• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Jaký to je? Může někdo poreferovat? Originál Earth User's Guidel jsem nečetl .. dík .. http://www.knihkupectvicaslav.cz/pruvodce-permakulturou-pro-uzivatele-zeme/d-115333/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    CASTROL: Na mulčování je vhodný jakýkoli organický materiál co máš po ruce, záleží na místních podmínkách.. Akorát je potřeba pohlídat původ materiálu - obsahy těžkých kovů, rezidua apod. Popel čí dřevěné uhlí je určitě v pohodě akorát spálením se připravuješ o spoustu dusíkatých látek, takže by bylo lepší ten pětiprstec (přísavník pětiprstý?) nasekat bo naštěpkovat... Třeba na naší zahradě máme přebytek trávy, proto máme všechny ovocne stromy zamulčované tlející trávou. Kamarád zase balíkuje a prodává slámu na stavby a občas mu něco zmokne na poli tak mám slámu za odvoz ..To že ti to tak roste je možná tím že ten mulč drží vlhko, půdní život funguje a rajčátka mají co pít.. Pokud sháníš slámu, nejlepší se optat v nejbližším JZD bo u koní..

    ALL: Řekl bych že je čas na výsev podzimní mrkve a červené řepy.. je to tak? jiné nápady? uvolnují se mi místa na záhonu po hrášku a letní cibuli .. a mladý kopr už slušně vzchází :)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    letos jsem poprvé zkoušela mulčovat a jelikož mám jen malý záhon a nebyla jsem schopná sehnat slámu, použila jsem na karton silnou vrstvu spáleného pětiprstce ze živého plotu - nebyl to úplný popel ale takové zčernalé kousky. po 4-5 měsících mám dojem, že to nebyl špatný nápad. moc to neprorůstá, udrží to vlhkost ale nehnije to, slimáci to neradi. na mulči pěstovaná rajčata se emancipovala a rostou do krásy prakticky bez péče (jen s navazováním). vloni jsem na tom samém místě měla rajčata stejným systémem bez mulče a ta byla tedy dost smutná.
    v návodech na mulčování jsem takový materiál nenašla. myslíte, že mám letos jen kliku, nebo je takový materiál použitelný i do budoucna?
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: ámen vašnosti, jde o to, že níže zmiňovaní paraziti se přenáší spíše konzumací zeleniny hnojené fekáliemi.
    Osobně si ale myslím, že pokud jsou hovna zkompostované, tak celý materiál projde dostatečnou teplotou na to aby se zničili i zasporovaná vajíčka hlístů. Tady leží další kouzlo aerobního rozkladu.
    Nejelegantnějším způsobem se mi ale jeví komunální bioplnky, kdy se z hovního odpadu získá navíc nějaká ta energie a zbylý produkt je na 99% sterilní
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: aneb..i pecenej parazit je maso :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    LITTLEPUNKK: nastesti my masozrouti lidi se lisime od masozroutu zvirat tim, ze svoje masicko dostatecne tepelne zpracovavame. tim pak problem s parazity odpada.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Linkos: ne rašelinou to opravdu není , ta není všemocná ,ale princip nasávání v tom roli hraje , jde ale o to že močoviny máš za den několik litrů a vrstva pilin by musela být neprakticky velká a proto je lepší tyto dvě věci oddělit...

    jde fakt jen o zvyk . Já byl dlouho zvyklý za sebou na záchodě zasypávat pilinama a teď to splachvání vodou mi moc nejede(příjde mi nepřirozené) ...

    exkremety z masožravců -když to takhle přeženu, jsou taky o něčem jiným skrz parazity ale i proto si říkám jak krásné je být veg. a řešit méně starostí ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a jak oddelite tu moc? to jako ze striktne dodrzujete ze na malou sem a kadit tamhle? :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    F0N: Zkus si ještě vygooglit Tree bog Je to typ kompostovacího zachodu obesazený vrbou apod. exkremety tedy zpracuje ta rostlina a sklízíš vrbové výhony, které následně štěpkuješ, kompostuješ nebo používáš coby vrbové proutí .. nezapáchá a není potřeba ani vynášt či jinak vyprazdňovat ..
    JAGA
    JAGA --- ---
    F0N: Když necháš hovínka a moč pohromadě, rozkládá se to anerobně (bez přístupu kyslíku), množí se tam hnusně páchnoucí a možná i nebezpečné mikroby a využití k hnojení zahrady je na pováženou. Čistou moč jednoduše zředíš desetkrát vodou a hnojíš (je sterilní a zcela nezávadná), čistá hovínka necháš rozložit aerobně (nejlépe nějakým kompostovacím procesem) a máš taky príma hnojivo, pokud zrovna nemáš škrkavky, roupy nebo něco podobného :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jen skoda ze neni videt, jak to tam vypada, kdyz sleze snih
    F0N
    F0N --- ---
    VODOMERKA: cool dik
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    F0N: http://www.koupelny-sen.cz/sanitoa-granit-kompostovaci-toaleta princip je jednoduchej, tak DIY nic nebrani ;). nemam na zahrade dost mista na stehovani kadibudky...
    F0N
    F0N --- ---
    KUATO: hej prave hladam take nejake schodne riesenie, aby som moc nezatazoval odpadom a ked sa to da este aj vyuzit je to mega. Najlepsie vsetko spracovat/pouzit ak sa da.

    Riesim situaciu, ci mat nejaky taky velky zasobnik a ak ano kde ho dat, pretoze pozemok je na miernom svahu, takze asi by som to musel dat niekam pred dom.

    VODOMERKA: pises, ze si poridis, to znamena, ze sa to da kupit niekde uz hotove, alebo DIY?
    KUATO
    KUATO --- ---
    F0N: anebo muzes mit suchy zachod jako my, kde je tedy mala zumpa, do ktere pada vsechno. a kdyz uz je tam toho dost, tak se tam pridaje takove nejake bakterie, ktere to skoro vsechno sezerou na "vodu" a ta se pak vykybluje treba na kompost.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    F0N: imho se moc oddeluje kvuli vlhkosti. aby to nebylo vic, nez piliny nebo raselina zvladne nasat. kamarad ji ma a spokojenost. ja poridim po vyplate :)
    F0N
    F0N --- ---
    Kedze som sa stal hrdym vlastnikom stareho rodinneho domu zacinam hladat rozne riesenia a permakultura sa mi zda najblizsie tomu co zijem - momentalne riesim latrinu tak mam otazku - aky je dovod toho, ze pri kompostovacej latrine sa odeluje moc a fekal? A ako je to s tym rozkladom na kompost je nutne pridavat nejake zmesy (myslim nejaku chemiu) alebo to proste necham v sude rok na rozklad, ma stym niekto skusenosti?

    Je aj nejaky iny sposob ako kompostovacia latrina?

    Dakujem vopred za odpoved :)

    este jedno video na pobavenie - paradna teta
    http://www.youtube.com/watch?v=EJgQyG_-pJg
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DENDROBATA: Jo tenhle příběh jsem narazila někdy v zimě. Článek o té rodině (jejích rodičích a bratrech), jak tam přišli, jak je našli a film v ruštině... Strašně mě štvalo, že nemůžu najít už nic v angličtině, tak dík :).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Přežít se dá z toho co vypěstuji vlastníma rukama a z toho co nám matička zem nadělí, tady je důkaz.. paní je sice trošku tvrdšího zrna ale tak po 70 letech strávených uprostřed tajgy se není čemu divit https://www.youtube.com/watch?v=tt2AYafET68
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam