• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: pro bio, není velký odbyt. Dokonce u nás postavili bio-jatka, spolufinancovala to eu, ale majitel někde psal, že není dost zakázek, navíc němci chtějí bio-maso dovážet nesmyslně živí a zabíjet si to až tam(protože z mrtvého masa se nedá testy zjistit jetli to je bio nebo ne :)). Bio, nebio, furt to jsou jatka. Navíc to věčný certifikování všeho na čem v chově šáhneš abys to měl bio by mě asi umořilo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: jo zvireci koncentraky jsou naprd. klidne at se zvedne chov dobytka ale chtelo by to spis bio chov..pekne na zelenym.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DENDROBATA: ano, priznavam se bez muceni, pole s repkou vcetne detailu jsem videl. Pravda, nevypadalo to jako "napichany spejle" ale to vem cert, fakt je, ze jak habitus rostliny, jak jeji korenovej system i hustota vysevu z ni rozhodne nedela takovy peklo, jako je z pohledu vodni a vetrny eroze nebo (ne)schopnosti zadrzovat vodu jako je treba zcela po zasluze pranyrovana kukurice.
    Na nazotru na devastaci pudy absenci humusu a prolejvani hnojivama se urcite shodneme.
    Co me vytocilo je panem navrhovana alternativa "pestujme picniny a tema pak krmme zvirata (v koncentracich)" Ostatne nac se pestuje ta jim spravne pranyrovana kukurice -z velke casti prave jako picnina.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: no ja si myslim ze primou retencni schopnost nema asi zadna plodina na dnesnich polich, aneb zaprsi a stece. je pravda ze clanek muze byt pokusem o medializaci. nicmene medializuje i to ze se ne uplne stastne hospodari s pudou a to je to pro me to hlavnejsi. to aby lidi o tom vedeli a treba se pak rozhodne nekdo s tim i neco delat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LA_PIOVRA: Viděl si někdy jak vypada povrch půdy na poli s řepkou? Kolik asi zadrží vody holá zem s napíchanýma špejlema .. K té retenční kapacitě, ta je dána množstvím organické hmoty v půdě a ta jak je známo je dnes na polích velmi nízká, páč se hnojí (pokud vůbec) převážně minerálními hnojivy
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OGMIOS: solidni michani hrusek s jabkama s cilem vyuzit povodne pro medializaci "nutnosti" zivocisny produkce
    dtto maloktera plodina je z pohledu retence tak dobra jako repka.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Schopnost zadržovat vodu ztratilo za 20 let 620 tisíc hektarů půdy - Deník.cz
    http://www.denik.cz/...opnost-zadrzovat-vodu-ztratilo-za-20-let-620-tisic-hektaru-pudy-20130610.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    EVA_: V noci s čelovkou :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EVA_: a co pozde vecer a brzy rano? to jdou docela videt.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    BLANITCHKA: Já mám na normálních záhonech sežrané všechny cukety a dýně, brečela bych. Ale zdá se mi, že na vyvýšených záhonech a v kbelících to není tak drastické, asi nastoupí později.
    Jak praktikujete ten každodenní sběr, u nás, zdá se, to všechno leze přes noc a ráno jak vymetýno, ani slimáci, ani sazenice.:-(
    Čili - jsem na zahradě každý den, ale také bez valného výsledku. A všichni sousedi brečí stejnou písničku.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: jinak ikdyz ma clovek kachny tak to neni samo to vybirani slimaku. treba ted se mi konecne objevili nejaci slimaci v prostoru ohrazenem pro zeleninu. ohrazeno to je hlavne kvuli slepicim pac desne hrabou. no tak jsem tam pustil kachny..kachny cely nadseny zacli vybirat slimaky jenze si u toho ustaly na spenatu takze ve spenatu vzdycky vyvalenej placek..no jeste ze ho je vic. musim vymyslet nejakej mini plutek kdy kachna dosahne zobakem ale nevleze tam cela.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: ale jo, vloni jsem odjel na 14 dni na dovcu v zari a kdyz jsem se vratil tak mi ve skleniku brutalne prerostly rajcata ze sem to pak dalsi tejden vyvetvoval a chytlo mi to cely plisen z nedostatku prostoru(nebyla to plisen rajcatova ale hunata).
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BLANITCHKA: prej nemaj rádi vápno nebo pivo, ale ozkoušené to nemám. Mě slupli zatím jenom melouny, dýně a většinu jiřin. Zbytek jsem sázela dost brzy a dost veliký, tak na to nestačí. Jen o menší papriky a okurky se ještě hodně bojím.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BLANITCHKA: Já mám sice zahradu kolem domu, ale jsem v něm jednou do týdne (o víkendu), taková kvazi zóna 4. Zeleninu tam mám. Slimáci se teď přemnožili, jsou jich tam tisíce malých, je vidět že začínají řádit, ale nad vodou mě drží hlavně to, že jsem zajistil loni a předloni že tam řada plodin dorostla do semen včetně takové červené řepy a teď tam jsou tisíce sazenic, kterých je víc než slimáků. pravda je, že řada toho co jsem sel ručně až na jaře a jednotlivě si slimáci našli, a asi nějaká intervence bude časem potřeba... to pole sazenic budu postupně jednotit a případně přesazovat kde bude zrovna volno, přijde mi že strategie zajistit řadu věcí i těch dvouletých samovýsevem je docela praktická, roste to dřív a víc než bych kdy osel ručně :o)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    OGMIOS:
    DENDROBATA: no já to teoreticky vím taky, ale nějak jsem se s tím ještě nesmířila..... Myslím, že na zahradě jsem relativně často, ale ruku na srdce- vy nikdy nikam necestujete?

    Pravdou je, že spousta jiných pochutin jako bylinky, máta, ovocné keříky apod. prosperují dobře.
    se zeleninou žádná sranda nebyla nikdy, ale třeba kadeřávek, pórek, špenát apod. to zvládali clekem spolehlivě nekolik let.

    Letos je to tragédie.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BLANITCHKA: Zelenina se pestuje v zone 1-2 .. pokud na pozemek dojizdis tak to je tak zona 4, IMHO vhodne na extenzivni sad atp.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BLANITCHKA: nejlepsi mechanicka ochrana je potom bydlet na zahrade ;)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    hmm..... tak slimáci sežrali VŠECHNY sazenice zeleniny, dokonce i letniček (afrikány apod.) za 10 dní, co jsem na pozemku nebyla. Jsem v tom pravda za 800 kc a 2 dny práce... Goodbye dýně, cukety, brokolice, rajčata,....... a x dalších.

    jsem se opravdu vytočila a cítím jak mi vůči slimákům klesá zen. Jsem z toho vypruzená fest, ani nevím, jestli má smysl to sázet znovu...

    Asi se zaměřím na ovoce, zelenina (kromě ředkviček, ty jenom nahlodali) je letos asi passé.
    Kachny ani každodenní sběr není možný. Přemejšlím o nějaké mechanické ochraně- znáte někdo něco?

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LURA: No fuj, ještě se na to po večerech dívat. Už takhle po nich šlapu večer na dvorku v trávníku a poprvé v životě běžně potkávám 15cm exempláře. Potřebovali bychom běžce velikosti krocana. :-)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    DENDROBATA: vsak zase zacnou ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam