosti snazi zavarit:
    Brusel chtěl zničit zahrádkáře. Zatrhli jsme to, tvrdí organizace | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/brusel-chtel-znicit-zahradkare-zatrhli-jsme-to-tvrdi-organizace_269360.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    COMODOR_FALKON: Pokud ti teď začínají kvést třešně, tak se zdá, že na melouny můžeš zapomenout :) v melounových oblastech mají třešně pár týdnů po odkvětu, třeba pařenák nebo foliovník možná
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Zdravíčko , zejtra bych mohl do prahy dovíst sazenice divokých rajčat , mám jich víc než upotřebím , je to mix červených a žlutých... předání ideálně kolem 3-5 někde u hlaváku...kdyby někdo chtěl..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam