• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BIOH
    BIOH --- ---
    KUATO: tak bo budeou výluhy ve slunečnicovém oleji, žena zkusila 3 varianty, zahřívat /nezahřívat / měnit květy
    KUATO
    KUATO --- ---
    LITTLEPUNKK: presne tak, mlety vapenec je to prave. vapno se totiz prodava zive a spolu s vlhkosti zacne reagovat (vytvoreni haseneho vapna jako beznou primes do malty znaji nejen zednici). dale je imho treba pocitat s tim, ze zbaveni se mechu je beh na dlouhou trat a ze to trva nejaky rok nez se vytrati (aplikace vapence na travu mechem zasazenou je vhodno aplikovat opakovane treba jednou za rok na podzim).

    BIOH: zalezi, co myslis tim "olejem z ruzovych kvetu". jestli cisteho eterickeho olej, nebo jeho vytazek rozpusteny v nejakem mediu (treba olivovem oleji, neco na zpusob trezalkoveho Janova oleje). pokud uvazujes o prvnim, nutno pocitat s tim, ze eterickych oleju je v ruzovych platcich velmi malo (proto se jedna o jeden z nejdrazsich oleju) a ze abys dostal radove mililitry, budes potreboval kilogramy platku a patricke velkou destilacni aparaturu. ja sveho casu zkousel takhle ziskat etericky olej asi z 1 kg okvetnich platku sipkove ruze a vysledek byl jen nepatrny mastny flek pres hladinu ve 3l sklenici. lepsi vysledek dal hermanek, kde jsem z cca 6kg kvetu dostal mezi 10-20ml azulenu
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BIOH: Co takhle destilace vodní parou? :) http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=60&t=384
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    nebo kvíst? prostě kvést.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    nějaká zkušenost s rajčatovou plísní? dalších deset kytek v prdeli a to ještě ani nestihly kvýst :(
    BIOH
    BIOH --- ---
    chceme dělat olej z růžových květů, v čem je nejlepší to macerovat?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Nemel by nekdo tip jak se v prostredi "jedleho" balkonu zbavit smutnic? Proschnuti substratu nejde aplikovat u vsech rostlin protoze masozravky by to asi neprezily.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VALDIK: bylo to v "rady ptáka loskutáka", myslím, že se na to zas dlouho nepodívám.

    ATUARFIK:pak se to přihnojuje, zalévá pitnou vodou, postrikuje cíleným herbicidem a udržuje v příslušné výšce sekačkou.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ATUARFIK: Kdepak sekačkou... To by bylo pomalé... Pásovým traktůrkem s benzínovým 12tiválcem... :-D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LINKOS: A pak se celá ta prímová věc udržuje v poslušné výšce benzinovou sekačkou. Vrrrum!
    VALDIK
    VALDIK --- ---
    LINKOS: slusny ... co to bylo za reklamu, nepamatujes?
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    PETPET: No, jeden ze zajimavych zpusobu je dostat tam traktor a zorat (naposledy), prohnojit, zasit lucni semeno, uhrabat a nasadit nejake stromy a kere. Pak bych jeste pred zimou udelal hromadu kameni, hromadu dreva, posed pro nejake ptaky, par budek a diru do zeme (jakoze tunka kam se bude stahovat voda (chces podporit zaby, jezky, hmyz a ptactvo, aby ses o skudce nemusela starat ty). No a od jara jen sekat a sazet vic veci.

    Co potrebujes? Traktoristu s prislusenstvim, valnik hnoje, valnik sena/slamy, pul valniku starych kmenu a pul valniku nejakeho hezkeho kamene,semeno, rucni naradi a nekoho, kdo to vsechno udela.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PETPET: co myslíš tím ´zrekultivovat´? Chceš tam mít záhony na zeleninu? Trávník? Sad? V tom prvním případe budeš muset kořeny vytahat mechanicky (po omyti budeš mít výbornou surovinu na vlasovou vodu).. V druhem a 3. případe bych to neřešil a jen sekal
    JAGA
    JAGA --- ---
    Petpet: nejobvyklejší metoda je pokrytí kartonem a vyčkání minimálně půl roku - pokud ti nevadí, že pozemek bude tak dlouho mimo provoz.
    PETPET
    PETPET --- ---
    Nevite nekdo, jak zrekultivovat zahradu, na ktere byly metr a pul vysoke koprivy? Dneska jsme je posekali krovinakem a u zeme silene podrosty a navic tam ted trci ze zeme tluste stonky - obavam se, ze koprivy vyrostou brzo znovu.. O zahradu se nikdo dlouho nestaral - jen ji sekal jednou nebo dvakrat za rok... Nechce se mi na to pouzivat chemcu. Diky za radu nebo treba doporuceni literatury :-)
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    COMODOR_FALKON: jo jo super =) a mám to nechat asi až na ten podzim že? kompost máme v rožku zahrady, tak se to aspoň spotřebuje...jinak moc děkuju za rady =))
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Anička: kup si dolomitský vápenec , ten se rozpouští postupně a zvedá ph - na obalu bude určo dávkování...a to sekání neřeš . Pokud máte opravdu tak špatnou půdu uvažuy o navážce lepší zeminy ...rady jako nesekat a vertikutovat neřeší jádro problému...hodně štěstí přeji !
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    _ANICKA_: Pěstovat jídlo, ne trávník :) ale tak jo, dá se to vyhrabat hrabena, mech vyuzit dle potreby a travnik vapnit. Zaleží kolik toho máš, jinak vertikutace strojem.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _ANICKA_: Tak my to vždy brali tak jako že na jaře a na podzim jsme si půjčili vertikutátor (ten kromě provzdušnění vytrhá i mech) a pak vzali pytel s vápnem, dětskou lopatičku a tak nějak od oka to rozmetávali po zahradě... Ono se to stejně při prvním dešti přemístí...
    U nás tedy byl mech všude a na většině míst stále je, i když teď už to není tak strašné (i díky dorovnávání terénu kompostem, který je zásaditější a má živiny) a stačí vertikutace...
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    COMODOR_FALKON: jo dobře =) a co se týče vápna...stačí jen tak od oka to rozsypat jen na místa kde je mech, nebo to preventivně nějak rozhodit na celou zahradu?? nevím ani dávku, abych to nepřehnala...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam