• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SCHIZOGENES: Ja bych uz dosypaval jen kompost a zeminu, jakmile takovej zahon zalozis tak mas hruby material dole.. Jedine by se ti chtelo horni vrstvu odebrat, dosypat roští a substrat vratit zase zpet.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    filtruju a gůgluju jak divý, ale asi jde o tak triviální informaci, že ji nikde nepíšou :-)

    Pls: doplňovali byste vyvýšený záhon (krabice) i hrubším materiálem? Věci typu šlahounů, odplozených malin atd. švihnout na kompost nebo by je šlo i nadrobnit a mulčovat? Možná je to jen sleháváním, ale mám pocit, že té zeminy jaksi rychle ubývá...
    Nebo ještě jinak: když jednou takový záhon založím, s odpadem většího měřítka mám počkat až na další záhon nebo jde nějak zapracovat?

    Díky za všechny reakce a zkušenosti...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: oo nevytocila, kdepak :) to si nechavam do realneho zivota ,)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    AKI4CE: A to je letos nová móda (já jsem si toho alespoň nikdy předtím nevšimla) stříkat v obytných zónách chodníky a kraje silnic. Takže se takhle jednoho pondělního rána vyhrabu z postele a koukám, jak mi stříkaj maníci od obce předzahrádku...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: Myslím, že si v podstatě rozumíme i přes menší nedorozumění. Já chtěla spíš vyjádřit, že to dneska není nutností, ale otázkou volby, protože se s tímhle předsudkem setkávám celkem často a dost mě sere, protože fakt nevím jestli to ty lidi myslej vážně. "Vy si chcete pořídit slepice/kačeny/kočku/kozu? No to už se nehnete z baráku a budete k tomu muset vstávat.... ". Konec a promiň jestli jsem tě vytočila.
    Jo, topení v chlívě asi není ideál, bylo to tu, čili s tím někdo dřív počítal, před 100 lety holt ještě vyhřívaný napaječky nejely, ale mít dobytek doma se už taky nikomu nechtělo.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Letní balíček permakulturního čtení

    Připravili jsme pro vás zlevněný balíček dvanácti čísel permakulturního čtvrtletníku Klíčová dírka za 400 Kč, obsahující ročníky 2010, 2011 a 2012.
    Běžná prodejní cena této sady časopisů je 560 Kč, v našem zlevněném balíčku získáte zadarmo celý ročník časopisu 2010. Neváhejte a objednejte si pestré permakulturní čtení na léto za výhodnou cenu! Nabídka platí do konce září. K ceně připočítáme poštovné podle typu zásilky a balné.
    Pište na obchod@permakulturacs.cz, do předmětu zprávy napište „Letní balíček“, nebo telefonujte na 776 384 697.

    O časopisu Klíčová dírka
    Náš čtvrtletník nese název podle tvaru záhonu, který je typickým prvkem permakulturní zahrady.
    Jednotlivá čísla mají vždy hlavní téma, ale pokrývají celé spektrum zajímavostí a zkušeností souvisejících s permakulturním designem, zahradničením, bydlením a s trvale udržitelným způsobem života vůbec.
    A jaká hlavní témata v balíčku naleznete? V roce 2010 to je Agrolesnictví, Život v půdě, Přírodní zahrady, Etická ekonomika, v roce 2011 Voda na pozemku, Bylinky, Děti a divočina (dvojčíslo) a v roce 2012 Koloběhy živin, Vertikální zahrady, Hliněné pece a Ovčí vlna.
    Více o časopisu se dočtete na www.permakulturacs.cz, kde si můžete stáhnout i starší vyprodaná čísla.
    Přejeme vám příjemné čtení!


    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    Jedovatý herbicid v sobě mělo šest z deseti testovaných Čechů – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...i/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    COMODOR_FALKON: no, moznosti jsou, ted jen aby byly i financni moznosti .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Farma Žatec hledá biofarmáře, Bio-info
    http://www.bio-info.cz/kariera/farma-zatec-hleda-biofarmare

    Hledáme spolehlivé, pracovité a bezúhonné lidi, kteří touží žít a pracovat na zeleninové biofarmě a naučit se farmařit ekologickým způsobem. Nabízíme dlouhodobou spolupráci s možností podílet se zodpovědně na chodu farmy. Zahradnické zkušenosti, znalost práce na PC, řidičské oprávnění a schopnost práce s malotraktorem a další technikou je výhodou. Nezbytná je ochota učit se novým věcem i zodpovědnost za vlastní práci. Vhodné pro jednotlivce, páry i pro lidi vyznávající alternativní způsob života.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ANABEL_LEE: IMHO topné telísko v zateplené nádrži s vyhříváním napáječky má menší spotřebu při stejném efektu s ohledem na menší ztráty do okolí..
    Další věcí je to, že tepelné ztráty snižuje především vzdušné proudění - tzn. pokud by napáječka měla podobu nějakého altánku, s nejlépe zdvojenou zdí (i prkennou) ve směru odkud nejvíc fouká, tak by teplota uvnitř mohla být výrazně vyšší, než venku...
    A jde ho ovládat i na dálku, případně propojit do nějakého malého, samostatného systému - možnosti jsou.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no ano, ja ten topnej kabel mam prave vedenej spolu s trubkou v nezamrzne hloubce a nad tim obaleny izolaci, takze si myslim, ze to izoluje lepe, nez topne telisko primo do nadoby. jinak pokud pres nadrz hodim polystyrenovou desku, neni mi jasne, jak z ni budou ta zvirata pit?

    kazdopadne k tomuhle se vyrabeji vytapene napajecky ruznych typu, neni treba vymyslet haluze, ale tahat topny kabel az do vybehu se mi nechtelo, jednak nejsem milionar, jednak by to ti darmozrouti zcela urcite znicili
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: je ti jasne, ze ten tvuj topnej kabel je uplne totez? jak vypada tvoje nadrz na vodu nevim, ale nic ti nebrani pres ni hodit polystyrenovou desku a steny obalit tim polystyrenem, rockwoolem, nebo PU penou, popripade lisovanou slamou, ale to by u te vodu nemuselo delat dobrotu, leda ze bys to pak odvadela casove spinanym ventilem nekam do korytka. pak taky pomaha potrubi a nadrze zahrabavat pod zamrznou hloubku zeminy, ktera v cechach byva 80 - 140 cm pod povrchem
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: me teda jako moc permakulturni nepripada topit panubohu do oken, ergo plytvat elektrickou energii, coz u jakekkoliv venkovni nadoby v mrazu musi nutne nastat. nevim, jak si tu dobrou izolaci predstavujes, ale minimalne vodni hladinou ti nejake teplo odchazet bude
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: jestli pouzijes topny kabel nebo tohle, to uz je celkem jedno. dulezite je, ze pri dobre izolaci to vetsinu casu nebude vubec topit :) jak moc je permakulturni pouziti jakekoli techniky, kterou v dane skupine lidi nevybastlis na kolene, to je otazka. pokud by hrozilo, ze se na to clovek vykasle uplne treba kvuli otravnemu rannimu otloukani ledu, tak to pak asi ma smysl trochu te technologicke zavislosti risknout :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: to ale neni moc permakulturni, ne? kolik to sezere, kdyz to pojede 4 mesice v kuse? ja mam vodu tedka uz poresenou tak, ze mam topny kabel az do staje a od te holt musim v zime vozit vodu v barelu, ale je to kousek, driv jsem to tahala az z koupelny v baraku a po schodech a to byla lahudka .)

    KACHNIK: pritapet v chlive, to si akorat tak zadelavas na zdravotni problemy, navic to taky neni permakultura :) jestli je chliv celou dobu otevreny tak pri -20 tam nicmene bude urcite pod nulou.

    Remcani nevyvracim, ja vzdy chtela to, co tedka mam, a kdyz remcam, tak jen s dovetkem "dala ses na vojnu, tak bojuj". Ale trosku me rozesmal tvuj dotaz "to jako jeste dneska nekdo vstava ve 4 aby si obslouzil hospodarstvi?". Dokud to nezazijes, bude to z tve strany porad jen akademicka debata.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: V chlívě jsem teplotu neměřila, zvířata tam nemám a byl celou zimu otevřený. V ostatních přilehlých místnostech se při uzavření dveří/oken teplota drží na nule. Jo a je tam i komín, takže se asi počítalo i s přitápěním.

    Tvoje argumenty zkušeného chovatele se samozřejmě vyvracet nedají a ani to nechci. Přesto má pořád představu (možná naivní), že buď dělám pořádně hospodářství a jsem zcela soběstačná a něco navíc dělám jenom pro přilepšení a radost nebo mám zaměstnání/ řemeslo a minihospodářství, který zvládám bez presu a pro radost a přilepšení. Dělat oboje naplno a remcat na to, že vstávám ve 4h, mi přijde jako si postavit dům na rušný křižovatce a pak se litovat vzbuzovat dojem, že když si postavíte dům, už v životě nebudete mít klid.

    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: treba tohle v sobe termostat a tech 100W by melo stacit na dobre izolovanou nadrz v pohode.
    TetraTec HT 100 W od 301 Kč - Heureka.cz
    http://akvarijni-topitka.heureka.cz/tetratec-ht-100-w/
    v nejhorsim das silnejsi
    TetraTec HT 300 W od 367 Kč - Heureka.cz
    http://akvarijni-topitka.heureka.cz/tetratec-ht-300-w/
    stoji to 300kc tak jestli te ta zamrzla voda fakt vytaci, tohle vypada jako levne reseni ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no pokud mas jistotu, ze ti to ta zvirata nevytahnou a ze ti ohrivac do akvarii zvladne ohrat 100 l nadobu kdyz je venku -20 a snezi .) muzes to vyzkouset, ale dost o tom pochybuju
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: nestacilo by do te nadrze na vodu v zime ponorit ohrivac do akvarii a zabalit ji do polystyrenu?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: aha, ok to jsem blbe pochopila. Nicmene, ja si to s tou vodou taky nedokazala predstavit, dokud jsem si neporidila zver domu, ona te prvni zima vyskoli a pak uz budes sama vedet o co jde :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam