• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COMODOR_FALKON: to je spatne, potom dopadnes tak ze kdo prvni nasel ten prodava a bez penez si chcipni zizni. voda, zeme, vzduch, slunce. to nepatri nikomu. to je zakladni pravo vsech bytosti.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OGMIOS: Ehm... Tak možná ještě jedna korektura - "právo na život" znamená, že by Ti neměl být život odejmut, nikoliv, že bys měl nějaké právo na to, aby Tvůj život byl udržován (přestože v bohatých státech to tak většinou funguje - i jako určité harm-reduction opatření).
    Podobně platí (a IMHO by mělo platit i nadále) pro vodu, že kdo si ji najde, ten se napije - pokud ne, tak si ji bude muset koupit. Pokud ani to ne, tak pak jedině, že ji někdo najde/koupí za něj...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COMODOR_FALKON: mozna ze verejnym statkem (ikdyz tenhle status verejneho statku nejak nikdy nefungoval vid), ale stejne jako mas pravo na zivot tak bys mel mit i pravo na cistou vodu, vzduch, zemi a slunce nad hlavou. to jsou prava ktera by mela byt automaticka a nikdo by je nikomu jinemu nemel upirat.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DENDROBATA: Přestože nesouhlasím s tím, že voda by měla patřit korporacím, nesouhlasím ani s tím, že by měla být nějakým právem...
    Voda je veřejným statkem... Jako taková nemá vymezeného majitele - to až ve chvíli, kdy ji někdo nějak upraví, zabalí, atp. To samé plat i pro vzduch...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LITTLEPUNKK: a ja myslel ze to je desnej plevel, nasi si zasadili nekdy pred 20lety na zahrade mak a od ty doby si to roste samo uplne vsude :D
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    janyna:mak potřebuje hodně vody do začátku proto se sází klidně na sníh-prý ;) já sázel před měsícem mám 5cm rostlinky a to zalívám ...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    No jo, naštestí se věci "dějí" napříč světem
    Trailer-Abundant Land: Soil, Seeds and Swales
    https://vimeo.com/58562503
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nojo voni by chteli vsechno taky zpenezit holt. cista voda je zakladni lidsky pravo a tyhle lidi by meli jit na prevychovu :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Blijem společně :)
    AC24.cz - Šéf Nestlé: Voda není lidským právem, měla by se privatizovat
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2122-sef-nestle-voda-neni-lidskym-pravem-mela-by-se-prvatizovat
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Díky! Ženu pozdravuju. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: zena mi ted napovida, ze mak se dava do zeme jak nejspis to jde a uz je pozde. a co se kukurice tyce, zemedelci ji sadi zacatkem kvetna, muze se pry i driv. ted tezko rict, jestli jeste dojde. jeden rok nam kukurice vubec nestihla dozrat, pac bylo chladno a to jsme ji sadili vcas. takze zalezi, jestli to chces jeste risknout.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Děkuju, čas setí teď někdy? Nebo jsem to už prošvihla?
    IRO
    IRO --- ---
    kurvy falešné... sorry, ale chce se mi z nich blít... :/
    Svět podle společnosti Monsanto (Monsanto mit Gift und Genen) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=buwb6TMahW0
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: a co bys chtela slyset? dobu? roztece od sebe? neco jineho? oboji imho uz muzes do zeme. u kukurice radky 60cm od sebe, seminka v radku 25cm. navazska dost odnozuje, takže opravdu ma smysl dat ji dost mista. mak do radku 25cm od sebe, pokud si dobre pamatuju. na sazeni se pouziva takova masinka, ktera umi dat po seminku cca 2cm od sebe. kdyz nemas, smichej s nekolika diky jemne rozdrceneho dreveneho popela a nasyp rucne - pak budes muset prejednotit, az vyleze.
    XL1
    XL1 --- ---
    Fíkovníky (Ficus carica) vyměním sazenice za jiné odrůdy resp jiné stromky.PRAHA

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jak je to se setím kukuřice a máku? Mám tu nějaké gengelovské (navažskou kukuřici, bílý mák z biskoupky)... Můžete někdo ve zkratce poradit případné tipy?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Urcite bych nasel par nasich ceskych hnojnich :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    stránka pochodu http://www.march-against-monsanto.com/
    FB profil http://on.fb.me/10dzpxO
    Pochod v Bratislavě: http://on.fb.me/13fncyk

    Více informací o Monsantu:
    dokument Svět podle společnosti Monsanto http://bit.ly/13sOXOg
    dokument Potraviny, a.s. http://bit.ly/RV9JoG

    25. květen 2013

    https://www.facebook.com/events/512081628850499/

    Milí virtuální přátelé, již několik týdnů v sítích poletuje nákupní vozík v rudém poli. Symbolizuje nesouhlas občanů-spotřebitelů s činností nadnárodní firmy Monsanto, která ovládá světový trh s potravinami. Míra přetekla ve Spojených státech, kde má Monsanto moc už i nad zákonem. Rozhořčení spustili lavinu, která strhává další města a po celé planetě se chystají pochody k vyjádření nesouhlasu s devastující aktivitou mocné firmy.
    Nějakou chvíli jsme s dalšími vyčkávaly, kdy se u nás této akce chopí nějaká již zavedená ekologická organizace, po čase jsme samy začaly netrpělivě „klepat“ na dveře. Po několika pokusech jsme pochopily, že všichni mají mnoho rozběhlých projektů a málo lidí. Věřte, není toho málo, čím se zabývají. Ale to přece není důvod k tomu, abychom zůstali v koutě a z dálky přihlíželi!

    A tak pojďme my! My všichni, kdo chceme být vědomými obyvateli naší „matky Země“ a tušíme, co je ve hře! Nečekejme, až nás někdo vyzve do kola, a strhněme k tanci ostatní!

    Monsanto vnímáme nejen jako „fabriku“, ale především jako symbol NEÚCTY k živým tvorům, půdě, vodě a celé planetě. Jsme-li propojeni, tušíme, že ubližuje svými produkty nám všem, ale ubližuje především proto, že to svým nečinným přihlížením sami dopouštíme. Na cestě ke štěstí a blahobytu jsme se zamotali v labyrintu slepých uliček. Ale to neznamená, že není cesty ven!

    Máme právo si zvolit, podle jaké hudby chceme tančit. Společnosti jako Monsanto těží ze závislosti na ziskuchtivosti, na penězích. Ale vždyť to jsou dnes jen číslice na obrazovce! Ukažme jim, že se skutečnými hodnotami nemají nic společného! Že jejich závratné bohatství schraňované v okovaných pokladnicích není víc než černý popel! My rozhodujeme o tom, co je v životě důležité. Nemusíme bojovat proti zlu. Pojďme si vytvořit takový svět, ve kterém pro něj nebude místo.

    Máme výborný nástroj, který se učíme smysluplně využívat. Chceme vyzvat všechny, kteří cítí tuto akci jako výzvu, aby se propojili virtuálně a sdíleli své nápady, JAK OSLAVIT MATKU ZEMI A ZVOLIT JINOU CESTU, než podrobování a ničení, kterou jdou firma Monsanto a jí podobní. Důležité je, co se odehrává v našich myslích a jestli opravdu chceme šířit světlo, protože „ještě není tma, ale smívá se“. A jak řekl Komenský, „proti tmě není třeba bojovat, stačí rozsvítit".

    Určitě je mezi námi dost takových, kteří by se rádi vypravili na pochod v Praze či Brně. Je však třeba ho řádně s předstihem ohlásit a odhadnout množství lidí. (na 10 osob musíte mít jednoho označeného pořadatele… :o) Chceme zde vytvořit společný prostor k setkávání a komunikaci. Záleží jen na vás, jak ho využijete. Pochody ve světě proběhnou v sobotu 25.5.2013, naše „pouť“ zde může trvat tak dlouho, pokud ji bude potřeba.

    Vnímáme ji především jako možnost, jak šířit tuto událost tam, kde ještě netuší, co je Monsanto, že Round up není neškodný, že GMO potraviny nás ohrožují už při samotném pěstování a k jídlu se vlastně nehodí, že při testování trpí tisíce laboratorních zvířat a že řešením hladomoru není jejich masové rozšíření, ale omezení plýtvání, spravedlivé rozdělování zdrojů a soběstačnost. Najděme v sobě pokoru a úctu před životem kolem nás a ohleduplnost k budoucím generacím, hledejme a tvořme (staro-)nové způsoby, jak darů přírody využít bez jejich mrzačení. Rozesmějme, rozezvučme, roztančeme vše kolem nás!

    Těšíme se na nápady z vašich domovů, zahrad, polí, farem, škol i hospůdek.

    Nezapomeňte, že „ my jsme ti, na které jsme čekali“ :o)

    S díky Jana Hrušková a Marie Fareh
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: taky bych měl zájem...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nemáte někdo náhou nadbytek kalifornských žížal?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam