• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    COMODOR_FALKON: no, moznosti jsou, ted jen aby byly i financni moznosti .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Farma Žatec hledá biofarmáře, Bio-info
    http://www.bio-info.cz/kariera/farma-zatec-hleda-biofarmare

    Hledáme spolehlivé, pracovité a bezúhonné lidi, kteří touží žít a pracovat na zeleninové biofarmě a naučit se farmařit ekologickým způsobem. Nabízíme dlouhodobou spolupráci s možností podílet se zodpovědně na chodu farmy. Zahradnické zkušenosti, znalost práce na PC, řidičské oprávnění a schopnost práce s malotraktorem a další technikou je výhodou. Nezbytná je ochota učit se novým věcem i zodpovědnost za vlastní práci. Vhodné pro jednotlivce, páry i pro lidi vyznávající alternativní způsob života.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ANABEL_LEE: IMHO topné telísko v zateplené nádrži s vyhříváním napáječky má menší spotřebu při stejném efektu s ohledem na menší ztráty do okolí..
    Další věcí je to, že tepelné ztráty snižuje především vzdušné proudění - tzn. pokud by napáječka měla podobu nějakého altánku, s nejlépe zdvojenou zdí (i prkennou) ve směru odkud nejvíc fouká, tak by teplota uvnitř mohla být výrazně vyšší, než venku...
    A jde ho ovládat i na dálku, případně propojit do nějakého malého, samostatného systému - možnosti jsou.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no ano, ja ten topnej kabel mam prave vedenej spolu s trubkou v nezamrzne hloubce a nad tim obaleny izolaci, takze si myslim, ze to izoluje lepe, nez topne telisko primo do nadoby. jinak pokud pres nadrz hodim polystyrenovou desku, neni mi jasne, jak z ni budou ta zvirata pit?

    kazdopadne k tomuhle se vyrabeji vytapene napajecky ruznych typu, neni treba vymyslet haluze, ale tahat topny kabel az do vybehu se mi nechtelo, jednak nejsem milionar, jednak by to ti darmozrouti zcela urcite znicili
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: je ti jasne, ze ten tvuj topnej kabel je uplne totez? jak vypada tvoje nadrz na vodu nevim, ale nic ti nebrani pres ni hodit polystyrenovou desku a steny obalit tim polystyrenem, rockwoolem, nebo PU penou, popripade lisovanou slamou, ale to by u te vodu nemuselo delat dobrotu, leda ze bys to pak odvadela casove spinanym ventilem nekam do korytka. pak taky pomaha potrubi a nadrze zahrabavat pod zamrznou hloubku zeminy, ktera v cechach byva 80 - 140 cm pod povrchem
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: me teda jako moc permakulturni nepripada topit panubohu do oken, ergo plytvat elektrickou energii, coz u jakekkoliv venkovni nadoby v mrazu musi nutne nastat. nevim, jak si tu dobrou izolaci predstavujes, ale minimalne vodni hladinou ti nejake teplo odchazet bude
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: jestli pouzijes topny kabel nebo tohle, to uz je celkem jedno. dulezite je, ze pri dobre izolaci to vetsinu casu nebude vubec topit :) jak moc je permakulturni pouziti jakekoli techniky, kterou v dane skupine lidi nevybastlis na kolene, to je otazka. pokud by hrozilo, ze se na to clovek vykasle uplne treba kvuli otravnemu rannimu otloukani ledu, tak to pak asi ma smysl trochu te technologicke zavislosti risknout :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: to ale neni moc permakulturni, ne? kolik to sezere, kdyz to pojede 4 mesice v kuse? ja mam vodu tedka uz poresenou tak, ze mam topny kabel az do staje a od te holt musim v zime vozit vodu v barelu, ale je to kousek, driv jsem to tahala az z koupelny v baraku a po schodech a to byla lahudka .)

    KACHNIK: pritapet v chlive, to si akorat tak zadelavas na zdravotni problemy, navic to taky neni permakultura :) jestli je chliv celou dobu otevreny tak pri -20 tam nicmene bude urcite pod nulou.

    Remcani nevyvracim, ja vzdy chtela to, co tedka mam, a kdyz remcam, tak jen s dovetkem "dala ses na vojnu, tak bojuj". Ale trosku me rozesmal tvuj dotaz "to jako jeste dneska nekdo vstava ve 4 aby si obslouzil hospodarstvi?". Dokud to nezazijes, bude to z tve strany porad jen akademicka debata.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: V chlívě jsem teplotu neměřila, zvířata tam nemám a byl celou zimu otevřený. V ostatních přilehlých místnostech se při uzavření dveří/oken teplota drží na nule. Jo a je tam i komín, takže se asi počítalo i s přitápěním.

    Tvoje argumenty zkušeného chovatele se samozřejmě vyvracet nedají a ani to nechci. Přesto má pořád představu (možná naivní), že buď dělám pořádně hospodářství a jsem zcela soběstačná a něco navíc dělám jenom pro přilepšení a radost nebo mám zaměstnání/ řemeslo a minihospodářství, který zvládám bez presu a pro radost a přilepšení. Dělat oboje naplno a remcat na to, že vstávám ve 4h, mi přijde jako si postavit dům na rušný křižovatce a pak se litovat vzbuzovat dojem, že když si postavíte dům, už v životě nebudete mít klid.

    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: treba tohle v sobe termostat a tech 100W by melo stacit na dobre izolovanou nadrz v pohode.
    TetraTec HT 100 W od 301 Kč - Heureka.cz
    http://akvarijni-topitka.heureka.cz/tetratec-ht-100-w/
    v nejhorsim das silnejsi
    TetraTec HT 300 W od 367 Kč - Heureka.cz
    http://akvarijni-topitka.heureka.cz/tetratec-ht-300-w/
    stoji to 300kc tak jestli te ta zamrzla voda fakt vytaci, tohle vypada jako levne reseni ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no pokud mas jistotu, ze ti to ta zvirata nevytahnou a ze ti ohrivac do akvarii zvladne ohrat 100 l nadobu kdyz je venku -20 a snezi .) muzes to vyzkouset, ale dost o tom pochybuju
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: nestacilo by do te nadrze na vodu v zime ponorit ohrivac do akvarii a zabalit ji do polystyrenu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: aha, ok to jsem blbe pochopila. Nicmene, ja si to s tou vodou taky nedokazala predstavit, dokud jsem si neporidila zver domu, ona te prvni zima vyskoli a pak uz budes sama vedet o co jde :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: jj, však však jsme je myslela jako zvířata co necháš venku i v zimě.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    a s tema highlanderama jsi trochu ustrelila, to jsou zvirata, ktera naopak stajovy odchov vicemene nesnasej
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: vetsinou bezne chovanejch zvirat opravdu neni treba zavirat do chliva, pokud maji seno zvladaji mrazy bez problemu, kriticka je prave ta voda. jinak nevim, jestli jsi nekdy byla v zime v chlive, ono je tam treba -5, a to voda zamrza taky :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no, tak to jiste, ale kolem hospodarstvi je prace porad dost, ony se tam ty dalsi pary rukou ztrati .)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: Jasně, to už jsem, ale u toho, že mě fakt hlava nebere, proč by někdo chtěl krávu, kozy, ovce, králiky a já nevím co ještě a ještě bejt od rána do večera v práci. Pokud to tak chce, tak ano ať vstává ve 4 a neremcá, je to jeho volba. Ovšem není nutno tvrdit, že když si pořídím pár slepic, králíků a něco na spásání (minichovatelé to obvykle ukládají na zimu do mrazáku), jsem odsouzena k vstávání ve čtyři, protože to není pravda a zase je to otázka volby.

    To s tou vodou nechápu, pokud nechováte lamy, alpaky, jaky nebo highlandery nemělo by to bejt v chlívě kde není -20? Seno chápu a zase se dostávám na začátek, čili buď dělám prachy nebo jídlo. Dělat obojí pořádně a sám, to aby se člověk rozkrájel.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: porad z toho mam pocit, ze kdyby na to ta neboha bytost s nekolika zamestnanimi na krku nebyla sama, tak to pujde o hodne lepe :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: no, tak pasouci se zvirata se ti napasou tedka v lete, v zime tomu musis dat seno. a sama zjistis, ze kdyz jim tam das celej balik a starejte se sami, rozdupou ti ho do ctyr dnu, zatimco kdyz jim ho budes krmit v pridelech, vydrzi ti tyden. Nebo treba voda, v -20 holt musis i nekolikrat denne rozbijet led na napajeckach, ci ho rozmrazovat, pokud ovsem nemas na cele pastvine luxusne rozvedene vytapeni, to pak ano. No a v neposledni rade je taky dobry ty zvirata kontrolovat kvuli nemocem a zranenim... a kdyz nekdo zacina treba v 7 v praci a ma doma jen blby kraliky a slepice a treba ovce, tak holt radeji vstane v ty 4 a obstara si to a vi, ze muze byt do vecer v praci, ja to mu rozumim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam