• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Urcite bych nasel par nasich ceskych hnojnich :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: taky bych měl zájem...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nemáte někdo náhou nadbytek kalifornských žížal?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    vedle na mě prděj, nevíte, čím to může být?
    [ AQUALOCO @ sadba a pěstovaní stromů, i starost o ně ]
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COMODOR_FALKON: no ohledne poli bude asi tech veci vic. rekl bych ze zpusoby dnesniho zemedelstvi jsou ponekud nestastne.
    jinak ani chlast neni nic peknyho, dalsi metla lidstva vid. ale ikdyz ucinky alkoholu jsou zname dost dlouho tak porad se najdou jedinci kteri tvrdej ze jim to prece nic nedela :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OGMIOS: (...)ac neskodi treba uplne primo viditelne nam lidem tak hubi nasi mikrofloru skrz to co pozreme tim osetrovane.
    Tohle by samozřejmě chtělo ještě nějak ověřit - hlavně dávkování. Tzn. Jestli jsou reálné (nikoliv laboratorní) škody větší, než když do sebe každý večer milej výzkumník kopne panáka vodky...

    Osobně mám problém spíš s přenosem na jiné kultivary, které zase třeba mají jiné specifické pozitivní vlastnosti a tímto je mohou ztratit.

    Ohledně polí mi spíš vadí rozsáhlé prašné pláně a kukuřice na svažitých úsecích.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FUNTL: Jak říká Kuato, dá se opylovat ručně. Minulý rok touhle dobou o tom vyšel dvoustránkový článek s fotografiemi v měsíčníku Bio. Možná bych ho mohla i někde vyhrabat a vyfotit... No, pokusím se. Letos to taky takhle zkusím. Budu vedle sebe pěstovat 3 druhy, všechny bio nebo biodynamické, nechce se mi to nezkusit příští rok muset kupovat nová semínka.
    BIOH
    BIOH --- ---
    hlavně pozor na okrasné odrůdy x plánované na jídlo a uskladnění
    KUATO
    KUATO --- ---
    FUNTL: jo, ty se krizi tuze rady. takze nechces-li pestovat jediny druh (bohuzel se nedomluvis se sousedy vetsinou :o) pry se to dela tak, ze se dany samici kvet zavaze do pytliku (aby tam nemohly vcely, ktere jinak na tykvovite rady) a opyli rucne prenosem z prislusneho samciho kvetu. ale nezkouseli jsme to. takze zatim pouzivame svoje seminka z nejake pekne vybrane, a kdyz to zacne bastardizovat, tak pak koupime nove seminka. jako trochu to ovlivnujem tim, ze mame pres stodolou na hromade pet stejnych dyni a za stodolou na jine hromade pet jinych. ale teda uplne moc to nepomaha :o). tak rok, dva..
    KAREN
    KAREN --- ---
    FUNTL: mit hooooooodne velkou zahradu (ale to asi nepomuze), nebo nevysazovat vic druhu;)

    v CB se pise:
    Dýně - opylení hmyzem - možnost křížení: všechny odrůdy mezi sebou, avšak relativně malé nebezpečí křížení mezi různými skupinami: Cucurbita pepo (cukety, patizony, dýně), C. moshcata (tykev muškátová), C. maxima (tykev velkoplodá), C. mixta.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    a jaka je politika na zamezeni zkrizeni dyni/tykvi? Ty jsou k tomu vice nachylne, ne?
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: dik moc.) jde mi hlavne o tu specialni cervenobilou fazolku od Brozkeffa (drobna dokulata, a jedna mela dokonce i "jin-jang" tecky v reverznich barvach) - kdyz uz bych to s ni zkousela, rada bych mela semena na dalsi sadbu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: my bezne pestujeme vice fazoli (i treba pet odrud z gengelu najednou) a mam dojem, ze se to nikdy nezkrizilo. nemame je uplne vedle sebe, ale treba pet metru od sebe. samozrejme vzdycky se najde nejaky nepodarek - spatne vybarveni nebo tak, ale muze byt, ze nevznikl krizenim, ale proste nejakou "vyrobni" vadou - proste ho nevyberes do sadby v dalsim roce.
    KAREN
    KAREN --- ---
    jakou mate prosim zkusenost se vzajemnym opylenim / krizenim fazolu?

    chci pichnout do zahonu kerickovou sparglovku, pak mam jednu tyckovou ("staroturanske strakate") - podle Cesky biozahrady by se to vzajmne snad zkrizit nemelo... ale ted mi jeste na haluz v kvetinaci vyklicila nejaka stara cervenobila "jin-jang" odruda od kamarada a ta je taky tyckova - myslite, ze to vsechno muzu zasadit a nepokrizi se mi to? v ty CB pisou, ze vzajemny krizeni tyckovejch vzacne, ale muze se to nakrizit se sarlatovym - co vy na to?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COMODOR_FALKON: ad 5) ja si prave myslim ze roundup je nebezpecnej nejen ve vyssich davkach ale i pouhe dlouhodobe byti vystavovan reziduum tohoto. nicmene v tom poslednim clanku byl vcelku zajimavej argument o tom ze vlastne ac neskodi treba uplne primo viditelne nam lidem tak hubi nasi mikrofloru skrz to co pozreme tim osetrovane. podle me to je proste plizivej vrah. nic nic a za dlouho najednou ses napul shnilej.
    nicmene tutaj je klub o permakulture a tak mi uz vadi prvni vlastnost roundupu a to ze vsechno sejme. tudiz ja bych rozbil hubu vsem zemedelcum okolo kdyz to vidim co delaj. zestrikat roundupem, zaorat, pohnojit prumyslovymi hnojivy a hnuj vyvazej na jedno misto kde to potom smrdi na kilometry daleko a nic s tim nedelaj. vsak to je takovy plytvani a niceni ze budu muset dat asi predsedovi do drzky jen co zjistim kdo to je :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OGMIOS: Maslím, že je třeba rozlišovat více věcí. Můj názor je takový, že:
    1) klasicky vykřížení mutanti jsou patrně bezpeční
    2) radiační mutanti nebyli za desítky let užívání prokazatelně s ničím spojeni.
    3) transgenní mutanti jsou patrně bezpeční (asi stejně, jako klasické křížení)
    4) selektivně programovaní ("silenced genes") mutanti jsou vysoce rizikoví. (Dochází ke změnám DNA)
    5) Roundup, stejně jako vše ostatní, ve vyšších dávkách škodí lidskému zdraví - je otázkou, jak náročné je nabrat onu "vyšší dávku"
    6) Monsanto je agresivní korporátní bestie, co zvolila velmi špatný model licencování, ale už nemůže couvnout a musí z toho vyždímat alespoň tolik, co ji stál (a stojí) výzkum...
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    BIOH: rad bych, neni to ani moc daleko. Jen otazka nebo dve: Sazet na stanoviste asi az na podzim, ne? Nebo uz ted? Staci o vikendu?

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BIOH: asi jo, ono stejně nejlepší bude, když si vypěstuju vlastní semenáčky přímo na místě ;)
    BIOH
    BIOH --- ---
    DENDROBATA: jj semenáčky
    KOCOURR: znám, ale přijde mi to složité
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BIOH: když jseš z bolky, neznáš náhodou ID MOKLAT? Že bych ho zkusil kontaktovat, jestli by mi to nepřiblížil na Vysočinu..?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BIOH: To jsou semenáče? :) Měl bych v Benátkách asi odběratele ...
    BIOH
    BIOH --- ---
    KOCOURR: to asi ne, do Brna se dostaneme až tak v červenci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam