• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KIDDO
    KIDDO --- ---
    THEO_PHIL: Krásná to žena, díky :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Dokument o Juliette de Bairacli Levy
    Juliette of the Herbs
    http://vimeo.com/18952969#
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MATT: to neplatí pro břízu, ta koření mělce a roste i ve starém okapu.

    Všechny náletové břízky se mi ujali bez nějaké velké péče a některé už byli pěkně vzrostlé (50-60cm), když jsem je přesazoval. Po pěti letech mají cca 3-4 metry a to máme v sadu těžkou jílovitou půdu.
    MATT
    MATT --- ---
    KAREN: zaleží jak velký, ale nálety mívaj imho dost hluboký kořeny. stromky ve školkách se záměrně podřezávaj, aby měly bohatej kořenovej bal, co nejni moc hluboko. když vyrejpneš nálet, tak mu poškodíš a na místě zanecháš velkou část kořenů. sám jsem takhle sbíral habry na živej plot, sbíral jsem tak 20-30cm rostlinky a stejně první tři roky vypadalo, že se ani nechytnou, teprv pátej rok je na nich vidět, že prosperujou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    XL1: a co si nabrat nejaky naletovy?
    XL1
    XL1 --- ---
    potřeboval bych menší stromky - břízy...
    JAGA
    JAGA --- ---
    Zveme vás na první Pražský permakulturní podvečer této sezóny. Jako vždy v září budeme plánovat, co bychom na pravidelných měsíčních setkáních chtěli poznat, vidět, slyšet, či si prakticky vyzkoušet. Přijďte se svými náměty a představami!
    Datum konání: 11.09.2013
    Čas konání: 18:45 - 21:00

    EKODOMOV - Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.: 3P: Pražské Permakulturní Podvečery - Permakultura u nás a ve světě
    http://www.ekodomov.cz/.../3p-prazske-permakulturni-podvecery-permakultura-u-nas-a-ve-svete-11092013
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: Čtyrboč se mi uz 3. sezonu sám preseva na zahoně.
    KAREN: U nas dyne letos taky nic moc, ale trnek - tech se urodlio :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    RADUSZKA: Já zase v Lidlu koupil jakože špenát a byl to místo toho novozélandský čtyřboč, už ho sám semenařím třetím rokem
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    a kolik mas na rostline vetsich plodu ktere cekas, ze sklidis?
    KAREN
    KAREN --- ---
    LA_PIOVRA: praveze jich moc neni na to, jaka je to dzungle;/ koukali mi na to i jini pestitele a konstatovali totez... muzu pak nahodit foto vs. pocet sklizenych plodu.) seli jsme je opozdene, pac prvni sazenice to schytaly od deste a vichru, no a celkove to u nas na Vysocine trva a funguje opozdene. spis mi prijde, ze se to ty kytky snazej dohnat, ale mam podezreni, ze to tak uplne nevyjde.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: z toho ze pises "stale vznikaj novy plody" bych si myslel, ze jich maz moc na to, aby ti vsechny dozraly jak potrebujes:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LA_PIOVRA: plodu je celkove spis malo, takze vyhony radsi neredukuju - plody vesmes vznikaj na "periferii", na nepraktickejch mistech ve svahu nebo "ve vzduchu"; samotnej zahon je zrejme moc zastinenej, je tam prilis rostlin ci co./ je mozny, ze na dany rostline/odnozi bylo tech plodu prilis, jeste se na to o vikendu podivam a kdyz tak to proberu - predtim jsem spis redukovala samci kvety, jinak to nechavam rust nadivoko. a myslim, ze stale vznikaj novy plody - maj sanci to stihnout?? jak dlouho tak zrajou?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: kolik mas na rostline plodu? Redukovala si vyhony?
    (dyne dost bezne v zajmu vyvoje a zrani nejvetsich plodu odstavej mladsi, pokud jich mas na rostline hodne)
    KAREN
    KAREN --- ---
    prosim co je tohle za hnilobu ci co?? par hokaido mi takhle predcasne odpadlo, z toho nekolik uplne miniaturnich kousku (prumer cca 2 cm) bylo nahnedlejch a zabalilo to... tohle byla velikost 5-10 cm na "vysku".

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Prodám z rodinných důvodů chovný pár čistokrevných vietnamský prasat. Je dva roky starý, svině měla jednou selata (11ks). Oba jsou ochočení a slyší na jméno Bobina a Emil. Jsou zvyklí na pastevní odchov i na pobyt ve chlévě přes zimu. Cena je za oba 3000 Kč. Prasnice je nyní znovu připuštěná.

    koza: prodám z důvodů omezení chovu kozu po druhých kůzlatech. Jde o kříženku kozy hnědé a kozy toggenburské. Letos po porodu z důvodu infekce ztratila mléko a něco na váze. Vhodná je tedy spíše jako společnice ke zvířatům, nebo k lidem co s ní budou mít trpělivost. Povahu má přítulnou. Slyší na jméno Rozinka. Dohoda jistá.

    ovce: Prodám dvě čistokrevné romanovské ovce (2 roky staré) a dále tři křížence ovce romanovské a Suffolk (bahnici a dvě jehnice). Lze prodat i jednu čistokrevnou jehnici Suffolk. Cena: Romanovky - 2000 Kč, 1500 za bahnice a 1300 za jehnice. V případě zájmu můžu nechat připustit čistokrevným Suffolkem linie Lucky Luke. Zn. omezení chovu.

    Tel.: 724 663 822; lokalita - Chrudim/Ústí nad Orlicí.
    RADUSZKA
    RADUSZKA --- ---
    SELECTOR_IX, KAREN: Na tyhle nepříjemnosti s obsahem pytlíků si stěžuje čím dál víc lidí. Prý mají v SEMO docela bordel. Dle fóra na perma webu.
    Mě osobně ze semínek z obchodů taky moc nevzešlo.
    MARTHINEZ: Červený rybíz bych měla, písni do zpráv, pokud poptávka stále trvá.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Petr Vacek je spontánní permakulturník
    http://www.permakulturacs.cz/...etr-vacek-je-spontanni-permakulturnik&catid=38:spolecnost&Itemid=125
    Byla jsem u známého herce Petra Vacka, má doma úžasná ekologická/soběstačná řešení, třeba domácí TEG - termoelektrický generátor...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Rybízy se často pokud vím roubují na meruzalku zlatou. Takže pokud je rybízem stromeček s tenkou větvičkou, tak to co má smysl množit je jen to nad tím roubem, jinak to co hojně roste z kmene a kolem kořenů bude ta meruzalka. "Vonné žluté květy v řídkých hroznech kvetou od dubna do května a v červenci dozrávají v aromatické fialovočerné bobule bez výrazné chuti. Listy jsou trojlaločné, zelenožluté, na podzim červenají a pak opadávají.". Což asi nechceme ;-) Krom toho se říká, že tyhle výhony berou živiny té rostlině na ty plody.

    Naopak pokud jde o keřík, který naroubovaný není, tak v tom nemůže být problém. Teď jsem takhle píchl větvičky asi 30 let starého černého rybízu do jiných míst v zahradě a zatím se tváří stejně jako mateřské rostliny.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    OGMIOS: no odkopek (myslím ten vzniklý hřížením) je víceméně to samé, co řízek, takže by v tom z hlediska plození a kvality neměl být rozdíl, si myslím :-) Jen jsem myslel, že by odkopek měl oproti řízku lehčí náskok O:-)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: a kolikaletý ty odkopky/výhony byly? pač na jednoletým dřevě neplodí žádnej rybíz...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam