• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TBC
    TBC --- ---
    Nemel by nekdo (samozrejmne za uplatu) k zapujceni zahradni traktor/sekaci v okoli Liberce/Chrastavy? potreboval bych si ho vyzkouset, budu muset asi nejakej zakoupit.. pracuje spolehlive i v nejakym svahu, nebo jsou tyhle veci jenom na rovinu? potrebuju kosit cca 6.000m2. horska louka. co pouzivate vy?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: JJ, zbytky především rašeliníku který odumíra a roste na svých zetlelých vrstvách .. to je proces na desítky, stovky let.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DENDROBATA: Vybudovali umělou bažinu...? Nevím, jen odhaduji...
    Rašelina vzniká při tlení organického materiálu bez přístupu vzduchu, když se zvýší tlak a teplota, začne se měnit na lignit... Takže pokud by vytvořili nějakou mělčí bažinu, tak by to šlo... Ale nejsem si jist nákladovou, natož prodejní, cenou výsledného produktu...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    co si pamatuju ze školy, jsou to nějaký určitým způsobem zetlelý zbytky rostlin, ne? myslím že tam byl určující faktor kyselost...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA: FB snese vše. Zvlášť když je to greenwashing.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Na FB se píše že někde u Příbrazi se těží rašelina obnovitelným způsobem. Dokáže mi někdo vysvětlit jak ji těžit a zároveň doplňovat?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: řeší se to protože je to neobnovitelný zdroj a díky jeji těžbě se ničí cenné biotopy. A je uz jedno jestli v Pobaltí nebo Irsku kde si vytezili pul země a ještě s ni topili. Rašelina dobre pouta vodu ale jakmile vyschne tak ji pomalu prijima.. Zahradnicke substráty maji různý původ a složení. Používají se jak rašeliny tak komposty a ty muzou byt z jakékoli org. hmoty. Muže tam byt cokoli, proto se hlídají obsahy těžkých kovu atd
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    co je špatnýho na rašelině? nedávno jsem koupil tři pytle "univerzálu", ale přijde mi to spíš jako rašelina mixlá kokosem (když to vyschne, je to samý vlákno a vodu to spíš odpuzuje), tak abych věděl...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Přidám svůj mimireport z certifikačního procesu "Přírodní zahrady".

    Potkávám se s Zitou Zapadalovou u mně doma, přijíždí ráno cestou do Hostětína.. Uvařím mátový čaj s měsíčkem, prohodíme pár slov a jdeme bodovat :) Proběhne zahrádkou u domu, zvlášte obdivuje kvetoucí Digitalis, ukazuji další prvky - kompost, tlející špalky dřeva, zeleninové záhony, budku, kvetoucí trvalky, počítáme divoké keře. Přiznám se ke kýblu substrátu, který jsem nabral na zakázce u klienta na hrnkování řízku (nekupoval, sbíral) a slibuji že už rašelinu používat nebudu. Počet bodu dostatečný, chemické přípravky nenalezeny žádné. A utíkáme na hektarový oplocený pozemek pod lesem (ješte že jsem vysekal chodníky mezi stromy) Baštíme zimolez a jahody, ukazuji místo kde se rozmnožují užovky, přiznávám se dobrovolně k igelitce mamčiny prošlé chemie (jak už to tak v šopách našich babiček býva), kterou před očima certifikátorky strkám do batohu a slibuji ekologicky zlikvidovat. Na odchodu se ještě napasem na kulminující úrodě a cestou na zastávku proberem možné nemožné.

    _________________
    Se sousedem mám taky problém, ale mu vadí líska z který padá listí na jeho trávník, ten zeleninu nepěstuje, ten pěstuje trávník a rododendrony . Já říkám, každý má svého "souseda" :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    decka, ja vim, ze se to nema, to ofrnovani nosu, ale ja kdyz tohle ctu, tak padam ze zidle:
    Přichází hodnotitel – samotný Mojmír Vlašín, ochránce přírody a známý bojovník za to, aby se v bezzásahové zóně Národního parku Šumava nezasahovalo kácením ani jiným narušováním přírodních procesů.

    Mojmír vytahuje dotazník a pouštíme se do toho.

    Mojmír sčítá body… okamžiky napětí… a tiskne mi ruku a blahopřeje! Mám asi tak průměrný počet bodů, což není špatné vzhledem k tomu, že jsem před několika lety začínala na zahrádce, kde moc přírodních prvků nebylo, a že pozemek je dost malý a nelze se tu moc rozmáchnout, co se týče opravdu přírodních partií. Zahrádka je tedy certifikovaná a organizace Veronica mě pozve na slavnostní předání plakety.


    nekteri lidi asi fakt nemaji co na praci + ve vinku nejaky gen "noveho alternativniho cloveka", protoze jinak by nevymysleli takove vulvoviny.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: ou je, beru zpet! :o)

    COMODOR_FALKON: :o))
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KUATO: Jak k ničemu ? Určitě to nebude zadarmo! :-D
    Takže to umožní přežít několika ekoteroristům, co jinak pro samý aktivismus nemají čas pracovat...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    KUATO: no dovol? :) tu tlustou cikánku která mě pomlouvá kde může zdravím pořád. jen se s ní už nedávám do řeči... tahle vesnice je moc velká... snad se mi časem podaří někam na samotu...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Vidím, že česká vesnice je stejná, ať je, kde je. :)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: a to nemluvim o tom, ze prvni sec je az kdyz odkvetou pampelisky, abych neodtrhaval vcelam od huby a to uz se semena rozletaji do daleka :o), takze pro lidi s peclive sestrihavanym travnikem, cestickama vysypanyma bilym sterkem, drcenou kurou mezi ozdobnyma stromkama a peclive udrzovanyma zahonkama ve kterych plevel nema sanci, je to zlo!

    SELECTOR_IX: kdyby ses vic usmival a zdravil lidi prvni, nemuselo to tak daleko dojit!
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě miluje celá ta prdel ve který žiju... sem holt jinej a to se nesmí :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Naši sousedi nás taky za tohle milují. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: ano, na sousedy jsem zapomel! nase sousedka treba nasi 2x rocne kosenou zahradu primo miluje. je totiz nikdy nevysychajici studnici slimaku, kteri ji chodi zrat jeji milovane skalnicky, ktere ma (pro ni) bohuzel na te strane pozemku, co sousedi s nasi :o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: No tak pro ty sousedy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam