• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    MYKO
    MYKO --- ---
    KLATIC: kde tam presne?
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    MYKO: ono je to asi narazove....vic k podzimu tam maj stromku spoustu
    MYKO
    MYKO --- ---
    diky!

    KLATIC: u Fousa jsme nedavno kupovali maliny a nejaky sazenice, ale neprislo mi ze tam maj moc ovocnejch stromku, spis okrasnosti.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    MYKO: My zrovna nedavno kupovali stromky primo v melniku.. a to zahradnictvi se mi docela libilo..
    O nás | Zahradnictví Fous
    http://www.zahradnictvifous.cz/zahradnictvi-fous.php?s=o-nas

    v Rezi to trochu splachla povoden...ale vypada to ze uz zase jedou naplno...
    MATT
    MATT --- ---
    MYKO: nedavno jsem pro kamose zjistoval od jinyho kamose co dela zahrady, kde kupuje stromky a psal mi, ze "v SLP v kostelci nebo v ArboEko v Obristvi (byste měli kousek), pripadne ovonaky ve Flosu (Řež)"
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: Jo ten dusík vyvětrá, je lepší udělat jíchu novou
    MYKO: V Uh. Ostrohu jsem byl ted na zacatku léta pro jedlé keře ktere ale práve nakontejnerovali, cili staly asi 280,- Kc/ks coz z je IMHO dost, mel jsem tam z toho takovej divnej pocit, takove dost na prachy, neochotna obsluha ..
    Jestli někde brát tak urcite tady u Ajši, normální hipík napojeny na permakulturu, srdcar pres ovocné druhy a krajové odrůdy .. http://stareodrudy.org
    Jinak jakákoli ovocná školka ve tvém okolí .. můžu též něco poskytnout.. momentálně mám přebytek zimolezů kamčatskych :)
    MYKO
    MYKO --- ---
    na podzim se budeme v nasem zkomirajicim sadu pokouset zalozit jedly les (ostatni permakulturni klise jako klicovy dirky uz mame za sebou;)

    kde koupit stromky? sad mame na Melnicku. Treba tady? http://www.prodejstromku.cz/katalog/novinky
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    no, přestalo to smrdět, tak spíš jestli to nějak nevyčpí :)
    jestli z toho neuteče ten dusík nebo tak něco. chemik nejsem :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SELECTOR_IX: myslis ze se to muze zkazit? :D
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    když už je řeč o jíše, jak dlouho vydrží? myslím jestli je třeba po 2 - 3 měsících ještě použitelná (směs kopřiv a slepičinců)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    CASTROL: Biochar. Podle mě je to lepší řešení než sypat tam kousky rostlin. Jednak jsou plevele, které rozsekáním akorát nařízkuješ, nehledě na to, že sposta druhů má tak specifické složení, že s nima okyselíš půdu, nebo do ní narveš v podstatě pesticid (ořechové listí).
    Kdysi mi chytla obrovská hromada polozhnilého sena, 2 dny to čoudilo a zmešila se na 1/10 objemu, ale to co po hromadě zůstalo výborně drží vlhkost a je pěkně pórovité. Dusíku bych nelitoval, vždycky můžeš udělat jíchu
    VEVER
    VEVER --- ---
    CASTROL: No, přísavník rozhodně je potvora, nejsem si teda jistá jak přesně velké kousky lezou ze šrotovače, ale dost možná by z toho ještě zvládl zakořenit, tak bacha :)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    DENDROBATA: já jsem těžký začátečník a navíc mám dvě malý děti, takže když se vydám na zahradu, tak to z jedný strany zušlechťuju já a z druhý strany to plení potěr. ale proštudovala jsem poctivě Svobodu a tam o tom polopopelu není nic. O nadrcení materiálu jsem uvažovala, otec má i ten stroj, co z roští vyrábí drobky. ale ten přísavník je potvora, báli jsme se, že to stroj zničí a růčo se mi ta ohromná hromada stříhat fakt nechtěla. takhle je to vyřešený. stavíme barák a za barákem je kravín, tam si nějaký kolečko slámy pak dokutálím. na těch 2x3 metry, co mám teď, to fakt nemá cenu
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Jaký to je? Může někdo poreferovat? Originál Earth User's Guidel jsem nečetl .. dík .. http://www.knihkupectvicaslav.cz/pruvodce-permakulturou-pro-uzivatele-zeme/d-115333/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    CASTROL: Na mulčování je vhodný jakýkoli organický materiál co máš po ruce, záleží na místních podmínkách.. Akorát je potřeba pohlídat původ materiálu - obsahy těžkých kovů, rezidua apod. Popel čí dřevěné uhlí je určitě v pohodě akorát spálením se připravuješ o spoustu dusíkatých látek, takže by bylo lepší ten pětiprstec (přísavník pětiprstý?) nasekat bo naštěpkovat... Třeba na naší zahradě máme přebytek trávy, proto máme všechny ovocne stromy zamulčované tlející trávou. Kamarád zase balíkuje a prodává slámu na stavby a občas mu něco zmokne na poli tak mám slámu za odvoz ..To že ti to tak roste je možná tím že ten mulč drží vlhko, půdní život funguje a rajčátka mají co pít.. Pokud sháníš slámu, nejlepší se optat v nejbližším JZD bo u koní..

    ALL: Řekl bych že je čas na výsev podzimní mrkve a červené řepy.. je to tak? jiné nápady? uvolnují se mi místa na záhonu po hrášku a letní cibuli .. a mladý kopr už slušně vzchází :)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    letos jsem poprvé zkoušela mulčovat a jelikož mám jen malý záhon a nebyla jsem schopná sehnat slámu, použila jsem na karton silnou vrstvu spáleného pětiprstce ze živého plotu - nebyl to úplný popel ale takové zčernalé kousky. po 4-5 měsících mám dojem, že to nebyl špatný nápad. moc to neprorůstá, udrží to vlhkost ale nehnije to, slimáci to neradi. na mulči pěstovaná rajčata se emancipovala a rostou do krásy prakticky bez péče (jen s navazováním). vloni jsem na tom samém místě měla rajčata stejným systémem bez mulče a ta byla tedy dost smutná.
    v návodech na mulčování jsem takový materiál nenašla. myslíte, že mám letos jen kliku, nebo je takový materiál použitelný i do budoucna?
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: ámen vašnosti, jde o to, že níže zmiňovaní paraziti se přenáší spíše konzumací zeleniny hnojené fekáliemi.
    Osobně si ale myslím, že pokud jsou hovna zkompostované, tak celý materiál projde dostatečnou teplotou na to aby se zničili i zasporovaná vajíčka hlístů. Tady leží další kouzlo aerobního rozkladu.
    Nejelegantnějším způsobem se mi ale jeví komunální bioplnky, kdy se z hovního odpadu získá navíc nějaká ta energie a zbylý produkt je na 99% sterilní
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: aneb..i pecenej parazit je maso :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    LITTLEPUNKK: nastesti my masozrouti lidi se lisime od masozroutu zvirat tim, ze svoje masicko dostatecne tepelne zpracovavame. tim pak problem s parazity odpada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam